Labels

Friday, December 16, 2011

Cookies cu fulgi de ciocolata

Am facut multe retete de cookies, biscuiti, fursecuri. Dintre toate, mai des fac vreo 5 dintre ele. Iata una, de inspiratie Martha Stewart:

Ingredientele:
350 g faina
1 + 1/2 lingurita praf de copt
1 lingurita sare
200 g unt la temperatura camerei
200 g zahar tos alb
150 g zahar brun
2 oua
1 esenta vanilie
100 g fulgi de ciocolata

Modul de preparare:
1. Amestecam faina, praful de copt si sarea;
2. Punem la mixer untul, adaugam zaharul si mixam spuma. Incorporam pe rand cate un ou, apoi esenta de vanilie;
3. Adaugam amestecul de faina si mixam la viteza mica pana se incorporeaza. Apoi, cu o lingura de lemn sau cu o spatula, incorporam fulgii de ciocolata. Putem folosi si ciocolata taiata in bucatele de 0.5 cm, dar se vor topi, spre deosebire de fulgi, care isi vor pastra forma;
4. Punem gramajoare de aluat cu o lingurita intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Trebuie sa le lasam distantate. Intr-o tava de aragaz punem 8 bucati. Coacem timp de 12-15 minute la 190 grade.

Enjoy! Make it fun!

Ficatei de pasare cu sos

Mie imi plac ficateii de pasare. Cel mai mult imi plac cu sos si piure. Mai jos aveti un mod super-simplu de a prepara ficatei de pasare cu sos.

Ingredientele:
ulei de masline
2 catei de usturoi
piper boabe
sare
1 foaie de dafin
500 g ficatei de pasare
suc de rosii
100 ml vin rosu
patrunjel verde tocat
optional: 500 ml lapte

 Modul de preparare:
1. Curatam si spalam ficateii de pasare. Pentru a iesi mai gustosi, inainte de a incepe prepararea propriu-zisa ii punem intr-un castron, ii acoperim cu lapte si ii lasam 30 minute - 1 ora la frigider, apoi ii scurgem;
2. Intr-o tigaie incapatoare / wok punem la foc mediu 3-4 linguri de ulei de masline, 2 catei de usturoi tocati, cateva boabe de piper, foaia de dafin si sare. Dupa 1-2 minute punem si ficateii, punem capac si lasam cam 15-20 minute, timp in care ii mai intoarcem;
TIP: ca sa nu sara uleiul, atunci cand ridicati capacul de pe tigaie, luati intai tigaia de pe foc, lasati-o 20-30 secunde, apoi umblati la ficatei.
3. Adaugam sucul de rosii, cam 150-200 ml si mai lasam pe foc inca 7-10 minute;
4. Punem vinul si mai lasam 5 minute, apoi luam de pe foc. Punem patrunjelul.

Serviti cu piure de cartofi si muraturi sau salata verde.

Enjoy! Keep it simple!

Haine Rosii

Ati observat? In perioada aceasta a anului, in preajma Sarbatorilor de Iarna, foarte multe persoane se imbraca in rosu. Nu doar Mos Craciun. Se zice ca daca porti ceva rosu in noaptea Anului Nou, iti aduce noroc. hmmmm....
Oricum ar fi, hainele acestea mai trebuie si spalate. Pentru a-si pastra stralucirea, adaugati la fiecare spalare a hainelor rosii cate o lingura de sare de bucatarie in cuva masinii de spalat.

Be smart!


Trufe de ciocolata



Ca orice ganache, se prepara extrem de repede, doar ca timpul de asteptare pana se intareste compozitia este de cateva ore. Rezultatul final, insa, merita cu prisosinta cele 3-5 ore de asteptare.

Ingredientele:
230 g ciocolata amaruie
120 ml smantana pentru gatit
30 g unt
2 linguri alcool
cacao pentru pudrat


Modul de preparare:
1. Se rupe ciocolata bucatele mici-mici. Punem smantana impreuna cu untul intr-o craticioara la foc mediu, amestecand continuu si lasam pana incepe sa fiarba putin pe margini, lucru care se va intampla foarte repede. Turnam amestecul fierbinte peste ciocolata si amestecam pana cand toate ingredientele se incorporeaza. Daca nu s-a topit toata ciocolata, fie punem pentru 20-30 secunde la microunde, fie la bain marie pana se topeste intreaga cantitate de ciocolata. Punem 2 linguri de alcool (coniac, amaretto, lichior) sau esenta de ce vreti voi, sau chiar jeleu de fructe, fructe confiate.
Varianta simpla este: punem ciocolata, smantana si untul intr-un castron la cuptorul cu microunde la putere maxima. La fiecare 20-30 secunde amestecam, repetand pana toate ingredientele sunt incorporate. La sfarsit adaugam alcoolul;
2. Dupa ce avem un amestec omogen, punem la frigider pentru minim 3 ore. Dupa ce s-a intarit suficient, luam cu o lingurita, punem intre palme si formam o bila pe care o tavalim prin cacao pana este acoperita complet.
Din cantitatile de mai sus ies cam 30 de bucati

Cam asta este marea filosofie cu trufele. Cu cat ciocolata pe care o folosim este mai de calitate, cu atat trufele vor fi mai fine si mai gustoase. Smantana trebuie se fie una cu continut ridicat de grasime. Putem folosi si frisca vegetala lichida, dar rezultatul va fi mult diferit...
De asenemea, putem inlocui si cacaoa cu: nuci, alune, fistic (prajite si macinate) sau chiar zahar pudra. Retetei de baza i se pot aduce multe modificari, obtinand de fiecare data ceva nou si original.

Keep it simple!