Telina cu maioneza si usturoi cred ca este piesa de rezistenta printre antreurile pe care le servesc la reuniunile de familie. Copiilor nu le place, dar adultii mereu intreaba: "asta e toata?" pentru ca pare ca niciodata nu este suficienta. Este extrem de simplu de preparat, dar succesul este imens.
Ingredientele:
o telina mare (radacina)
400 ml maioneza
3 catei de usturoi zdrobiti
suc de lamaie
sare, piper
Modul de preparare:
1. Curatam si spalam telina, apoi o dam pe razatoare. Eu prefer sa folosesc razatoarea Borner, cutitul pentru julienne fin, pentru ca telina ramane crocanta si nu lasa deloc apa. In plus, operatiunea este foarte rapida, astfel ca nu are timp sa oxideze. Daca folositi razatoarea clasica, telina rasa trebuie stropita cu suc de lamaie, altfel se innegreste;
2. Amestecam apoi telina rasa cu maioneza si usturoiul, potrivim de sare si piper, iar daca este cazul adaugam putin suc de lamaie.
Asta e tot! Delicios!
Keep it simple!
Labels
- afine (2)
- aluat (8)
- antreuri (19)
- Asia (2)
- avocado (1)
- branza (5)
- cafea (1)
- caise (2)
- cartofi (6)
- ceai (1)
- ceapa (5)
- cheesecake (5)
- chiftele (3)
- cina (12)
- ciocolata (10)
- ciorba (4)
- ciuperci (4)
- conserve (3)
- cookies/cupcakes/briose (18)
- copii (23)
- cozonac (5)
- Craciun/Revelion (19)
- curcan (2)
- de post (23)
- dovlecei (2)
- dovleci (2)
- dressing (4)
- dulciuri (50)
- fasole (3)
- ficatei (1)
- frisca (3)
- fructe (16)
- garnituri (8)
- iaurt (2)
- lamaie (3)
- legume (3)
- lucru manual (9)
- maioneza (2)
- masina de paine (6)
- mazare (3)
- mere (3)
- mic dejun (3)
- miel (2)
- migdale (2)
- nuci (1)
- orez (4)
- oua (4)
- parmesan (6)
- pasare (4)
- paste (9)
- peste (10)
- piersici (3)
- pizza (2)
- placinta (5)
- porc (3)
- porumb (1)
- prosciutto (2)
- pui (12)
- rapid (9)
- raw vegan (4)
- rosii (1)
- salata (11)
- sfecla rosie (1)
- sos (7)
- spanac (1)
- supe (5)
- susan (2)
- telina (2)
- tips and tricks (19)
- tort (4)
- usturoi (8)
- vegan (5)
- visine (2)
- vita (5)
Sunday, December 04, 2011
Ceai de ceapa
Este sezonul racelilor si al gripelor. O tuse suparatoare te poate tine treaz mai multe nopti, mai ales daca sunt copiii cei afectati. Am incercat cu inima indoita acest "leac babesc", dar, spre surprinderea mea, chiar a functionat.
Ingredientele:
7-8 nuci
3 cepe medii
1 lingurita busuioc
optional: cimbru, chimion, miere, zeama de lamaie
Modul de preparare:
1. Intai de toate spalam bine nucile si ceapa pentru ca le vom folosi necuratate.
Spargem nucile, taiem mustatile de la ceapa apoi o taiem in jumatati.
2. Punem intr-o oala nucile sparte, ceapa taiata, busuiocul si celelalte ingrediente (daca este cazul) si le acoperim cu apa cam de trei degete pe orizontala :). Lasam la foc mediu pana cand scade la jumatate. Strecuram.
3. Bautura obtinuta poate fi indulcita cu miere. Se poate adauga si zeama de lamaie, pentru a avea un gust cat-de-cat placut. Se administreaza de trei ori pe zi, cate o lingura.
Sanatate!
Ingredientele:
7-8 nuci
3 cepe medii
1 lingurita busuioc
optional: cimbru, chimion, miere, zeama de lamaie
Modul de preparare:
1. Intai de toate spalam bine nucile si ceapa pentru ca le vom folosi necuratate.
Spargem nucile, taiem mustatile de la ceapa apoi o taiem in jumatati.
2. Punem intr-o oala nucile sparte, ceapa taiata, busuiocul si celelalte ingrediente (daca este cazul) si le acoperim cu apa cam de trei degete pe orizontala :). Lasam la foc mediu pana cand scade la jumatate. Strecuram.
3. Bautura obtinuta poate fi indulcita cu miere. Se poate adauga si zeama de lamaie, pentru a avea un gust cat-de-cat placut. Se administreaza de trei ori pe zi, cate o lingura.
Sanatate!
Cozonac cu nuca la masina de paine
Ce este mai imbietor decat mirosul de cozonac proaspat copt? Va zic eu ce: mirosul de cozonac facut cu efort minim, la masina de paine. Si asta pastrand gustul, aroma, textura.
Ingredientele:
500 g faina
4 oua
25 ml ulei + cateva linguri
50 g unt topit
un praf de sare
1 plic drojdie uscata
250 ml lapte
200 g zahar + 3 linguri
100 g stafide
coaja de la 1 lamaie
1 esenta de rom
150 g nuci macinate
Modul de preparare:
1. Punem in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: laptele, uleiul, untul topit, 1 ou intreg, 2 galbenusuri, 200 g zahar, coaja de lamaie, sare, faina, drojdia. Selectam programul de paste si asteptam cuminti timp de 15 minute.
Daca aluatul este prea moale, mai adaugam faina, cate o lingura (uneori putem adauga pana la 100-150 g de faina in plus);
2. Dupa ce trec cele 15 minute adaugam stafidele si esenta de rom, apoi selectam programul de aluat cu drojdie (1 ora si 25 minute);
3. Batem 2 albusuri spuma, adaugam 3 linguri de zahar si nucile macinate;
4. Dupa ce aluatul este framantat (nu-i asa ca este minunat sa se framante singur?), il scoatem din masina de paine si il punem pe blatul de lucru uns in prealabil cu ulei, incercand sa intindem o foaie de circa 1 cm grosime. Peste aceasta foaie intindem in mod uniform nucile cu albus, impachetam si punem in forma de cozonac unsa si ea cu ulei;
5. Dam la cuptorul incins la 160 grade si asteptam timp de 45-60 minute, pana creste frumos si este rumenit. Dupa ce il scoatem din cuptor, cat este inca fierbinte, ungem cozonacul cu galbenus de ou si presaram pe deasupra zahar.
Este delicios, iar masina de paine isi face treaba de minune.
Keep it simple!
Ingredientele:
500 g faina
4 oua
25 ml ulei + cateva linguri
50 g unt topit
un praf de sare
1 plic drojdie uscata
250 ml lapte
200 g zahar + 3 linguri
100 g stafide
coaja de la 1 lamaie
1 esenta de rom
150 g nuci macinate
Modul de preparare:
1. Punem in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: laptele, uleiul, untul topit, 1 ou intreg, 2 galbenusuri, 200 g zahar, coaja de lamaie, sare, faina, drojdia. Selectam programul de paste si asteptam cuminti timp de 15 minute.
Daca aluatul este prea moale, mai adaugam faina, cate o lingura (uneori putem adauga pana la 100-150 g de faina in plus);
2. Dupa ce trec cele 15 minute adaugam stafidele si esenta de rom, apoi selectam programul de aluat cu drojdie (1 ora si 25 minute);
3. Batem 2 albusuri spuma, adaugam 3 linguri de zahar si nucile macinate;
4. Dupa ce aluatul este framantat (nu-i asa ca este minunat sa se framante singur?), il scoatem din masina de paine si il punem pe blatul de lucru uns in prealabil cu ulei, incercand sa intindem o foaie de circa 1 cm grosime. Peste aceasta foaie intindem in mod uniform nucile cu albus, impachetam si punem in forma de cozonac unsa si ea cu ulei;
5. Dam la cuptorul incins la 160 grade si asteptam timp de 45-60 minute, pana creste frumos si este rumenit. Dupa ce il scoatem din cuptor, cat este inca fierbinte, ungem cozonacul cu galbenus de ou si presaram pe deasupra zahar.
Este delicios, iar masina de paine isi face treaba de minune.
Keep it simple!
Cartofi la cuptor cu parmesan
Garnitura aste este preferata familiei mele. Usor de preparat si extrem de gustoasa
Ingredientele:
(pentru 6 persoane)
1.8 kg cartofi - taiati pe jumatate, sau in sferturi, daca sunt mari
5 linguri ulei de masline
2 lingurite faina
100 g parmesan ras
1 legatura de patrunjel tocat fin
4 crengute de rozmarin verde (doar frunzele, tocate fin) sau 1 lingurita de rozmarin uscat
1 varf de cutit de nucsoara
sare
Modul de preparare:
1. Cartofii se pun intr-o oala cu apa si sare, se aduc la fierbere. Se fierb pentru exact 2 minute, se scurg si se stropesc cu putin ulei.
2. Se amesteca faina, parmezanul, patrunjelul, rozmarinul, nucsoara si putina sare. Cartofii "fierti" se dau prin acest amestec pana se acopera.
3. In tava in care vor fi pusi cartofii la cuptor se pune ulei cat sa se acopere fundul tavii. Aceasta tava cu ulei se pune pe foc sau se incinge la cuptor pentru cateva minute. Cartofii acoperiti cu amestecul de parmesan se pun cu grija in tava (atentie, sare uleiul incins!!!) si se intorc pentru a fi acoperiti in mod egal cu ulei.
Tava cu cartofii se pune in cuptorul incins la 220 grade pentru 35-40 minute.
Yummi!
Keep it simple! Make it fun!
Ingredientele:
(pentru 6 persoane)
1.8 kg cartofi - taiati pe jumatate, sau in sferturi, daca sunt mari
5 linguri ulei de masline
2 lingurite faina
100 g parmesan ras
1 legatura de patrunjel tocat fin
4 crengute de rozmarin verde (doar frunzele, tocate fin) sau 1 lingurita de rozmarin uscat
1 varf de cutit de nucsoara
sare
Modul de preparare:
1. Cartofii se pun intr-o oala cu apa si sare, se aduc la fierbere. Se fierb pentru exact 2 minute, se scurg si se stropesc cu putin ulei.
2. Se amesteca faina, parmezanul, patrunjelul, rozmarinul, nucsoara si putina sare. Cartofii "fierti" se dau prin acest amestec pana se acopera.
3. In tava in care vor fi pusi cartofii la cuptor se pune ulei cat sa se acopere fundul tavii. Aceasta tava cu ulei se pune pe foc sau se incinge la cuptor pentru cateva minute. Cartofii acoperiti cu amestecul de parmesan se pun cu grija in tava (atentie, sare uleiul incins!!!) si se intorc pentru a fi acoperiti in mod egal cu ulei.
Tava cu cartofii se pune in cuptorul incins la 220 grade pentru 35-40 minute.
Yummi!
Keep it simple! Make it fun!
Subscribe to:
Posts (Atom)