Imi plac placintele cu branza foarte-foarte mult. Noroc ca si alor mei le plac, altfel eram nevoita sa ma "lupt" singura cu ele. Si ies o gramada!!!
Ingredientele:
Aluatul:
600-700 g faina
100 g unt topit (la microunde sau baie de aburi)
4 galbenusuri
100 g smantana
2+1/2 plicuri drojdie uscata
1/2 lingurita sare
300 ml lapte
100 g zahar
1 lingurita coaja rasa de lamaie
1 fiola esenta de vanilie
Umplutura:
250 g branza de vaci
2 galbenusuri
60 g smantana
50 g zahar
3 linguri gris
Pentru uns:
1 ou
50 g zahar
Modul de preparare:
Aluatul: 1. Eu am folosit masina de paine, asa ca totul a mers foarte repede si extrem de usor. Se pun in aceasta ordine ingredientele in cuva masinii: lapte, smantana, galbenusuri, unt topit, sare, zahar, esenta, coaja de lamaie, faina, drojdie. Se selecteaza un program de framantare si crestere a aluatului si asteptam. In cazul meu o ora si 20 de minute. Daca mergeti pe variante clasica, manuala, operatiunile se succed astfel: facem maiaua (laptele caldut il amestecam cu drojdia si 2-3 linguri de faina si lasam la crescut 5-10 minute). Amestecam galbenusurile cu zaharul, sarea, adaugam maiaua, smantana, coaja de lamaie, esenta, faina. Framantam bine-bine, apoi incepem sa adaugam untul topit, framantand. Lasam la crescut o ora.
Umplutura: 2. Umplutura se face amestecand foarte bine ingredientele: branza, galbenusurile, smantana, zaharul, grisul.
Asamblarea: 3. Dupa ce aluatul e crescut frumos, intindem o foaie ca circa 5 mm grosime si taiem patrate cu latura de 8-10 cm. In mijlocul fiecaruia punem cu lingurita umplutura, dar nu prea multa. Lipim colturile opuse ale patratelor, apoi ungem cu ou batut pentru a nu se desprinde la copt. Le punem in tava tapetata cu hartie de copt.
4. Dam la cuptor: primele 10 minute la 160 de grade, apoi inca 15 minute la 180 grade. Cand le scoatem din cuptor si sunt fierbinti, le ungem cu ou batut, apoi le presaram repede cu zahar.
Enjoy!
Labels
- afine (2)
- aluat (8)
- antreuri (19)
- Asia (2)
- avocado (1)
- branza (5)
- cafea (1)
- caise (2)
- cartofi (6)
- ceai (1)
- ceapa (5)
- cheesecake (5)
- chiftele (3)
- cina (12)
- ciocolata (10)
- ciorba (4)
- ciuperci (4)
- conserve (3)
- cookies/cupcakes/briose (18)
- copii (23)
- cozonac (5)
- Craciun/Revelion (19)
- curcan (2)
- de post (23)
- dovlecei (2)
- dovleci (2)
- dressing (4)
- dulciuri (50)
- fasole (3)
- ficatei (1)
- frisca (3)
- fructe (16)
- garnituri (8)
- iaurt (2)
- lamaie (3)
- legume (3)
- lucru manual (9)
- maioneza (2)
- masina de paine (6)
- mazare (3)
- mere (3)
- mic dejun (3)
- miel (2)
- migdale (2)
- nuci (1)
- orez (4)
- oua (4)
- parmesan (6)
- pasare (4)
- paste (9)
- peste (10)
- piersici (3)
- pizza (2)
- placinta (5)
- porc (3)
- porumb (1)
- prosciutto (2)
- pui (12)
- rapid (9)
- raw vegan (4)
- rosii (1)
- salata (11)
- sfecla rosie (1)
- sos (7)
- spanac (1)
- supe (5)
- susan (2)
- telina (2)
- tips and tricks (19)
- tort (4)
- usturoi (8)
- vegan (5)
- visine (2)
- vita (5)
Tuesday, April 03, 2012
Monday, April 02, 2012
Idee de meniu usor de facut
Orez salbatic - urmariti insrtuctiunile de pe pachet (in 20 de minute este gata): puneti apa cu sare la fiert; cand fierbe adaugati orezul, lasati 16 minute la foc mediu, apoi scurgeti de apa
Pui la punga:
Pui la punga:
Inainte de a baga puiul in punga (speciala pentru cuptor!), i-am facut un "masaj" cu urmatorul mix: sare, piper, cimbru, boia dulce, boia iute, rozmarin, usturoi pisat. L-am tinut la cuptor o ora si jumatate la 200 grade.
Keep it simple!
Sunday, April 01, 2012
Minciunele
Nu stiu de unde le vine denumirea de "minciunele", mie mi se par mai degraba adevaruri :D. O reteta simpla si potrivita zilei de azi: 1 Aprilie. In afara de timpul de asteptare sa se "odihneasca" aluatul, se fac repede.
Ingredientele:
4 galbenusuri
50 g zahar tos
4 plicuri zahar vanilat
200 g smantana
1/2 lingurita sare
1 fiola esenta de rom
450 g faina
zahar pudra
ulei pentru prajit
Modul de preparare:
1. Amestecam galbenusurile cu zaharul tos, zaharul vanilat, smantana, sarea, romul. Incepem apoi sa adaugam faina, astfel incat sa rezulte un aluat omogen si nelipicios. Cantitatea de faina poate varia +/- 50 g in functie de tipul folosit, marimea oualor, procentul de grasime din smantana....
2. Se framanta bine-bine, pana incepe sa faca basicute (eu am folosit, ca de fiecare data cand este posibil, mixerul cu carligele pentru aluat). Urmeaza partea mea preferata: aluatul se bate pe planseta de 30 de ori :)) apoi se lasa sa se odihneasca, acoperit, timp de o ora;
3. Se intinde o foaie subtire care se taie in fasii de 2 cm latime pe 8-10 cm lungime. In mijlocul fiecarei fasii facem o incizie, in lung, cam de 2-3 cm prin care trecem una din parti, astfel incat sa rezulte un fel de fundita;
4. Se prajesc in ulei la foc mediu, se scurg pe hartie absorbanta, apoi se pudreaza cu zahar pudra.
Enjoy!
Thursday, March 22, 2012
Tzatziki
Pur si simplu il iubesc!
Ingredientele:
400 ml iaurt gras
1 castravete mare
2-4 catei de usturoi pisati
2 linguri ulei de masline
marar tocat marunt
menta tocata marunt
sare
Modul de preparare:
1. Curatam castravetele, apoi scoatem semintele (cel mai usor se scot cu o lingurita). Tocam castravetele marunt-marunt, il dam cu sare si il punem la scurs (cam o ora);
2. Amestecam iaurtul (eu folosesc iaurt in stil grecesc pe care il iau de la Lidl) cu castravetele tocat, usturoiul, uleiul de masline, mararul si menta (daca nu gasiti proaspata, folositi plicuri de ceai). Potrivim de sare si dam la rece.
Keep it simple!
Ingredientele:
400 ml iaurt gras
1 castravete mare
2-4 catei de usturoi pisati
2 linguri ulei de masline
marar tocat marunt
menta tocata marunt
sare
Modul de preparare:
1. Curatam castravetele, apoi scoatem semintele (cel mai usor se scot cu o lingurita). Tocam castravetele marunt-marunt, il dam cu sare si il punem la scurs (cam o ora);
2. Amestecam iaurtul (eu folosesc iaurt in stil grecesc pe care il iau de la Lidl) cu castravetele tocat, usturoiul, uleiul de masline, mararul si menta (daca nu gasiti proaspata, folositi plicuri de ceai). Potrivim de sare si dam la rece.
Keep it simple!
Friday, March 16, 2012
Biscuiti Trifoi
In fiecare an de Sf. Patrick (17 martie) fac biscuiti in forma de trifoi. De fiecare data aleg o alta reteta. Cea de anul acesta mi-a placut tare mult. Si copiilor (vreo 50) cu care i-am impartit :)
Ingredientele:
280 g faina cernuta
140 g zahar
6 galbenusuri la temperatura camerei
170 g unt la temperatura camerei
coaja rasa de la o lamaie sau 1 fiola esenta de vanilie
1 varf cutit de sare
2 plicuri zahar vanilat
Modul de preparare:
1. Mixam spuma untul cu zaharul , zaharul vanilat si galbenusurile, apoi adaugam coaja de lamaie, sarea si faina. Mai mixam cateva minute, pana avem un aluat omogen, pe care apoi il dam la frigider pentru doua ore;
2. Scoatem de la frigider, intindem o foaie subtire de circa 5 mm pe care o decupam cu forme de biscuiti sau o taiem cu cutitul;
3. Punem biscuitii in tava pe hartie de copt si ii tinem la cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 8-9 minute.
Eu i-am ornat cu aceste creioane colorate :)
Keep it simple!
Ingredientele:
280 g faina cernuta
140 g zahar
6 galbenusuri la temperatura camerei
170 g unt la temperatura camerei
coaja rasa de la o lamaie sau 1 fiola esenta de vanilie
1 varf cutit de sare
2 plicuri zahar vanilat
Modul de preparare:
1. Mixam spuma untul cu zaharul , zaharul vanilat si galbenusurile, apoi adaugam coaja de lamaie, sarea si faina. Mai mixam cateva minute, pana avem un aluat omogen, pe care apoi il dam la frigider pentru doua ore;
2. Scoatem de la frigider, intindem o foaie subtire de circa 5 mm pe care o decupam cu forme de biscuiti sau o taiem cu cutitul;
3. Punem biscuitii in tava pe hartie de copt si ii tinem la cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 8-9 minute.
Eu i-am ornat cu aceste creioane colorate :)
Keep it simple!
Chiftelute marinate
Aproape de fiecare data cand fac chiftelute, le prestez in si forma "marinate". Ce bine merg cu piure de cartofi si salata verde!
Ingredientele:
12-15 chiftele prajite sau coapte (reteta AICI)
150 ml suc de rosii
4-5 linguri ulei
1 lingurita otet
2 linguri faina sau amidon
sare
piper boabe
1 foaie de dafin
patrunjel verde tocat marunt
Modul de preparare:
1. Punem intr-o cratita la foc potrivit 250 ml apa, sucul de rosii si amidonul. Amestecam continuu. Cand incepe sa fiarba adaugam uleiul, sare, piper si foaia de dafin. Lasam cateva minute, apoi adaugam chiftelutele si mai lasam alte cateva minute. Adaugam otetul, mai fierbem putin si este gata.
Ornam cu patrunjel verde tocat marunt.
Keep it simple!
Ingredientele:
12-15 chiftele prajite sau coapte (reteta AICI)
150 ml suc de rosii
4-5 linguri ulei
1 lingurita otet
2 linguri faina sau amidon
sare
piper boabe
1 foaie de dafin
patrunjel verde tocat marunt
Modul de preparare:
1. Punem intr-o cratita la foc potrivit 250 ml apa, sucul de rosii si amidonul. Amestecam continuu. Cand incepe sa fiarba adaugam uleiul, sare, piper si foaia de dafin. Lasam cateva minute, apoi adaugam chiftelutele si mai lasam alte cateva minute. Adaugam otetul, mai fierbem putin si este gata.
Ornam cu patrunjel verde tocat marunt.
Keep it simple!
Thursday, March 15, 2012
Chiftelute
Ce dor imi era de niste chiftelute! Imi plac la maxim!
Ingredientele:
500-600 g carne tocata (eu am folosit de vita)
1 ceapa
3-4 catei de usturoi
2 oua
1/2 legatura marar
1/2 legatura patrunjel
1 varf de cutit de bicarbonat
sare, piper
ulei pentru prajit
Modul de preparare:
1. Tocam marunt-marunt ceapa, usturoiul, mararul si patrunjelul. Pentru aceasta operatiune eu folosesc robotul de bucatarie si dureaza totul cam 15 secunde :D;
2. Amestecam carnea cu cele tocate inainte, adaugam ouale, sare, piper si bicarbonat. Lasam compozitia sa se odihneasca o jumatate de ora;
3. Cu mainile umede formam chiftele pe cere le prajim in ulei incins cateva minute pe fiecare parte. O alta varianta este sa le coacem la cuptor, pe hartie de copt, la 200 grade (fan) pentru 20 de minute, intorcandu-le dupa 10 minute.
Chiftelele coapte in cuptor, ideale pentru copii:
Ingredientele:
500-600 g carne tocata (eu am folosit de vita)
1 ceapa
3-4 catei de usturoi
2 oua
1/2 legatura marar
1/2 legatura patrunjel
1 varf de cutit de bicarbonat
sare, piper
ulei pentru prajit
Modul de preparare:
1. Tocam marunt-marunt ceapa, usturoiul, mararul si patrunjelul. Pentru aceasta operatiune eu folosesc robotul de bucatarie si dureaza totul cam 15 secunde :D;
2. Amestecam carnea cu cele tocate inainte, adaugam ouale, sare, piper si bicarbonat. Lasam compozitia sa se odihneasca o jumatate de ora;
3. Cu mainile umede formam chiftele pe cere le prajim in ulei incins cateva minute pe fiecare parte. O alta varianta este sa le coacem la cuptor, pe hartie de copt, la 200 grade (fan) pentru 20 de minute, intorcandu-le dupa 10 minute.
Chiftelele coapte in cuptor, ideale pentru copii:
Enjoy! Keep it simple!
Subscribe to:
Posts (Atom)