Pate Brisee este un aluat folosit la placinte, tarte. Poate fi folosit atat cu umpluturi dulci, cat si cu umpluturi sarate. Pentru cele sarate insa, renuntam la zaharul din compozitie. Ce este important la acest tip de aluat: viteza de lucru. Modul ideal de a-l prepara este la robotul de bucatarie, folosind cutitul pentru aluat. Am incercat si cu mixerul (carligele pentru aluat), si cu masina de paine, si cu mana... rezultatul nu a fost la fel de bun, dar in lipsa robotului...
Ingredientele (pentru o tarta/placinta cu capac sau grilaj):
350 g faina
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
200 g unt foarte rece, taiat bucatele mici
50-100 ml apa foarte rece
Modul de preparare:
1. Punem in robot: faina, zaharul (doar daca veti folosi aluatul cu o umplutura dulce), sarea si amestecam cateva secunde, apoi adaugam untul taiat. (Ca sa fim siguri ca este rece, dupa ce taiem untul, il mai tinem la frigider 15-30 minute). Mixam si untul foarte putin: maxim 10 secunde. Va rezulta un aluat foarte sfaramicios, nisipos.
2. Fara sa oprim robotul, turnam apa de la frigider in mod constant, dar cate putin, pana ce aluatul se leaga, dar nu devine lipicios. Si aceasta etapa trebuie executata foarte rapid, in maxim 30 de secunde este gata.
3. Impartim aluatul in doua parti cat mai egale, formam cate o bila, infasuram in folie alimentara, turtim un pic bilele (asta pentru a se raci mai repede) si dam la frigider pentru minim o ora.
Labels
- afine (2)
- aluat (8)
- antreuri (19)
- Asia (2)
- avocado (1)
- branza (5)
- cafea (1)
- caise (2)
- cartofi (6)
- ceai (1)
- ceapa (5)
- cheesecake (5)
- chiftele (3)
- cina (12)
- ciocolata (10)
- ciorba (4)
- ciuperci (4)
- conserve (3)
- cookies/cupcakes/briose (18)
- copii (23)
- cozonac (5)
- Craciun/Revelion (19)
- curcan (2)
- de post (23)
- dovlecei (2)
- dovleci (2)
- dressing (4)
- dulciuri (50)
- fasole (3)
- ficatei (1)
- frisca (3)
- fructe (16)
- garnituri (8)
- iaurt (2)
- lamaie (3)
- legume (3)
- lucru manual (9)
- maioneza (2)
- masina de paine (6)
- mazare (3)
- mere (3)
- mic dejun (3)
- miel (2)
- migdale (2)
- nuci (1)
- orez (4)
- oua (4)
- parmesan (6)
- pasare (4)
- paste (9)
- peste (10)
- piersici (3)
- pizza (2)
- placinta (5)
- porc (3)
- porumb (1)
- prosciutto (2)
- pui (12)
- rapid (9)
- raw vegan (4)
- rosii (1)
- salata (11)
- sfecla rosie (1)
- sos (7)
- spanac (1)
- supe (5)
- susan (2)
- telina (2)
- tips and tricks (19)
- tort (4)
- usturoi (8)
- vegan (5)
- visine (2)
- vita (5)
No comments:
Post a Comment