Labels

Monday, December 05, 2011

Ierburi aromatice

Pentru a elibera intreaga aroma in sosuri, ierburile aromatice uscate (cimbru, oregano, rozmarin, busuioc... you name it) se pun la calit in ulei impreuna cu ceapa si usturoiul. Multe persoane pun ierburile dupa ce pun sosul de rosii, ceea ce nu este gresit, dar sosul nu va mai fi la fel de aromat.

Usturoiul

Atunci cand faceti sosuri, incercati, inainte de a toca usturoiul, sa il zdrobiti cu latul lamei cutitului. Astfel, se elibereaza de 20 de ori mai multe arome decat prin simpla tocare.

Be smart!


Fasole batuta

Noua ne place usturoiul foarte mult. Impreuna cu ceapa calita iese o combinatie killer, de care iti aduci aminte si a doua zi... if you know what I mean :). Este usor de facut, dar prepararea dureaza mult, pentru ca fasolea necesita mult timp de inmuiere si fierbere.

Ingredientele:
500 g fasole uscata
500 g ceapa
4 catei de usturoi
ulei 
bulion
sare

Modul de preparare:
1, Dupa cum ziceam, fasolea batuta nu este un preparat pe care il putem face pe loc. Daca aveti pofta de fasole batuta, trebuie sa va pregatiti cu o zi inainte. Asadar, incepem demersurile prin a alege fasolea, o spalam si o punem intr-un vas cu apa rece, timp de 6-12 ore. In acest timp schimbam apa de 2-4 ori. Dupa ce s-a inmuiat, o punem la fiert. Daca a stat la inmuiat suficient, se va fierbe repede, cam in 15 minute. Daca nu a fost inmuiata, apa trebuie schimbata si o fierbem in 2-3 ape. Eu prefer prima varianta.
2. In timp ce fasolea fierbe, ne putem ocupa de ceapa: o curatam, o spalam si o taiem solzisori fini (razatoarea Borner isi face foarte bine treaba si aici). Intr-o tigaie suficient de mare calim ceapa pana devine aurie, dar sa nu fie arsa. Adugam sare, 2-3 linguri de bulion si mai lasam la foc mediu 5-10 miute. Optional, putem adauga cimbru, tarhon.
3. Scurgem fasolea fiarta, avand grija sa pastram cam o cana din apa in care a fiert. Punem la mixer (sau dam prin masina de tocat) fasolea impreuna cu usturoiul, subtiind cu apa in care a fiert. Apa trebuie adaugata treptat, pana se ajunge la consistenta dorita.
4. Dupa ce a devenit pasta, scoatem de la mixer si adaugam jumatate din cantitatea de ceapa calita, potrivim de sare. Asezam in castronul in care va fi servita, iar deasupra punem in strat subtire restul de ceapa calita.

Pentru ca imi place sa gasesc solutii rapide, fara a renunta la savoare, am folosit fasole la conserva. Am gasit la Lidl conserve de fasole rosie (Red Kidney) in apa. Este deja fiarta, asa ca timpul de lucru se diminueaza extrem de mult . In plus, are un gust mult mai bogat si mai fin decat clasica fasole alba. Sigur se gasesc diferite soiuri de fasole fiarta, la conserva, in lanturile de supermarket/hipermarket. Keep it simple!

Pofta buna!