Labels

Saturday, December 24, 2011

Cozonac cu rahat la masina de paine

Cozonacul cu rahat este preferatul copiilor mei. Mie imi place cel cu nuca, dar il fac mai rar :(




Ingredientele:
500 g faina 
oua
25 ml ulei + cateva linguri
50 g unt topit
un praf de sare
1 plic drojdie uscata
250 ml lapte
200 g zahar
100 g stafide
coaja de la 1 lamaie
esenta de rom
200 g rahat


Modul de preparare:
1. Punem in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: laptele, uleiul, untul topit, 1 ou intreg, 2 galbenusuri, 200 g zahar, coaja de lamaie, sare, faina, drojdia. Selectam programul de paste si asteptam cuminti timp de 15 minute.
Daca aluatul este prea moale, mai adaugam faina, cate o lingura pana ajungem la consistenta moale, dar nelipicioasa (uneori putem adauga pana la 100-150 g de faina in plus);
2. Dupa ce trec cele 15 minute adaugam stafidele si esenta de rom, apoi selectam programul de aluat cu drojdie (1 ora si 25 minute);
3. Taiem rahatul. Vedeti aici cum;
4. Dupa ce aluatul este framantat (nu-i asa ca este minunat sa se framante singur?), il scoatem din masina de paine si il punem pe blatul de lucru uns in prealabil cu ulei, incercand sa intindem o foaie de circa 1 cm grosime. Peste aceasta foaie intindem in mod uniform rahatul taiat, impachetam si punem in forma de cozonac unsa si ea cu ulei;
5. Dam la cuptorul incins la 160 grade si asteptam timp de 45-60 minute, pana creste frumos si este rumenit. Dupa ce il scoatem din cuptor, cat este inca fierbinte, ungem cozonacul cu galbenus de ou si presaram pe deasupra zahar. Eu am presarat si cativa  fulgi de ciocolata :)


Enjoy!

No comments:

Post a Comment