Labels

Friday, December 30, 2011

Icre de stiuca

Icrele de stiuca sunt preferatele mele (dintre cele facute in casa). Nu imi place sa le "inmultesc" prea mult. Nu adaug decat ulei. Nici la alt fel de icre nu adaug gris sau miez de paine; mi se pare ca stric gustul. Icrele de stiuca le aveam sarate si congelate. Puteti sa le decongelati intr-o sita, astfel se vor scurge.


Ingredientele:
100 g icre de stiuca
2 lingurite suc de lamaie
100 ml ulei

Modul de lucru:
Icrele le fac intotdeauna la mixer. Daca lasati mixerul sa isi faca treaba, sunt sanse minime sa se taie.
1. Icrele decongelate se pun in bolul mixerului, adaugam sucul de lamaie si lasam sa se omogenizeze la viteza mica;
2. Treptat, incepem sa adaugam uleiul, lingurita cu lingurita.
Se poate mai simplu de atat?

Alte optiuni:

  • in loc de suc de lamaie puteti pune un varf de cutit de sare de lamaie. Icrele se vor intari, asa ca trebuie adaugata o lingurita de apa minerala;
  • puteti adauga ceapa. Pentru a fi foarte fin taiata, este indicat sa o dati pe razatoarea mica.
Keep it simple!

Thursday, December 29, 2011

Lampas de iarna

Mi-ar placea un pic de zapada. Daca de Craciun nu a fost, macar de Anul Nou... In asteptarea zapezii imi fac de lucru. De lucru manual. De data aceasta am facut un lampas simplu. Daca vreti sa il faceti si voi, nu aveti nevoie decat de:
- o cutie goala de branza topita
- 1 coala de hartie A3
- capsator
- lipici

1. In prima faza, capsam cutia de branza topita (bine, doar jumatate, cea cu marginea mai inalta) cu hartia A3 astfel:
Daca nu aveti hartie A3, puteti folosi 2 coli de hartie A4 pe care le lipiti intre ele pe latura mare.

2. Lipim sau capsam capetele care se petrec, astfel incat sa obtinem un cilindru cu baza formata din cutia de branza, iar partea de sus libera. In partea de sus atasam un maner:


3. Ornam lampasul cum vrem. Eu am ales sa lipesc niste stelute verzi si rosii, pe care le-am decupat din hartie colorata. Puteti cere ajutorul copiilor sa deseneze hartia A3 inainte de a o capsa la cutie. Activitate de vacanta :).
In lampas punem o lanterna, sau un far de bicicleta. Nu puneti lumanare decat daca stati non-stop cu ochii pe lampas!!!!

Cam asta este. Eu fac cel putin cate unul in fiecare anotimp. Cele de toamna imi ies cele mai spectaculoase :). Lumineaza foarte frumos noaptea!

Keep it simle! Make it fun!

Wednesday, December 28, 2011

Biscuiti bastonase

Sunt o persoana care, in general, are mainile reci. Dar, de cate ori trebuie sa lucrez un aluat de la frigider, care trebuie sa ramana cat mai rece posibil, este ca un facut: mainile mele sunt calde ca soba! Da-i cu apa rece, pune mana pe legumele din congelator... nimic! Eh, ne adaptam situatiei si lucram repede :)

Ingredientele:
330 g faina
1/4 lingurita sare
230 g unt la temperatura camerei
120 g zahar pudra
2 galbenusuri de ou
1 fiola esenta de vanilie
1/2 fiola esenta de migdale

Modul de preparare:
1. Amestecam faina cu sarea si punem deoparte;
2. Mixam untul cu zaharul pudra pana obtinem o consistenta cremoasa. Este foarte importanta temperatura untului. Daca este prea rece, se va taia in amestec cu zaharul;
3. Adaugam galbenusurile pe rand, esentele, apoi treptat faina;
4. Dam aluatul la frigider cam o ora. Dupa ce aluatul este rece, incepem sa facem bastonasele astfel: luam cu o lingurita aluat, formam o bila pe ca care apoi o rulam intr-un sul de 10-15 cm lungime si cam 1 cm diametru. Indoim la un capat pentru a obtine bastonase. Puteti cantari fiecare biluta de aluat, sau puteti masura cu rigla, dar mi se pare exagerat. Micile imperfectiuni sunt cele care dovedesc autenticitatea.
Pentru ca aluatul trebuie sa ramana cat mai rece, eu am procedat astfel: am umplut cu bastonase o tava, am dat-o la frigider, am pornit cuptorul si am inceput sa lucrez la cea de-a doua tava. In timp ce cuptorul se incingea, bastonasele din frigider se raceau si alte bastonase erau in curs de pregatire. Cand am bagat prima tava la cuptor, am pus-o pe a doua la frigider... si tot le-am rulat asa;
5. Se coc in tava tapetata cu hartie de copt la 190 grade timp de 6-9 minute. Pentru ca sunt foarte fragede, trebuie lasate sa se raceasca in tava.

Keep it simple! Make it fun!

Monday, December 26, 2011

Rulada de pui

Am postat in urma cu ceva vreme un clip cu dezosarea unui pui. Va anunt ca nu este deloc greu. Cand am vizionat prima data clipul, mi s-a parut ceva SF. Adevarul este ca nu aveti nevoie decat de 2 cutite ascutite foarte bine si atentie pentru a urma procedeele pas cu pas.
Puteti umple puiul cu ce vreti voi. Eu am ales crema de branza si ciuperci.


Ingredientele:
1 pui intreg
sare
piper
busuioc
100 g crema de branza
150-200 g ciuperci

Modul de preparare:
1. Dezosam puiul dupa aceasta metoda.
2. Dam puiul cu sare, piper, busuioc, ungem cu crema de branza, presaram ciupercile, apoi impachetam asa cum ne arata Monsieur Pepin.
3. Eu am pus rulada intr-o punga pentru friptura si am dat la cuptor la 200 grade pentru 60 minute, apoi am scos puiul din punga si am mai lasat 10 minute la cuptor.


Rezultatul: minunat!
Keep it simple!

Sunday, December 25, 2011

Cozonac Rosenkranz la masina de paine

Am primit pe e-mail reteta de cozonac Rosenkranz. Mi-a placut cum arata, asa ca am incercat-o. A iesit foarte bun. Bineinteles ca am folosit masina de paine :). Am facut unul pentru acasa si pentru ca arata frumos si s-a facut repede, am mai facut unul sa-l daruim. Am adus unele mici modificari retetei primite.


Ingredientele:

120 ml lapte
2 oua
9 linguri zahar
1 fiola esenta de rom
coaja de lamaie
1 varf de cutit sare
400 g faina
1 plic drojdie uscata
130 g unt la temperatura camerei
8 linguri zahar pentru caramelizat
100 g nuci macinate

Modul de preparare:
1. Incepem cu caramelizarea celor 8 linguri de zahar. Adica: puneti zaharul in cratita, cratita pe foc si asteptati ca zaharul sa inceapa sa se topeasca. Zaharul trebuie sa ramana la o culoare aurie, daca se face maro, devine amar, asa ca trebuie un pic de atentie. Folositi o cratita care poate fi bagata si la cuptor, cu diametrul de circa 26 cm. Tapetat-i atat fundul, cat si peretii, apoi lasati sa se raceasca.
2. In masina de paine punem ingredientele in urmatoarea ordine: lapte, oua, 3 linguri de zahar, esenta, coaja de lamaie, sarea, faina, drojdia. Selectati programul de paste, sau un program de aproximativ 15 minute, fara coacere si fara dospire.
3. Mixam untul cu 6 linguri de zahar.
4. Scoatem aluatul framantat de la masina de paine si intindem pe blatul de lucru (dat cu putina faina) o foaie dreptunghiulara de circa 1 cm grosime. Ungem foaia pe toata suprafata cu untul frecat cu zahar, apoi presaram nuca macinata (puteti inlocui cu migdale, alune, fistic-crude si nesarate). Rulam aluatul, apoi taiem in 6-8 bucati pe care le asezam in picioare in cratita caramelizata.
5. Lasam la dospit 40-60 minute la loc caldut si ferit de curent.
6. Dam la cuptorul incins la 180 grade pentru 30-40 minute.
7. Imediat ce il scoatem din cuptor, il rasturnam pe un platou. Stati fara grija, nu se va scurge sirop. Daca nu il rasturnati imediat, zaharul caramelizat se va intari si nu mai puteti scoate cozonacul. Bine, puteti remedia situatia dand cateva minte la cuptor sau punand cratita la bain marie, dar de ce sa ne complicam?


Spor la treaba!
Make it delicious!

Saturday, December 24, 2011

Cozonac cu rahat la masina de paine

Cozonacul cu rahat este preferatul copiilor mei. Mie imi place cel cu nuca, dar il fac mai rar :(




Ingredientele:
500 g faina 
oua
25 ml ulei + cateva linguri
50 g unt topit
un praf de sare
1 plic drojdie uscata
250 ml lapte
200 g zahar
100 g stafide
coaja de la 1 lamaie
esenta de rom
200 g rahat


Modul de preparare:
1. Punem in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: laptele, uleiul, untul topit, 1 ou intreg, 2 galbenusuri, 200 g zahar, coaja de lamaie, sare, faina, drojdia. Selectam programul de paste si asteptam cuminti timp de 15 minute.
Daca aluatul este prea moale, mai adaugam faina, cate o lingura pana ajungem la consistenta moale, dar nelipicioasa (uneori putem adauga pana la 100-150 g de faina in plus);
2. Dupa ce trec cele 15 minute adaugam stafidele si esenta de rom, apoi selectam programul de aluat cu drojdie (1 ora si 25 minute);
3. Taiem rahatul. Vedeti aici cum;
4. Dupa ce aluatul este framantat (nu-i asa ca este minunat sa se framante singur?), il scoatem din masina de paine si il punem pe blatul de lucru uns in prealabil cu ulei, incercand sa intindem o foaie de circa 1 cm grosime. Peste aceasta foaie intindem in mod uniform rahatul taiat, impachetam si punem in forma de cozonac unsa si ea cu ulei;
5. Dam la cuptorul incins la 160 grade si asteptam timp de 45-60 minute, pana creste frumos si este rumenit. Dupa ce il scoatem din cuptor, cat este inca fierbinte, ungem cozonacul cu galbenus de ou si presaram pe deasupra zahar. Eu am presarat si cativa  fulgi de ciocolata :)


Enjoy!

Cheesecake - in stil New York

Nu va lasati descurajati de lungimea retetei! Citind, pare greu de facut, dar, sincer, este extrem de usor. Prepararea dureaza undeva la 15-20 minute, maxim. Timpul de coacere si de refrigerare inainte de servire este insa unul destul de mare, dar rezultatul merita asteptarea :)



Ingredientele:
Blatul
200 g biscuiti digestivi
50 g zahar
110 g unt topit
Crema
1 kg crema de branza la temperatura camerei
200 g zahar
35 g faina
5 oua la temperatura camerei
80 ml smantana pentru frisca
1 lingurita coaja de lamaie
1 fiola esenta de vanilie
Topping
240 g smantana
30 g zahar
1/2 fiola esenta de vanilie

Modul de preparare:
1. Blatul: Faramitam biscuitii (eu ii pun in robotul de bucatarie si cam in 10-20 secunde sunt gata) apoi ii amestecam cu  zaharul si untul topit. Cu aceasta compozitie tapetam fundul si peretii unei forme cu diametrul de 26 cm, apoi o bagam la frigider.
2. Crema: In continuare vom folosi mixerul. Daca nu aveti unul, cred ca puteti lucra si manual, dar este destul de lucru, fiind cantitate mare de ingrediente. Asadar, punem in bolul mixerului crema de branza si mixam la viteza mica pana este omogenizata frumos. Adaugam zaharul, apoi faina si le incorporam in crema de branza. Urmeaza sa adaugam ouale, pe rand, unul cate unul. Adaugam apoi smantana pentru frisca, esenta de vanilie si coaja de lamaie.
Compozitia rezultata (este destul de lichida, nu va speriati :)) o turnam in forma pe care am tapetat-o la pasul 1, apoi dam la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 15 minute. Dupa scurgerea celor 15 minute, micsoram temperatura la 120 grade si mai lasam la cuptor inca 60, pana la 90 de minute. Puteti scoate din cuptor atunci cand marginile sunt ferme, dar centrul este inca moale, se vede umed (nu lichid!).
3. Topping: Amestecam smantana (din cea obisnuita, acra) cu zaharul si esenta de vanilie. Scoatem prajitura din cuptor, turnam peste ea amestecul de smantana si mai dam la cuptor inca 15 minute. Gata cu coptul!
4. Dupa ce scoatem din cuptor, pentru a nu se crapa, desprindeti usor, cu o spatula, marginile prajiturii de peretii formei. Lasati sa se raceasca in forma, apoi dati la frigider cateva ore (minim 2-3).


Make it delicious!

Thursday, December 22, 2011

Taierea rahatului


Va place cozonacul cu rahat? Este preferatul copiilor mei.
Asa-i ca va enerveaza ca atunci cand taiati rahatul acesta se lipeste de cutit? Ca sa scapati de grija asta, bagati cutitul in zahar pudra sau in faina cand devine lipicios.
Pe masura ce il taiati, presarati peste rahat putin zahar pudra.

Keep it simple!

Coaja de lamaie

Atunci cand aveti nevoie de coaja de lamaie si dati pe razatoare , aveti grija sa nu razuiti si partea alba, pentru ca este amara. Uleiurile aromatice de care avem nevoie pentru a da acea aroma minunata, se gasesc in partea galbena a cojii. Acest lucru este valabil pentru toate citricele.

Be smart! Make it fun!

Carnati de casa

Nu-mi vine sa cred, dar am facut-o si pe asta! Si a fost mult mai simplu decat ma asteptam. Credeam ca a face carnati inseamna munca multa, mizerie... aveam in minte imaginea din copilarie: parintii impreuna muncind cateva ore bune sa toace carnea, sa curete si sa zdrobeasca usturoiul, apoi dand la manivela sa umple matele :) Dar, surpriza: lucrurile s-au schimbat mult. Poti cumpara mate curatate super-bine, te duci la macelarie, alegi carnea care iti place, rogi macelarul sa ti-o toace si gata, mai ai doar de pus condimente si de umplut carnatii. Daca ai o masina de tocat electrica, sau daca ai de unde imprumuta una (multumesc, Cati!) mai ai de lucru fix 15 minute.


Ingredientele: 
1 kg pulpa de porc tocata
300 g pulpa de vita tocata
1 capatana usturoi
1 lingurita cimbru
2 lingurite sare
1 lingurita boia de ardei dulce
1 lingurita piper Cayene (sau boia iute)
2-3 m mate de porc

Modul de preparare:
1. Zdrobim usturoiul, apoi amestecam cu carnea si condimentele. Lasam sa se odihneasca cateva ore, sa se imbine aromele.
2. Spalam matele si apoi incepem sa le umplem cu compozitia de carne. Mie imi place sa fie portionati, asa ca rasucesc carnatii in timp ce ii umplu. Cam gata.
Puteti sa ii serviti prajiti, la gratar, sau, daca aveti posibilitatea, sa ii afumati.

Ideal ar fi sa atarnati carnatii la vant o zi. Eu am improvizat o sfoara pe balcon, am acoperit cu un servet de panza, sa nu ii poluez vizual pe vecini si sper sa nu ploua sau sa se faca mai mult de 5-6 grade afara... Nu e nicio problema daca nu ii dati la vant. Se pot pastra la congelator.

Enjoy in a responsible manner!

Wednesday, December 21, 2011

Vaze cu globuri

Am mai facut niste decoratiuni. Acestea chiar ca sunt simplu de facut :). Intr-o vaza transparenta puneti globurile care n-au avut loc in brad anul acesta.


Keep it simple! Make it fun!

Ciorba de perisoare de pasare

In legatura cu ciorba de perisoare am o mare nedumerire: de ce unii oameni se feresc de ea, "ca e cu tocatura"? Da, la restaurant inteleg, ca nu stii ce carne e tocata, dar cand o faci acasa? Care e diferenta intre a pune pieptul de pasare intreg si a-l pune tocat? Si nu ma refer la gust aici...
Anyway, eu cred ca e cea mai simpla ciorba, pentru ca sari o etapa: cea cu spumarea :)


Ingredientele (oala de 4.5 l):
1 ceapa
1 morcov
1 pastarnac
1 telina mica
2 cartofi
50 ml ulei
sare
300-350 g carne de pasare (piept)
1 ou
1 lingura orez
marar
patrunjel
250 ml suc de rosii
optional: bors
leustean tocat

Modul de preparare:
1. Curatam si spalam legumele. Tocam marunt sau dam pe razatoare: ceapa, morcovul, pastarnacul, telina si punem la fiert, in apa rece. Adaugam sare si ulei si din momentul in care incepe sa fiarba, lasam 15 minute. Punem apoi cartofii taiati cuburi si mai lasam 5 minute la foc;
2. In timp ce legumele fierb, facem amestecul pentru perisoare:
- tocam carnea;
- "umflam" orezul: punem orezul intr-o craticioara si adaugam apa cat sa il acopere. Punem la fiert si lasam pana este absorbita toata apa. Atentie, lucrurile se vor petrece foarte repede, asa ca stati cu ochii pe orez;
- la carnea tocata adaugam un ou, sare, marar, patrunjel si orezul umflat.
3. Cu mainile umezite incepem sa luam din amestecul de carne, formam bile (cam cat o nuca) si le punem in ciorba. Focul trebuie sa fie mediu-mic. Dupa ce am terminat de pus perisoarele mai lasam la fiert cam 10 minute, pana cand perisoarele incep sa se ridice la suprafata;
4. Adaugam sucul de rosii, lasam sa fiarba 7-10 minute. Daca doriti, adaugati bors dupa gust; eu nu pun, preferam ciorbele dulci. Mai avem de pus doar leusteanul si e gata!

Enjoy! Keep it simple!

Tuesday, December 20, 2011

Braduti de hartie

Un alt model de decoratiune pentru Craciun. Cel mai usor de realizat.

Aveti nevoie de:
- hartie colorata (eu am folosit doar verde)
- creion
- foarfece
- lipici sau capsator

Modul de lucru:
1. Ca sa mearga super-rapid, lucram cu trei foi in acelasi timp, suprapuse. Indoim pe jumatate bucatile de hartie, desenam o jumatate de bradut, apoi decupam. Modelul depinde de talentul vostru.


2. Lipim sau capsam bucatile de hartie. Intai doua, apoi adaugam si a treia bucata:


3. Asta e tot. Puteti sa ii decorati, sa le atasati o panglica si sa ii atarnati, sau faceti o mica "padure".


Sos pentru oua

Sosul acesta poate fi folosit atat la ouale fierte, cat si la salate, sau ca dip pentru chipsuri, pui pane, sau cum vreti voi sa il folositi :)


Ingredientele:
1 lingurita 
mustar

1 lingurita maioneza
1 lingurita iaurt
patrunjel
suc de lamaie
sare
piper


Modul de preparare:
Se pun intr-un blender toate ingredientele si de amesteca timp de cateva secunde


Keep it simple!

Oua cu sos



Cui nu ii plac retetele care se pregatesc super-repede, sunt gustoase si au efectul "cum se fac?" sau "mai ai?" asupra musafirilor? Aperitivul acesta este atat de simplu de pregatit...

Ingredientele (pentru 2 persoane):
2 oua fierte tari
1 lingurita mustar
1 lingurita maioneza
1 lingurita iaurt
patrunjel
suc de lamaie
sare
piper


Modul de preparare:
1. Ouale fierte se taie pe jumatate si se aseaza pe platoul pe care vor fi servite;
2. Intr-un blender de mana punem: maioneza, mustarul, sucul de lamaie, iaurtul, patrunjelul, sare, piper si mixam pentru cateva secunde, pana se omogenizeaza ingredientele.
Acest sos se toarna peste jumatatile de oua si sunt gata de servit!

Sosul il puteti prepara dupa pofta inimii sau il adaptati la ingredientele din frigider. Puteti inlocui maioneza cu smantana, adaugati un catel de usturoi, masline, crema de branza, in loc de patrunjel puneti boia de ardei... mii de combinatii si un singur rezultat: delicios!

Keep it simple!

Monday, December 19, 2011

Cum se dezoseaza un pui

Nenea Pepin ne arata cum dezoseaza un pui si il face umplut aici. Promit sa incerc si eu cat de curand :)

Make it fun!

Arici cu nuca


Doar cateva ingrediente. Dar miroase a copilarie! Deja imi miroase a Craciun. Daca vine Craciunul, sigur ne napadesc aricii. Cu nuca, nu cu tepi :)

Ingredientele:
250 g unt la temperatura camerei
oua
150 g zahar tos
350 g faina
200 g nuci
zahar pudra
1/2 fiola esenta de rom

Modul de preparare:
1. Se freaca spuma untul cu zaharul tos, apoi se adauga 1 galbenus. Dupa ce acesta s-a incorporat, adaugam treptat faina, apoi esenta. Aluatul trebuie sa fie suficient de tare si nelipicios, incat sa poata sa fie modelat cu mana;
2. Din aluatul rezultat facem bilute cam de marimea unei nuci.
Batem spuma 2 albusuri.
Taiem nucile bucatele mai mici.
Trecem bilutele de aluat prin nuca taiata, apasand un pic, apoi trecem prin albusul batut.
3. Dam la cuptorul incins la 190 grade, timp de 15-20 minute, pana se rumenesc frumos;
4. Dupa ce scoatem din cuptor, cat sunt inca fierbinti, cernem zapada de zahar pudra peste aricii teposi.

Initial, reteta era cu untura si "faina cat cuprinde". Untura am vazut de cumparat in magazinele Lidl.
In locul nucilor puteti folosi alune, fistic, arahide, migdale (crude si nesarate) sau un mix din toate acestea.
Recomandare: copiii s-ar bucura foarte tare sa va ajute sa faceti aricii si sa-i treceti prin nuca ;)

Keep it simple! Make it fun!

Sunday, December 18, 2011

Maioneza de usturoi


Pomana porcului. Nu-mi place ideea, dar imi place gustul. Carnea de porc la ceaun, tuica fiarta, ciorba de perisoare... lipseste ceva: mujdeiul de usturoi. O varianta la fel de simpla ca si clasicul mujdei, este maioneza de usturoi.

Ingredientele:
1 capatana de usturoi
1/2 lingurita de sare
1 lingurita otet
60 ml ulei
optional: 40 ml apa minerala

Modul de preparare:
Curatam si zbrobim usturoiul, adaugam sarea, apoi incorporam otetul. Incepem sa turnam incet-incet uleiul. Cantitatea de ulei nu trebuie sa fie fix 60 ml.... depinde de cantitatea de usturoi. Putem lasa maioneza asa, simpla, sau putem subtia adaugand apa minerala.

Keep it simple!

Friday, December 16, 2011

Cookies cu fulgi de ciocolata

Am facut multe retete de cookies, biscuiti, fursecuri. Dintre toate, mai des fac vreo 5 dintre ele. Iata una, de inspiratie Martha Stewart:

Ingredientele:
350 g faina
1 + 1/2 lingurita praf de copt
1 lingurita sare
200 g unt la temperatura camerei
200 g zahar tos alb
150 g zahar brun
2 oua
1 esenta vanilie
100 g fulgi de ciocolata

Modul de preparare:
1. Amestecam faina, praful de copt si sarea;
2. Punem la mixer untul, adaugam zaharul si mixam spuma. Incorporam pe rand cate un ou, apoi esenta de vanilie;
3. Adaugam amestecul de faina si mixam la viteza mica pana se incorporeaza. Apoi, cu o lingura de lemn sau cu o spatula, incorporam fulgii de ciocolata. Putem folosi si ciocolata taiata in bucatele de 0.5 cm, dar se vor topi, spre deosebire de fulgi, care isi vor pastra forma;
4. Punem gramajoare de aluat cu o lingurita intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Trebuie sa le lasam distantate. Intr-o tava de aragaz punem 8 bucati. Coacem timp de 12-15 minute la 190 grade.

Enjoy! Make it fun!

Ficatei de pasare cu sos

Mie imi plac ficateii de pasare. Cel mai mult imi plac cu sos si piure. Mai jos aveti un mod super-simplu de a prepara ficatei de pasare cu sos.

Ingredientele:
ulei de masline
2 catei de usturoi
piper boabe
sare
1 foaie de dafin
500 g ficatei de pasare
suc de rosii
100 ml vin rosu
patrunjel verde tocat
optional: 500 ml lapte

 Modul de preparare:
1. Curatam si spalam ficateii de pasare. Pentru a iesi mai gustosi, inainte de a incepe prepararea propriu-zisa ii punem intr-un castron, ii acoperim cu lapte si ii lasam 30 minute - 1 ora la frigider, apoi ii scurgem;
2. Intr-o tigaie incapatoare / wok punem la foc mediu 3-4 linguri de ulei de masline, 2 catei de usturoi tocati, cateva boabe de piper, foaia de dafin si sare. Dupa 1-2 minute punem si ficateii, punem capac si lasam cam 15-20 minute, timp in care ii mai intoarcem;
TIP: ca sa nu sara uleiul, atunci cand ridicati capacul de pe tigaie, luati intai tigaia de pe foc, lasati-o 20-30 secunde, apoi umblati la ficatei.
3. Adaugam sucul de rosii, cam 150-200 ml si mai lasam pe foc inca 7-10 minute;
4. Punem vinul si mai lasam 5 minute, apoi luam de pe foc. Punem patrunjelul.

Serviti cu piure de cartofi si muraturi sau salata verde.

Enjoy! Keep it simple!

Haine Rosii

Ati observat? In perioada aceasta a anului, in preajma Sarbatorilor de Iarna, foarte multe persoane se imbraca in rosu. Nu doar Mos Craciun. Se zice ca daca porti ceva rosu in noaptea Anului Nou, iti aduce noroc. hmmmm....
Oricum ar fi, hainele acestea mai trebuie si spalate. Pentru a-si pastra stralucirea, adaugati la fiecare spalare a hainelor rosii cate o lingura de sare de bucatarie in cuva masinii de spalat.

Be smart!


Trufe de ciocolata



Ca orice ganache, se prepara extrem de repede, doar ca timpul de asteptare pana se intareste compozitia este de cateva ore. Rezultatul final, insa, merita cu prisosinta cele 3-5 ore de asteptare.

Ingredientele:
230 g ciocolata amaruie
120 ml smantana pentru gatit
30 g unt
2 linguri alcool
cacao pentru pudrat


Modul de preparare:
1. Se rupe ciocolata bucatele mici-mici. Punem smantana impreuna cu untul intr-o craticioara la foc mediu, amestecand continuu si lasam pana incepe sa fiarba putin pe margini, lucru care se va intampla foarte repede. Turnam amestecul fierbinte peste ciocolata si amestecam pana cand toate ingredientele se incorporeaza. Daca nu s-a topit toata ciocolata, fie punem pentru 20-30 secunde la microunde, fie la bain marie pana se topeste intreaga cantitate de ciocolata. Punem 2 linguri de alcool (coniac, amaretto, lichior) sau esenta de ce vreti voi, sau chiar jeleu de fructe, fructe confiate.
Varianta simpla este: punem ciocolata, smantana si untul intr-un castron la cuptorul cu microunde la putere maxima. La fiecare 20-30 secunde amestecam, repetand pana toate ingredientele sunt incorporate. La sfarsit adaugam alcoolul;
2. Dupa ce avem un amestec omogen, punem la frigider pentru minim 3 ore. Dupa ce s-a intarit suficient, luam cu o lingurita, punem intre palme si formam o bila pe care o tavalim prin cacao pana este acoperita complet.
Din cantitatile de mai sus ies cam 30 de bucati

Cam asta este marea filosofie cu trufele. Cu cat ciocolata pe care o folosim este mai de calitate, cu atat trufele vor fi mai fine si mai gustoase. Smantana trebuie se fie una cu continut ridicat de grasime. Putem folosi si frisca vegetala lichida, dar rezultatul va fi mult diferit...
De asenemea, putem inlocui si cacaoa cu: nuci, alune, fistic (prajite si macinate) sau chiar zahar pudra. Retetei de baza i se pot aduce multe modificari, obtinand de fiecare data ceva nou si original.

Keep it simple!

Thursday, December 15, 2011

Ciuperci la cuptor

Yuupiiiiiii am facut ciuperci la cuptor! Ce bune sunt! De departe garnitura mea preferata. Sunt aromate, suculente, iar daca nu le lasati prea mult la cuptor, raman ferme. Cel mai mult imi plac cele simple, dar se pot umple cu ce vreti: cascaval, parmesan, carnati, sunca, tofu.... ce aveti prin frigider si ce va place mai mult. Mai jos aveti reteta pentru ciuperci la cuptor simple.


Ingredientele:
ciuperci
unt
sare 
piper
patrunjel tocat


Modul de preparare:
Nu am precizat cantitatile, pentru ca depinde cate persoane vor fi la masa. De obicei eu socotesc cam 3-4 bucati de persoana daca sunt mari (din cele pe care scrie pentru gratar) si in jur de 6-8 daca sunt mici. Unt ne trebuie cate o bucatica mica pentru fiecare ciuperca. Cat luati cu varful cutitului.
1. Mai intai rupem codita ciupercilor, decojim palaria si le spalam. Putem sa le lasam si cu codita daca sunt mici, dar aveti grija sa le spalati bine, pentru ca uneori au pamant intre lamele si din cauza coditei nu se vede.
2. Asezam ciupercile intr-o tava sau alt recepient termorezistent. Tocam cozile ciupercilor, apoi le punem in fiecare palarie. In fiecare ciuperca punem cate o bucatica mica de unt, sare si piper.
3. Le bagam la cuptor la 180 de grade, 15-20 minute, in functie de marime.
Dupa ce le scoatem de la cuptor le ornam cu patrunjel.

Daca doriti sa le faceti de post, puteti elimina untul sau folositi margarina in locul lui. Alta varianta este tofu, sau, dupa cum am scris mai sus, orice alt ingredient care va place.

Keep it simple!

Wednesday, December 14, 2011

Supa de rosii de iarna

Una dintre preferatele noastre, atat vara cat si iarna

Ingredientele (pentru o oala de 4.5 l)
2 morcovi
1 pastarnac
1 telina mica
1 ceapa
sare
50 ml ulei
300 ml suc de rosii
patrunjel tocat
paste (taitei, fidea) sau galuste sau crutoane

Modul de preparare:
1. Curatam morcovii, pastarnacul, ceapa si telina, le spalam si le punem intregi la fiert impreuna cu sarea si uleiul, timp de 30-40 de minute. Punem sucul de rosii si mai lasam sa fiarba inca 10 minute. Optional putem pune si 2 linguri de zahar impreuna cu sucul de rosii;
2. Adaugam paste fara ou (daca dorim o supa de post) sau paste cu ou sau facem galuste dupa aceasta reteta sau o servim cu crutoane. Oprim focul, punem patrunjelul si asteptam sa se raceasca un pic pentru a o putea papa.

O alta varianta ar fi sa facem supa crema: fara a pune paste sau galuste, pasam legumele :).
Ca la orice reteta, exista o infinitate de variante si variatiuni: adaugam cartofi, ardei gras, dovlecei...
Reteta de vara se face cu rosii proaspete.

Keep it simple!

Galuste pufoase

Ingredientele (pentru o oala de 3-5l):
1 ou
1 lingura ulei
1 varf de cutit de bicarbonat
50 g gris


Modul de preparare:
1. Batem bine-bine oul, adaugam bicarbonat si ulei, apoi punem in ploaie grisul. Cantitatea de gris poate varia un pic, in functie de marimea oului. Important este ca amestecul final sa fie de consistenta terciului. Daca e prea subtire, galustele nu stau "legate", daca e prea gros, ies niste delicioase pietre :). Lasam amestecul sa se odihneasca 1-2 minute;
3. Dam focul mic-mic la supa si cu o lingurita luam din amestecul de gris si punem in supa. Tehnica e urmatoarea: lingurita curata o bagam in supa, apoi luam amestec, bagam lingurita in supa, iar galusca se va desprinde singura. Dupa ce terminam de pus galustele, punem capacul la oala si lasam la foc mic inca 5 minute.

Tuesday, December 13, 2011

Rodii

A venit sezonul rodiilor. 
Pana acum vreun an, de cate ori curatam o rodie, trebuia sa spal faianta in bucatarie. De atunci insa, am aflat o modalitate de a curata rodiile in mod corect:
- se taie capatul cu "mustati";
- se cresteaza coaja in 4-6 sectiuni;
- se introduce rodia intr-un castron cu apa pentru 5-10 minute;
- in apa, incepem sa scoatem semintele.
No mess! Iata aici video.

Make it fun!

Baclava

De cand eram mica, in familia noastra, invariabil la Revelion se servea si baclava. Bunicii mei, strabunicii mei si poate si mai departe, erau din Dobrogea, asa ca multe dintre preparatele culinare ale copilariei mele sunt cu influente turcesti sau tatare. Abia asteptam Anul Nou. Dupa ora 12 noaptea, venea platoul cu baclava. Pe platou erau asezate atatea bucati de baclava cati oameni erau la masa, plus una, pentru casa. Gazda punea intr-una dintre bucatile de baclava un banut. Cel care nimerea bucata cu banutul, se zicea ca va avea un Nou An cu noroc la bani. Gazda era ultima care servea Baclava.
Prajitura aceasta se prepara foarte usor, dar in urma cu 20-30 de ani, foile se preparau in casa si aveai de muncit...


Ingredientele (pentru o tava de aragaz):
2 pachete foi de placinta
600 g nuci macinate
600 g zahar
ulei
esenta de rom
1 lamaie
coaja de portocala
cuisoare

Modul de preparare:
1. Incepem cu prepararea unui sirop de zahar astfel: Punem 500 g zahar cu 400 ml apa la foc mic. Adaugam: coaja de la o portocala, coaja de la o lamaie, zeama de la o lamaie si lasam pana se leaga un pic siropul, vreo 10 minute. Spre sfarsitul timpului de fierbere adaugam esenta de rom. Lasam sa se raceasca, apoi strecuram;
2. Intre timp, amestecam nucile cu 100 g zahar apoi impartim in 4 parti egale. Vom pune trei sferturi din aceasta compozitie la mijlocul prajiturii, restul il vom pune intre foi, astfel: ungem cu ulei tava de la aragaz, punem o foaie, o ungem cu ulei, presaram putina nuca, punem alta foaie, ulei, nuci... pana terminam un pachet de foi, apoi punem trei sferturi din nuca+zahar si reluam rutina: foaie, ulei, nuca, foaie, ulei, nuca, pana terminam si al doilea pachet de foi. Aveti grija sa pastrati 2-3 foi mai frumoase pentru a le pune deasupra.
Daca vi se pare ca iese prea inalta prajitura, puteti folosi mai putine foi, dar, in principiu, ar trebui sa aveti cam acelasi numar de foi sus si jos.
3. Inainte de a introduce baclavaua la cuptor, aceasta trebuie taiata (patrate sau romburi). In fiecare dintre bucati infigem cate un cuisor, apoi dam la cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru 10-15 minute, pana ce foaia de deasupra incepe sa se rumeneasca putin.
4. Scoatem din cuptor si turnam deasupra siropul de zahar rece cat baclavaua este fierbinte. O alta varianta ar fi: baclavaua rece si siropul fierbinte.
Lasam sa se raceasca in tava, astfel nucile si foile se vor insiropa bine.


Cred ca unul dintre multele motive pentru care imi place atat de mult balavaua este acela ca o mancam doar o data pe an. Probabil ca in fiecare familie exista obiceiuri culinare transmise de la o generatie la alta. Acesta este dintre cele care imi plac si pe care mi-ar placea sa il transmit, la randul meu, mai departe.

Keep it simple!

Placinta americana cu mere

O alta preferata de iarna. Tot cu mere coapte si scortisoara. De data aceasta, aluatul este diferit de placinta elvetiana, vom folosi Pate Brisee. Ingredientele si modul de preparare le gasiti aici.

Ingredientele:
1 portie Pate Brisee
1 kg mere decojite si fara cotor
50 g zahar tos alb
50 g zahar brun
1 lingura suc de lamaie
1 lingurita scortisoara macinata
1/4 lingurita nucsoara macinata
1/4 lingurita sare
30 g unt
15 g faina de porumb (malai)

Modul de preparare:
1. Punem intr-un castron merele taiate, le amestecam cu zaharul, lamaia, scortisoara, nucsoara si sarea. Le lasam la temperatura camerei pentru minim 30 de minute (pana la 3 ore), apoi strecuram. Lasam merele la scurs cam 15 minute, pentru ca vom avea nevoie de sucul rezultat;
2. Punem sucul intr-o craticioara impreuna cu untul si lasam sa scada la foc mediu-mic pana ramane cam o treime din sucul initial.
Merele scurse le amestecam cu malaiul si cu siropul caramelizat.
3. Este timpul sa ne ocupam de aluat. Scoatem din frigider o parte din aluat, cam inainte cu 10 minute de a lucra cu el. Fainam foarte putin suprafata de lucru si sucitorul si repede-repede il intindem. Ca sa evitam ca aluatul sa se lipeasca de suprafata de lucru, trebuie sa il rotim. Adica: intindem, rotim un sfert de tura, iar intindem, iar rotim, pana aluatul ajunge de marimea formei in care il vom coace. Punem aluatul in forma, il intepam de cateva ori cu furculita punem si merele si dam la frigider pana ne ocupam si de cealalta bucata de aluat.
Al 2-lea aluat il intindem dupa metoda de mai sus si fie il folosim intreg, punandu-l capac, fie taiem fasii si formam un grilaj.
Daca punem capac si nu grilaj, trebuie sa il gaurim in cateva locuri cu un cutit.
4. Preincalzim cuptorul la 220 grade si punem placinta pentru 45-55 minute.

Preparata astfel, va garantez o placinta delicioasa. Este putin mai elaborata, dar merita. O varianta (mult) mai  simpla ar fi aceea in care nu mai scurgem merele si nu mai caramelizam sucul, ci, pur si simplu, le punem direct in forma, punem capacul/grilajul si bagam la cuptor.

Enjoy! Make it fun!

Monday, December 12, 2011

Pate Brisee

Pate Brisee este un aluat folosit la placinte, tarte. Poate fi folosit atat cu umpluturi dulci, cat si cu umpluturi sarate. Pentru cele sarate insa, renuntam la zaharul din compozitie. Ce este important la acest tip de aluat: viteza de lucru. Modul ideal de a-l prepara este la robotul de bucatarie, folosind cutitul pentru aluat. Am incercat si cu mixerul (carligele pentru aluat), si cu masina de paine, si cu mana... rezultatul nu a fost la fel de bun, dar in lipsa robotului...
Ingredientele (pentru o tarta/placinta cu capac sau grilaj):
350 g faina
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
200 g unt foarte rece, taiat bucatele mici
50-100 ml apa foarte rece


Modul de preparare:
1. Punem in robot: faina, zaharul (doar daca veti folosi aluatul cu o umplutura dulce), sarea si amestecam cateva secunde, apoi adaugam untul taiat. (Ca sa fim siguri ca este rece, dupa ce taiem untul, il mai tinem la frigider 15-30 minute). Mixam si untul foarte putin: maxim 10 secunde. Va rezulta un aluat foarte sfaramicios, nisipos.
2. Fara sa oprim robotul, turnam apa de la frigider in mod constant, dar cate putin, pana ce aluatul se leaga, dar nu devine lipicios. Si aceasta etapa trebuie executata foarte rapid, in maxim 30 de secunde este gata.
3. Impartim aluatul in doua parti cat mai egale, formam cate o bila, infasuram in folie alimentara, turtim un pic bilele (asta pentru a se raci mai repede) si dam la frigider pentru minim o ora.

Super-furculita



Daca aveti copii mofturosi la mancare, sunt sigura ca ati incercat o gramada de trucuri, inclusiv pe cel cu: "deschide gurita, vine avionul!!! vvvvjjjjjjj". Cu furculita aceasta sunt sigura ca veti avea mai mult succes! Puteti sa faceti una asemanatoare acasa, aveti nevoie de:
- plastic (puteti folosi, de exemplu un dosar de plastic, sau, cum am folosit eu, o surpriza de la kinder)
- banda dublu adeziva
- 5 minute :)
Daca folositi un dosar de plastic, decupati dupa imaginatie si pricepere aripile avionului. Dupa ce avem aripile, pur si simplu le lipim pe furculita si gata avionul... 
Puteti sa le faceti si din carton, dar vor fi de unica folosinta.

Saturday, December 10, 2011

Impotriva scaunelor diareice

Mai demult am aflat de la o doamna doctor pe care o iubim (Dr. Adriana Dan, neonatolog, lucreaza la SUUB) de un produs care ne-a fost de mare ajutor in concediu. Se numeste ORS200, este produs de Hipp si este un fel de suc (rehidrateaza si tine loc de masa daca este cazul) impotriva scaunelor diareice care sunt atat de periculoase la copii. E din orez si morcovi, simplu de facut in casa, aproape imposibil de facut la hotel...
Va doresc sa nu aveti nevoie de el.
Mai multe informatii gasiti aici.

Etichete

Sunt o persoana care citeste etichetele. Si pe cele de la haine, si de la medicamente, si de la alimente, si de la ... you name it.
Pe etichetele de la alimente puteti gasi, pe langa informatiile specifice, si retete. De cele mai multe ori foarte bune :)

Saratele din foetaj



Ce ne plac saratelele!
Reteta de mai jos este o alternativa super-rapida la saratelele facute in casa. Bine, nu sunt chiar la fel de bune, dar cand se anunta musafirii cu o jumatate de ora inainte... Merg la fix cu o bere la meci, ca antreu la petreceri sau ca o gustarica... sau cum vreti voi!

Ingredientele:
1 pachet foetaj
1 ou
optional: sarechimen, mac, parmesan, cascaval





Modul de preparare:
1. Dezghetam foetajul. Bine, putem sa il si preparam, dar aici este vorba de reteta simpla si super-rapida. Il intindem foarte putin cu sucitorul. Eu fac operatiunea asta, pentru a nu fi prea inalte saratelele;
2. Batem bine oul, apoi cu el ungem cu o pensula aluatul.
Presaram pe deasupra ce ne place mai mult: sare, chimen, parmesan ras, cascaval ras, mac... orice, la alegere. Presam putin cu mana;
3. Taiem aluatul in fasii de 1-2 cm latime si 10-15 cm lungime.
Punem fasiile, una cate una, in tava tapetata cu hartie de copt. Le asezam putin distantate pentru a nu se lipi. Le dam la cuptor 12-15 minute la 200-220 grade (timpul de copt si temperatura sunt mentionate pe pachet).

Enjoy! Keep it simple!

Piure de cartofi




Pentru copiii mei este garnitura preferata. Este usor de facut si poate fi servit alaturi de o multime de feluri de mancare.

Ingredientele (pentru 2 portii):
2-3 cartofi
sare
1 lingura de unt
2 linguri de smantana
50-100 ml lapte

Modul de preparare:
Curatam cartofii, ii spalam si ii punem a fiert timp de 15-20 minute (vezi in “Tricks and Tips” despre fierberea cartofilor). Dupa ce au fiert, ii scurgem de apa, adaugam untul si smantana si ii zbrobim. La operatiune aceasta, eu folosesc mixerul la viteza mica.
Dupa ce am omogenizat ingredientele, adaugam sare si treptat, cate o ligura-doua, laptele, pana ajunge la consistenta care ne place. Daca folosim laptele cald, piureul iese mai pufos.

Keep it simple!


Despre fierberea cartofilor


Atunci cand fierbem cartofii este bine sa:
  1. punem sare in apa;
  2. punem o lingura-doua de ulei. Astfel nu se mai face spuma.
De asemenea, putem pastra apa in care au fiert cartofii si, dupa ce se raceste, o folosim la udatul florilor.

Be smart!

Friday, December 09, 2011

Branza de vaci

Cand copiii mei erau bebei prestam aproape in fiecare zi reteta asta. Branzica o adaugam la fructe sau la iaurt. Stiu ca se poate face si cu lamaie, eu am preferat aceasta varianta cu care nu am dat gres niciodata.

Ingredientele: 
100 ml lapte
1 pastila calciu lactic

Modul de preparare:
Intr-un ibric punem laptele, adaugam pastila de calciu lactic si punem la foc mic-mediu, amestecand continuu, pana se dizolva pastila. Putem zdrobi un pic pastila inainte, dar nu e nevoie neaparat. Veti observa ca pe masura ce se apropie de punctul de fierbere, branzica incepe sa se formeze. Lasam la fiert cateva minute, pana se separa bine zerul de branza, apoi punem intr-o strecuratoare la scurs.
Cantitatile de mai sus sunt suficiente pentru o masa. Puteti face 2-3 portii sa aveti pentru mai multe zile, respectand proportiile.

Keep it simple!

Schema de diversificare

Probabil ca exista mii de variante ale schemei de diversificare la bebei. Unii medici recomanda sa incepem cu cerealele, altii cu fructele, altii cu supa de legume. Si varsta recomandata este diferita. Eu va prezint schema pe care am folosit-o cu succes la copiii mei. Sigur ca au fost si zile mai proaste, sigur ca au fost alimente pe care le-au refuzat cu incapatanare, dar ce? Voua va plac toate mancarurile? Important este sa avem rabdare si sa nu uitam ca bebeii nostri sunt oameni cu gusturi diferite, nu niste pungute in care turnam mancare :). Noi am inceput in jurul varstei de 5 luni si jumatate.
1 zi: suc de mar (5-6 lingurite)
2 zi suc de mar (6-10 lingurite)
3 zi suc de morcov (5-6 lingurite)
4 zi suc de morcov (6-10 lingurite)
5 zi suc de portocala (5-6 lingurite)
6 zi suc de portocala (6-10 lingurite)
7 zi suc de mar+morcov (10-15 lingurite)
8 zi suc de mar+portocala (10-15 lingurite)
9 zi suc de morcov+portocala (10-15 lingurite)
Dupa 7-10 zile introducem si pulpa de fruct. Adica dam fructele prin blender, nu mai facem suc din ele. Marul copt este foarte bine acceptat de copii. Se incepe cu un sfert, a doua zi jumatate, apoi trecem si la alte fructe: para, banana, piersica, ananas, caisa, mango... in functie de anotimp, preferintele copilului si modul in care reactioneaza organismul lui.
Dupa 7 zile de piure de fructe, introducem si branza de vaci preparata in casa. Reteta aici.
Dupa ce masa de la ora 10 a fost inlocuita complet cu cea de fructe cu branzica, incepem cu legumele.
Supa de legume cu care incepem o preparam asa. Incepem cu 20-30 ml, apoi crestem cantitatea. Dupa 3-5 zile putem incepe sa introducem in supa, pe rand, cate o leguma, pentru a putea monitoriza eventualele reactii alergice ale bebeului. Iata cateva exemple: cartof, dovlecel, ardei gras rosu, rosie, ceapa, fasole verde, spanac, varza, salata, loboda, broccoli. Dupa varsta de 6 luni si jumatate-7 luni, putem introduce si carnea de pui sau vita.

Succes si rabdare! Make it fun!

Supa de diversificare

Ce emotii am avut cand am facut prima supa pentru bebe!!! Ma tot gandeam: o sa-i placa? cum va reactiona? o sa-mi arunce cu castronul in cap? :)) Ca orice mamica la primul copil. Iata cum m-a invatat dr noastra sa fac supa:

Ingredientele:
morcov
telina
pastarnac
Modul de preparare:
1. Curatam si spalam foarte bine legumele, apoi le taiem cubulete.Va trebui sa avem in final: 1/3 cana din fiecare leguma. La o cana de mix de legume adaugam o cana de apa si punem la foc pana cand legumele sunt fierte bine-bine (15-20 minute).
2. La sfarsit adaugam o lingurita de ulei de masline si dam prin blender. Impreuna cu copilul veti stabili si consistenta. Unora le place mai lichida, altora mai consistenta.

Keep it simple!

Placinta elvetiana cu mere

Miros de scortisoara si de mere coapte. Pentru mine asta inseamna iarna. Se apropie Craciunul!!! In curand vor veni colindatorii. Si Mos Craciun. Si poate vom avea si zapada.
Am facut o placinta cu multe mere si multe alune. Si cu scortisoara. Ador scortisoara. Imi aminteste de copilarie, cand se gasea (uneori, daca aveai noroc si pile la Alimentara sau la Casa de comenzi) guma de mestecat cu scortisoara.

Ingredientele:
Aluatul:
200 g faina
50 g zahar
100 g unt sau margarina
1 ou
1 praf de sare
Umplutura:
800 g mere curatate si fara cotor
2 oua + 1 galbenus
sucul de la 1 lamaie
2 linguri miere
30 g zahar
1/2 lingurita scortisoara macinata
125 g alune macinate
1 lingura lapte

Modul de preparare:
1. Incepem prepararea aluatului. Intr-un castron sau bolul de la mixer punem faina, zaharul, sarea, untul taiat in bucatele foarte mici si oul. Framantati cu carligele pentru aluat pana rezulta un aluat sfaramicios. Punem aluatul pe suprafata de lucru fainata foarte putin, ne dam si pe maini cu putina faina si framantam rapid, pana avem un aluat neted. Operatiunea trebuie desfasurata cat putem de repede, pentru a nu se topi untul. Din aluat formam o bila, o impachetam in folie alimentara si dam la frigider pentru cel putin o ora;
2. Pe hartie de copt intindem aluatul in foaie subtire. Punem deasupra fundul unei forme de 26 cm diametru cu pereti detasabili si decupam din aluat dimensiunea exacta a acesteia. Din aluatul ramas vom acoperi mai tarziu marginile. Punem aluatul decupat in forma unsa cu unt, intepam de cateva ori cu o furculita si dam la cuptorul  incins la 200 grade pentru 10-15 minute. Lasam sa se raceasca.
Ungem peretii formei cu unt, apoi acoperim marginile cu aluatul ramas;
3. Ne apucam de umplutura: Dam pe razatoarea mica in jur de 300 g mere pe care le stropim cu suc de lamaie pentru a nu se innegri. Restul merelor le taiem in sferturi.
Batem bine-bine 2 oua, apoi incorporam, pe rand,: mierea, zaharul, scortisoara si alunele. Amestecam aceasta compozitie cu merele rase, apoi turnam in forma pregatita cu aluat. Deasupra punem sferturile de mere cu partea rotuda in sus, amestecam laptele cu galbenusul si ungem merele.
Coacem pentru 35-45 de minute la 200 grade.

Make it fun!


Fulgi de zapada din hartie



Intr-una din serile trecute, o prietena mi-a reamintit de niste decoratiuni foarte frumoase, totodata foarte simplu de facut. Copiii peste 4-5 ani cu siguranta va pot ajuta, petrecand astfel quality time impreuna. In plus, puteti decora casa (sau macar camera lor) cu ceva facut chiar de copiii vostri. Aveti nevoie de:
hartie colorata
foarfece
banda (dublu)adeziva sau lipici
creion
rigla
Multumesc Cati!
Modul de realizare il gasiti aici.

Sucitor de aluat

 vs


Am mai mentionat si in alte postari: imi place sa imi fac viata in bucatarie cat mai simpla posibil. Folosesc aparate de bucatarie, mici gadget-uri, inventez sau descopar modalitati noi de a folosi ustensilele, consumabilele. Vorba Marthei Stewart, am "idei bune" :).
Una dintre acestea mi-a venit in legatura cu sucitorul de aluat, facaletul. Am unul de lemn, dar nu imi place deloc sa il spal dupa ce il folosesc. Asa ca, in locul lui folosesc rola de folie de plastic alimentara. Isi face treaba de minune, iar cand termin, nu am decat sa arunc la gunoi cei max 15 cm de folie care s-au murdarit.

Be smart! Make it fun!

Thursday, December 08, 2011

Oua ochiuri

De cate ori nu vi s-a intamplat ca atunci cand ati facut oua ochiuri sa stropiti cu ulei faianta, aragazul, eventual a sarit si pe voi ulei incins? Eu am cateva trucuri pentru a imblanzi felul asta de mancare salbatic:
  • pun ouale in uleiul neincins. Nu chiar rece, dar aproape;
  • cand albusul a inceput sa se inchege, pun capac la tigaie;
  • cand sunt gata, iau tigaia de pe foc si mai las cu capacul 1 minut. 
Daca mai descopar si alte trucuri, promit sa le impartasesc :)

Be smart!

Pizza de baza / Margherita

Pizza... una dintre mancarurile mele favorite! Prima pizza am mancat-o la un restaurant in Piata Amzei cand aveam vreo 4-5 ani. De atunci am mai mancat cateva. Cateva sute :)
Reteta de blat o am din cartea masinii de paine. Din cantitatile de mai jos iese suficient aluat pentru doua tavi mari, de aragaz. Aluatul poate fi facut la masina de paine, la mixer folosind carligele speciale pentru aluat sau manual. Eu prefer masina de paine pentru ca isi face singurica treaba. De obicei fac jumatate din cantitate, pentru o tava

Ingredientele (pentru 2-3 tavi de cuptor, depinde cat de gros sau subtire preferati blatul):
Blat
800 g faina
2.5 linguri ulei de masline
2.5 lingurite sare
2.5 lingurite drojdie uscata
400 ml apa
Topping
suc de rosii
mozzarella
busuioc

1. Punem in masina de paine/mixer/castron ingredientele in aceasta ordine: apa, ulei, sare, faina, drojdie. La masina de paine selectam programul de aluat cu drojdie si asteptam o ora si 25 de minute. La mixer lasam la framantat pana avem un aluat elastic si care nu se lipeste, iar manual muncim, muncim, muncim pana rezulta aluatul elastic. In cazul mixer / manual lasam aluatul la crescut intr-un castron acoperit cu un prosop pentru 2 ore intr-un loc caldut si ferit de curent.
2. Intindem aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si il intepam cu furculita din loc in loc. Peste aluat turnam suc de rosii / sos de pizza / ketchup, presaram pe toata suprafata mozzarella apoi punem busuiocul;
3. Dam la cuptorul incins la 200 grade pentru 15-20 minute.
Sincera sa fiu, eu nu fac niciodata pizza margherita. Ii pun si alte toppinguri dupa dispozitia de moment si ingredientele din frigider :): pui, sunca, ceapa, ardei gras, masline, salam, carnati, porumb, ton, ananas...

Keep it simple!