Mda, recunosc, nu este chiar cea mai simpla reteta, dar rezultatul cred ca merita!
LA MULÅ¢I ANI, PUI FRUMOS!
Ingredientele (forma de 26 cm diametru):
Blatul 1
30 g pesmet
2 albusuri
75 g migdale macinate (crude, nesarate!)
60 g zahar tos
Blatul 2
50 g faina
25 g migdale macinate (crude, nesarate!)
1 ou
75 g zahar tos
1/4 pachet praf de copt
2+1/2 linguri apa
1/2 lingurita esenta de vanilie
Blatul 3
2 oua
60 g zahar tos
60 g faina
1 lingurita zeama de lamaie
Crema de lapte cu ciocolata
900 ml lapte
100 g amidon
4 linguri zahar tos
100 g ciocolata
250 g unt la temperatura camerei
150 g zahar pudra
Crema vanilata
500 ml lapte
4 galbenusuri
200 g zahar tos
3 plicuri zahar vanilat
5 linguri amidon
250 g unt la temperatura camerei
Glazura
200 ml smantana pentru frisca (frisca lichida)
200 g ciocolata
Modul de preparare:
1. Blatul 1: Batem albusurile spuma foarte tare, adaugam zaharul tos, migdalele si pesmetul. Toate operatiunile le-am facut la mixer. Se toarna compozitia (care este de o consistenta foarte groasa) in tava tapetata cu hartie de copt, avand grija sa o intindem pe toata suprafata. Dam la cuptorul incins la 160 grade pentru 20 de minute. Dupa ce s-a copt, lasam sa se raceasca complet.
2. Blatul 2: Galbenusul se freaca impreuna cu zaharul tos pana rezulta o crema, apoi agaugam treptat apa, praful de copt, esenta de vanilie. Lasam aceasta compozitie sa se odihneasca timp de 15 minute, apoi adaugam faina, migdalele si albusul batut spuma tare. Dam la cuptor, la 160 grade, timp de 15 minute. Dupa ce s-a copt, lasam sa se raceasca complet.
3. Blatul 3: Frecam spuma galbenusurile cu zaharul, apoi adaugam zeama de lamaie, faina si albusurile batute spuma. Dam la cuptor, la 160 grade, timp de 15 minute. Dupa ce s-a copt, lasam sa se raceasca complet.
4. Crema de lapte cu ciocolata: Intr-un castron punem 150 ml lapte, zaharul tos si amidonul si amestecam pana se dizolva zaharul. Separat, punem la foc mic restul de lapte impreuna cu ciocolata rupta in bucatele mici; amestecam pana se topeste ciocolata, apoi adaugam compozitia facuta anterior. Lasam pe foc, amestecand continuu, pana ce compozitia se intareste, apoi lasam sa se raceasca.
Frecam spuma untul cu zaharul pudra, apoi incorporam treptat crema care s-a racit complet.
5. Crema vanilata: Amestecam galbenusurile cu zaharul tos, zaharul vanilat si amidonul, apoi adaugam laptele. Amestecam bine-bine, sa se dizolve zaharul. Punem apoi pe foc pana se intareste, avand grija sa amestecam, pentru a nu se face cocoloase.
Frecam untul spuma, apoi incorporam treptat crema fiarta si racita complet.
6. Glazura: Eu am folosit cuptorul cu microunde: intr-un castron turnam frisca, adaugam ciocolata rupta bucatele si topim timp de 1-2 minute, amestecand la fiecare 10-15 secunde. Operatiunea se poate face fara probleme si pe aragaz. Inainte de a o folosi, trebuie sa fie racita complet (dar nu la frigider, pentru ca se intareste prea tare)
7. Asamblarea: In forma (cu pereti detasabili in care am copt blaturile), am pus pe rand: blatul 1, crema vanilata, blatul 2, o parte din crema de lapte cu ciocolata, blatul 3, inca o parte de crema de lapte cu ciocolata, iar deasupra glazura, lasand sa curga uniform si pe margine. Acoperim cu folie si dam la frigider cateva ore bune, de preferat peste noapte.
Inainte de asamblare blaturile, cremele si glazura trebuie sa fie la temperatura camerei!!!
Blaturile nu se insiropeaza, fiind foarte subtiri.
Enjoy! Make it delicious!