Labels

Thursday, December 08, 2011

Supa de pasare cu galuste

Imi amintesc cum in copilarie adoram supa cu galuste. Si acum imi place foarte mult. La noi in familie supa cu galuste se servea obligatoriu cu suc de lamaie (cam o lingurita la farfurie), fara paine si optional cu piper. Si acum imi place sa o mananc la fel, dar copiilor mei nu le place asa. Dar, nu-i asa, gusturile sunt diferite...

Ingredientele (pentru o oala de 4.5 litri):
Supa
500 g carne
2 morcovi
1 pastarnac
1 telina mica
1 ardei gras
patrunjel verde tocat marunt
50 ml ulei
sare
Galustele
1 ou
1 lingura ulei
1 varf de cutit de bicarbonat
50 g gris


1. Curatam si spalam legumele. Le lasam intregi; optional, putem taia morcovii. Spalam carnea si o punem la fiert cu sare. Cel mai bine ar fi sa folosim bucati de carne cu piele si os: aripi, spate. Iese mai gustoasa asa, dar putem folosi orice fel de carne. Adaugam ceapa, morcovii, pastarnacul si telina. Spumam. Ca sa luam bine spuma, putem adauga dupa fiecare spumare o cescuta de apa rece si reluam operatiunea. Lasam la fiert cam 20-25 minute, sa fiarba bine carnea. Daca folosim carne fara piele si os, trebuie neaparat sa adaugam ulei. Adaugam ardeiul si mai lasam la fiert 10 minute. Apoi putem scoatem carnea, o taiem in bucatele mai mici apoi o adaugam din nou la supa;
2. Este momentul sa ne apucam de galuste. Batem bine-bine oul, adaugam bicarbonat si ulei, apoi punem in ploaie grisul. Cantitatea de gris poate varia un pic, in functie de marimea oului. Important este ca amestecul final sa fie de consistenta terciului. Daca e prea subtire, galustele nu stau "legate", daca e prea gros, ies niste delicioase pietre :). Lasam amestecul sa se odihneasca 1-2 minute;
3. Dam focul mic-mic la supa si cu o lingurita luam din amestecul de gris si punem in supa. Tehnica e urmatoarea: lingurita curata o bagam in supa, apoi luam amestec, bagam lingurita in supa, iar galusca se va desprinde singura. Dupa ce terminam de pus galustele, punem capacul la oala si lasam la foc mic inca 5 minute. Stingeti focul, adaugati patrunjelul si gata supica!

Pofta buna!

No comments:

Post a Comment