Labels

Friday, December 09, 2011

Placinta elvetiana cu mere

Miros de scortisoara si de mere coapte. Pentru mine asta inseamna iarna. Se apropie Craciunul!!! In curand vor veni colindatorii. Si Mos Craciun. Si poate vom avea si zapada.
Am facut o placinta cu multe mere si multe alune. Si cu scortisoara. Ador scortisoara. Imi aminteste de copilarie, cand se gasea (uneori, daca aveai noroc si pile la Alimentara sau la Casa de comenzi) guma de mestecat cu scortisoara.

Ingredientele:
Aluatul:
200 g faina
50 g zahar
100 g unt sau margarina
1 ou
1 praf de sare
Umplutura:
800 g mere curatate si fara cotor
2 oua + 1 galbenus
sucul de la 1 lamaie
2 linguri miere
30 g zahar
1/2 lingurita scortisoara macinata
125 g alune macinate
1 lingura lapte

Modul de preparare:
1. Incepem prepararea aluatului. Intr-un castron sau bolul de la mixer punem faina, zaharul, sarea, untul taiat in bucatele foarte mici si oul. Framantati cu carligele pentru aluat pana rezulta un aluat sfaramicios. Punem aluatul pe suprafata de lucru fainata foarte putin, ne dam si pe maini cu putina faina si framantam rapid, pana avem un aluat neted. Operatiunea trebuie desfasurata cat putem de repede, pentru a nu se topi untul. Din aluat formam o bila, o impachetam in folie alimentara si dam la frigider pentru cel putin o ora;
2. Pe hartie de copt intindem aluatul in foaie subtire. Punem deasupra fundul unei forme de 26 cm diametru cu pereti detasabili si decupam din aluat dimensiunea exacta a acesteia. Din aluatul ramas vom acoperi mai tarziu marginile. Punem aluatul decupat in forma unsa cu unt, intepam de cateva ori cu o furculita si dam la cuptorul  incins la 200 grade pentru 10-15 minute. Lasam sa se raceasca.
Ungem peretii formei cu unt, apoi acoperim marginile cu aluatul ramas;
3. Ne apucam de umplutura: Dam pe razatoarea mica in jur de 300 g mere pe care le stropim cu suc de lamaie pentru a nu se innegri. Restul merelor le taiem in sferturi.
Batem bine-bine 2 oua, apoi incorporam, pe rand,: mierea, zaharul, scortisoara si alunele. Amestecam aceasta compozitie cu merele rase, apoi turnam in forma pregatita cu aluat. Deasupra punem sferturile de mere cu partea rotuda in sus, amestecam laptele cu galbenusul si ungem merele.
Coacem pentru 35-45 de minute la 200 grade.

Make it fun!


No comments:

Post a Comment