Labels

Saturday, January 07, 2012

Salata verde cu feta

Dintre toate sortimentele de branza pe care le-am mancat, feta este preferata mea. Poate pentru ca la mine se pune semnul egal intre feta si Grecia... poate imi aminteste de vara, vacanta...


Ingredientele:
o salata verde
100 g feta
Dressing:
4 lingurite iaurt
1 lingurita ulei de masline
2 lingurite suc de lamaie
sare


Modul de preparare:
1. Spalam si apoi rupem salata in bucatele mai mici;
2. Adaugam branza feta taiata cubulete;
3. Facem dressing-ul: intr-un castron amestecam iaurtul, uleiul, sucul de lamaie si sarea, apoi il turnam peste salata.

Enjoy! Keep it simple!

Friday, January 06, 2012

Guguluf clasic

Ce este guguluf-ul? Este un soi de cozonac (deci un aluat cu drojdie), de origine germanica. In principiu, aluatul contine si stafide, migdale si alte fructe confiate. Se coace in forma speciala: rotunda, cu gaura la mijloc, dar nu cred ca este asa o mare problema daca il coacem si intr-o forma clasica de cozonac.


Ingredientele:
500 g faina
1 plic drojdie uscata
1/4 lingurita sare
100 g zahar
100 g unt la temperatura camerei, taiat cubulete mici
250 ml lapte la temperatura camerei
2 galbenusuri
100 g stafide
100 g migdale maruntite (cu cutitul, nu date la masina!)
100 g fructe confiate asortate

Modul de preparare:
1. Intr-un castron incapator amestecam: faina, drojdia, sarea si zaharul. Adaugam apoi untul si galbenusurile si incepem sa framantam (cu mana sau mixerul cu carligele de aluat) pana se incorporeaza. Treptat turnam laptele si il incorporam prin framantare si pe el. Acoperim cu un prosop si lasam la crescut intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer pana isi dubleaza volumul, cam 40 de minute.
Modul super simplu, la masina de paine: punem ingredientele in urmatoarea ordine: lapte, galbenusuri, unt, sare, zahar, faina, drojdie apoi selectam programul de aluat cu drojdie (1 h 25 min).
2. Dupa ce aluatul a crescut, incorporam manual migdalele, stafidele si celelalte fructe confiate (eu am folosit prune, dar alegerea e a voastra), apoi punem in forma unsa si mai lasam la crescut 20 de minute.
3. Introducem la cuptorul incins la 180 grade, pentru 40-50 de minute. Scoatem din forma cat este inca fierbinte.

Keep it simple! Make it fun!

Thursday, January 05, 2012

Salata verde cu somon afumat

Gata! Ajunge cu atatea sarmale, carnati, fripturi, baclavale si alte bombe calorice! Imi era asa dor de o salata!!! Imi era dor si de peste. Asa ca le-am combinat si a iesit ceva delicios. Un pranz minunat :)


Ingredientele:
1 salata verde
100 g somon afumat
cateva masline
2 castraveti mici
Dressing:
4 lingurite iaurt
1 lingurita ulei de masline
2 lingurite suc de lamaie
sare
optional: cateva picaturi de sos worcestershire

Modul de preparare:
1. Spalam si apoi rupem salata, adaugam castravetii taiati felii subtiri sau cubulete, somonul taiat felii subtiri, maslinele (eu le prefer pe cele fara samburi);
2. Facem dressingul: intr-un castron amestecam iaurtul, sucul de lamaie, uleiul, sarea (nu puneti prea multa, somonul este deja destul de sarat) si sosul worcestershire;
3. Turnam dressingul peste salata, amestecam un pic si e gata de savurat!

Keep it simple!

Wednesday, January 04, 2012

Royal Icing

Glazura acesta imi place foarte mult pentru ca: o poti tine la temperatura camerei fara sa se topeasca, are un luciu frumos cand se usuca, se lucreaza foarte usor cu ea, se prepara extrem de rapid.


Ingredientele:
1 albus
1 lingurita suc de lamaie
170-200 g zahar pudra
cantitate suficienta pentru ornarea a 12 briose

Modul de preparare:
Amestecam putin albusul cu sucul de lamaie, apoi punem la mixer si treptat adaugam zaharul pudra. Daca este prea subtire, mai adaugati zahar; daca este prea tare, punem putina apa.
Dupa ce ajungeti la consistenta dorita (o idee mai moale decat frisca batuta), trebuie sa acoperiti vasul pana folositi compozitia. In contact cu aerul, se intareste destul de repede.
Pentru a orna briose, torturi, cookies, prajituri, folositi un sprit; daca nu aveti unul, folositi o punga simpla careia ii taiati cativa milimetri dintr-un colt. Puteti, de asemenea sa puneti glazura cu o lingurita.


Keep it simple!


Cupcakes cu Royal Icing

Sunt atat de frumoase, ca ti-e si mila sa le mananci :)


Ingredientele (pentru 12 cupcakes):
Cupcake
200 g faina
200 g zahar
1+1/2 lingurite praf de copt
1/4 lingurita sare
1 ou la temperatura camerei
2 galbenusuri la temperatura camerei
120 g unt la temperatura camerei
1+1/2 fiole esenta de vanilie
120 g smantana sau iaurt la temperatura camerei
Royal Icing:
albus
1 lingurita suc de lamaie
170-200 g zahar pudra

Modul de preparare:
Cupcake: 1. In bolul mixerului punem ingredientele uscate (faina, zaharul, sarea, praful de copt) si le amestecam cateva secunde la viteza mica;
2. Adaugam ingredientele umede: oul, galbenusurile, esenta si smantana si mai mixam 30-60 de secunde, pana se omogenizeaza.
3. Punem cu o lingura compozitia in forme de briose tapetate cu hartie si dam la cuptorul incins la 180 grade pentru 20-25 minute. Inainte de a le orna, le lasam sa se raceasca complet.
Royal icing: 1. Amestecam putin albusul cu sucul de lamaie, apoi punem la mixer si treptat adaugam zaharul pudra. Daca este prea subtire, mai adaugati zahar; daca este prea tare, punem putina apa.
Dupa ce ajungeti la consistenta dorita (o idee mai moale decat frisca batuta), trebuie sa acoperiti vasul pana folositi compozitia. In contact cu aerul, se intareste destul de repede.
Pentru a orna cupcakes folositi un sprit; daca nu aveti unul, folositi o punga simpla careia ii taiati cativa milimetri dintr-un colt. Puteti, de asemenea sa puneti glazura cu o lingurita.
Glazura aceasta putem sa o folosim si la torturi, biscuiti, sau orice alte prajituri.

Keep it simple!

Tuesday, January 03, 2012

Friptura de porc marinata in vin

Carnea marinata mi se pare cea mai gustoasa. Este frageda, aromata, nu este uscata si se si pregateste usor. Mai grea e partea in care te invarti pe langa ea, asteptand sa treaca timpul.


Ingredientele:
1 kg muschi de porc
200 ml vin rosu
3-5 catei de usturoi
1 lingurita cimbru uscat
sare
3 foi de dafin
piper boabe

Modul de preparare:
1. Impungem muschiul de porc din loc in loc cu varful unui cutit, iar in gaurile rezultate bagam cateii de usturoi curatati si taiati de-a lungul in 2-3 bucati;
2. Intr-un castron amestecam vinul, sarea, foile de dafin si piperul;
3. Punem carnea intr-un vas (eu am folosit un vas termorezistent pe care ulterior l-am bagat la cuptor), turnam deasupra vinul, acoperim cu folie si dam la frigider pentru minim 3 ore. Eu l-am lasat peste noapte;
4. Preincalzim cuptorul la 220 grade, acoperim vasul si lasam o ora - o ora si jumatate (in functie de cuptor). Dupa aceea, descoperim vasul si mai lasam 20-30 minute, intorcand carnea la fiecare 10 minute, ca sa se rumeneasca frumos pe toate partile.

Desigur, la marinata puteti adauga mult mai multe ingrediente: ierburi (busuioc, oregano, rozmarin), mustar, boia... cum va place.

Keep it simple!

Monday, January 02, 2012

Ciorba de curcan

E gustoasa, sanatoasa, copiilor le place, curcanul e de tara... toate bune. Se face usor? Da! Repede? Nu chiar, o ora si un sfert, dar merita! :)
Acum ca am terminat dialogul cu mine insami, sa trecem la treaba:


Ingredientele (oala de 4.5 l):
600-700 g carne de curcan (eu am folosit aripi si organe)
1 ceapa
2 morcovi
1 pastarnac
1 telina mica
1 dovlecel
1 ardei gras
150-200 ml suc de rosii
patrunjel, leustean
sare

Modul de preparare:
1. Punem carnea la fiert si adaugam sare. Spumam de cateva ori si lasam la fiert cam 30 de minute. Adaugam ceapa, morcovii, pastarnacul si telina taiate marunt si mai lasam pe foc 20 de minute.
2. Punem dovlecelul taiat cubulete impreuna cu ardeiul gras taiat marunt si mai lasam 7-10 minute.
3. Adaugam sucul de rosii, mai lasam alte 7-10 minute si gata cu focul.
4. Adaugam verdeata taiata marunt si lasam la inabusit cu capac pana o servim.

Keep it simple!