Putine prajituri sunt mai pline de ciocolata decat aceasta. Are o textura fina, moale, crusta ramane crocanta, iar ciocolata de deasupra ... mmmm bun-bun!
Ingredientele:
Blatul
150 g biscuiti cu cacao
75 g unt topit
Crema
340 g ciocolata
680 g crema de branza la temperatura camerei
200 g zahar
3 oua la temperatura camerei
1 1/2 fiola esenta de vanilie
240 ml smantana fermentata la temperatura camerei
Topping
100 g ciocolata
80 ml smantana pentru gatit
1 lingurita unt
Modul de preparare:
1. Blatul: Faramitam biscuitii (in robotul de bucatarie se fac extrem de rapid) si ii amestecam cu untul topit. Cu acesta compozitie tapetam fundul si laturile unei forme cu pereti detasabili (26 cm diametru), apoi bagam la frigider;
2. Crema: Topim ciocolata (340 g) la bain marie sau microunde, apoi lasam sa ajunga la temperatura camerei;
3. Mixam branza la viteza mica, apoi adaugam pe rand, asteptand sa se incorporeze: zaharul, ciocolata topita, ouale pe rand, esenta de vanilie, smantana (este vorba de smantana obisnuita, acra, nu din cea pentru frisca).
Turnam compozitia in forma si dam la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 45-55 de minute, in functie de cuptor. Este facuta atunci cand marginile sunt ferme, dar centrul este inca moale si umed. Nu lasati prea mult, se va crapa.
Imediat dupa ce scoateti din cuptor, desprindeti usor, cu o spatula, marginile prajiturii de peretii formei. Lasati sa se racesca in forma, apoi dati prajitura acoperita cu folie la frigider.
Tip: atunci cand faceti cheesecake, sau alta prajitura cu compozitie moale, puneti forma in tava de la cuptor, sau intr-o tava mai mare, ca sa evitati sa se scurga in cuptor, sa se faca fum (asa cum am patit eu :D).
4. Topping: Varianta simpla: punem toate ingredientele intr-un castron la microunde, la putere maxima si la fiecare 10-15 secunde scoatem si amestecam pana avem o compozitie omogena. Varianta mai putin simpla: taiem ciocolata in bucatele foarte mici; punem smantana impreuna cu untul la foc mic, pana incep sa fiarba putin pe margine, apoi turnam peste ciocolata, lasam 1-2 minute, apoi amestecam. Lasam sa se raceasca un pic, apoi turnam peste cheesecake, niveland cu o lingura.
Lasam la frigider cateva ore sau, si mai bine, peste noapte.
Make it delicious!
Labels
- afine (2)
- aluat (8)
- antreuri (19)
- Asia (2)
- avocado (1)
- branza (5)
- cafea (1)
- caise (2)
- cartofi (6)
- ceai (1)
- ceapa (5)
- cheesecake (5)
- chiftele (3)
- cina (12)
- ciocolata (10)
- ciorba (4)
- ciuperci (4)
- conserve (3)
- cookies/cupcakes/briose (18)
- copii (23)
- cozonac (5)
- Craciun/Revelion (19)
- curcan (2)
- de post (23)
- dovlecei (2)
- dovleci (2)
- dressing (4)
- dulciuri (50)
- fasole (3)
- ficatei (1)
- frisca (3)
- fructe (16)
- garnituri (8)
- iaurt (2)
- lamaie (3)
- legume (3)
- lucru manual (9)
- maioneza (2)
- masina de paine (6)
- mazare (3)
- mere (3)
- mic dejun (3)
- miel (2)
- migdale (2)
- nuci (1)
- orez (4)
- oua (4)
- parmesan (6)
- pasare (4)
- paste (9)
- peste (10)
- piersici (3)
- pizza (2)
- placinta (5)
- porc (3)
- porumb (1)
- prosciutto (2)
- pui (12)
- rapid (9)
- raw vegan (4)
- rosii (1)
- salata (11)
- sfecla rosie (1)
- sos (7)
- spanac (1)
- supe (5)
- susan (2)
- telina (2)
- tips and tricks (19)
- tort (4)
- usturoi (8)
- vegan (5)
- visine (2)
- vita (5)