Cozonacul cu rahat este preferatul copiilor mei. Mie imi place cel cu nuca, dar il fac mai rar :(
Ingredientele:
500 g faina
4 oua
25 ml ulei + cateva linguri
50 g unt topit
un praf de sare
1 plic drojdie uscata
250 ml lapte
200 g zahar
100 g stafide
coaja de la 1 lamaie
1 esenta de rom
200 g rahat
Modul de preparare:
1. Punem in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: laptele, uleiul, untul topit, 1 ou intreg, 2 galbenusuri, 200 g zahar, coaja de lamaie, sare, faina, drojdia. Selectam programul de paste si asteptam cuminti timp de 15 minute.
Daca aluatul este prea moale, mai adaugam faina, cate o lingura pana ajungem la consistenta moale, dar nelipicioasa (uneori putem adauga pana la 100-150 g de faina in plus);
2. Dupa ce trec cele 15 minute adaugam stafidele si esenta de rom, apoi selectam programul de aluat cu drojdie (1 ora si 25 minute);
3. Taiem rahatul. Vedeti aici cum;
4. Dupa ce aluatul este framantat (nu-i asa ca este minunat sa se framante singur?), il scoatem din masina de paine si il punem pe blatul de lucru uns in prealabil cu ulei, incercand sa intindem o foaie de circa 1 cm grosime. Peste aceasta foaie intindem in mod uniform rahatul taiat, impachetam si punem in forma de cozonac unsa si ea cu ulei;
5. Dam la cuptorul incins la 160 grade si asteptam timp de 45-60 minute, pana creste frumos si este rumenit. Dupa ce il scoatem din cuptor, cat este inca fierbinte, ungem cozonacul cu galbenus de ou si presaram pe deasupra zahar. Eu am presarat si cativa fulgi de ciocolata :)
Enjoy!
Labels
- afine (2)
- aluat (8)
- antreuri (19)
- Asia (2)
- avocado (1)
- branza (5)
- cafea (1)
- caise (2)
- cartofi (6)
- ceai (1)
- ceapa (5)
- cheesecake (5)
- chiftele (3)
- cina (12)
- ciocolata (10)
- ciorba (4)
- ciuperci (4)
- conserve (3)
- cookies/cupcakes/briose (18)
- copii (23)
- cozonac (5)
- Craciun/Revelion (19)
- curcan (2)
- de post (23)
- dovlecei (2)
- dovleci (2)
- dressing (4)
- dulciuri (50)
- fasole (3)
- ficatei (1)
- frisca (3)
- fructe (16)
- garnituri (8)
- iaurt (2)
- lamaie (3)
- legume (3)
- lucru manual (9)
- maioneza (2)
- masina de paine (6)
- mazare (3)
- mere (3)
- mic dejun (3)
- miel (2)
- migdale (2)
- nuci (1)
- orez (4)
- oua (4)
- parmesan (6)
- pasare (4)
- paste (9)
- peste (10)
- piersici (3)
- pizza (2)
- placinta (5)
- porc (3)
- porumb (1)
- prosciutto (2)
- pui (12)
- rapid (9)
- raw vegan (4)
- rosii (1)
- salata (11)
- sfecla rosie (1)
- sos (7)
- spanac (1)
- supe (5)
- susan (2)
- telina (2)
- tips and tricks (19)
- tort (4)
- usturoi (8)
- vegan (5)
- visine (2)
- vita (5)
Saturday, December 24, 2011
Cheesecake - in stil New York
Nu va lasati descurajati de lungimea retetei! Citind, pare greu de facut, dar, sincer, este extrem de usor. Prepararea dureaza undeva la 15-20 minute, maxim. Timpul de coacere si de refrigerare inainte de servire este insa unul destul de mare, dar rezultatul merita asteptarea :)
Ingredientele:
Blatul
200 g biscuiti digestivi
50 g zahar
110 g unt topit
Crema
1 kg crema de branza la temperatura camerei
200 g zahar
35 g faina
5 oua la temperatura camerei
80 ml smantana pentru frisca
1 lingurita coaja de lamaie
1 fiola esenta de vanilie
Topping
240 g smantana
30 g zahar
1/2 fiola esenta de vanilie
Modul de preparare:
1. Blatul: Faramitam biscuitii (eu ii pun in robotul de bucatarie si cam in 10-20 secunde sunt gata) apoi ii amestecam cu zaharul si untul topit. Cu aceasta compozitie tapetam fundul si peretii unei forme cu diametrul de 26 cm, apoi o bagam la frigider.
2. Crema: In continuare vom folosi mixerul. Daca nu aveti unul, cred ca puteti lucra si manual, dar este destul de lucru, fiind cantitate mare de ingrediente. Asadar, punem in bolul mixerului crema de branza si mixam la viteza mica pana este omogenizata frumos. Adaugam zaharul, apoi faina si le incorporam in crema de branza. Urmeaza sa adaugam ouale, pe rand, unul cate unul. Adaugam apoi smantana pentru frisca, esenta de vanilie si coaja de lamaie.
Compozitia rezultata (este destul de lichida, nu va speriati :)) o turnam in forma pe care am tapetat-o la pasul 1, apoi dam la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 15 minute. Dupa scurgerea celor 15 minute, micsoram temperatura la 120 grade si mai lasam la cuptor inca 60, pana la 90 de minute. Puteti scoate din cuptor atunci cand marginile sunt ferme, dar centrul este inca moale, se vede umed (nu lichid!).
3. Topping: Amestecam smantana (din cea obisnuita, acra) cu zaharul si esenta de vanilie. Scoatem prajitura din cuptor, turnam peste ea amestecul de smantana si mai dam la cuptor inca 15 minute. Gata cu coptul!
4. Dupa ce scoatem din cuptor, pentru a nu se crapa, desprindeti usor, cu o spatula, marginile prajiturii de peretii formei. Lasati sa se raceasca in forma, apoi dati la frigider cateva ore (minim 2-3).
Make it delicious!
Ingredientele:
Blatul
200 g biscuiti digestivi
50 g zahar
110 g unt topit
Crema
1 kg crema de branza la temperatura camerei
200 g zahar
35 g faina
5 oua la temperatura camerei
80 ml smantana pentru frisca
1 lingurita coaja de lamaie
1 fiola esenta de vanilie
Topping
240 g smantana
30 g zahar
1/2 fiola esenta de vanilie
Modul de preparare:
1. Blatul: Faramitam biscuitii (eu ii pun in robotul de bucatarie si cam in 10-20 secunde sunt gata) apoi ii amestecam cu zaharul si untul topit. Cu aceasta compozitie tapetam fundul si peretii unei forme cu diametrul de 26 cm, apoi o bagam la frigider.
2. Crema: In continuare vom folosi mixerul. Daca nu aveti unul, cred ca puteti lucra si manual, dar este destul de lucru, fiind cantitate mare de ingrediente. Asadar, punem in bolul mixerului crema de branza si mixam la viteza mica pana este omogenizata frumos. Adaugam zaharul, apoi faina si le incorporam in crema de branza. Urmeaza sa adaugam ouale, pe rand, unul cate unul. Adaugam apoi smantana pentru frisca, esenta de vanilie si coaja de lamaie.
Compozitia rezultata (este destul de lichida, nu va speriati :)) o turnam in forma pe care am tapetat-o la pasul 1, apoi dam la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 15 minute. Dupa scurgerea celor 15 minute, micsoram temperatura la 120 grade si mai lasam la cuptor inca 60, pana la 90 de minute. Puteti scoate din cuptor atunci cand marginile sunt ferme, dar centrul este inca moale, se vede umed (nu lichid!).
3. Topping: Amestecam smantana (din cea obisnuita, acra) cu zaharul si esenta de vanilie. Scoatem prajitura din cuptor, turnam peste ea amestecul de smantana si mai dam la cuptor inca 15 minute. Gata cu coptul!
4. Dupa ce scoatem din cuptor, pentru a nu se crapa, desprindeti usor, cu o spatula, marginile prajiturii de peretii formei. Lasati sa se raceasca in forma, apoi dati la frigider cateva ore (minim 2-3).
Make it delicious!
Thursday, December 22, 2011
Taierea rahatului
Va place cozonacul cu rahat? Este preferatul copiilor mei.
Asa-i ca va enerveaza ca atunci cand taiati rahatul acesta se lipeste de cutit? Ca sa scapati de grija asta, bagati cutitul in zahar pudra sau in faina cand devine lipicios.
Pe masura ce il taiati, presarati peste rahat putin zahar pudra.
Keep it simple!
Coaja de lamaie
Atunci cand aveti nevoie de coaja de lamaie si dati pe razatoare , aveti grija sa nu razuiti si partea alba, pentru ca este amara. Uleiurile aromatice de care avem nevoie pentru a da acea aroma minunata, se gasesc in partea galbena a cojii. Acest lucru este valabil pentru toate citricele.
Be smart! Make it fun!
Be smart! Make it fun!
Carnati de casa
Nu-mi vine sa cred, dar am facut-o si pe asta! Si a fost mult mai simplu decat ma asteptam. Credeam ca a face carnati inseamna munca multa, mizerie... aveam in minte imaginea din copilarie: parintii impreuna muncind cateva ore bune sa toace carnea, sa curete si sa zdrobeasca usturoiul, apoi dand la manivela sa umple matele :) Dar, surpriza: lucrurile s-au schimbat mult. Poti cumpara mate curatate super-bine, te duci la macelarie, alegi carnea care iti place, rogi macelarul sa ti-o toace si gata, mai ai doar de pus condimente si de umplut carnatii. Daca ai o masina de tocat electrica, sau daca ai de unde imprumuta una (multumesc, Cati!) mai ai de lucru fix 15 minute.
Ingredientele:
1 kg pulpa de porc tocata
300 g pulpa de vita tocata
1 capatana usturoi
1 lingurita cimbru
2 lingurite sare
1 lingurita boia de ardei dulce
1 lingurita piper Cayene (sau boia iute)
2-3 m mate de porc
Modul de preparare:
1. Zdrobim usturoiul, apoi amestecam cu carnea si condimentele. Lasam sa se odihneasca cateva ore, sa se imbine aromele.
2. Spalam matele si apoi incepem sa le umplem cu compozitia de carne. Mie imi place sa fie portionati, asa ca rasucesc carnatii in timp ce ii umplu. Cam gata.
Puteti sa ii serviti prajiti, la gratar, sau, daca aveti posibilitatea, sa ii afumati.
Ideal ar fi sa atarnati carnatii la vant o zi. Eu am improvizat o sfoara pe balcon, am acoperit cu un servet de panza, sa nu ii poluez vizual pe vecini si sper sa nu ploua sau sa se faca mai mult de 5-6 grade afara... Nu e nicio problema daca nu ii dati la vant. Se pot pastra la congelator.
Enjoy in a responsible manner!
Ingredientele:
1 kg pulpa de porc tocata
300 g pulpa de vita tocata
1 capatana usturoi
1 lingurita cimbru
2 lingurite sare
1 lingurita boia de ardei dulce
1 lingurita piper Cayene (sau boia iute)
2-3 m mate de porc
Modul de preparare:
1. Zdrobim usturoiul, apoi amestecam cu carnea si condimentele. Lasam sa se odihneasca cateva ore, sa se imbine aromele.
2. Spalam matele si apoi incepem sa le umplem cu compozitia de carne. Mie imi place sa fie portionati, asa ca rasucesc carnatii in timp ce ii umplu. Cam gata.
Puteti sa ii serviti prajiti, la gratar, sau, daca aveti posibilitatea, sa ii afumati.
Ideal ar fi sa atarnati carnatii la vant o zi. Eu am improvizat o sfoara pe balcon, am acoperit cu un servet de panza, sa nu ii poluez vizual pe vecini si sper sa nu ploua sau sa se faca mai mult de 5-6 grade afara... Nu e nicio problema daca nu ii dati la vant. Se pot pastra la congelator.
Enjoy in a responsible manner!
Wednesday, December 21, 2011
Vaze cu globuri
Ciorba de perisoare de pasare
In legatura cu ciorba de perisoare am o mare nedumerire: de ce unii oameni se feresc de ea, "ca e cu tocatura"? Da, la restaurant inteleg, ca nu stii ce carne e tocata, dar cand o faci acasa? Care e diferenta intre a pune pieptul de pasare intreg si a-l pune tocat? Si nu ma refer la gust aici...
Anyway, eu cred ca e cea mai simpla ciorba, pentru ca sari o etapa: cea cu spumarea :)
Ingredientele (oala de 4.5 l):
1 ceapa
1 morcov
1 pastarnac
1 telina mica
2 cartofi
50 ml ulei
sare
300-350 g carne de pasare (piept)
1 ou
1 lingura orez
marar
patrunjel
250 ml suc de rosii
optional: bors
leustean tocat
Modul de preparare:
1. Curatam si spalam legumele. Tocam marunt sau dam pe razatoare: ceapa, morcovul, pastarnacul, telina si punem la fiert, in apa rece. Adaugam sare si ulei si din momentul in care incepe sa fiarba, lasam 15 minute. Punem apoi cartofii taiati cuburi si mai lasam 5 minute la foc;
2. In timp ce legumele fierb, facem amestecul pentru perisoare:
- tocam carnea;
- "umflam" orezul: punem orezul intr-o craticioara si adaugam apa cat sa il acopere. Punem la fiert si lasam pana este absorbita toata apa. Atentie, lucrurile se vor petrece foarte repede, asa ca stati cu ochii pe orez;
- la carnea tocata adaugam un ou, sare, marar, patrunjel si orezul umflat.
3. Cu mainile umezite incepem sa luam din amestecul de carne, formam bile (cam cat o nuca) si le punem in ciorba. Focul trebuie sa fie mediu-mic. Dupa ce am terminat de pus perisoarele mai lasam la fiert cam 10 minute, pana cand perisoarele incep sa se ridice la suprafata;
4. Adaugam sucul de rosii, lasam sa fiarba 7-10 minute. Daca doriti, adaugati bors dupa gust; eu nu pun, preferam ciorbele dulci. Mai avem de pus doar leusteanul si e gata!
Enjoy! Keep it simple!
Anyway, eu cred ca e cea mai simpla ciorba, pentru ca sari o etapa: cea cu spumarea :)
Ingredientele (oala de 4.5 l):
1 ceapa
1 morcov
1 pastarnac
1 telina mica
2 cartofi
50 ml ulei
sare
300-350 g carne de pasare (piept)
1 ou
1 lingura orez
marar
patrunjel
250 ml suc de rosii
optional: bors
leustean tocat
Modul de preparare:
1. Curatam si spalam legumele. Tocam marunt sau dam pe razatoare: ceapa, morcovul, pastarnacul, telina si punem la fiert, in apa rece. Adaugam sare si ulei si din momentul in care incepe sa fiarba, lasam 15 minute. Punem apoi cartofii taiati cuburi si mai lasam 5 minute la foc;
2. In timp ce legumele fierb, facem amestecul pentru perisoare:
- tocam carnea;
- "umflam" orezul: punem orezul intr-o craticioara si adaugam apa cat sa il acopere. Punem la fiert si lasam pana este absorbita toata apa. Atentie, lucrurile se vor petrece foarte repede, asa ca stati cu ochii pe orez;
- la carnea tocata adaugam un ou, sare, marar, patrunjel si orezul umflat.
3. Cu mainile umezite incepem sa luam din amestecul de carne, formam bile (cam cat o nuca) si le punem in ciorba. Focul trebuie sa fie mediu-mic. Dupa ce am terminat de pus perisoarele mai lasam la fiert cam 10 minute, pana cand perisoarele incep sa se ridice la suprafata;
4. Adaugam sucul de rosii, lasam sa fiarba 7-10 minute. Daca doriti, adaugati bors dupa gust; eu nu pun, preferam ciorbele dulci. Mai avem de pus doar leusteanul si e gata!
Enjoy! Keep it simple!
Subscribe to:
Posts (Atom)