Labels

Sunday, December 04, 2011

Cozonac cu nuca la masina de paine

Ce este mai imbietor decat mirosul de cozonac proaspat copt? Va zic eu ce: mirosul de cozonac facut cu efort minim, la masina de paine. Si asta pastrand gustul, aroma, textura.


Ingredientele:
500 g faina 
oua
25 ml ulei + cateva linguri
50 g unt topit
un praf de sare
1 plic drojdie uscata
250 ml lapte
200 g zahar + 3 linguri
100 g stafide
coaja de la 1 lamaie
1 esenta de rom
150 g nuci macinate

Modul de preparare:
1. Punem in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: laptele, uleiul, untul topit, 1 ou intreg, 2 galbenusuri, 200 g zahar, coaja de lamaie, sare, faina, drojdia. Selectam programul de paste si asteptam cuminti timp de 15 minute.
Daca aluatul este prea moale, mai adaugam faina, cate o lingura (uneori putem adauga pana la 100-150 g de faina in plus);
2. Dupa ce trec cele 15 minute adaugam stafidele si esenta de rom, apoi selectam programul de aluat cu drojdie (1 ora si 25 minute);
3. Batem 2 albusuri spuma, adaugam 3 linguri de zahar si nucile macinate;
4. Dupa ce aluatul este framantat (nu-i asa ca este minunat sa se framante singur?), il scoatem din masina de paine si il punem pe blatul de lucru uns in prealabil cu ulei, incercand sa intindem o foaie de circa 1 cm grosime. Peste aceasta foaie intindem in mod uniform nucile cu albus, impachetam si punem in forma de cozonac unsa si ea cu ulei;
5. Dam la cuptorul incins la 160 grade si asteptam timp de 45-60 minute, pana creste frumos si este rumenit. Dupa ce il scoatem din cuptor, cat este inca fierbinte, ungem cozonacul cu galbenus de ou si presaram pe deasupra zahar.

Este delicios, iar masina de paine isi face treaba de minune.
Keep it simple!

No comments:

Post a Comment