Labels

Friday, December 16, 2011

Cookies cu fulgi de ciocolata

Am facut multe retete de cookies, biscuiti, fursecuri. Dintre toate, mai des fac vreo 5 dintre ele. Iata una, de inspiratie Martha Stewart:

Ingredientele:
350 g faina
1 + 1/2 lingurita praf de copt
1 lingurita sare
200 g unt la temperatura camerei
200 g zahar tos alb
150 g zahar brun
2 oua
1 esenta vanilie
100 g fulgi de ciocolata

Modul de preparare:
1. Amestecam faina, praful de copt si sarea;
2. Punem la mixer untul, adaugam zaharul si mixam spuma. Incorporam pe rand cate un ou, apoi esenta de vanilie;
3. Adaugam amestecul de faina si mixam la viteza mica pana se incorporeaza. Apoi, cu o lingura de lemn sau cu o spatula, incorporam fulgii de ciocolata. Putem folosi si ciocolata taiata in bucatele de 0.5 cm, dar se vor topi, spre deosebire de fulgi, care isi vor pastra forma;
4. Punem gramajoare de aluat cu o lingurita intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Trebuie sa le lasam distantate. Intr-o tava de aragaz punem 8 bucati. Coacem timp de 12-15 minute la 190 grade.

Enjoy! Make it fun!

Ficatei de pasare cu sos

Mie imi plac ficateii de pasare. Cel mai mult imi plac cu sos si piure. Mai jos aveti un mod super-simplu de a prepara ficatei de pasare cu sos.

Ingredientele:
ulei de masline
2 catei de usturoi
piper boabe
sare
1 foaie de dafin
500 g ficatei de pasare
suc de rosii
100 ml vin rosu
patrunjel verde tocat
optional: 500 ml lapte

 Modul de preparare:
1. Curatam si spalam ficateii de pasare. Pentru a iesi mai gustosi, inainte de a incepe prepararea propriu-zisa ii punem intr-un castron, ii acoperim cu lapte si ii lasam 30 minute - 1 ora la frigider, apoi ii scurgem;
2. Intr-o tigaie incapatoare / wok punem la foc mediu 3-4 linguri de ulei de masline, 2 catei de usturoi tocati, cateva boabe de piper, foaia de dafin si sare. Dupa 1-2 minute punem si ficateii, punem capac si lasam cam 15-20 minute, timp in care ii mai intoarcem;
TIP: ca sa nu sara uleiul, atunci cand ridicati capacul de pe tigaie, luati intai tigaia de pe foc, lasati-o 20-30 secunde, apoi umblati la ficatei.
3. Adaugam sucul de rosii, cam 150-200 ml si mai lasam pe foc inca 7-10 minute;
4. Punem vinul si mai lasam 5 minute, apoi luam de pe foc. Punem patrunjelul.

Serviti cu piure de cartofi si muraturi sau salata verde.

Enjoy! Keep it simple!

Haine Rosii

Ati observat? In perioada aceasta a anului, in preajma Sarbatorilor de Iarna, foarte multe persoane se imbraca in rosu. Nu doar Mos Craciun. Se zice ca daca porti ceva rosu in noaptea Anului Nou, iti aduce noroc. hmmmm....
Oricum ar fi, hainele acestea mai trebuie si spalate. Pentru a-si pastra stralucirea, adaugati la fiecare spalare a hainelor rosii cate o lingura de sare de bucatarie in cuva masinii de spalat.

Be smart!


Trufe de ciocolata



Ca orice ganache, se prepara extrem de repede, doar ca timpul de asteptare pana se intareste compozitia este de cateva ore. Rezultatul final, insa, merita cu prisosinta cele 3-5 ore de asteptare.

Ingredientele:
230 g ciocolata amaruie
120 ml smantana pentru gatit
30 g unt
2 linguri alcool
cacao pentru pudrat


Modul de preparare:
1. Se rupe ciocolata bucatele mici-mici. Punem smantana impreuna cu untul intr-o craticioara la foc mediu, amestecand continuu si lasam pana incepe sa fiarba putin pe margini, lucru care se va intampla foarte repede. Turnam amestecul fierbinte peste ciocolata si amestecam pana cand toate ingredientele se incorporeaza. Daca nu s-a topit toata ciocolata, fie punem pentru 20-30 secunde la microunde, fie la bain marie pana se topeste intreaga cantitate de ciocolata. Punem 2 linguri de alcool (coniac, amaretto, lichior) sau esenta de ce vreti voi, sau chiar jeleu de fructe, fructe confiate.
Varianta simpla este: punem ciocolata, smantana si untul intr-un castron la cuptorul cu microunde la putere maxima. La fiecare 20-30 secunde amestecam, repetand pana toate ingredientele sunt incorporate. La sfarsit adaugam alcoolul;
2. Dupa ce avem un amestec omogen, punem la frigider pentru minim 3 ore. Dupa ce s-a intarit suficient, luam cu o lingurita, punem intre palme si formam o bila pe care o tavalim prin cacao pana este acoperita complet.
Din cantitatile de mai sus ies cam 30 de bucati

Cam asta este marea filosofie cu trufele. Cu cat ciocolata pe care o folosim este mai de calitate, cu atat trufele vor fi mai fine si mai gustoase. Smantana trebuie se fie una cu continut ridicat de grasime. Putem folosi si frisca vegetala lichida, dar rezultatul va fi mult diferit...
De asenemea, putem inlocui si cacaoa cu: nuci, alune, fistic (prajite si macinate) sau chiar zahar pudra. Retetei de baza i se pot aduce multe modificari, obtinand de fiecare data ceva nou si original.

Keep it simple!

Thursday, December 15, 2011

Ciuperci la cuptor

Yuupiiiiiii am facut ciuperci la cuptor! Ce bune sunt! De departe garnitura mea preferata. Sunt aromate, suculente, iar daca nu le lasati prea mult la cuptor, raman ferme. Cel mai mult imi plac cele simple, dar se pot umple cu ce vreti: cascaval, parmesan, carnati, sunca, tofu.... ce aveti prin frigider si ce va place mai mult. Mai jos aveti reteta pentru ciuperci la cuptor simple.


Ingredientele:
ciuperci
unt
sare 
piper
patrunjel tocat


Modul de preparare:
Nu am precizat cantitatile, pentru ca depinde cate persoane vor fi la masa. De obicei eu socotesc cam 3-4 bucati de persoana daca sunt mari (din cele pe care scrie pentru gratar) si in jur de 6-8 daca sunt mici. Unt ne trebuie cate o bucatica mica pentru fiecare ciuperca. Cat luati cu varful cutitului.
1. Mai intai rupem codita ciupercilor, decojim palaria si le spalam. Putem sa le lasam si cu codita daca sunt mici, dar aveti grija sa le spalati bine, pentru ca uneori au pamant intre lamele si din cauza coditei nu se vede.
2. Asezam ciupercile intr-o tava sau alt recepient termorezistent. Tocam cozile ciupercilor, apoi le punem in fiecare palarie. In fiecare ciuperca punem cate o bucatica mica de unt, sare si piper.
3. Le bagam la cuptor la 180 de grade, 15-20 minute, in functie de marime.
Dupa ce le scoatem de la cuptor le ornam cu patrunjel.

Daca doriti sa le faceti de post, puteti elimina untul sau folositi margarina in locul lui. Alta varianta este tofu, sau, dupa cum am scris mai sus, orice alt ingredient care va place.

Keep it simple!

Wednesday, December 14, 2011

Supa de rosii de iarna

Una dintre preferatele noastre, atat vara cat si iarna

Ingredientele (pentru o oala de 4.5 l)
2 morcovi
1 pastarnac
1 telina mica
1 ceapa
sare
50 ml ulei
300 ml suc de rosii
patrunjel tocat
paste (taitei, fidea) sau galuste sau crutoane

Modul de preparare:
1. Curatam morcovii, pastarnacul, ceapa si telina, le spalam si le punem intregi la fiert impreuna cu sarea si uleiul, timp de 30-40 de minute. Punem sucul de rosii si mai lasam sa fiarba inca 10 minute. Optional putem pune si 2 linguri de zahar impreuna cu sucul de rosii;
2. Adaugam paste fara ou (daca dorim o supa de post) sau paste cu ou sau facem galuste dupa aceasta reteta sau o servim cu crutoane. Oprim focul, punem patrunjelul si asteptam sa se raceasca un pic pentru a o putea papa.

O alta varianta ar fi sa facem supa crema: fara a pune paste sau galuste, pasam legumele :).
Ca la orice reteta, exista o infinitate de variante si variatiuni: adaugam cartofi, ardei gras, dovlecei...
Reteta de vara se face cu rosii proaspete.

Keep it simple!

Galuste pufoase

Ingredientele (pentru o oala de 3-5l):
1 ou
1 lingura ulei
1 varf de cutit de bicarbonat
50 g gris


Modul de preparare:
1. Batem bine-bine oul, adaugam bicarbonat si ulei, apoi punem in ploaie grisul. Cantitatea de gris poate varia un pic, in functie de marimea oului. Important este ca amestecul final sa fie de consistenta terciului. Daca e prea subtire, galustele nu stau "legate", daca e prea gros, ies niste delicioase pietre :). Lasam amestecul sa se odihneasca 1-2 minute;
3. Dam focul mic-mic la supa si cu o lingurita luam din amestecul de gris si punem in supa. Tehnica e urmatoarea: lingurita curata o bagam in supa, apoi luam amestec, bagam lingurita in supa, iar galusca se va desprinde singura. Dupa ce terminam de pus galustele, punem capacul la oala si lasam la foc mic inca 5 minute.