Labels

Monday, January 16, 2012

Rucola cu ananas

Salata colorata :). Am citit mai demult ca o masa completa trebuie sa contina cele trei culori ale semaforului: rosu, galben si verde. In aceasta salata avem rosu de la sfecla, galben de la ananas si verde de la rucola. Me gusta!


Ingredientele (2 portii):
Salata:
100-150 g rucola
2 oua fierte
jumatate de ananas proaspat (mic)
300 g sfecla rosie fiarta
Dressing:
6 linguri suc de portocale
4 linguri suc de lamaie
4 linguri ulei de masline
sare, piper


Modul de preparare:
1. Spalam si scurgem bine de apa rucola. Taiem cubulete ouale fierte, ananasul si sfecla rosie (am gasit de cumparat sfecla rosie deja fiarta si curatata - la Lidl). Punem toate ingredientele intr-un castron;
2. Dressing-ul il preparam amestecand bine toate ingredientele: suc de portocale, suc de lamaie, ulei de masline, sare, piper;
3. Turnam dressing-ul peste salata, amestecam si savuram.

Keep it simple!

Saturday, January 14, 2012

Placinta cu spanac si branza

Este o placinta greceasca, Spanakopita o cheama :) da, stiu, numele este amuzant, dar nu are nimic de-a face cu copitele, ci cu spanacul si cu "pita".


Ingredientele (pentru o tava mare, de cuptor):
Umplutura:
1 kg spanac tocat (eu am folosit congelat)
125 ml ulei de masline
4 cepe mari
1 legatura patrunjel
1 legatura marar
1/4 lingurita nucsoara macinata
sare, piper
200-250 g feta
4 oua
250 g branza proaspata de vaci
2 linguri smantana
Pita:
1 pachet foi de placinta (500 g)
100 g unt topit
100 ml ulei de masline


Modul de preparare:
Umplutura: 1. Taiem ceapa marunt si o punem intr-o tigaie incapatoare la foc mediu (eu am folosit un wok) sa se inmoaie in uleiul de masline incins. Cand a devenit translucida adaugam spanacul scurs bine de apa, patrunjelul si mararul, toate tocate marunt, si mai lasam pe foc cam 10 minute. Cand s-a evaporat tot lichidul adaugam nucsoara, sare, piper si mai lasam 2-3 minute la foc, amestecand. Lasam apoi la racit;
2. Amestecam branza feta sfaramata cu branza proaspata, smantana si cele 4 oua, apoi adaugam compozitia de spanac;
Pita: 3. Amestecam untul topit cu uleiul de masline. Ungem tava de la aragaz cu o pensula inmuiata in aceasta compozitie, apoi punem foile de placinta astfel: punem o foaie, o ungem, iar foaie, iar ungem, pana terminam o jumatate din cantitatea de foi.
4. Punem umplutura, apoi iar foi, ungand fiecare foaie in parte. Inainte de-a o baga la cuptor, crestam foile de deasupra, formand portiile, incercand, pe cat posibil, sa nu ajungem la umplutura;
5. Dam la cuptorul incins la 170 grade pentru 40-50 minute, pana cand placinta este frumos rumenita deasupra


Keep it simple!

Friday, January 13, 2012

Supa de pui cu legume

Este probabil cea mai buna supa pe care am facut-o vreodata. Verdictele asupra mancarurilor pe care le fac sunt date de linistea din timpul mesei. Cu cat este mai liniste, cu atat mancarea este mai buna. Toti sunt ocupati cu papa :). Sigur, se accepta sunete ca: "mmmmm", "yammmiiii", "bun-bun"


Ingredientele (4 portii):
Pentru sote:
200 g piept de pasare
1 morcov
1 ceapa
1/2 dovlecel
1 ardei gras
unt
paste (taitei, alfabet, stelute...)
sare
patrunjel
Pentru supa de legume:
1 morcov
1/2 dovlecel
1 telina mica
1 pastarnac
sare

Modul de preparare:
1. Am inceput cu supa de legume. Puteti sari etapa aceasta si faceti o supa de la plic sau din delikat/vegeta... Eu nu mai folosesc aceste produse de vreo 6 ani, dar este alegerea fiecaruia. Asadar, curatam legumele (morcov, dovlecel, telina, pastarnac) si le punem la fiert cu 2 l de apa. Adaugam sare dupa gust. Puteti pune mai multe legume daca vreti. Lasati la fiert cel putin 30 de minute;
2. In timp ce se face supa, curatam celelalte legume si le taiem cubulete. Pieptul de pasare (eu am folosit pui) il spalam, apoi il taiem cubulete;
3. Intr-o tigaie suficient de mare topim o ligurita de unt, apoi adaugam ardeii (puteti folosi ardei de mai multe culori), ii lasam la sotat 1-2 minute, apoi ii scoatem. Continuam, pe rand, cu celelalte legume (ceapa, dovlecel, morcov), completand cu unt daca este cazul si sotandu-le 1-2 minute. La sfarsit sotam pieptul de pui, ceva mai mult, 2-4 minute, pana se albeste pe toate partile.
4. Punem carnea si legumele sotate intr-o oala, adaugam supa facuta anterior (o strecuram inainte!) si lasam la fiert 20-30 de minute. Adaugam pastele si lasam la fiert conform indicatiilor de pe pachet. Daca aveti dubii cu privire la cantitatea de paste pe care trebuie sa o folositi, fierbeti-le separat.
Adaugam patrunjel tocat si savuram :)

Enjoy! Make it fun!

Thursday, January 12, 2012

Salata cu rodii

Imi plac foarte mult rodiile. Sunt asa dulci, aromate, parfumate!!! Pe langa gustul minunat, consumul unei rodii pe zi asigura circa 40% din DZR de vitamina C pentru adulti. Nivelul antioxidantilor din rodii este depasit doar de cel al fructelor goji. Nivelul antioxidantilor din ceaiul verde, de exemplu, (campion si el la acest capitol) ajunge la doar o treime din cel al rodiilor.
Pledoaria pro-rodii poate continua pe muuuulte pagini, iar alte resurse ca sa va convingeti puteti gasi cateva milioane pe net.


Ingredientele:
salata verde
semintele de la o jumatate de rodie (modul de curatare il puteti gasi aici)
masline
50-100 g branza (feta sau telemea)
Dressing:
2 lingurite suc de lamaie
1 lingurita maioneza
2 lingurite iaurt
sare, piper

Modul de preparare:
1. Spalam salata, o scurgem de apa apoi o rupem in bucatele mai mici. Punem intr-un castron. Tip: eu am folosit o salata ambalata, gata de consum, care avea si cateva bucatele de sfecla rosie;
2. Adaugam: masline, branza taiata cubulete sau sfaramata cu mana, semintele de rodii.
3. Eu am facut un dressing amestecand suc de lamaie cu maioneza, iaurt, sare si piper. Puteti sa faceti ce dressing vreti voi, pe mine asa m-a inspirat aceasta salata.
4. Turnam dressing-ul peste salata, amestecam putin si e gata! Mai putin de 5 minute!

Keep it simple!



Wednesday, January 11, 2012

Rosii decojite

Voi cum decojiti rosiile proaspete?
Am aflat o modalitate simpla si super-rapida, care nu implica apa fiarta:
1. Se cresteaza coaja rosiei in cruce pe partea opusa coditei;
2. In partea in care creste codita, se infige un cutit / furculita si tinem rosia deasupra flacarii aragazului, rotind-o continuu pe toate partile, timp de circa 1 minut;
3. Coaja se curata apoi super-rapid, nu pierdem deloc suc si rosia ramane cruda :)


Be smart! Keep it simple!

Tuesday, January 10, 2012

Gogosi Tam-Pam

In urma cu vreo trei ani, baiatul meu cel mare le zicea gogosilor cu gaura in mijloc "gogosi tam-pam" :). Nu stiu de unde i-a venit ideea, dar expresia a intrat in "folclorul" familiei noastre. Deci, gogosi tam-pam sa fie!


Ingredientele (24 bucati cu gaura si 24 rotunde):
Gogosile:
800 g faina (+/- 100 g, in functie de tipul de faina folosit)
2 plicuri drojdie uscata
60 ml apa calduta
350 ml lapte caldut
100 g zahar
1 lingurita sare
2 oua
70 g unt la temperatura camerei
cam 1 l ulei pentru prajit
Glazura:
75 g unt
250 g zahar pudra
1 fiola esenta vanilie
60 ml apa clocotita

Modul de preparare:
Gogosile: 1. Amestecam drojdia cu apa si lasam sa se formeze o maia cam 5 minute. Amestecam apoi maiaua cu laptele, zaharul, sarea, ouale, untul. Incepem sa adaugam faina, amestecand continuu. Ne oprim din adaugat faina in momentul in care aluatul incepe sa se dezlipeasca de peretii vasului si nu mai este foarte lipicios. Continuam sa framantam cam 5 minute. Eu am folosit mixerul, caruia i-am atasat carligele pentru aluat.
Lasam la crescut intr-un castron acoperit, pana ce aluatul isi dubleaza volumul, aproximativ 30 minute.
2. Folosind doua pahare de marimi diferite (cu diferenta de diametru cam de 2 cm) decupam gogosile apoi le mai lasam la crescut inca 15 minute. Eu am lasat ca atare centrul decupat si l-am prajit.
Glazura: 3. Intr-o cratita topim untul, apoi adaugam zaharul pudra si esenta de vanilie. Luam apoi de pe foc si incepem sa adaugam apa, lingura cu lingura pana ajungem la o consistenta putin mai subtire decat mierea. Punem deoparte.
4. Incepem sa prajim gogosile, in ulei incins (la foc mediui), intorcandu-le in momentul in care au devenit aurii. Le scoatem sa se scurga, apoi le trecem prin glazura. Din cand in cand mai amestecam in glazura.

Bune, dar CALORICE!!!!

Enjoy!

Sunday, January 08, 2012

Mini cheesecakes

Nu ma puteam decide: cheesecake sau briose? Asa ca am facut cheesecake in forme de briose (mini-cheesecake sau cheseecake cupcakes). Frumoase, gustoase... desertul perfect, ca nici nu este prea mare si parca ti-e jena sa mai iei una :). Poate mai tarziu ca o gustarica.

Inainte de a trece la treaba, o scurta lamurire: mai multe persoane m-au intrebat ce este crema de branza? Ce sa cumpere? Este vorba despre crema de branza clasica, din cea care se intinde pe paine. Cea mai buna alegere este Philadelphia, dar exista si altele mai ieftine. Incercati sa alegeti una cu continut scazut de sare.


Ingredientele (pentru 24 bucati):
750 g crema de branza la temperatura camerei
220 g zahar
70 g faina
120 g smantana fermentata la temperatura camerei
1 fiola esenta de vanilie
2 oua mari la temperatura camerei
Topping:
120 g smantana fermentata
2 linguri zahar
1 fiola esenta de vanilie


Modul de preparare:
1. Punem la mixer crema de branza la viteza mica, pentru a se omogeniza. In acest timp amestecam zaharul cu faina, apoi punem acest amestec peste crema de branza. Dupa ce se omogenizeaza adaugam: smantana, apoi ouale pe rand si esenta;
2. Turnam compozitia in forme de briose tapetate cu hartie (umplem cam 3/4), apoi dam la cuptorul incins la 180 grade pentru 15 minute.
3. In timp ce mini-prajiturelele se coc, facem topping-ul: amestecam intr-un castron smantana, zaharul si esenta.
4. Dupa scurgerea celor 15 minute scoatem de la cuptor si lasam un pic la racit, pana ce mini-cheesecakes devin concave (cam 3-5 minute). Punem apoi cu o lingurita topping peste fiecare, acoperind intreaga suprafata si dam la cuptor pentru inca 10 minute.

Ei, nu-i chiar cea mai usoara reteta, dar macar rezultatul este bun. Make it fun!