Labels

Wednesday, December 14, 2011

Supa de rosii de iarna

Una dintre preferatele noastre, atat vara cat si iarna

Ingredientele (pentru o oala de 4.5 l)
2 morcovi
1 pastarnac
1 telina mica
1 ceapa
sare
50 ml ulei
300 ml suc de rosii
patrunjel tocat
paste (taitei, fidea) sau galuste sau crutoane

Modul de preparare:
1. Curatam morcovii, pastarnacul, ceapa si telina, le spalam si le punem intregi la fiert impreuna cu sarea si uleiul, timp de 30-40 de minute. Punem sucul de rosii si mai lasam sa fiarba inca 10 minute. Optional putem pune si 2 linguri de zahar impreuna cu sucul de rosii;
2. Adaugam paste fara ou (daca dorim o supa de post) sau paste cu ou sau facem galuste dupa aceasta reteta sau o servim cu crutoane. Oprim focul, punem patrunjelul si asteptam sa se raceasca un pic pentru a o putea papa.

O alta varianta ar fi sa facem supa crema: fara a pune paste sau galuste, pasam legumele :).
Ca la orice reteta, exista o infinitate de variante si variatiuni: adaugam cartofi, ardei gras, dovlecei...
Reteta de vara se face cu rosii proaspete.

Keep it simple!

Galuste pufoase

Ingredientele (pentru o oala de 3-5l):
1 ou
1 lingura ulei
1 varf de cutit de bicarbonat
50 g gris


Modul de preparare:
1. Batem bine-bine oul, adaugam bicarbonat si ulei, apoi punem in ploaie grisul. Cantitatea de gris poate varia un pic, in functie de marimea oului. Important este ca amestecul final sa fie de consistenta terciului. Daca e prea subtire, galustele nu stau "legate", daca e prea gros, ies niste delicioase pietre :). Lasam amestecul sa se odihneasca 1-2 minute;
3. Dam focul mic-mic la supa si cu o lingurita luam din amestecul de gris si punem in supa. Tehnica e urmatoarea: lingurita curata o bagam in supa, apoi luam amestec, bagam lingurita in supa, iar galusca se va desprinde singura. Dupa ce terminam de pus galustele, punem capacul la oala si lasam la foc mic inca 5 minute.