Labels

Friday, December 16, 2011

Trufe de ciocolata



Ca orice ganache, se prepara extrem de repede, doar ca timpul de asteptare pana se intareste compozitia este de cateva ore. Rezultatul final, insa, merita cu prisosinta cele 3-5 ore de asteptare.

Ingredientele:
230 g ciocolata amaruie
120 ml smantana pentru gatit
30 g unt
2 linguri alcool
cacao pentru pudrat


Modul de preparare:
1. Se rupe ciocolata bucatele mici-mici. Punem smantana impreuna cu untul intr-o craticioara la foc mediu, amestecand continuu si lasam pana incepe sa fiarba putin pe margini, lucru care se va intampla foarte repede. Turnam amestecul fierbinte peste ciocolata si amestecam pana cand toate ingredientele se incorporeaza. Daca nu s-a topit toata ciocolata, fie punem pentru 20-30 secunde la microunde, fie la bain marie pana se topeste intreaga cantitate de ciocolata. Punem 2 linguri de alcool (coniac, amaretto, lichior) sau esenta de ce vreti voi, sau chiar jeleu de fructe, fructe confiate.
Varianta simpla este: punem ciocolata, smantana si untul intr-un castron la cuptorul cu microunde la putere maxima. La fiecare 20-30 secunde amestecam, repetand pana toate ingredientele sunt incorporate. La sfarsit adaugam alcoolul;
2. Dupa ce avem un amestec omogen, punem la frigider pentru minim 3 ore. Dupa ce s-a intarit suficient, luam cu o lingurita, punem intre palme si formam o bila pe care o tavalim prin cacao pana este acoperita complet.
Din cantitatile de mai sus ies cam 30 de bucati

Cam asta este marea filosofie cu trufele. Cu cat ciocolata pe care o folosim este mai de calitate, cu atat trufele vor fi mai fine si mai gustoase. Smantana trebuie se fie una cu continut ridicat de grasime. Putem folosi si frisca vegetala lichida, dar rezultatul va fi mult diferit...
De asenemea, putem inlocui si cacaoa cu: nuci, alune, fistic (prajite si macinate) sau chiar zahar pudra. Retetei de baza i se pot aduce multe modificari, obtinand de fiecare data ceva nou si original.

Keep it simple!

5 comments:

  1. Buna,

    Ce ciocolata ai folosit?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se poate folosi orice fel de ciocolata: cu lapte, amaruie, cu bucati de fructe sau alune in ea, alba. Cea cu crema nu este recomandata, pentru ca ar iesi mult prea moi trufele :)

      Delete
    2. Eu, de obicei, folosesc ciocolata neagra, cu minim 60% cacao, dar am facut si cu ciocolata alba, si cu ciocolata cu portocale. Pe rand, desigur :)

      Delete
  2. O sa fac si eu curand. Merge sa rad coaja de portocale peste compozitie, nu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sigur ca da. Ai insa grija sa nu razi si partea alba a cojii (este amara), doar pe cea portocalie: http://caietulcuretete.blogspot.com/2011/12/coaja-de-lamaie.html

      Delete