Labels

Thursday, May 17, 2012

Tort Nina

Pe jumatate inventata, pe jumatate adaptata... aceasta este povestea unui tort nascut intr-un weekend, dintr-o banala reteta de prajitura uitata intr-un caiet vechi. Succesul a fost neasteptat de mare :)


Ingredientele (forma de 26 cm diametru):
Blatul:
5 oua
250 g zahar tos
150 g faina cernuta
5 linguri ulei
5 linguri apa fierbinte
1 plic praf de copt
3 linguri cacao
Crema:
4 oua
20 linguri zahar tos
6 linguri amidon
200 ml apa
3 linguri cacao
100 g unt la temperatura camerei
Siropul:
200 ml apa
10 linguri zahar brun
4 linguri sirop de capsune (optional)
Glazura:
180 g zahar pudra cernut
50 g cacao cernuta
1/4 lingurita sare
100 g unt la temperatura camerei
2 linguri lapte
1 fiola esenta de vanilie


Modul de preparare:
1. Blatul: Batem ouale spuma cu mixerul (nu este nevoie sa separam albusurile de galbenusuri, important este sa le mixam la viteza mica la inceput, apoi marim viteza si le lasam suficient timp), adaugam apoi zaharul tos. Dupa ce zaharul s-a incorporat, adaugam alternativ cate o lingura de ulei si apa. In continuare incorporam (tot la mixer, dar la viteza mica; sau manual cu o spatula) praful de copt, faina si cacaoa.
Turnam compozitia in forma tapetata si dam la cuptorul preincalzit la 160 grade. Lasam la copt 30-40 minute (in functie de cuptor; cea mai sigura metoda de verificare ramane testul cu scobitoarea). Dupa ce s-a copt, blatul trebuie lasat sa se raceasca.
2. Crema: Amestecam foarte bine intr-o cratita: ouale, zaharul, amidonul, apa si cacaoa si punem la foc mic, amestecand continuu, pentru a nu face cocoloase. Daca totusi se intampla sa rezulte cocoloase, puteti sa remediati situatia cu un mixer de mana vertical.  Lasam la foc pana incepe sa se ingroase.Dupa ce aceasta compozitie se raceste, o mixam (la viteza mica) cu untul la temperatura camerei, apoi dam la rece.
3. Siropul: Din apa, zahar brun si sirop de capsune (eu am avut facut in casa) facem un sirop pe care il tinem pe foc in jur de 5 minute, sau pana se topeste zaharul. Lasam sa se raceasca.
4. Glazura: Amestecam ingredientele uscate (zahar, cacao, sare). Separat spumam untul apoi adaugam ingredientele uscate in ploaie. Dupa ce s-au incorporat, adaugam, pe rand, laptele si vanilia.
5. Asamblarea: Dupa ce blatul s-a racit complet, il taiem. Cel mai bine tortul se asambleaza in forma cu pereti detasabili. Altfel, exista riscul de a se inclina. Asadar, punem o "felie" de blat in forma, o insiropam cu jumatate din cantitatea de sirop iar peste punem intreaga cantitate de crema. Deasupra punem cealalta "felie" de blat si insiropam cu siropul ramas. Ornam dupa inspiratie cu glazura.
Dam la frigider cel putin cateva ore.

Make it fun!

2 comments:

  1. cata crema, arata delicios! imi place blogul tau, l-am bagat la favorite si mereu il voi studia cu interes!

    ReplyDelete