De cateva ori am fost intrebata ce produse folosesc in bucatarie. Iata cateva lamuriri, sper sa va ajute:
Untul
Intotdeauna folosesc unt cu minim 80% grasime, nesarat. Untul cu 60% grasime are foarta multa apa, iar la cremele pentru prajituri sunt foarte mari sanse sa se taie.
Foarte importanta este si temperatura untului. Daca reteta specifica "la temperatura camerei", atunci untul trebuie scos din frigider cu cel putin o ora inainte de a fi folosit.
Ciocolata
De cate ori pot, pun ciocolata amaruie in prajituri (in cazul in care nu este specificat altfel). Minim 60% cacao. Are mai putin zahar si mi se pare ca da un gust mult mai fin.
Zaharul
Il prefer pe cel brun, dar nu il poate inlocui in toate retetele pe cel alb.
Uleiul
La salate folosesc ulei de masline, la prajit pe cel de palmier, iar la prajituri pe cel de floarea-soarelui. Am in plan sa incerc uleiul de nuci si pe cel de samburi de struguri :)
Laptele
Eu folosesc lapte partial degresat, pe cel cu 1.5% grasime. Nu cred ca este asa o mare problema daca il folositi pe cel integral (3.5% grasime).
Drojdia
Intotdeauna folosesc drojdie uscata pentru ca are termen de garantie mai mare, nu trebuie pastrata in frigider, asa ca pot cumpara mai multe plicuri odata, nu trebuie sa alerg la magazin de cate ori vreau sa fac o paine sau un cozonac.
Frisca
Pana in urma cu vreun an foloseam frisca vegetala. Se bate foarte bine, se intareste fara probleme. Frisca naturala, cea din smantana este mult mai pretentioasa, dar diferenta de gust este sesizabila. Dupa mine, aceeasi diferenta dintre margarina si unt.
Daca va hotarati sa folosifi frisca naturala, alegeti una cu continut mare de grasime (minim 35%), altfel nu se va intari. De asemenea, este foarte important ca smantana sa fie foarte rece, abia scoasa din frigider.
Crema de branza
Folosita la cheesecake sau la decorat - este vorba despre crema de branza de intins pe paine. Cea mai potrivita este Philadelphia, dar puteti folosi orice marca, atata vreme cat are gust natur (cum ar o prajitura cu aroma de ceapa?! :P) si un continut cat mai mic de sare.
Ca si in cazul untului, este important sa fie respectata "temperatura camerei", acest lucru insemnand sa o scoateti din frigider cu cel putin o ora inainte de folosire. Daca este prea rece, se poate "taia" la mixer.
Labels
- afine (2)
- aluat (8)
- antreuri (19)
- Asia (2)
- avocado (1)
- branza (5)
- cafea (1)
- caise (2)
- cartofi (6)
- ceai (1)
- ceapa (5)
- cheesecake (5)
- chiftele (3)
- cina (12)
- ciocolata (10)
- ciorba (4)
- ciuperci (4)
- conserve (3)
- cookies/cupcakes/briose (18)
- copii (23)
- cozonac (5)
- Craciun/Revelion (19)
- curcan (2)
- de post (23)
- dovlecei (2)
- dovleci (2)
- dressing (4)
- dulciuri (50)
- fasole (3)
- ficatei (1)
- frisca (3)
- fructe (16)
- garnituri (8)
- iaurt (2)
- lamaie (3)
- legume (3)
- lucru manual (9)
- maioneza (2)
- masina de paine (6)
- mazare (3)
- mere (3)
- mic dejun (3)
- miel (2)
- migdale (2)
- nuci (1)
- orez (4)
- oua (4)
- parmesan (6)
- pasare (4)
- paste (9)
- peste (10)
- piersici (3)
- pizza (2)
- placinta (5)
- porc (3)
- porumb (1)
- prosciutto (2)
- pui (12)
- rapid (9)
- raw vegan (4)
- rosii (1)
- salata (11)
- sfecla rosie (1)
- sos (7)
- spanac (1)
- supe (5)
- susan (2)
- telina (2)
- tips and tricks (19)
- tort (4)
- usturoi (8)
- vegan (5)
- visine (2)
- vita (5)