Labels

Wednesday, December 07, 2011

Musaca de cartofi pentru copii

Este aromata, este buna, constituie o masa completa pentru bebe peste 8 luni



Ingredientele:
2-3 cartofi medii
100 g carne tocata de vita
1 ceapa mica-mica sau 2 fire de ceapa verde
1/4 lingurita ierburi aromatice asortate
1 rosie decojita
ulei de masline

Modul de preparare:
1. Curatam legumele. Cartofii ii taiem rondele de aproximativ 1 cm grosime, ceapa o tocam marunt-marunt, rosia o tocam cubulete;
2. Punem cartofii la fiert (in apa care fierbe deja) pentru 3-4 minute. Nu ii lasati mai mult, ca se fac piure. Noi vrem doar sa ii inmuiem putin.
3. Amestecam carnea cu ceapa si ierburile aromatice (eu folosesc busuioc si cimbru, dar lista este endless)
4. Intr-un vas termorezistent punem un pic de ulei de masline apoi asezam: un rand de cartofi, urmeaza carnea si inca un rand de cartofi. Deasupra punem rosia sau suc de rosii sau rosie in sos tomat. Dam la cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 20 de minute.
Pentru copiii mai mari si pentru parintii lor puteti pune si un catel de usturoi pisat, sare, piper.

Legume la cuptor

Pentru a varia celebra supa pentru bebei, care mie nu mi se pare prea gustoasa, mereu am incercat noutati. Va recomand acelasi lucru, pentru a-l obisnui pe bebe cu noutatile, cu gusturi noi, evitand intr-o oarecare masura si luptele de mai tarziu: "mie nu imi place broccoli, arata dezgustator" sau "bleah! patrunjel! eu nu mananc iarba"... mamicile cu copii peste 3-4 ani stiu despre ce vorbesc :). Reteta de mai jos este potrivita pentru copiii cu varsta peste 8 luni. Bebelul meu a mancat-o cu foarte mare placere.

Ingredientele:
1 dovlecel
1 cartof
1 morcov
ierburi aromatice (cimbru, orecano, busuioc, patrunjel)
2 lingurite ulei de masline
4 linguri de apa

Modul de preparare:
1. Curatam dovlecelul, cartoful, morcovul, apoi le dam pe razatoarea mare
2. Punem legumele impreuna cu apa, ierburile si uleiul intr-un vas termorezistent la cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 15-20 minute.
Asta e tot! Pentru copii mai mici, puteti subtia cu apa sau supa de legume si sa mixati. Pentru copiii mai mari puteti sa serviti ca atare su ca garnitura la snitel, ficat, pui la cuptor, peste, cam orice va trece prin cap.
Cu siguranta pot fi adaugat o gramada de alte legume, sa iasa un fel de ghiveci.
Nu uitati sa verificati temperatura mancarii inainte de a o servi copilului!

Site-uri

Iata mai jos o lista cu site-uri pe care eu le-am gasit utile si pe care le frecventez de mai multi ani. Sper sa va fie utile si voua:

http://www.babycenter.com/ - ofera si posibilitatea unui newsletter saptamanal, personalizat pentru varsta sarcinii sau a copilului, dupa caz. Dupa ce copilul implineste 2 ani, newsletter-ul este transmis bilunar. Poteti gasi informatii utile pentru copii cu varsta de pana la 9 ani;

http://www.pediasan.ro/forum/ - este un forum in care medici pediatri raspund la intrebarile parintilor. Mi s-a parut foarte bine organizat. L-am descoperit acum cativa ani, am pus intrebari, iar raspunsurile au venit foarte repede si la obiect;

http://www.promama.ro/ - oferte de masaj si gimnastica pentru gravide, mamici si bebei + raspunsuri la intrebari care au legatura cu alaptarea, oferite de un specialist in alaptare.

http://www.kidscenter.ro/ - magazin online cu produse premium pentru copii. Marcile importate: Boon (alimentatie, decor, baie), The First Years (bavete si olite Disney), Penguin Bag (cei mai cei saci de dormit! ii ador!)

Pe masura ce descopar site-uri pe care le voi considera cu adevarat utile, le voi pune aici.

Be smart! Stay informed!

Paste a la Jamie


Imi place Jamie Oliver. Ciudat cum un englez este unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati bucatari, nu? Imi place mult carisma lui, felul in care vorbeste despre alimente, felul in care le prezinta. Imi place ca este in acord cu filosofia mea: keep it simple!
L-am urmarit pe Jamie prezentand aceasta reteta intr-o seara la tv. Cred ca eram la masa. Mi-a placut ideea, asa ca am facut si eu a doua zi. Nu stiu daca am retinut bine toate ingredientele, am adaptat la stilul meu de a gati. Ideea este ca toti ai mei au mancat pe nerasuflate. Unii din ei au cerut inca o portie. Uimitor cum preparatele simple au atata succes!

Ingredientele (4 portii):
1 pachet spaghete
1-2 carnati proaspeti
2 catei de usturoi zdrobiti
1 ceapa tocata marunt
cateva frunze de busuioc proaspat sau 1/2 lingurita uscat
1 conserva de rosii in bulion (400 g)
ulei de masline
sare, piper


Modul de preparare:
1. Punem spaghetele la fiert respectand urmatoarele proportii: la fiecare 100 g spaghete punem 1 litru de apa si 10 g sare. Spaghetele se pun in apa care fierbe. Respectati timpul de fierbere mentionat pe pachet. Dupa ce acesta a expirat, scoateti-le din apa;
2. In timp ce spaghetele fierb, putem face sosul: din carnatii proaspeti facem mici chiftelute (scoatem carnea din membrana si modelam chiftelele) pe care le punem la prajit intr-o tigaie incapatoare cu putin ulei de masline. Dupa ce chiftelele s-au prajit, le scoatem pe o farfurie. Facem cam 3-5 chiftele pentru fiecare portie;
3. In uleiul in care s-au prajit chitelele punem ceapa, usturoiul, sare, piper si busuiocul uscat (daca este cazul). Daca este necesar, putem adauga inca putin ulei de masline. Cand ceapa a devenit translucida, adaugam rosiile in bulion, le zdrobim un pic cu paleta in tigaie si le lasam la fiert 7 minute. Daca folositi busuioc proaspat, acum este momentul sa il puneti. Nu il tocati, puteti sa il rupeti cu mana in bucatele nu prea marunte.
4. Cand sosul este gata, adaugam chiftelele, mai lasam un minut-doua, apoi punem spaghetele scurse de apa, amestecam, lasam inca un minut sau doua si gata!
Va garantez ca sunt foarte bune!!! Si, evident, simplu de preparat :)



Keep it simple!

Dovlecei prajiti

In gradina lui mam'mare
Un dovleac uitat la soare
Se incrunta fioros
La un dovlecel sfios

Aceasta a fost prima poezie pe care baiatul meu cel mare a recitat-o la serbare la gradinita. Prima lui serbare. Imi amintesc ca si cum ar fi fost ieri... cate emotii erau in sala si cata dezinvoltura pe scena. Ce de fructe si legume au fost atunci prezente pe scena! Ce bucurie!
Reteta urmatoare cred ca este cea mai simpla pe care o stiu (in afara de ceai, bineiteles).

Ingredientele:
dovlecei (pentru 2 persoane vreo 3 cred ca ajung)
100 g faina
sare, piper
ulei (eu folosesc de palmier - gasiti in toate lanturile mari de market-uri)
optional: otet, usturoi

Modul de preparare:
1. Curatam dovleceii de coaja si ii taiem felii de circa 1 cm grosime. Nu va faceti mari probleme in legatura cu grosimea lor. Nu stati cu subler-ul in bucatarie! Daca sunt mai subtiri, prin prajire devin mai crocanti, daca ii taiati mai grosi vor fi mai moi;
2. Intr-un castron amestecam faina cu putina sare si piper;
3. Tavalim fiecare felie de dovlecel prin amestecul de faina, apoi prajim pe ambele parti intr-o tigaie cu ulei incins. Focul trebuie sa fie mediu-iute. Asta este tot!
Se pot servi calzi sau reci, simpli sau stropiti cu un pic de otet sau cu mujdei de usturoi.

Keep it simple!

Mancare de mazare



Preferata copiilor mei.
Se face atat de repede, cu efort minim si este atat de buna!!!
Cand eram mica nu suportam mazarea. Nu imi placea nici macar mirosul. Mai tarziu am aflat de ce: pe vremea aceea se gasea doar mazare furajera care trebuia fiarta mult-mult pentru ca era foarte tare. Probabil ca se comporta ca si broccolli cand e fiert prea mult :-&. In plus, se mai punea si zahar.
Acum lucrurile stau altfel. Gasesti mazare de multe soiuri si in multe variante: proaspata, congelata, conserva... Cel mai des folosesc mazarea congelata. Insa cea mai buna mancare iese din mazare proaspata.

Ingredientele:
1 kg mazare
1 ceapa
2-3 catei de usturoi
2-3 linguri bulion sau 150 ml suc de rosii
50 ml ulei
sare
1 legatura de marar

Modul de preparare:
1. In cazul in care folosim mazare proaspata, o curatam din pastai si o spalam. Daca folosim mazare la conserva, scurgem si pastram zeama. Curatam, spalam si tocam marunt ceapa si usturoiul.
2. Incingem uleiul intr-o cratita, apoi adaugam ceapa. Lasam la foc mediu-mic pana ceapa devine translucida, adaugam usturoiul, sare si mai lasam un minut. Acoperim apoi cu apa. Mai lasam la foc mediu pana incepe se fiarba din nou, apoi adaugam mazarea. Punem si bulionul si lasam la fiert inca 10-15-20 de minute (in functie de tipul de mazare folosit), cu capac. In cazul in care sosul este prea gros, adaugati apa sau, dupa caz, zeama din conserva, pana ajunge la consistenta care va place.
3. Stingem focul, punem mararul tocat marunt-marunt, amestecam, punem din nou capacul si peste 2 minute este gata de servit.
Tip: In cazul legumelor verzi, este bine sa nu punem-ridicam capacul de pe cratita prea des, pentru ca isi pierd culoarea stralucitoare. In cazul de fata, am pus mazarea, bulionul, potrivim sosul, am pus capacul... il mai ridicam cel mai devreme peste 10 minute :).

Keep it simple!