Labels

Tuesday, December 13, 2011

Placinta americana cu mere

O alta preferata de iarna. Tot cu mere coapte si scortisoara. De data aceasta, aluatul este diferit de placinta elvetiana, vom folosi Pate Brisee. Ingredientele si modul de preparare le gasiti aici.

Ingredientele:
1 portie Pate Brisee
1 kg mere decojite si fara cotor
50 g zahar tos alb
50 g zahar brun
1 lingura suc de lamaie
1 lingurita scortisoara macinata
1/4 lingurita nucsoara macinata
1/4 lingurita sare
30 g unt
15 g faina de porumb (malai)

Modul de preparare:
1. Punem intr-un castron merele taiate, le amestecam cu zaharul, lamaia, scortisoara, nucsoara si sarea. Le lasam la temperatura camerei pentru minim 30 de minute (pana la 3 ore), apoi strecuram. Lasam merele la scurs cam 15 minute, pentru ca vom avea nevoie de sucul rezultat;
2. Punem sucul intr-o craticioara impreuna cu untul si lasam sa scada la foc mediu-mic pana ramane cam o treime din sucul initial.
Merele scurse le amestecam cu malaiul si cu siropul caramelizat.
3. Este timpul sa ne ocupam de aluat. Scoatem din frigider o parte din aluat, cam inainte cu 10 minute de a lucra cu el. Fainam foarte putin suprafata de lucru si sucitorul si repede-repede il intindem. Ca sa evitam ca aluatul sa se lipeasca de suprafata de lucru, trebuie sa il rotim. Adica: intindem, rotim un sfert de tura, iar intindem, iar rotim, pana aluatul ajunge de marimea formei in care il vom coace. Punem aluatul in forma, il intepam de cateva ori cu furculita punem si merele si dam la frigider pana ne ocupam si de cealalta bucata de aluat.
Al 2-lea aluat il intindem dupa metoda de mai sus si fie il folosim intreg, punandu-l capac, fie taiem fasii si formam un grilaj.
Daca punem capac si nu grilaj, trebuie sa il gaurim in cateva locuri cu un cutit.
4. Preincalzim cuptorul la 220 grade si punem placinta pentru 45-55 minute.

Preparata astfel, va garantez o placinta delicioasa. Este putin mai elaborata, dar merita. O varianta (mult) mai  simpla ar fi aceea in care nu mai scurgem merele si nu mai caramelizam sucul, ci, pur si simplu, le punem direct in forma, punem capacul/grilajul si bagam la cuptor.

Enjoy! Make it fun!

No comments:

Post a Comment