Labels

Thursday, December 08, 2011

Oua ochiuri

De cate ori nu vi s-a intamplat ca atunci cand ati facut oua ochiuri sa stropiti cu ulei faianta, aragazul, eventual a sarit si pe voi ulei incins? Eu am cateva trucuri pentru a imblanzi felul asta de mancare salbatic:
  • pun ouale in uleiul neincins. Nu chiar rece, dar aproape;
  • cand albusul a inceput sa se inchege, pun capac la tigaie;
  • cand sunt gata, iau tigaia de pe foc si mai las cu capacul 1 minut. 
Daca mai descopar si alte trucuri, promit sa le impartasesc :)

Be smart!

Pizza de baza / Margherita

Pizza... una dintre mancarurile mele favorite! Prima pizza am mancat-o la un restaurant in Piata Amzei cand aveam vreo 4-5 ani. De atunci am mai mancat cateva. Cateva sute :)
Reteta de blat o am din cartea masinii de paine. Din cantitatile de mai jos iese suficient aluat pentru doua tavi mari, de aragaz. Aluatul poate fi facut la masina de paine, la mixer folosind carligele speciale pentru aluat sau manual. Eu prefer masina de paine pentru ca isi face singurica treaba. De obicei fac jumatate din cantitate, pentru o tava

Ingredientele (pentru 2-3 tavi de cuptor, depinde cat de gros sau subtire preferati blatul):
Blat
800 g faina
2.5 linguri ulei de masline
2.5 lingurite sare
2.5 lingurite drojdie uscata
400 ml apa
Topping
suc de rosii
mozzarella
busuioc

1. Punem in masina de paine/mixer/castron ingredientele in aceasta ordine: apa, ulei, sare, faina, drojdie. La masina de paine selectam programul de aluat cu drojdie si asteptam o ora si 25 de minute. La mixer lasam la framantat pana avem un aluat elastic si care nu se lipeste, iar manual muncim, muncim, muncim pana rezulta aluatul elastic. In cazul mixer / manual lasam aluatul la crescut intr-un castron acoperit cu un prosop pentru 2 ore intr-un loc caldut si ferit de curent.
2. Intindem aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si il intepam cu furculita din loc in loc. Peste aluat turnam suc de rosii / sos de pizza / ketchup, presaram pe toata suprafata mozzarella apoi punem busuiocul;
3. Dam la cuptorul incins la 200 grade pentru 15-20 minute.
Sincera sa fiu, eu nu fac niciodata pizza margherita. Ii pun si alte toppinguri dupa dispozitia de moment si ingredientele din frigider :): pui, sunca, ceapa, ardei gras, masline, salam, carnati, porumb, ton, ananas...

Keep it simple!

Supa de pasare cu galuste

Imi amintesc cum in copilarie adoram supa cu galuste. Si acum imi place foarte mult. La noi in familie supa cu galuste se servea obligatoriu cu suc de lamaie (cam o lingurita la farfurie), fara paine si optional cu piper. Si acum imi place sa o mananc la fel, dar copiilor mei nu le place asa. Dar, nu-i asa, gusturile sunt diferite...

Ingredientele (pentru o oala de 4.5 litri):
Supa
500 g carne
2 morcovi
1 pastarnac
1 telina mica
1 ardei gras
patrunjel verde tocat marunt
50 ml ulei
sare
Galustele
1 ou
1 lingura ulei
1 varf de cutit de bicarbonat
50 g gris


1. Curatam si spalam legumele. Le lasam intregi; optional, putem taia morcovii. Spalam carnea si o punem la fiert cu sare. Cel mai bine ar fi sa folosim bucati de carne cu piele si os: aripi, spate. Iese mai gustoasa asa, dar putem folosi orice fel de carne. Adaugam ceapa, morcovii, pastarnacul si telina. Spumam. Ca sa luam bine spuma, putem adauga dupa fiecare spumare o cescuta de apa rece si reluam operatiunea. Lasam la fiert cam 20-25 minute, sa fiarba bine carnea. Daca folosim carne fara piele si os, trebuie neaparat sa adaugam ulei. Adaugam ardeiul si mai lasam la fiert 10 minute. Apoi putem scoatem carnea, o taiem in bucatele mai mici apoi o adaugam din nou la supa;
2. Este momentul sa ne apucam de galuste. Batem bine-bine oul, adaugam bicarbonat si ulei, apoi punem in ploaie grisul. Cantitatea de gris poate varia un pic, in functie de marimea oului. Important este ca amestecul final sa fie de consistenta terciului. Daca e prea subtire, galustele nu stau "legate", daca e prea gros, ies niste delicioase pietre :). Lasam amestecul sa se odihneasca 1-2 minute;
3. Dam focul mic-mic la supa si cu o lingurita luam din amestecul de gris si punem in supa. Tehnica e urmatoarea: lingurita curata o bagam in supa, apoi luam amestec, bagam lingurita in supa, iar galusca se va desprinde singura. Dupa ce terminam de pus galustele, punem capacul la oala si lasam la foc mic inca 5 minute. Stingeti focul, adaugati patrunjelul si gata supica!

Pofta buna!