Probabil ca exista mii de variante ale schemei de diversificare la bebei. Unii medici recomanda sa incepem cu cerealele, altii cu fructele, altii cu supa de legume. Si varsta recomandata este diferita. Eu va prezint schema pe care am folosit-o cu succes la copiii mei. Sigur ca au fost si zile mai proaste, sigur ca au fost alimente pe care le-au refuzat cu incapatanare, dar ce? Voua va plac toate mancarurile? Important este sa avem rabdare si sa nu uitam ca bebeii nostri sunt oameni cu gusturi diferite, nu niste pungute in care turnam mancare :). Noi am inceput in jurul varstei de 5 luni si jumatate.
1 zi: suc de mar (5-6 lingurite)
2 zi suc de mar (6-10 lingurite)
3 zi suc de morcov (5-6 lingurite)
4 zi suc de morcov (6-10 lingurite)
5 zi suc de portocala (5-6 lingurite)
6 zi suc de portocala (6-10 lingurite)
7 zi suc de mar+morcov (10-15 lingurite)
8 zi suc de mar+portocala (10-15 lingurite)
9 zi suc de morcov+portocala (10-15 lingurite)
Dupa 7-10 zile introducem si pulpa de fruct. Adica dam fructele prin blender, nu mai facem suc din ele. Marul copt este foarte bine acceptat de copii. Se incepe cu un sfert, a doua zi jumatate, apoi trecem si la alte fructe: para, banana, piersica, ananas, caisa, mango... in functie de anotimp, preferintele copilului si modul in care reactioneaza organismul lui.
Dupa 7 zile de piure de fructe, introducem si branza de vaci preparata in casa. Reteta aici.
Dupa ce masa de la ora 10 a fost inlocuita complet cu cea de fructe cu branzica, incepem cu legumele.
Supa de legume cu care incepem o preparam asa. Incepem cu 20-30 ml, apoi crestem cantitatea. Dupa 3-5 zile putem incepe sa introducem in supa, pe rand, cate o leguma, pentru a putea monitoriza eventualele reactii alergice ale bebeului. Iata cateva exemple: cartof, dovlecel, ardei gras rosu, rosie, ceapa, fasole verde, spanac, varza, salata, loboda, broccoli. Dupa varsta de 6 luni si jumatate-7 luni, putem introduce si carnea de pui sau vita.
Succes si rabdare! Make it fun!
No comments:
Post a Comment