Tuesday, December 13, 2011

Rodii

A venit sezonul rodiilor. 
Pana acum vreun an, de cate ori curatam o rodie, trebuia sa spal faianta in bucatarie. De atunci insa, am aflat o modalitate de a curata rodiile in mod corect:
- se taie capatul cu "mustati";
- se cresteaza coaja in 4-6 sectiuni;
- se introduce rodia intr-un castron cu apa pentru 5-10 minute;
- in apa, incepem sa scoatem semintele.
No mess! Iata aici video.

Make it fun!

Baclava

De cand eram mica, in familia noastra, invariabil la Revelion se servea si baclava. Bunicii mei, strabunicii mei si poate si mai departe, erau din Dobrogea, asa ca multe dintre preparatele culinare ale copilariei mele sunt cu influente turcesti sau tatare. Abia asteptam Anul Nou. Dupa ora 12 noaptea, venea platoul cu baclava. Pe platou erau asezate atatea bucati de baclava cati oameni erau la masa, plus una, pentru casa. Gazda punea intr-una dintre bucatile de baclava un banut. Cel care nimerea bucata cu banutul, se zicea ca va avea un Nou An cu noroc la bani. Gazda era ultima care servea Baclava.
Prajitura aceasta se prepara foarte usor, dar in urma cu 20-30 de ani, foile se preparau in casa si aveai de muncit...


Ingredientele (pentru o tava de aragaz):
2 pachete foi de placinta
600 g nuci macinate
600 g zahar
ulei
esenta de rom
1 lamaie
coaja de portocala
cuisoare

Modul de preparare:
1. Incepem cu prepararea unui sirop de zahar astfel: Punem 500 g zahar cu 400 ml apa la foc mic. Adaugam: coaja de la o portocala, coaja de la o lamaie, zeama de la o lamaie si lasam pana se leaga un pic siropul, vreo 10 minute. Spre sfarsitul timpului de fierbere adaugam esenta de rom. Lasam sa se raceasca, apoi strecuram;
2. Intre timp, amestecam nucile cu 100 g zahar apoi impartim in 4 parti egale. Vom pune trei sferturi din aceasta compozitie la mijlocul prajiturii, restul il vom pune intre foi, astfel: ungem cu ulei tava de la aragaz, punem o foaie, o ungem cu ulei, presaram putina nuca, punem alta foaie, ulei, nuci... pana terminam un pachet de foi, apoi punem trei sferturi din nuca+zahar si reluam rutina: foaie, ulei, nuca, foaie, ulei, nuca, pana terminam si al doilea pachet de foi. Aveti grija sa pastrati 2-3 foi mai frumoase pentru a le pune deasupra.
Daca vi se pare ca iese prea inalta prajitura, puteti folosi mai putine foi, dar, in principiu, ar trebui sa aveti cam acelasi numar de foi sus si jos.
3. Inainte de a introduce baclavaua la cuptor, aceasta trebuie taiata (patrate sau romburi). In fiecare dintre bucati infigem cate un cuisor, apoi dam la cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru 10-15 minute, pana ce foaia de deasupra incepe sa se rumeneasca putin.
4. Scoatem din cuptor si turnam deasupra siropul de zahar rece cat baclavaua este fierbinte. O alta varianta ar fi: baclavaua rece si siropul fierbinte.
Lasam sa se raceasca in tava, astfel nucile si foile se vor insiropa bine.


Cred ca unul dintre multele motive pentru care imi place atat de mult balavaua este acela ca o mancam doar o data pe an. Probabil ca in fiecare familie exista obiceiuri culinare transmise de la o generatie la alta. Acesta este dintre cele care imi plac si pe care mi-ar placea sa il transmit, la randul meu, mai departe.

Keep it simple!

Placinta americana cu mere

O alta preferata de iarna. Tot cu mere coapte si scortisoara. De data aceasta, aluatul este diferit de placinta elvetiana, vom folosi Pate Brisee. Ingredientele si modul de preparare le gasiti aici.

Ingredientele:
1 portie Pate Brisee
1 kg mere decojite si fara cotor
50 g zahar tos alb
50 g zahar brun
1 lingura suc de lamaie
1 lingurita scortisoara macinata
1/4 lingurita nucsoara macinata
1/4 lingurita sare
30 g unt
15 g faina de porumb (malai)

Modul de preparare:
1. Punem intr-un castron merele taiate, le amestecam cu zaharul, lamaia, scortisoara, nucsoara si sarea. Le lasam la temperatura camerei pentru minim 30 de minute (pana la 3 ore), apoi strecuram. Lasam merele la scurs cam 15 minute, pentru ca vom avea nevoie de sucul rezultat;
2. Punem sucul intr-o craticioara impreuna cu untul si lasam sa scada la foc mediu-mic pana ramane cam o treime din sucul initial.
Merele scurse le amestecam cu malaiul si cu siropul caramelizat.
3. Este timpul sa ne ocupam de aluat. Scoatem din frigider o parte din aluat, cam inainte cu 10 minute de a lucra cu el. Fainam foarte putin suprafata de lucru si sucitorul si repede-repede il intindem. Ca sa evitam ca aluatul sa se lipeasca de suprafata de lucru, trebuie sa il rotim. Adica: intindem, rotim un sfert de tura, iar intindem, iar rotim, pana aluatul ajunge de marimea formei in care il vom coace. Punem aluatul in forma, il intepam de cateva ori cu furculita punem si merele si dam la frigider pana ne ocupam si de cealalta bucata de aluat.
Al 2-lea aluat il intindem dupa metoda de mai sus si fie il folosim intreg, punandu-l capac, fie taiem fasii si formam un grilaj.
Daca punem capac si nu grilaj, trebuie sa il gaurim in cateva locuri cu un cutit.
4. Preincalzim cuptorul la 220 grade si punem placinta pentru 45-55 minute.

Preparata astfel, va garantez o placinta delicioasa. Este putin mai elaborata, dar merita. O varianta (mult) mai  simpla ar fi aceea in care nu mai scurgem merele si nu mai caramelizam sucul, ci, pur si simplu, le punem direct in forma, punem capacul/grilajul si bagam la cuptor.

Enjoy! Make it fun!