Cand copiii mei erau bebei prestam aproape in fiecare zi reteta asta. Branzica o adaugam la fructe sau la iaurt. Stiu ca se poate face si cu lamaie, eu am preferat aceasta varianta cu care nu am dat gres niciodata.
Ingredientele:
100 ml lapte
1 pastila calciu lactic
Modul de preparare:
Intr-un ibric punem laptele, adaugam pastila de calciu lactic si punem la foc mic-mediu, amestecand continuu, pana se dizolva pastila. Putem zdrobi un pic pastila inainte, dar nu e nevoie neaparat. Veti observa ca pe masura ce se apropie de punctul de fierbere, branzica incepe sa se formeze. Lasam la fiert cateva minute, pana se separa bine zerul de branza, apoi punem intr-o strecuratoare la scurs.
Cantitatile de mai sus sunt suficiente pentru o masa. Puteti face 2-3 portii sa aveti pentru mai multe zile, respectand proportiile.
Keep it simple!
Labels
- afine (2)
- aluat (8)
- antreuri (19)
- Asia (2)
- avocado (1)
- branza (5)
- cafea (1)
- caise (2)
- cartofi (6)
- ceai (1)
- ceapa (5)
- cheesecake (5)
- chiftele (3)
- cina (12)
- ciocolata (10)
- ciorba (4)
- ciuperci (4)
- conserve (3)
- cookies/cupcakes/briose (18)
- copii (23)
- cozonac (5)
- Craciun/Revelion (19)
- curcan (2)
- de post (23)
- dovlecei (2)
- dovleci (2)
- dressing (4)
- dulciuri (50)
- fasole (3)
- ficatei (1)
- frisca (3)
- fructe (16)
- garnituri (8)
- iaurt (2)
- lamaie (3)
- legume (3)
- lucru manual (9)
- maioneza (2)
- masina de paine (6)
- mazare (3)
- mere (3)
- mic dejun (3)
- miel (2)
- migdale (2)
- nuci (1)
- orez (4)
- oua (4)
- parmesan (6)
- pasare (4)
- paste (9)
- peste (10)
- piersici (3)
- pizza (2)
- placinta (5)
- porc (3)
- porumb (1)
- prosciutto (2)
- pui (12)
- rapid (9)
- raw vegan (4)
- rosii (1)
- salata (11)
- sfecla rosie (1)
- sos (7)
- spanac (1)
- supe (5)
- susan (2)
- telina (2)
- tips and tricks (19)
- tort (4)
- usturoi (8)
- vegan (5)
- visine (2)
- vita (5)
Friday, December 09, 2011
Schema de diversificare
Probabil ca exista mii de variante ale schemei de diversificare la bebei. Unii medici recomanda sa incepem cu cerealele, altii cu fructele, altii cu supa de legume. Si varsta recomandata este diferita. Eu va prezint schema pe care am folosit-o cu succes la copiii mei. Sigur ca au fost si zile mai proaste, sigur ca au fost alimente pe care le-au refuzat cu incapatanare, dar ce? Voua va plac toate mancarurile? Important este sa avem rabdare si sa nu uitam ca bebeii nostri sunt oameni cu gusturi diferite, nu niste pungute in care turnam mancare :). Noi am inceput in jurul varstei de 5 luni si jumatate.
1 zi: suc de mar (5-6 lingurite)
2 zi suc de mar (6-10 lingurite)
3 zi suc de morcov (5-6 lingurite)
4 zi suc de morcov (6-10 lingurite)
5 zi suc de portocala (5-6 lingurite)
6 zi suc de portocala (6-10 lingurite)
7 zi suc de mar+morcov (10-15 lingurite)
8 zi suc de mar+portocala (10-15 lingurite)
9 zi suc de morcov+portocala (10-15 lingurite)
Dupa 7-10 zile introducem si pulpa de fruct. Adica dam fructele prin blender, nu mai facem suc din ele. Marul copt este foarte bine acceptat de copii. Se incepe cu un sfert, a doua zi jumatate, apoi trecem si la alte fructe: para, banana, piersica, ananas, caisa, mango... in functie de anotimp, preferintele copilului si modul in care reactioneaza organismul lui.
Dupa 7 zile de piure de fructe, introducem si branza de vaci preparata in casa. Reteta aici.
Dupa ce masa de la ora 10 a fost inlocuita complet cu cea de fructe cu branzica, incepem cu legumele.
Supa de legume cu care incepem o preparam asa. Incepem cu 20-30 ml, apoi crestem cantitatea. Dupa 3-5 zile putem incepe sa introducem in supa, pe rand, cate o leguma, pentru a putea monitoriza eventualele reactii alergice ale bebeului. Iata cateva exemple: cartof, dovlecel, ardei gras rosu, rosie, ceapa, fasole verde, spanac, varza, salata, loboda, broccoli. Dupa varsta de 6 luni si jumatate-7 luni, putem introduce si carnea de pui sau vita.
Succes si rabdare! Make it fun!
1 zi: suc de mar (5-6 lingurite)
2 zi suc de mar (6-10 lingurite)
3 zi suc de morcov (5-6 lingurite)
4 zi suc de morcov (6-10 lingurite)
5 zi suc de portocala (5-6 lingurite)
6 zi suc de portocala (6-10 lingurite)
7 zi suc de mar+morcov (10-15 lingurite)
8 zi suc de mar+portocala (10-15 lingurite)
9 zi suc de morcov+portocala (10-15 lingurite)
Dupa 7-10 zile introducem si pulpa de fruct. Adica dam fructele prin blender, nu mai facem suc din ele. Marul copt este foarte bine acceptat de copii. Se incepe cu un sfert, a doua zi jumatate, apoi trecem si la alte fructe: para, banana, piersica, ananas, caisa, mango... in functie de anotimp, preferintele copilului si modul in care reactioneaza organismul lui.
Dupa 7 zile de piure de fructe, introducem si branza de vaci preparata in casa. Reteta aici.
Dupa ce masa de la ora 10 a fost inlocuita complet cu cea de fructe cu branzica, incepem cu legumele.
Supa de legume cu care incepem o preparam asa. Incepem cu 20-30 ml, apoi crestem cantitatea. Dupa 3-5 zile putem incepe sa introducem in supa, pe rand, cate o leguma, pentru a putea monitoriza eventualele reactii alergice ale bebeului. Iata cateva exemple: cartof, dovlecel, ardei gras rosu, rosie, ceapa, fasole verde, spanac, varza, salata, loboda, broccoli. Dupa varsta de 6 luni si jumatate-7 luni, putem introduce si carnea de pui sau vita.
Succes si rabdare! Make it fun!
Supa de diversificare
Ce emotii am avut cand am facut prima supa pentru bebe!!! Ma tot gandeam: o sa-i placa? cum va reactiona? o sa-mi arunce cu castronul in cap? :)) Ca orice mamica la primul copil. Iata cum m-a invatat dr noastra sa fac supa:
Ingredientele:
morcov
telina
pastarnac
Modul de preparare:
1. Curatam si spalam foarte bine legumele, apoi le taiem cubulete.Va trebui sa avem in final: 1/3 cana din fiecare leguma. La o cana de mix de legume adaugam o cana de apa si punem la foc pana cand legumele sunt fierte bine-bine (15-20 minute).
2. La sfarsit adaugam o lingurita de ulei de masline si dam prin blender. Impreuna cu copilul veti stabili si consistenta. Unora le place mai lichida, altora mai consistenta.
Keep it simple!
Ingredientele:
morcov
telina
pastarnac
Modul de preparare:
1. Curatam si spalam foarte bine legumele, apoi le taiem cubulete.Va trebui sa avem in final: 1/3 cana din fiecare leguma. La o cana de mix de legume adaugam o cana de apa si punem la foc pana cand legumele sunt fierte bine-bine (15-20 minute).
2. La sfarsit adaugam o lingurita de ulei de masline si dam prin blender. Impreuna cu copilul veti stabili si consistenta. Unora le place mai lichida, altora mai consistenta.
Keep it simple!
Placinta elvetiana cu mere
Miros de scortisoara si de mere coapte. Pentru mine asta inseamna iarna. Se apropie Craciunul!!! In curand vor veni colindatorii. Si Mos Craciun. Si poate vom avea si zapada.
Am facut o placinta cu multe mere si multe alune. Si cu scortisoara. Ador scortisoara. Imi aminteste de copilarie, cand se gasea (uneori, daca aveai noroc si pile la Alimentara sau la Casa de comenzi) guma de mestecat cu scortisoara.
Ingredientele:
Aluatul:
200 g faina
50 g zahar
100 g unt sau margarina
1 ou
1 praf de sare
Umplutura:
800 g mere curatate si fara cotor
2 oua + 1 galbenus
sucul de la 1 lamaie
2 linguri miere
30 g zahar
1/2 lingurita scortisoara macinata
125 g alune macinate
1 lingura lapte
Modul de preparare:
1. Incepem prepararea aluatului. Intr-un castron sau bolul de la mixer punem faina, zaharul, sarea, untul taiat in bucatele foarte mici si oul. Framantati cu carligele pentru aluat pana rezulta un aluat sfaramicios. Punem aluatul pe suprafata de lucru fainata foarte putin, ne dam si pe maini cu putina faina si framantam rapid, pana avem un aluat neted. Operatiunea trebuie desfasurata cat putem de repede, pentru a nu se topi untul. Din aluat formam o bila, o impachetam in folie alimentara si dam la frigider pentru cel putin o ora;
2. Pe hartie de copt intindem aluatul in foaie subtire. Punem deasupra fundul unei forme de 26 cm diametru cu pereti detasabili si decupam din aluat dimensiunea exacta a acesteia. Din aluatul ramas vom acoperi mai tarziu marginile. Punem aluatul decupat in forma unsa cu unt, intepam de cateva ori cu o furculita si dam la cuptorul incins la 200 grade pentru 10-15 minute. Lasam sa se raceasca.
Ungem peretii formei cu unt, apoi acoperim marginile cu aluatul ramas;
3. Ne apucam de umplutura: Dam pe razatoarea mica in jur de 300 g mere pe care le stropim cu suc de lamaie pentru a nu se innegri. Restul merelor le taiem in sferturi.
Batem bine-bine 2 oua, apoi incorporam, pe rand,: mierea, zaharul, scortisoara si alunele. Amestecam aceasta compozitie cu merele rase, apoi turnam in forma pregatita cu aluat. Deasupra punem sferturile de mere cu partea rotuda in sus, amestecam laptele cu galbenusul si ungem merele.
Coacem pentru 35-45 de minute la 200 grade.
Make it fun!
Am facut o placinta cu multe mere si multe alune. Si cu scortisoara. Ador scortisoara. Imi aminteste de copilarie, cand se gasea (uneori, daca aveai noroc si pile la Alimentara sau la Casa de comenzi) guma de mestecat cu scortisoara.
Ingredientele:
Aluatul:
200 g faina
50 g zahar
100 g unt sau margarina
1 ou
1 praf de sare
Umplutura:
800 g mere curatate si fara cotor
2 oua + 1 galbenus
sucul de la 1 lamaie
2 linguri miere
30 g zahar
1/2 lingurita scortisoara macinata
125 g alune macinate
1 lingura lapte
Modul de preparare:
1. Incepem prepararea aluatului. Intr-un castron sau bolul de la mixer punem faina, zaharul, sarea, untul taiat in bucatele foarte mici si oul. Framantati cu carligele pentru aluat pana rezulta un aluat sfaramicios. Punem aluatul pe suprafata de lucru fainata foarte putin, ne dam si pe maini cu putina faina si framantam rapid, pana avem un aluat neted. Operatiunea trebuie desfasurata cat putem de repede, pentru a nu se topi untul. Din aluat formam o bila, o impachetam in folie alimentara si dam la frigider pentru cel putin o ora;
2. Pe hartie de copt intindem aluatul in foaie subtire. Punem deasupra fundul unei forme de 26 cm diametru cu pereti detasabili si decupam din aluat dimensiunea exacta a acesteia. Din aluatul ramas vom acoperi mai tarziu marginile. Punem aluatul decupat in forma unsa cu unt, intepam de cateva ori cu o furculita si dam la cuptorul incins la 200 grade pentru 10-15 minute. Lasam sa se raceasca.
Ungem peretii formei cu unt, apoi acoperim marginile cu aluatul ramas;
3. Ne apucam de umplutura: Dam pe razatoarea mica in jur de 300 g mere pe care le stropim cu suc de lamaie pentru a nu se innegri. Restul merelor le taiem in sferturi.
Batem bine-bine 2 oua, apoi incorporam, pe rand,: mierea, zaharul, scortisoara si alunele. Amestecam aceasta compozitie cu merele rase, apoi turnam in forma pregatita cu aluat. Deasupra punem sferturile de mere cu partea rotuda in sus, amestecam laptele cu galbenusul si ungem merele.
Coacem pentru 35-45 de minute la 200 grade.
Make it fun!
Fulgi de zapada din hartie
Intr-una din serile trecute, o prietena mi-a reamintit de niste decoratiuni foarte frumoase, totodata foarte simplu de facut. Copiii peste 4-5 ani cu siguranta va pot ajuta, petrecand astfel quality time impreuna. In plus, puteti decora casa (sau macar camera lor) cu ceva facut chiar de copiii vostri. Aveti nevoie de:
hartie colorata
foarfece
banda (dublu)adeziva sau lipici
creion
rigla
Multumesc Cati!
Modul de realizare il gasiti aici.
Sucitor de aluat
Am mai mentionat si in alte postari: imi place sa imi fac viata in bucatarie cat mai simpla posibil. Folosesc aparate de bucatarie, mici gadget-uri, inventez sau descopar modalitati noi de a folosi ustensilele, consumabilele. Vorba Marthei Stewart, am "idei bune" :).
Una dintre acestea mi-a venit in legatura cu sucitorul de aluat, facaletul. Am unul de lemn, dar nu imi place deloc sa il spal dupa ce il folosesc. Asa ca, in locul lui folosesc rola de folie de plastic alimentara. Isi face treaba de minune, iar cand termin, nu am decat sa arunc la gunoi cei max 15 cm de folie care s-au murdarit.
Be smart! Make it fun!
Subscribe to:
Posts (Atom)