Nu stiu exact de unde am cules reteta asta. Am modificat-o pe ici - pe colo si a iesit ceva foarte bun. O fac de cativa ani, cu mare succes. Intrucat nu sunt din zona Moldovei si nici nu am neamuri pe acolo, nu stiu daca este o reteta fidela a mucenicilor moldovenesti. Inclin sa cred ca nu, pentru ca aceasta reteta nu este de post. Ma rog, noua ne plac foarte mult :)
Ingredientele (12 bucati mari):
Aluat
250 ml lapte
80 g unt
1 ou
150 g zahar
un praf de sare
550 g faina
1 plic drojdie
Pentru uns
1 galbenus
50 ml lapte
miere
nuca macinata
Sirop
300 ml apa
150 g zahar
1 plic zahar vanilat
1 esenta de rom
coaja de lamaie
Modul de preparare:
1. Punem in masina de paine ingredientele pentru aluat in aceasta ordine: lapte, unt topit (la bain marie sau microunde), ou, zahar, sare, faina, drojdie. Selectam programul de aluat cu drojdie si asteptam (o ora si 20 de minute in cazul meu);
2. Dupa ce s-a terminat programul la masina de paine, din aluat facem 8-uri. Eu procedez astfel: fac bila din aluat (cam 5 cm diametru), din bila formez un inel de grosimea degetului (gauresc bila cu degetul, apoi intind aluatul in mana), pe care apoi il transform in 8. Mucenicii astfel formati ii asezam in tava tapetata cu hartie de copt si ii mai lasam la crescut 20-40 de minute;
3. Dupa ce au crescut, ii punem la cuptorul incins la 180 grade timp de 15 minute. Ii scoatem, ii ungem cu galbenusul amestecat cu laptele, apoi ii introducem din nou la cuptor pentru 5 minute;
4. In acest timp facem siropul: punem la foc zaharul cu apa si lasam sa fiarba pana incepe sa se inchege, dar nu prea mult, 2-3 minute maxim. Adaugam apoi esenta si coaja de lamaie;
5. Dupa ce mucenicii s-au copt ii scufundam in sirop (2-3 secunde), apoi ii ungem cu miere si ii presaram cu nuca macinata.
Enjoy!
Labels
- afine (2)
- aluat (8)
- antreuri (19)
- Asia (2)
- avocado (1)
- branza (5)
- cafea (1)
- caise (2)
- cartofi (6)
- ceai (1)
- ceapa (5)
- cheesecake (5)
- chiftele (3)
- cina (12)
- ciocolata (10)
- ciorba (4)
- ciuperci (4)
- conserve (3)
- cookies/cupcakes/briose (18)
- copii (23)
- cozonac (5)
- Craciun/Revelion (19)
- curcan (2)
- de post (23)
- dovlecei (2)
- dovleci (2)
- dressing (4)
- dulciuri (50)
- fasole (3)
- ficatei (1)
- frisca (3)
- fructe (16)
- garnituri (8)
- iaurt (2)
- lamaie (3)
- legume (3)
- lucru manual (9)
- maioneza (2)
- masina de paine (6)
- mazare (3)
- mere (3)
- mic dejun (3)
- miel (2)
- migdale (2)
- nuci (1)
- orez (4)
- oua (4)
- parmesan (6)
- pasare (4)
- paste (9)
- peste (10)
- piersici (3)
- pizza (2)
- placinta (5)
- porc (3)
- porumb (1)
- prosciutto (2)
- pui (12)
- rapid (9)
- raw vegan (4)
- rosii (1)
- salata (11)
- sfecla rosie (1)
- sos (7)
- spanac (1)
- supe (5)
- susan (2)
- telina (2)
- tips and tricks (19)
- tort (4)
- usturoi (8)
- vegan (5)
- visine (2)
- vita (5)
Thursday, March 08, 2012
Wednesday, March 07, 2012
Budinca de mere cu gris
Am fost solicitata sa public retete cu dulciuri de post. In cartile mele vechi am gasit aceasta reteta. Recunosc ca am facut-o cam cu inima indoita: hmmm, ce poate fi asa de bun la un gris amestecat cu mere? Raspunsul l-am aflat dupa cateva ore de asteptare: Totul! Este un desert atat de fin si atat de lipsit de grasimi, incat te indragostesti pe loc. Poate fi servit si copiilor mici! Si inca ceva: ingredientele sunt la indemana oricui, daca nu cumva le aveti deja prin camara...
Ingredientele:
1 kg mere
150 g gris
250 g zahar
1 esenta de rom
1 lingurita scortisoara macinata
Modul de preparare:
1. Spalam merele, le curatam de coaja si samburi, le taiem bucati si le punem la fiert in apa cat sa le acopere. Lasam la foc pana ce merele se inmoaie;
2. In acest timp, intr-o cratita cu pereti cat mai scunzi (cea folosita de mine are 24 cm diametru si 6 cm inaltimea peretilor) topim100 g zahar la foc mic. Atentie sa nu ardeti zaharul, pentru ca devine amar! Tapetam si peretii vasului cu zaharul topit si lasam sa se raceasca;
3. Scurgem merele (dar oprim sucul), apoi le pasam (eu am folosit un blender vertical) si punem din nou la foc. Adaugam grisul in ploaie. Lasam la foc mic, amestecand continuu, pana ce grisul se inmoaie, adaugand treptat din sucul de mere, pana rezulta o compozitie de consistenta piureului de cartofi;
4. Adaugam restul de zahar, adica 150 g (eu am pus zahar brun), esenta de rom si scortisoara. Amestecam pana se topeste zaharul;
5. Turnam compozitia de mere in cratita cu zahar si dam la rece cateva ore. Pentru servire, rasturnam pe un platou.
Foarte bun! Keep it simple!
Ingredientele:
1 kg mere
150 g gris
250 g zahar
1 esenta de rom
1 lingurita scortisoara macinata
Modul de preparare:
1. Spalam merele, le curatam de coaja si samburi, le taiem bucati si le punem la fiert in apa cat sa le acopere. Lasam la foc pana ce merele se inmoaie;
2. In acest timp, intr-o cratita cu pereti cat mai scunzi (cea folosita de mine are 24 cm diametru si 6 cm inaltimea peretilor) topim100 g zahar la foc mic. Atentie sa nu ardeti zaharul, pentru ca devine amar! Tapetam si peretii vasului cu zaharul topit si lasam sa se raceasca;
3. Scurgem merele (dar oprim sucul), apoi le pasam (eu am folosit un blender vertical) si punem din nou la foc. Adaugam grisul in ploaie. Lasam la foc mic, amestecand continuu, pana ce grisul se inmoaie, adaugand treptat din sucul de mere, pana rezulta o compozitie de consistenta piureului de cartofi;
4. Adaugam restul de zahar, adica 150 g (eu am pus zahar brun), esenta de rom si scortisoara. Amestecam pana se topeste zaharul;
5. Turnam compozitia de mere in cratita cu zahar si dam la rece cateva ore. Pentru servire, rasturnam pe un platou.
Foarte bun! Keep it simple!
Wednesday, February 29, 2012
Tort cu migdale si cafea
Acest tort a fost declarat cel mai bun facut de mine vreodata. Si am facut ceva torturi la viata mea :). Sincer, nu este chiar usor de facut; nu ca si tehnica, ci ca timp de lucru. Gustul in schimb, este de neegalat.
Ingredientele (forma de 26 cm diametru):
Blatul
150 g pesmet
10 albusuri
375 g migdale macinate
300 g zahar
Crema
10 galbenusuri
90 g amidon
100 ml cafea tare
1 fiola esenta de rom
300 g zahar
200 g unt la temperatura camerei
Modul de preparare:
1. Blatul: Din cantitatile de mai sus se coc, pe rand, 5 foi. Asadar, pentru o foaie avem nevoie de: 30 g pesmet, 2 albusuri, 75 g migdale macinate (puteti sa le inlocuiti cu nuci) si 60 g zahar. Albusurile se bat spuma, apoi adaugam pesmetul, migdalele si zaharul. Aceasta compozitie se pune la copt pe hartie de copt la 160 grade pentru 20 de minute.
2. Crema: Galbenusurile (toate) se freaca spuma cu zaharul, apoi adaugam amidonul, cafeaua (eu am inlocuit-o cu cafea din cereale, pentru a nu avea copii hiperactivi) si esenta de rom. Punem crema la foc in baie de aburi pana se ingroasa, apoi lasam la racit. Frecam untul spuma, apoi adaugam crema racita, cate o lingura, pana o incorporam pe toata.
3. Alternam foile de blat cu crema. Deasupra terminam cu blat pe care il ornam dupa inspiratia de moment si preferintele culinare. Eu am facut un ganache de ciocolata neagra din 100 g ciocolata neagra, 150 ml smantana pentru gatit si 1 lingurita de unt astfel: rupem ciocolata bucati mici, adaugam smantana si untul si punem la microunde pentru 1-2 minute (pana se topeste ciocolata), avand grija ca la fiecare 15-20 de secunde sa amestecam in compozitie. Lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi turnam peste tort. si nivelam intreaga supafata.
Lasam tortul la frigider cateva ore, de preferat peste noapte.
Enjoy! Make it delicious!
Ingredientele (forma de 26 cm diametru):
Blatul
150 g pesmet
10 albusuri
375 g migdale macinate
300 g zahar
Crema
10 galbenusuri
90 g amidon
100 ml cafea tare
1 fiola esenta de rom
300 g zahar
200 g unt la temperatura camerei
Modul de preparare:
1. Blatul: Din cantitatile de mai sus se coc, pe rand, 5 foi. Asadar, pentru o foaie avem nevoie de: 30 g pesmet, 2 albusuri, 75 g migdale macinate (puteti sa le inlocuiti cu nuci) si 60 g zahar. Albusurile se bat spuma, apoi adaugam pesmetul, migdalele si zaharul. Aceasta compozitie se pune la copt pe hartie de copt la 160 grade pentru 20 de minute.
2. Crema: Galbenusurile (toate) se freaca spuma cu zaharul, apoi adaugam amidonul, cafeaua (eu am inlocuit-o cu cafea din cereale, pentru a nu avea copii hiperactivi) si esenta de rom. Punem crema la foc in baie de aburi pana se ingroasa, apoi lasam la racit. Frecam untul spuma, apoi adaugam crema racita, cate o lingura, pana o incorporam pe toata.
3. Alternam foile de blat cu crema. Deasupra terminam cu blat pe care il ornam dupa inspiratia de moment si preferintele culinare. Eu am facut un ganache de ciocolata neagra din 100 g ciocolata neagra, 150 ml smantana pentru gatit si 1 lingurita de unt astfel: rupem ciocolata bucati mici, adaugam smantana si untul si punem la microunde pentru 1-2 minute (pana se topeste ciocolata), avand grija ca la fiecare 15-20 de secunde sa amestecam in compozitie. Lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi turnam peste tort. si nivelam intreaga supafata.
Lasam tortul la frigider cateva ore, de preferat peste noapte.
Enjoy! Make it delicious!
Monday, February 27, 2012
Cartofi dulci copti
De mult timp doream sa incerc cartofii dulci. Am gasit la Carrefour si nu am stat pe ganduri. Am ales sa fac o reteta simpla, fara prea multe ingrediente pentru a simti gustul cartofilor, in primul rand.
Ingredientele (4 portii):
3 cartofi dulci mari
1 lingurita oregano uscat
3 linguri ulei de masline
3 catei de usturoi zdrobiti cu latul lamei cutitului
cateva boabe de piper
sare
optional: parmesan ras
Modul de preparare:
1. Se curata cartofii, se spala, apoi se taie cuburi;
2. Se pun cartofii intr-un vas termorezistent, se presara deasupra oregano, sare, se pune piperul si usturoiul si stropim cu ulei de masline. Acoperim vasul;
3. Dam la cuptorul incins la 180 grade si lasam 30-40 minute, pana cartofii se inmoaie.
Cand i-am scos din cuptor, am presarat un pic de parmesan ras deasupra.
Deliciosi! Abia am reusit sa le fac poze, intrucat mirosul i-a atras ca un magnet pe copii :)
Keep it simple!
Ingredientele (4 portii):
3 cartofi dulci mari
1 lingurita oregano uscat
3 linguri ulei de masline
3 catei de usturoi zdrobiti cu latul lamei cutitului
cateva boabe de piper
sare
optional: parmesan ras
Modul de preparare:
1. Se curata cartofii, se spala, apoi se taie cuburi;
2. Se pun cartofii intr-un vas termorezistent, se presara deasupra oregano, sare, se pune piperul si usturoiul si stropim cu ulei de masline. Acoperim vasul;
3. Dam la cuptorul incins la 180 grade si lasam 30-40 minute, pana cartofii se inmoaie.
Cand i-am scos din cuptor, am presarat un pic de parmesan ras deasupra.
Deliciosi! Abia am reusit sa le fac poze, intrucat mirosul i-a atras ca un magnet pe copii :)
Keep it simple!
Sunday, February 26, 2012
Orez negru cu porumb
Cea mai simpla reteta :)
Ingredientele (4 portii):
250 g orez negru
1 cutie porumb scurs
sare
Modul de preparare:
1. Se fierbe orezul in apa cu sare conform instructiunilor de pe pachet;
2. Dupa ce orezul este fiert scurgeti apa, apoi amestecati cu porumbul.
Keep it simple!
Ingredientele (4 portii):
250 g orez negru
1 cutie porumb scurs
sare
Modul de preparare:
1. Se fierbe orezul in apa cu sare conform instructiunilor de pe pachet;
2. Dupa ce orezul este fiert scurgeti apa, apoi amestecati cu porumbul.
Keep it simple!
Thursday, February 23, 2012
Orez basmati cu legume (asiatic)
Imi place sa experimentez in bucatarie. De cate ori am ocazia si timpul necesar, incerc ceva nou. De data aceasta am incercat un orez asiatic. Imi place tare mult orezul de la restaurantele chinezesti. Am reusit sa-l aduc (gustul adica :)) la mine in bucatarie pregatind reteta de mai jos.
Ingredientele:
200 g orez basmati
optional: 1-2 ardei iuti tocati marunt
3 catei de usturoi zdrobiti
1 lingura ulei de floarea soarelui
2 morcovi taiati julienne
200 g varza chinezeasca taiata julienne
3 fire ceapa verde taiata marunt
200 g mazare (eu am folosit din conserva, scursa)
1 lingurita sos de soia
2 oua batute usor
Modul de preparare:
1. Fierbem orezul conform instructiunilor de pe pachet.
2. Incingem uleiul in wok, adaugam morcovii si lasam la foc iute, amestecand, timp de 5 minute. Adaugam apoi varza, usturoiul, ardeiul si ceapa si mai lasam un minut.
3. Adaugam orezul fiert separat si amestecam bine, apoi punem ouale, amestecand. Punem si mazarea, sosul de soia, mai lasam 1 minut si e gata.
Important la aceasta reteta este sa pregatiti toate ingredientele dinainte (spalat, cantarit, tocat, zdrobit...), pentru ca timpul de gatire este foarte scurt.
Super usor si hranitor.
Keep it simple!
Ingredientele:
200 g orez basmati
optional: 1-2 ardei iuti tocati marunt
3 catei de usturoi zdrobiti
1 lingura ulei de floarea soarelui
2 morcovi taiati julienne
200 g varza chinezeasca taiata julienne
3 fire ceapa verde taiata marunt
200 g mazare (eu am folosit din conserva, scursa)
1 lingurita sos de soia
2 oua batute usor
Modul de preparare:
1. Fierbem orezul conform instructiunilor de pe pachet.
2. Incingem uleiul in wok, adaugam morcovii si lasam la foc iute, amestecand, timp de 5 minute. Adaugam apoi varza, usturoiul, ardeiul si ceapa si mai lasam un minut.
3. Adaugam orezul fiert separat si amestecam bine, apoi punem ouale, amestecand. Punem si mazarea, sosul de soia, mai lasam 1 minut si e gata.
Important la aceasta reteta este sa pregatiti toate ingredientele dinainte (spalat, cantarit, tocat, zdrobit...), pentru ca timpul de gatire este foarte scurt.
Super usor si hranitor.
Keep it simple!
Wednesday, February 22, 2012
Pui cu litchi
Hai ca suna frumos! Pui cu litchi :)) Este o mancare dulce. Carne si fructe. Mie imi place tare mult, dar nu prea seamana cu mancarurile traditionale romanesti, asa ca daca sunteti mai conservatori....
Modul de preparare este foarte usor si se face si repede.
Ingredientele (pentru 4 portii):
500 g piept de pui dezosat si fara piele
o lingura ulei
250 ml suc de portocale
4 lingurite zahar brun
1 catel de usturoi zdrobit
1 lingurita rozmarin macinat
2 lingurite amidon
100 ml vin alb sec
15 bucati litchi decojite si fara samburi
Modul de preparare:
1. Intr-un wok sau o tigaie mare prajim bucatile de pui in ulei pana devin aurii. Eu am preferat sa tai puiul in bucatele mai mici, cubulete, pentru a fi sigura ca se fac bine. Nu prea imi place sa vad carne cruda de pui ;)
2. Dupa ce puiul s-a facut, il scoatem din tigaie si adaugam sucul de portocale, zaharul, usturoiul si rozmarinul. Lasam pe foc amestecand, pana se dizolva zaharul;
3. Separat, amestecam amidonul cu vinul, apoi le turnam in tigaie, peste celelalte ingrediente. Amestecam continuu. Cam intr-un minut sosul se va ingrosa. Este momentul sa adaugam litchi si puiul facut mai devreme. Mai lasam un minut si este gata.
Asa arata litchi:
Noua ne-a placut foarte mult puiul acesta dulce si are si putine calorii!
Modul de preparare este foarte usor si se face si repede.
Ingredientele (pentru 4 portii):
500 g piept de pui dezosat si fara piele
o lingura ulei
250 ml suc de portocale
4 lingurite zahar brun
1 catel de usturoi zdrobit
1 lingurita rozmarin macinat
2 lingurite amidon
100 ml vin alb sec
15 bucati litchi decojite si fara samburi
Modul de preparare:
1. Intr-un wok sau o tigaie mare prajim bucatile de pui in ulei pana devin aurii. Eu am preferat sa tai puiul in bucatele mai mici, cubulete, pentru a fi sigura ca se fac bine. Nu prea imi place sa vad carne cruda de pui ;)
2. Dupa ce puiul s-a facut, il scoatem din tigaie si adaugam sucul de portocale, zaharul, usturoiul si rozmarinul. Lasam pe foc amestecand, pana se dizolva zaharul;
3. Separat, amestecam amidonul cu vinul, apoi le turnam in tigaie, peste celelalte ingrediente. Amestecam continuu. Cam intr-un minut sosul se va ingrosa. Este momentul sa adaugam litchi si puiul facut mai devreme. Mai lasam un minut si este gata.
Asa arata litchi:
Noua ne-a placut foarte mult puiul acesta dulce si are si putine calorii!
Subscribe to:
Posts (Atom)