Labels

Friday, January 06, 2012

Guguluf clasic

Ce este guguluf-ul? Este un soi de cozonac (deci un aluat cu drojdie), de origine germanica. In principiu, aluatul contine si stafide, migdale si alte fructe confiate. Se coace in forma speciala: rotunda, cu gaura la mijloc, dar nu cred ca este asa o mare problema daca il coacem si intr-o forma clasica de cozonac.


Ingredientele:
500 g faina
1 plic drojdie uscata
1/4 lingurita sare
100 g zahar
100 g unt la temperatura camerei, taiat cubulete mici
250 ml lapte la temperatura camerei
2 galbenusuri
100 g stafide
100 g migdale maruntite (cu cutitul, nu date la masina!)
100 g fructe confiate asortate

Modul de preparare:
1. Intr-un castron incapator amestecam: faina, drojdia, sarea si zaharul. Adaugam apoi untul si galbenusurile si incepem sa framantam (cu mana sau mixerul cu carligele de aluat) pana se incorporeaza. Treptat turnam laptele si il incorporam prin framantare si pe el. Acoperim cu un prosop si lasam la crescut intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer pana isi dubleaza volumul, cam 40 de minute.
Modul super simplu, la masina de paine: punem ingredientele in urmatoarea ordine: lapte, galbenusuri, unt, sare, zahar, faina, drojdie apoi selectam programul de aluat cu drojdie (1 h 25 min).
2. Dupa ce aluatul a crescut, incorporam manual migdalele, stafidele si celelalte fructe confiate (eu am folosit prune, dar alegerea e a voastra), apoi punem in forma unsa si mai lasam la crescut 20 de minute.
3. Introducem la cuptorul incins la 180 grade, pentru 40-50 de minute. Scoatem din forma cat este inca fierbinte.

Keep it simple! Make it fun!

No comments:

Post a Comment