Labels

Tuesday, December 13, 2011

Baclava

De cand eram mica, in familia noastra, invariabil la Revelion se servea si baclava. Bunicii mei, strabunicii mei si poate si mai departe, erau din Dobrogea, asa ca multe dintre preparatele culinare ale copilariei mele sunt cu influente turcesti sau tatare. Abia asteptam Anul Nou. Dupa ora 12 noaptea, venea platoul cu baclava. Pe platou erau asezate atatea bucati de baclava cati oameni erau la masa, plus una, pentru casa. Gazda punea intr-una dintre bucatile de baclava un banut. Cel care nimerea bucata cu banutul, se zicea ca va avea un Nou An cu noroc la bani. Gazda era ultima care servea Baclava.
Prajitura aceasta se prepara foarte usor, dar in urma cu 20-30 de ani, foile se preparau in casa si aveai de muncit...


Ingredientele (pentru o tava de aragaz):
2 pachete foi de placinta
600 g nuci macinate
600 g zahar
ulei
esenta de rom
1 lamaie
coaja de portocala
cuisoare

Modul de preparare:
1. Incepem cu prepararea unui sirop de zahar astfel: Punem 500 g zahar cu 400 ml apa la foc mic. Adaugam: coaja de la o portocala, coaja de la o lamaie, zeama de la o lamaie si lasam pana se leaga un pic siropul, vreo 10 minute. Spre sfarsitul timpului de fierbere adaugam esenta de rom. Lasam sa se raceasca, apoi strecuram;
2. Intre timp, amestecam nucile cu 100 g zahar apoi impartim in 4 parti egale. Vom pune trei sferturi din aceasta compozitie la mijlocul prajiturii, restul il vom pune intre foi, astfel: ungem cu ulei tava de la aragaz, punem o foaie, o ungem cu ulei, presaram putina nuca, punem alta foaie, ulei, nuci... pana terminam un pachet de foi, apoi punem trei sferturi din nuca+zahar si reluam rutina: foaie, ulei, nuca, foaie, ulei, nuca, pana terminam si al doilea pachet de foi. Aveti grija sa pastrati 2-3 foi mai frumoase pentru a le pune deasupra.
Daca vi se pare ca iese prea inalta prajitura, puteti folosi mai putine foi, dar, in principiu, ar trebui sa aveti cam acelasi numar de foi sus si jos.
3. Inainte de a introduce baclavaua la cuptor, aceasta trebuie taiata (patrate sau romburi). In fiecare dintre bucati infigem cate un cuisor, apoi dam la cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru 10-15 minute, pana ce foaia de deasupra incepe sa se rumeneasca putin.
4. Scoatem din cuptor si turnam deasupra siropul de zahar rece cat baclavaua este fierbinte. O alta varianta ar fi: baclavaua rece si siropul fierbinte.
Lasam sa se raceasca in tava, astfel nucile si foile se vor insiropa bine.


Cred ca unul dintre multele motive pentru care imi place atat de mult balavaua este acela ca o mancam doar o data pe an. Probabil ca in fiecare familie exista obiceiuri culinare transmise de la o generatie la alta. Acesta este dintre cele care imi plac si pe care mi-ar placea sa il transmit, la randul meu, mai departe.

Keep it simple!

No comments:

Post a Comment