Labels

Tuesday, December 06, 2011

Tort de ciocolata

Daca va place ciocolata, daca respirati ciocolata, daca atunci cand va ganditi la ceva dulce, ciocolata este primul lucru care va vine in minte, acesta este tortul pe care il cautati. Este un regal de ciocolata. Are o textura fina, se simte abundenta... este de neimaginat. Dupa ce il gusti simti desavarsirea.

Ingredientele:
Blatul
200 g ciocolata neagra min 60% continut de cacao
200 g unt
1 lingurita ness
170 g faina
1/2 lingurita bicarbonat
1/4 lingurita praf de copt
300 g zahar brun
100 g zahar tos alb
25 g cacao
3 oua
75 ml lapte
1 lingurita suc de lamaie
Ganache
200 g ciocolata neagra min 60% continut de cacao
290 ml smantana pentru gatit
2 lingurite zahar brun

Modul de preparare:
1. Rupem ciocolata in bucatele mici si o punem intr-o cratita la foc mic impreuna cu untul, si ness-ul dizolvat in 125 ml apa rece. Lasam pe foc, amestecand continuu pana ce untul si ciocolata se topesc. Pentru a merge mai usor, putem taia si untul in bucati mai mici sau il putem aduce intai la temperatura camerei. O alta varianta ar fi sa le topim la cuptorul cu microunde: punem toate ingredientele intr-un vas, setam cuptorul la putere maxima si la fiecare 10-20 secunde scoatem, amestecam, punem la loc in cuptor pana avem un amestec omogen;
2. Amestecam faina, bicarbonatul, praful de copt, zaharul si cacaoa;
3. Intr-un pahar punem laptele impreuna cu sucul de lamaie si lasam 5 minute. Mixam ouale intregi, apoi adaugam laptele.
4. In amestecul de faina (vezi pct 2) adaugam ciocolata topita (vezi pct 1) si ouale (vezi pct 3) si amestecam pana ce toate ingredientele sunt bine incorporate. Amestecul rezultat este cam de consistenta unui terci.
5. Tapetam o forma de tort (26 cm diametru) cu pereti detasabili (fundul cu hartie de copt si peretii cu unt si faina). Se poate folosi si o forma cu pereti nedetasabili, tapetata cu unt si faina. Turnam amestecul de la pct 4 in forma si dam la cuptorul preincalzit la 140 grade fan sau 160 grade convectie pentru 1 ora si 20-30 minute.
Cand il vom scoate din cuptor, blatul va fi inca moale in mijloc, dar se va intari cand se raceste. Este posibil sa se si lase in mijloc, dar nu va faceti probleme, cand il asamblam se niveleaza. Lasam sa se raceasca in forma, apoi il scoatem pe un gratar pana se raceste complet.
6. Pentru a prepara ganache-ul, rupem ciocolata in bucatele, punem smantana amestecata cu zaharul la foc mic pana este aproape de punctul de fierbere. Luam de pe foc si turnam peste ciocolata, amestecand pana aceasta se topeste. Si aici putem folosi cuptorul cu microunde: ca si la pct 1, punem toate ingredientele intr-un vas, setam cuptorul la putere maxima si la fiecare 10-20 secunde scoatem, amestecam, punem la loc in cuptor pana avem un amestec omogen. Lasam sa se raceasca la temperatura camerei;
7. Asamblarea: dupa ce blatul este complet racit, il taiem in 2. Atentie, blatul este foarte greu, asa ca se poate rupe usor. Peste primul blat turnam un strat subtire de ganache, deasupra punem celalalt blat si turnam restul de ganache, lasand sa curga si pe margini. Putem decora cu ciocolata rasa, fulgi de ciocolata, sau pentru un aspect mai de iarna, putem folosi zahar pudra sau fulgi de cocos.

Abundenta de ciocolata, bomba calorica, tortul de ciocolata desavarsit, ziceti-i cum vreti, dar cu siguranta se va transforma in Love At First Taste.

No comments:

Post a Comment