Cand eram studenta imi luam in fiecare zi cate o merdenea sau o branzoaica de la patiseria de langa facultate. Singura diferenta intre branzoaicele din studentie si cele facute de mine este ca ale mele sunt mai bune :P. Bine-bine, mai e o diferenta: 12 ani :).
Ingredientele (pentru 10 bucati):
Aluatul
500 g faina cernuta
2 galbenusuri
80 g unt topit caldut (la bain marie sau microunde)
225 ml lapte caldut
1 plic drojdie uscata (sau 25 g proaspata)
40 g zahar
coaja rasa de lamaie sau portocala
Umplutura
240 g branza proaspata de vaci
70 g zahar
1 plic zahar vanilat
1 ou
20 g gris
coaja rasa de lamaie sau portocala
Pentru uns
1 galbenus
1 lingura lapte
Modul de preparare:
1. Aluatul: Facem maiaua: amestecam drojdia cu o lingurita de zahar, o lingurita de lapte, 2 linguri faina si lasam la crescut. Intre timp punem restul de faina intr-un castron, adaugam galbenusurile, laptele, zaharul, coaja de lamaie si maiaua. Amestecam bine, apoi framantam cateva minute. Eu am folosit cu succes mixerul cu carligele pentru aluat. Sigur se poate folosi si masina de paine :).
2. Incorporam untul, adaugand cate o lingura. Acoperim apoi cu un servet si lasam sa creasca la loc caldut si ferit de curenti de aer cam 30 de minute.
3. Umplutura: Separam galbenusul de albus. Albusul il batem spuma. Amestecam foarte bine branza cu zaharul, zaharul vanilat, galbenusul, coaja de lamaie, grisul si albusul spuma. Nu trebuie sa aiba cocoloase. Puteti folosi mixerul cu succes.
4. Din aluatul crescut intindem o foaie subtire de 0.5 cm si taiem patrate (trebuie sa iasa 10 bucati). In mijlocul fiecaruia punem o lingura de branza, apoi unim 2 colturi opuse, formand un triunghi. Lipim bine marginile. Le punem in tava tapetata cu hartie de copt si lasam la crescut pentru inca 15 minute.
5. Ungem cu un galbenus batut bine cu o lingura de lapte, apoi dam la cuptorul incins la 180 grade pentru 20-30 minute, pana se rumenesc frumos.
Dupa ce le scoatem din cuptor, presaram zahar pudra deasupra.
Enjoy! Keep it simple!
Labels
- afine (2)
- aluat (8)
- antreuri (19)
- Asia (2)
- avocado (1)
- branza (5)
- cafea (1)
- caise (2)
- cartofi (6)
- ceai (1)
- ceapa (5)
- cheesecake (5)
- chiftele (3)
- cina (12)
- ciocolata (10)
- ciorba (4)
- ciuperci (4)
- conserve (3)
- cookies/cupcakes/briose (18)
- copii (23)
- cozonac (5)
- Craciun/Revelion (19)
- curcan (2)
- de post (23)
- dovlecei (2)
- dovleci (2)
- dressing (4)
- dulciuri (50)
- fasole (3)
- ficatei (1)
- frisca (3)
- fructe (16)
- garnituri (8)
- iaurt (2)
- lamaie (3)
- legume (3)
- lucru manual (9)
- maioneza (2)
- masina de paine (6)
- mazare (3)
- mere (3)
- mic dejun (3)
- miel (2)
- migdale (2)
- nuci (1)
- orez (4)
- oua (4)
- parmesan (6)
- pasare (4)
- paste (9)
- peste (10)
- piersici (3)
- pizza (2)
- placinta (5)
- porc (3)
- porumb (1)
- prosciutto (2)
- pui (12)
- rapid (9)
- raw vegan (4)
- rosii (1)
- salata (11)
- sfecla rosie (1)
- sos (7)
- spanac (1)
- supe (5)
- susan (2)
- telina (2)
- tips and tricks (19)
- tort (4)
- usturoi (8)
- vegan (5)
- visine (2)
- vita (5)
Sunday, January 29, 2012
Saturday, January 28, 2012
Chiftelute de stiuca
Pentru ca nu am vrut sa fac prea multe crochete (nu le puteam manca pe toate, iar incalzite nu mai sunt la fel de bune), am mai pastrat ceva carne sa fac si chiftelute. Aproape 200 g.
Ingredientele:
200 g carne de stiuca dezosata
1 ou
1 catel de usturoi
1 ceapa mica
marar, patrunjel verde
sare, piper
ulei pentru prajit
Modul de preparare:
1. Amestecam carnea tocata cu oul, usturoiul pisat, ceapa tocata foarte marunt (sau data pe razatoarea mica), marar, patrunjel (cam cate o lingurita din fiecare), sare, piper. Eu am folosit carnea pregatita pentru crochete, care avea, in plus: praf de copt, praf de usturoi si rozmarin (gasiti aici reteta). Le puteti adauga daca vreti, nu este obligatoriu, dar nici nu strica ;).
2. Cu mainile umezite luam din compozitia de carne si punem in tigaia cu uleiul incins. Dam focul mediu-mare si prajim pe ambele parti pana devin aurii.
Sunt delicioase! Mie mi-au placut mai mult decat crochetele.
Keep it simple!
Ingredientele:
200 g carne de stiuca dezosata
1 ou
1 catel de usturoi
1 ceapa mica
marar, patrunjel verde
sare, piper
ulei pentru prajit
Modul de preparare:
1. Amestecam carnea tocata cu oul, usturoiul pisat, ceapa tocata foarte marunt (sau data pe razatoarea mica), marar, patrunjel (cam cate o lingurita din fiecare), sare, piper. Eu am folosit carnea pregatita pentru crochete, care avea, in plus: praf de copt, praf de usturoi si rozmarin (gasiti aici reteta). Le puteti adauga daca vreti, nu este obligatoriu, dar nici nu strica ;).
2. Cu mainile umezite luam din compozitia de carne si punem in tigaia cu uleiul incins. Dam focul mediu-mare si prajim pe ambele parti pana devin aurii.
Sunt delicioase! Mie mi-au placut mai mult decat crochetele.
Keep it simple!
Friday, January 27, 2012
Crochete de cartofi cu parmesan
Prima data am mancat crochete de cartofi acum...15 ani. Am cumparat de la Metro o punga de crochete congelate. Mi s-au parut divine. Invelis crocant si mijlocul moale, ca un piure. Atunci m-am indragostit iremediabil :)
Am facut si eu crochete de curand. Invelis crocant si mijloc moale. Foarte bune. Si usor de facut ;)
Ingredientele:
5-6 cartofi medii (700-800 g)
100 g unt la temperatura camerei
150 g parmesan ras
3 oua
sare, piper
5-6 linguri faina
ulei pentru prajit
Modul de preparare:
1. Fierbem cartofii ca pentru piure in apa cu sare, apoi ii zdrobim; lasam sa se raceasca. Frecam untul spuma si il adaugam la cartofi;
2. Separam galbenusurile de albusuri. Galbenusurile le punem la piure, albusurile le batem spuma, apoi le adaugam si pe ele. Incorporam si parmesanul. Adaugam sare si piper dupa gust;
3. Pentru a putea face crochetele, compozitia trebuie sa fie mai tare decat un piure obisnuit, cam ca o mamaliga. Ca sa ajungem la aceasta consistenta, adaugam cate o lingura de faina. Amestecam totul bine.
4. Cu lingura luam din compozitie si punem in uleiul incins, intorcand cand s-au facut aurii. Tinem la foc mediu. Crochetele trebuie scoase neaparat pe prosoape de hartie, sau lasate la scurs pe un gratar, pentru ca trag foarte mult ulei.
Make it fun!
Am facut si eu crochete de curand. Invelis crocant si mijloc moale. Foarte bune. Si usor de facut ;)
Ingredientele:
5-6 cartofi medii (700-800 g)
100 g unt la temperatura camerei
150 g parmesan ras
3 oua
sare, piper
5-6 linguri faina
ulei pentru prajit
Modul de preparare:
1. Fierbem cartofii ca pentru piure in apa cu sare, apoi ii zdrobim; lasam sa se raceasca. Frecam untul spuma si il adaugam la cartofi;
2. Separam galbenusurile de albusuri. Galbenusurile le punem la piure, albusurile le batem spuma, apoi le adaugam si pe ele. Incorporam si parmesanul. Adaugam sare si piper dupa gust;
3. Pentru a putea face crochetele, compozitia trebuie sa fie mai tare decat un piure obisnuit, cam ca o mamaliga. Ca sa ajungem la aceasta consistenta, adaugam cate o lingura de faina. Amestecam totul bine.
4. Cu lingura luam din compozitie si punem in uleiul incins, intorcand cand s-au facut aurii. Tinem la foc mediu. Crochetele trebuie scoase neaparat pe prosoape de hartie, sau lasate la scurs pe un gratar, pentru ca trag foarte mult ulei.
Make it fun!
Thursday, January 26, 2012
Crochete de stiuca
Dupa ce am decapitat stiuca si i-am taiat coada (din care am facut ciorba), ne-am apucat de dezosat. Procedeul cere timp si foarte multa rabdare. Adica dureaza cam o ora!!! Si au ramas cam 500 g de carne.
Ingredientele:
carne de stiuca dezosata
sare, piper
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita praf de usturoi
un praf de rozmarin
1 ou
150 g faina
150 g pesmet
coaja rasa de la o lamaie
ulei
Modul de preparare:
1. Amestecam pestele dezosat cu sare, piper, praf de copt si praf de usturoi.
2. Pregatim "linia de asamblare": in trei recipiente diferite punem: 1. faina, 2. ou batut bine si amestecat cu sare, piper, si un praf de rozmarin. 3. In al treilea recipient punem pesmetul amestecat cu coaja de lamaie.
3. Umezim mainile cu apa si din peste formam crochete pe care le tavalim, pe rand si in aceasta ordine prin: faina, ou, pesmet.
4. Acum avem de ales intre a le praji in ulei incins si a le coace la cuptor. Pentru varianta prajita: Punem crochetele in ulei incins, tinem la foc mediu pana devin aurii, intoarcem, apoi scoatem pe prosoape de hartie pentru a scapa de excesul de ulei.
Varianta la cuptor: punem crochetele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin ulei si dam la cuptorul incins la 220 grade (fan) pentru 10-15 minute. Nu lasati mai mult, pentru ca pestele se usuca, devine tare si fad (stiu din experienta ;)).
Eu am ales sa le fac la cuptor.
Enjoy!
Ingredientele:
carne de stiuca dezosata
sare, piper
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita praf de usturoi
un praf de rozmarin
1 ou
150 g faina
150 g pesmet
coaja rasa de la o lamaie
ulei
Modul de preparare:
1. Amestecam pestele dezosat cu sare, piper, praf de copt si praf de usturoi.
2. Pregatim "linia de asamblare": in trei recipiente diferite punem: 1. faina, 2. ou batut bine si amestecat cu sare, piper, si un praf de rozmarin. 3. In al treilea recipient punem pesmetul amestecat cu coaja de lamaie.
3. Umezim mainile cu apa si din peste formam crochete pe care le tavalim, pe rand si in aceasta ordine prin: faina, ou, pesmet.
4. Acum avem de ales intre a le praji in ulei incins si a le coace la cuptor. Pentru varianta prajita: Punem crochetele in ulei incins, tinem la foc mediu pana devin aurii, intoarcem, apoi scoatem pe prosoape de hartie pentru a scapa de excesul de ulei.
Varianta la cuptor: punem crochetele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin ulei si dam la cuptorul incins la 220 grade (fan) pentru 10-15 minute. Nu lasati mai mult, pentru ca pestele se usuca, devine tare si fad (stiu din experienta ;)).
Eu am ales sa le fac la cuptor.
Enjoy!
Wednesday, January 25, 2012
Ciorba de stiuca
Ce poti face cand ai o stiuca? Alegerile sunt foarte variate... Eu am ales sa fac o ciorba si fish fingers. La ciorba am folosit capul, coada, pielea si sira. Stiuca mea a avut in jur de 2 kg.
Ingredientele (oala mica 2.5 l):
stiuca
1 morcov
1 ceapa
1/2 ardei gras
3 linguri ulei
2 linguri orez
sare
2-3 linguri suc de lamaie
leustean, patrunjel
Modul de preparare:
1. Intai de toate curatam pestele (adica solzii, evisceram si scoatem branhiile) - eu l-am avut gata curatat :)
2. Taiem capul si coada. Pentru ca am ales sa fac si fish fingers, stiuca trebuia sa fie dezosata si fara piele, asa ca am folosit si sira si pielea la ciorba.
3. Curatam, spalam si taiem marunt ceapa si morcovul si le punem la fiert. Adaugam sare si ulei. Cand apa incepe sa fiarba, adaugam orezul spalat. Dupa 10 minute adaugam si ardeiul gras. Mai lasam la fiert 10-15 minute, adaugam pestele si mai lasam pe foc 7- 10 minute.
4. Adaugam sucul de lamaie, stingem focul, punem patrunjelul si leusteanul si asteptam sa se raceasca un pic pentru a putea sa o mancam.
Inainte de-a o servi scoatem sira si pielea si le dam la pisici :).
Keep it simple!
Ingredientele (oala mica 2.5 l):
stiuca
1 morcov
1 ceapa
1/2 ardei gras
3 linguri ulei
2 linguri orez
sare
2-3 linguri suc de lamaie
leustean, patrunjel
Modul de preparare:
1. Intai de toate curatam pestele (adica solzii, evisceram si scoatem branhiile) - eu l-am avut gata curatat :)
2. Taiem capul si coada. Pentru ca am ales sa fac si fish fingers, stiuca trebuia sa fie dezosata si fara piele, asa ca am folosit si sira si pielea la ciorba.
3. Curatam, spalam si taiem marunt ceapa si morcovul si le punem la fiert. Adaugam sare si ulei. Cand apa incepe sa fiarba, adaugam orezul spalat. Dupa 10 minute adaugam si ardeiul gras. Mai lasam la fiert 10-15 minute, adaugam pestele si mai lasam pe foc 7- 10 minute.
4. Adaugam sucul de lamaie, stingem focul, punem patrunjelul si leusteanul si asteptam sa se raceasca un pic pentru a putea sa o mancam.
Inainte de-a o servi scoatem sira si pielea si le dam la pisici :).
Keep it simple!
Monday, January 23, 2012
Clatite cu fructe confiate
Biba a plecat pentru o saptamana la Miami. Imi sta capul doar la USA :). Daca eu nu pot ajunge acolo deocamdata, atunci aduc USA la mine. Macar in bucatarie. Imi plac mai mult clatitele americane (pancakes) decat cele frantuzesti (crepes). Se fac mai usor, nu ai timp de asteptare si sansele sa le "gresesti" sunt mult-mult mai mici.
Ingredientele (pentru 10-15 buc):
3 oua
120 g faina
1 lingurita praf de copt
150 ml lapte
3 linguri zahar
3 plicuri zahar vanilat
1 praf de sare
1 praf de scortisoara macinata
150 g fructe confiate
Modul de preparare:
1. Separam galbenusurile de albusuri.
Batem albusurile impreuna cu praful de sare pana devin spuma tare-tare, apoi adaugam zaharul si zaharul vanilat si mai batem inca un minut (la mixer).
2. Amestecam galbenusurile cu faina, praful de copt, laptele si scortisoara.
3. Punem albusurile batute peste aluatul cu galbenusuri, adaugam si fructele confiate (eu am pus fructe confiate asortate: ananas, stafide, papaya, cirese, mere, zmeura, merisoare. In loc de fructe confiate puteti folosi banane, fructe de padure proaspete sau mere coapte) si amestecam cu o spatula.
4. Incingem o tigaie non-aderenta la foc mic-mic si cu un polonic punem compozitia in tigaie. Lasam pana devine aurie (cam un minut), apoi intoarcem, mai lasam un minut si Gata! Nu, nu am uitat, grasime nu se pune, iar daca tigaia este buna (nu are teflonul sarit) si focul ramane mic, nu se lipesc clatitele.
Noi le-am servit cu peltea. Yummi-yummi!
Ingredientele (pentru 10-15 buc):
3 oua
120 g faina
1 lingurita praf de copt
150 ml lapte
3 linguri zahar
3 plicuri zahar vanilat
1 praf de sare
1 praf de scortisoara macinata
150 g fructe confiate
Modul de preparare:
1. Separam galbenusurile de albusuri.
Batem albusurile impreuna cu praful de sare pana devin spuma tare-tare, apoi adaugam zaharul si zaharul vanilat si mai batem inca un minut (la mixer).
2. Amestecam galbenusurile cu faina, praful de copt, laptele si scortisoara.
3. Punem albusurile batute peste aluatul cu galbenusuri, adaugam si fructele confiate (eu am pus fructe confiate asortate: ananas, stafide, papaya, cirese, mere, zmeura, merisoare. In loc de fructe confiate puteti folosi banane, fructe de padure proaspete sau mere coapte) si amestecam cu o spatula.
4. Incingem o tigaie non-aderenta la foc mic-mic si cu un polonic punem compozitia in tigaie. Lasam pana devine aurie (cam un minut), apoi intoarcem, mai lasam un minut si Gata! Nu, nu am uitat, grasime nu se pune, iar daca tigaia este buna (nu are teflonul sarit) si focul ramane mic, nu se lipesc clatitele.
Noi le-am servit cu peltea. Yummi-yummi!
Friday, January 20, 2012
Gustare
Pe la ora 10-11 le dau copiilor o gustare. De obicei fructe. Gustarea de azi: banane cu miere
Keep it simple!
Keep it simple!
Subscribe to:
Posts (Atom)