Labels

Thursday, December 29, 2011

Lampas de iarna

Mi-ar placea un pic de zapada. Daca de Craciun nu a fost, macar de Anul Nou... In asteptarea zapezii imi fac de lucru. De lucru manual. De data aceasta am facut un lampas simplu. Daca vreti sa il faceti si voi, nu aveti nevoie decat de:
- o cutie goala de branza topita
- 1 coala de hartie A3
- capsator
- lipici

1. In prima faza, capsam cutia de branza topita (bine, doar jumatate, cea cu marginea mai inalta) cu hartia A3 astfel:
Daca nu aveti hartie A3, puteti folosi 2 coli de hartie A4 pe care le lipiti intre ele pe latura mare.

2. Lipim sau capsam capetele care se petrec, astfel incat sa obtinem un cilindru cu baza formata din cutia de branza, iar partea de sus libera. In partea de sus atasam un maner:


3. Ornam lampasul cum vrem. Eu am ales sa lipesc niste stelute verzi si rosii, pe care le-am decupat din hartie colorata. Puteti cere ajutorul copiilor sa deseneze hartia A3 inainte de a o capsa la cutie. Activitate de vacanta :).
In lampas punem o lanterna, sau un far de bicicleta. Nu puneti lumanare decat daca stati non-stop cu ochii pe lampas!!!!

Cam asta este. Eu fac cel putin cate unul in fiecare anotimp. Cele de toamna imi ies cele mai spectaculoase :). Lumineaza foarte frumos noaptea!

Keep it simle! Make it fun!

Wednesday, December 28, 2011

Biscuiti bastonase

Sunt o persoana care, in general, are mainile reci. Dar, de cate ori trebuie sa lucrez un aluat de la frigider, care trebuie sa ramana cat mai rece posibil, este ca un facut: mainile mele sunt calde ca soba! Da-i cu apa rece, pune mana pe legumele din congelator... nimic! Eh, ne adaptam situatiei si lucram repede :)

Ingredientele:
330 g faina
1/4 lingurita sare
230 g unt la temperatura camerei
120 g zahar pudra
2 galbenusuri de ou
1 fiola esenta de vanilie
1/2 fiola esenta de migdale

Modul de preparare:
1. Amestecam faina cu sarea si punem deoparte;
2. Mixam untul cu zaharul pudra pana obtinem o consistenta cremoasa. Este foarte importanta temperatura untului. Daca este prea rece, se va taia in amestec cu zaharul;
3. Adaugam galbenusurile pe rand, esentele, apoi treptat faina;
4. Dam aluatul la frigider cam o ora. Dupa ce aluatul este rece, incepem sa facem bastonasele astfel: luam cu o lingurita aluat, formam o bila pe ca care apoi o rulam intr-un sul de 10-15 cm lungime si cam 1 cm diametru. Indoim la un capat pentru a obtine bastonase. Puteti cantari fiecare biluta de aluat, sau puteti masura cu rigla, dar mi se pare exagerat. Micile imperfectiuni sunt cele care dovedesc autenticitatea.
Pentru ca aluatul trebuie sa ramana cat mai rece, eu am procedat astfel: am umplut cu bastonase o tava, am dat-o la frigider, am pornit cuptorul si am inceput sa lucrez la cea de-a doua tava. In timp ce cuptorul se incingea, bastonasele din frigider se raceau si alte bastonase erau in curs de pregatire. Cand am bagat prima tava la cuptor, am pus-o pe a doua la frigider... si tot le-am rulat asa;
5. Se coc in tava tapetata cu hartie de copt la 190 grade timp de 6-9 minute. Pentru ca sunt foarte fragede, trebuie lasate sa se raceasca in tava.

Keep it simple! Make it fun!

Monday, December 26, 2011

Rulada de pui

Am postat in urma cu ceva vreme un clip cu dezosarea unui pui. Va anunt ca nu este deloc greu. Cand am vizionat prima data clipul, mi s-a parut ceva SF. Adevarul este ca nu aveti nevoie decat de 2 cutite ascutite foarte bine si atentie pentru a urma procedeele pas cu pas.
Puteti umple puiul cu ce vreti voi. Eu am ales crema de branza si ciuperci.


Ingredientele:
1 pui intreg
sare
piper
busuioc
100 g crema de branza
150-200 g ciuperci

Modul de preparare:
1. Dezosam puiul dupa aceasta metoda.
2. Dam puiul cu sare, piper, busuioc, ungem cu crema de branza, presaram ciupercile, apoi impachetam asa cum ne arata Monsieur Pepin.
3. Eu am pus rulada intr-o punga pentru friptura si am dat la cuptor la 200 grade pentru 60 minute, apoi am scos puiul din punga si am mai lasat 10 minute la cuptor.


Rezultatul: minunat!
Keep it simple!

Sunday, December 25, 2011

Cozonac Rosenkranz la masina de paine

Am primit pe e-mail reteta de cozonac Rosenkranz. Mi-a placut cum arata, asa ca am incercat-o. A iesit foarte bun. Bineinteles ca am folosit masina de paine :). Am facut unul pentru acasa si pentru ca arata frumos si s-a facut repede, am mai facut unul sa-l daruim. Am adus unele mici modificari retetei primite.


Ingredientele:

120 ml lapte
2 oua
9 linguri zahar
1 fiola esenta de rom
coaja de lamaie
1 varf de cutit sare
400 g faina
1 plic drojdie uscata
130 g unt la temperatura camerei
8 linguri zahar pentru caramelizat
100 g nuci macinate

Modul de preparare:
1. Incepem cu caramelizarea celor 8 linguri de zahar. Adica: puneti zaharul in cratita, cratita pe foc si asteptati ca zaharul sa inceapa sa se topeasca. Zaharul trebuie sa ramana la o culoare aurie, daca se face maro, devine amar, asa ca trebuie un pic de atentie. Folositi o cratita care poate fi bagata si la cuptor, cu diametrul de circa 26 cm. Tapetat-i atat fundul, cat si peretii, apoi lasati sa se raceasca.
2. In masina de paine punem ingredientele in urmatoarea ordine: lapte, oua, 3 linguri de zahar, esenta, coaja de lamaie, sarea, faina, drojdia. Selectati programul de paste, sau un program de aproximativ 15 minute, fara coacere si fara dospire.
3. Mixam untul cu 6 linguri de zahar.
4. Scoatem aluatul framantat de la masina de paine si intindem pe blatul de lucru (dat cu putina faina) o foaie dreptunghiulara de circa 1 cm grosime. Ungem foaia pe toata suprafata cu untul frecat cu zahar, apoi presaram nuca macinata (puteti inlocui cu migdale, alune, fistic-crude si nesarate). Rulam aluatul, apoi taiem in 6-8 bucati pe care le asezam in picioare in cratita caramelizata.
5. Lasam la dospit 40-60 minute la loc caldut si ferit de curent.
6. Dam la cuptorul incins la 180 grade pentru 30-40 minute.
7. Imediat ce il scoatem din cuptor, il rasturnam pe un platou. Stati fara grija, nu se va scurge sirop. Daca nu il rasturnati imediat, zaharul caramelizat se va intari si nu mai puteti scoate cozonacul. Bine, puteti remedia situatia dand cateva minte la cuptor sau punand cratita la bain marie, dar de ce sa ne complicam?


Spor la treaba!
Make it delicious!

Saturday, December 24, 2011

Cozonac cu rahat la masina de paine

Cozonacul cu rahat este preferatul copiilor mei. Mie imi place cel cu nuca, dar il fac mai rar :(




Ingredientele:
500 g faina 
oua
25 ml ulei + cateva linguri
50 g unt topit
un praf de sare
1 plic drojdie uscata
250 ml lapte
200 g zahar
100 g stafide
coaja de la 1 lamaie
esenta de rom
200 g rahat


Modul de preparare:
1. Punem in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: laptele, uleiul, untul topit, 1 ou intreg, 2 galbenusuri, 200 g zahar, coaja de lamaie, sare, faina, drojdia. Selectam programul de paste si asteptam cuminti timp de 15 minute.
Daca aluatul este prea moale, mai adaugam faina, cate o lingura pana ajungem la consistenta moale, dar nelipicioasa (uneori putem adauga pana la 100-150 g de faina in plus);
2. Dupa ce trec cele 15 minute adaugam stafidele si esenta de rom, apoi selectam programul de aluat cu drojdie (1 ora si 25 minute);
3. Taiem rahatul. Vedeti aici cum;
4. Dupa ce aluatul este framantat (nu-i asa ca este minunat sa se framante singur?), il scoatem din masina de paine si il punem pe blatul de lucru uns in prealabil cu ulei, incercand sa intindem o foaie de circa 1 cm grosime. Peste aceasta foaie intindem in mod uniform rahatul taiat, impachetam si punem in forma de cozonac unsa si ea cu ulei;
5. Dam la cuptorul incins la 160 grade si asteptam timp de 45-60 minute, pana creste frumos si este rumenit. Dupa ce il scoatem din cuptor, cat este inca fierbinte, ungem cozonacul cu galbenus de ou si presaram pe deasupra zahar. Eu am presarat si cativa  fulgi de ciocolata :)


Enjoy!

Cheesecake - in stil New York

Nu va lasati descurajati de lungimea retetei! Citind, pare greu de facut, dar, sincer, este extrem de usor. Prepararea dureaza undeva la 15-20 minute, maxim. Timpul de coacere si de refrigerare inainte de servire este insa unul destul de mare, dar rezultatul merita asteptarea :)



Ingredientele:
Blatul
200 g biscuiti digestivi
50 g zahar
110 g unt topit
Crema
1 kg crema de branza la temperatura camerei
200 g zahar
35 g faina
5 oua la temperatura camerei
80 ml smantana pentru frisca
1 lingurita coaja de lamaie
1 fiola esenta de vanilie
Topping
240 g smantana
30 g zahar
1/2 fiola esenta de vanilie

Modul de preparare:
1. Blatul: Faramitam biscuitii (eu ii pun in robotul de bucatarie si cam in 10-20 secunde sunt gata) apoi ii amestecam cu  zaharul si untul topit. Cu aceasta compozitie tapetam fundul si peretii unei forme cu diametrul de 26 cm, apoi o bagam la frigider.
2. Crema: In continuare vom folosi mixerul. Daca nu aveti unul, cred ca puteti lucra si manual, dar este destul de lucru, fiind cantitate mare de ingrediente. Asadar, punem in bolul mixerului crema de branza si mixam la viteza mica pana este omogenizata frumos. Adaugam zaharul, apoi faina si le incorporam in crema de branza. Urmeaza sa adaugam ouale, pe rand, unul cate unul. Adaugam apoi smantana pentru frisca, esenta de vanilie si coaja de lamaie.
Compozitia rezultata (este destul de lichida, nu va speriati :)) o turnam in forma pe care am tapetat-o la pasul 1, apoi dam la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 15 minute. Dupa scurgerea celor 15 minute, micsoram temperatura la 120 grade si mai lasam la cuptor inca 60, pana la 90 de minute. Puteti scoate din cuptor atunci cand marginile sunt ferme, dar centrul este inca moale, se vede umed (nu lichid!).
3. Topping: Amestecam smantana (din cea obisnuita, acra) cu zaharul si esenta de vanilie. Scoatem prajitura din cuptor, turnam peste ea amestecul de smantana si mai dam la cuptor inca 15 minute. Gata cu coptul!
4. Dupa ce scoatem din cuptor, pentru a nu se crapa, desprindeti usor, cu o spatula, marginile prajiturii de peretii formei. Lasati sa se raceasca in forma, apoi dati la frigider cateva ore (minim 2-3).


Make it delicious!

Thursday, December 22, 2011

Taierea rahatului


Va place cozonacul cu rahat? Este preferatul copiilor mei.
Asa-i ca va enerveaza ca atunci cand taiati rahatul acesta se lipeste de cutit? Ca sa scapati de grija asta, bagati cutitul in zahar pudra sau in faina cand devine lipicios.
Pe masura ce il taiati, presarati peste rahat putin zahar pudra.

Keep it simple!