Labels

Thursday, February 02, 2012

Salata verde cu telina si morcov

M-am hotarat sa disociez atunci cand mananc. Adica nu amestec produsele vegetale cu cele de origine animala. In zilele cu vegetale incerc sa creez salate cat mai variate si, nu-i asa, gustoase :)


Ingredientele (2 portii):
Salata:
1 salata verde
1 morcov
o bucata de telina (100 g)
Dressing:
3 linguri ulei de masline
2 lingurite suc de lamaie
sare, piper
1/2 lingurita marar uscat sau verde
optional: 2 linguri iaurt

Modul de preparare:
1. Spalam bine salata, o scurgem si o rupem in bucatele mai mici. Spalam si curatam morcovul si telina, le taiem julienne si le adaugam la salata;
2. Dressingul il facem amestecand intr-un recipient toate ingredientele: ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper, marar si iaurt. Daca vreti o salata de post, sau daca disociati ca la carte, eliminati iaurtul.
Amestecati dressingul cu salata si Enjoy!

Keep it simple!

Wednesday, February 01, 2012

Ciocanele de pui la cuptor

Din seria rapid, simplu si la cuptor, am pregatit si carne de pui.


Ingredientele:
ciocanele de pui
sare, piper
busuioc si oregano uscate
ulei de masline
usturoi

Modul de preparare:
1. Spalam bine ciocanelele si inlaturam resturile de puf;
2. Pe fiecare bucata de carne presaram sare, piper, busuioc si oregano;
3. Punem intr-un vas termorezistent, adaugam 2-3 catei de usturoi zdrobiti cu latul lamei cutitului si deasupra turnam 3-4 linguri de ulei de masline;
4. Dam la cuptorul incins la 200 grade pentru o ora.
Carnea va fi frageda la interior, iar crusta exterioara crocanta :)

Keep it simple!

Tuesday, January 31, 2012

Ceafa de porc la cuptor

Cand nu am prea mult timp de pierdut in bucatarie, modalitatea cea mai simpla de a pregati masa este sa fac ceva carne la cuptor. De aceasta data am ales porc. Ceafa de porc :)


Ingredientele:
1-1.5 kg ceafa de porc
sare, piper boabe
1 foaie de dafin
cimbru
4-5 catei de usturoi

Modul de preparare:
1. Taiem felii (portii) carnea de porc;
2. Preincalzim cuptorul la 200 grade. Presaram pe fiecare bucata de carne sare si cimbru, apoi punem intr-un vas termorezistent si adaugam boabele de piper, foaia de dafin si usturoiul zdrobit cu latul lamei cutitului. Acoperim vasul si dam la cuptor o ora - o ora si jumatate. In ultimele 10 minute lasam vasul descoperit pentru a se rumeni un pic carnea.
Intr-o zi geroasa ne putem delecta cu o bucata mai grasa de carne langa care punem cateva muraturi.

Keep it simple!

Monday, January 30, 2012

Spaghete cu sos de rosii si ciuperci

Ne plac spaghetele pentru ca le putem pregati in atat de multe feluri!!! Si reprezinta modalitatea perfecta de a strecura legume in meniul copiilor mofturosi :).


Ingredientele (4 portii):
350 g spaghete
1 ceapa tocata marunt
2-3 catei de usturoi tocati
1 lingurita busuioc uscat sau cateva frunze de busuioc verde
1 cutie rosii in sos tomat
150 g ciuperci
sare, piper
ulei de masline
parmesan

Modul de preparare:
1. Fierbem spaghetele conform indicatiilor de pe pachet;
2. Intre timp facem un sos super-rapid: intr-o tigaie incapatoare punem la incins cateva linguri de ulei de masline (3-4), adaugam ceapa, usturoiul, sare, piper si busuiocul uscat. Lasam 1-2 minute apoi adaugam ciupercile (daca sunt din conserva le scurgem un pic si punem in tigaie; daca folositi ciuperci proaspete, trebuie sa le trageti un pic la tigaie separat, pentru a elimina excesul de apa). Mai lasam 3-4 minute, apoi adaugam si rosiile; potrivim de sare si piper. Dupa 7-8 minute adaugam spaghetele fierte si scurse de apa si le amestecam bine cu sosul.
3. Servim cu parmesan ras si ornam cu patrunjel si busuioc verde.

Keep it simple!

Sunday, January 29, 2012

Branzoaice

Cand eram studenta imi luam in fiecare zi cate o merdenea sau o branzoaica de la patiseria de langa facultate. Singura diferenta intre branzoaicele din studentie si cele facute de mine este ca ale mele sunt mai bune :P. Bine-bine, mai e o diferenta: 12 ani :).


Ingredientele (pentru 10 bucati):
Aluatul
500 g faina cernuta
2 galbenusuri
80 g unt topit caldut (la bain marie sau microunde)
225 ml lapte caldut
1 plic drojdie uscata (sau 25 g proaspata)
40 g zahar
coaja rasa de lamaie sau portocala
Umplutura
240 g branza proaspata de vaci
70 g zahar
1 plic zahar vanilat
1 ou
20 g gris
coaja rasa de lamaie sau portocala
Pentru uns
1 galbenus
1 lingura lapte

Modul de preparare:
1. Aluatul: Facem maiaua: amestecam drojdia cu o lingurita de zahar, o lingurita de lapte, 2 linguri faina si lasam la crescut. Intre timp punem restul de faina intr-un castron, adaugam galbenusurile, laptele, zaharul, coaja de lamaie si maiaua. Amestecam bine, apoi framantam cateva minute. Eu am folosit cu succes mixerul cu carligele pentru aluat. Sigur se poate folosi si masina de paine :).
2. Incorporam untul, adaugand cate o lingura. Acoperim apoi cu un servet si lasam sa creasca la loc caldut si ferit de curenti de aer cam 30 de minute.
3. Umplutura: Separam galbenusul de albus. Albusul il batem spuma. Amestecam foarte bine branza cu zaharul, zaharul vanilat, galbenusulcoaja de lamaie, grisul si albusul spuma. Nu trebuie sa aiba cocoloase. Puteti folosi mixerul cu succes.
4. Din aluatul crescut intindem o foaie subtire de 0.5 cm si taiem patrate (trebuie sa iasa 10 bucati). In mijlocul fiecaruia punem o lingura de branza, apoi unim 2 colturi opuse, formand un triunghi. Lipim bine marginile. Le punem in tava tapetata cu hartie de copt si lasam la crescut pentru inca 15 minute.
5. Ungem cu un galbenus batut bine cu o lingura de lapte, apoi dam la cuptorul incins la 180 grade pentru 20-30 minute, pana se rumenesc frumos.
Dupa ce le scoatem din cuptor, presaram zahar pudra deasupra.

Enjoy! Keep it simple!

Saturday, January 28, 2012

Chiftelute de stiuca

Pentru ca nu am vrut sa fac prea multe crochete (nu le puteam manca pe toate, iar incalzite nu mai sunt la fel de bune), am mai pastrat ceva carne sa fac si chiftelute. Aproape 200 g.


Ingredientele:
200 g carne de stiuca dezosata
1 ou
1 catel de usturoi
1 ceapa mica
marar, patrunjel verde
sare, piper
ulei pentru prajit

Modul de preparare:
1. Amestecam carnea tocata cu oul, usturoiul pisat, ceapa tocata foarte marunt (sau data pe razatoarea mica), marar, patrunjel (cam cate o lingurita din fiecare), sare, piper. Eu am folosit carnea pregatita pentru crochete, care avea, in plus: praf de copt, praf de usturoi si rozmarin (gasiti aici reteta). Le puteti adauga daca vreti, nu este obligatoriu, dar nici nu strica ;).
2. Cu mainile umezite luam din compozitia de carne si punem in tigaia cu uleiul incins. Dam focul mediu-mare si prajim pe ambele parti pana devin aurii.
Sunt delicioase! Mie mi-au placut mai mult decat crochetele.

Keep it simple!

Friday, January 27, 2012

Crochete de cartofi cu parmesan

Prima data am mancat crochete de cartofi acum...15 ani. Am cumparat de la Metro o punga de crochete congelate. Mi s-au parut divine. Invelis crocant si mijlocul moale, ca un piure. Atunci m-am indragostit iremediabil :)
Am facut si eu crochete de curand. Invelis crocant si mijloc moale. Foarte bune. Si usor de facut ;)


Ingredientele:
5-6 cartofi medii (700-800 g)
100 g unt la temperatura camerei
150 g parmesan ras
3 oua
sare, piper
5-6 linguri faina
ulei pentru prajit

Modul de preparare:
1. Fierbem cartofii ca pentru piure in apa cu sare, apoi ii zdrobim; lasam sa se raceasca. Frecam untul spuma si il adaugam la cartofi;
2. Separam galbenusurile de albusuri. Galbenusurile le punem la piure, albusurile le batem spuma, apoi le adaugam si pe ele. Incorporam si parmesanul. Adaugam sare si piper dupa gust;
3. Pentru a putea face crochetele, compozitia trebuie sa fie mai tare decat un piure obisnuit, cam ca o mamaliga. Ca sa ajungem la aceasta consistenta, adaugam cate o lingura de faina. Amestecam totul bine.
4. Cu lingura luam din compozitie si punem in uleiul incins, intorcand cand s-au facut aurii. Tinem la foc mediu. Crochetele trebuie scoase neaparat pe prosoape de hartie, sau lasate la scurs pe un gratar, pentru ca trag foarte mult ulei.

Make it fun!