Labels

Thursday, March 08, 2012

Mucenici Dobrogeni

Cu aceasta reteta am crescut :). Imi amintesc cum o ajutam pe mama sa decupeze mucenicii: avea un aparat special, cred ca inca il mai are, dar nu il mai foloseste de ani de zile.


Ingredientele:
1 pachet de 200 g mucenici (i-am cumparat)
200 g zahar
1 plic zahar vanilat
2 fiole esenta de rom
1/2 lingurita sare
1 lingura scortisoara macinata
coaja rasa de la o lamaie
coaja rasa de la o portocala
300 g nuci macinate

Modul de preparare:
1. Punem intr-o oala la fiert 1-1,5 l apa cu sare. Cand incepe sa fiarba, adaugam mucenicii si ii lasam 10 minute;
2. Separat, intr-o alta oala, punem la fiert 3 l apa cu zaharul, zaharul vanilat si jumatate din nuca. Cand apa incepe sa fiarba, adaugam mucenicii prefierti inainte (scursi) si ii mai lasam 5 minute, dupa care luam de pe foc. Adaugam apoi restul de nuca, coaja de lamaie, coaja de portocala, scortisoara si esenta de rom.

Noua ne plac reci si cu extra-scortisoara:)

Keep it simple!

Mucenici la masina de paine

Nu stiu exact de unde am cules reteta asta. Am modificat-o pe ici - pe colo si a iesit ceva foarte bun. O fac de cativa ani, cu mare succes. Intrucat nu sunt din zona Moldovei si nici nu am neamuri pe acolo, nu stiu daca este o reteta fidela a mucenicilor moldovenesti. Inclin sa cred ca nu, pentru ca aceasta reteta nu este de post. Ma rog, noua ne plac foarte mult :)


Ingredientele (12 bucati mari):
Aluat
250 ml lapte
80 g unt
1 ou
150 g zahar
un praf de sare
550 g faina
1 plic drojdie
Pentru uns
1 galbenus
50 ml lapte
miere
nuca macinata
Sirop
300 ml apa
150 g zahar
1 plic zahar vanilat
1 esenta de rom
coaja de lamaie

Modul de preparare:
1. Punem in masina de paine ingredientele pentru aluat in aceasta ordine: lapte, unt topit (la bain marie sau microunde), ou, zahar, sare, faina, drojdie. Selectam programul de aluat cu drojdie si asteptam (o ora si 20 de minute in cazul meu);
2. Dupa ce s-a terminat programul la masina de paine, din aluat facem 8-uri. Eu procedez astfel: fac bila din aluat (cam 5 cm diametru), din bila formez un inel de grosimea degetului (gauresc bila cu degetul, apoi intind aluatul in mana), pe care apoi il transform in 8. Mucenicii astfel formati ii asezam in tava tapetata cu hartie de copt si ii mai lasam la crescut 20-40 de minute;
3. Dupa ce au crescut, ii punem la cuptorul incins la 180 grade timp de 15 minute. Ii scoatem, ii ungem cu galbenusul amestecat cu laptele, apoi ii introducem din nou la cuptor pentru 5 minute;
4. In acest timp facem siropul: punem la foc zaharul cu apa si lasam sa fiarba pana incepe sa se inchege, dar nu prea mult, 2-3 minute maxim. Adaugam apoi esenta si coaja de lamaie;
5. Dupa ce mucenicii s-au copt ii scufundam in sirop (2-3 secunde), apoi ii ungem cu miere si ii presaram cu nuca macinata.

Enjoy!