Labels

Wednesday, December 28, 2011

Biscuiti bastonase

Sunt o persoana care, in general, are mainile reci. Dar, de cate ori trebuie sa lucrez un aluat de la frigider, care trebuie sa ramana cat mai rece posibil, este ca un facut: mainile mele sunt calde ca soba! Da-i cu apa rece, pune mana pe legumele din congelator... nimic! Eh, ne adaptam situatiei si lucram repede :)

Ingredientele:
330 g faina
1/4 lingurita sare
230 g unt la temperatura camerei
120 g zahar pudra
2 galbenusuri de ou
1 fiola esenta de vanilie
1/2 fiola esenta de migdale

Modul de preparare:
1. Amestecam faina cu sarea si punem deoparte;
2. Mixam untul cu zaharul pudra pana obtinem o consistenta cremoasa. Este foarte importanta temperatura untului. Daca este prea rece, se va taia in amestec cu zaharul;
3. Adaugam galbenusurile pe rand, esentele, apoi treptat faina;
4. Dam aluatul la frigider cam o ora. Dupa ce aluatul este rece, incepem sa facem bastonasele astfel: luam cu o lingurita aluat, formam o bila pe ca care apoi o rulam intr-un sul de 10-15 cm lungime si cam 1 cm diametru. Indoim la un capat pentru a obtine bastonase. Puteti cantari fiecare biluta de aluat, sau puteti masura cu rigla, dar mi se pare exagerat. Micile imperfectiuni sunt cele care dovedesc autenticitatea.
Pentru ca aluatul trebuie sa ramana cat mai rece, eu am procedat astfel: am umplut cu bastonase o tava, am dat-o la frigider, am pornit cuptorul si am inceput sa lucrez la cea de-a doua tava. In timp ce cuptorul se incingea, bastonasele din frigider se raceau si alte bastonase erau in curs de pregatire. Cand am bagat prima tava la cuptor, am pus-o pe a doua la frigider... si tot le-am rulat asa;
5. Se coc in tava tapetata cu hartie de copt la 190 grade timp de 6-9 minute. Pentru ca sunt foarte fragede, trebuie lasate sa se raceasca in tava.

Keep it simple! Make it fun!