Labels

Monday, April 09, 2012

Cu ce?

Viata alaturi de copii m-a facut sa caut solutii pentru diverse situatii...

- Cu ce stergem urmele de creion de pe mobila?
- Cu lichid de spalat geamuri

- Cu ce stergem urmele de adeziv (ramas de la etichete, leucoplast, banda adeziva) de pe diverse suprafete?
- Cu acetona

- Cu ce curatam manutele murdare de carioci (in cazul in care nu iese tot cu apa si sapun, sau in caz de marker permanent...)?
- Cu spirt

- Cum scapam de face-painting?
- Demachiant sau servetele umede

Tuesday, April 03, 2012

Poale-n Brau

Imi plac placintele cu branza foarte-foarte mult. Noroc ca si alor mei le plac, altfel eram nevoita sa ma "lupt" singura cu ele. Si ies o gramada!!!


Ingredientele:
Aluatul:
600-700 g faina
100 g unt topit (la microunde sau baie de aburi)
4 galbenusuri
100 g smantana
2+1/2 plicuri drojdie uscata
1/2 lingurita sare
300 ml lapte
100 g zahar
1 lingurita coaja rasa de lamaie
1 fiola esenta de vanilie
Umplutura:
250 g branza de vaci
2 galbenusuri
60 g smantana
50 g zahar
3 linguri gris
Pentru uns:
1 ou
50 g zahar

Modul de preparare:
Aluatul: 1. Eu am folosit masina de paine, asa ca totul a mers foarte repede si extrem de usor. Se pun in aceasta ordine ingredientele in cuva masinii: lapte, smantana, galbenusuri, unt topit, sare, zahar, esenta, coaja de lamaie, faina, drojdie. Se selecteaza un program de framantare si crestere a aluatului si asteptam. In cazul meu o ora si 20 de minute. Daca mergeti pe variante clasica, manuala, operatiunile se succed astfel: facem maiaua (laptele caldut il amestecam cu drojdia si 2-3 linguri de faina si lasam la crescut 5-10 minute). Amestecam galbenusurile cu zaharul, sarea, adaugam maiaua, smantana, coaja de lamaie, esenta, faina. Framantam bine-bine, apoi incepem sa adaugam untul topit, framantand. Lasam la crescut o ora.
Umplutura: 2. Umplutura se face amestecand foarte bine ingredientele: branza, galbenusurile, smantana, zaharul, grisul.
Asamblarea: 3. Dupa ce aluatul e crescut frumos, intindem o foaie ca circa 5 mm grosime si taiem patrate cu latura de 8-10 cm. In mijlocul fiecaruia punem cu lingurita umplutura, dar nu prea multa. Lipim colturile opuse ale patratelor, apoi ungem cu ou batut pentru a nu se desprinde la copt. Le punem in tava tapetata cu hartie de copt.
4. Dam la cuptor: primele 10 minute la 160 de grade, apoi inca 15 minute la 180 grade. Cand le scoatem din cuptor si sunt fierbinti, le ungem cu ou batut, apoi le presaram repede cu zahar.

Enjoy!

Monday, April 02, 2012

Idee de meniu usor de facut

Orez salbatic - urmariti insrtuctiunile de pe pachet (in 20 de minute este gata): puneti apa cu sare la fiert; cand fierbe adaugati orezul, lasati 16 minute la foc mediu, apoi scurgeti de apa



Pui la punga:


Inainte de a baga puiul in punga (speciala pentru cuptor!), i-am facut un "masaj" cu urmatorul mix: sare, piper, cimbru, boia dulce, boia iute, rozmarin, usturoi pisat. L-am tinut la cuptor o ora si jumatate la 200 grade.

Keep it simple!

Sunday, April 01, 2012

Minciunele

Nu stiu de unde le vine denumirea de "minciunele", mie mi se par mai degraba adevaruri :D. O reteta simpla si potrivita zilei de azi: 1 Aprilie. In afara de timpul de asteptare sa se "odihneasca" aluatul, se fac repede.


Ingredientele:
4 galbenusuri
50 g zahar tos
4 plicuri zahar vanilat
200 g smantana
1/2 lingurita sare
1 fiola esenta de rom
450 g faina
zahar pudra
ulei pentru prajit

Modul de preparare:
1. Amestecam galbenusurile cu zaharul tos, zaharul vanilat, smantana, sarea, romul. Incepem apoi sa adaugam faina, astfel incat sa rezulte un aluat omogen si nelipicios. Cantitatea de faina poate varia +/- 50 g in functie de tipul folosit, marimea oualor, procentul de grasime din smantana....
2. Se framanta bine-bine, pana incepe sa faca basicute (eu am folosit, ca de fiecare data cand este posibil, mixerul cu carligele pentru aluat). Urmeaza partea mea preferata: aluatul se bate pe planseta de 30 de ori :)) apoi se lasa sa se odihneasca, acoperit, timp de o ora;
3. Se intinde o foaie subtire care se taie in fasii de 2 cm latime pe 8-10 cm lungime. In mijlocul fiecarei fasii facem o incizie, in lung, cam de 2-3 cm prin care trecem una din parti, astfel incat sa rezulte un fel de fundita;
4. Se prajesc in ulei la foc mediu, se scurg pe hartie absorbanta, apoi se pudreaza cu zahar pudra.

Enjoy!

Thursday, March 22, 2012

Tzatziki

Pur si simplu il iubesc!


Ingredientele:
400 ml iaurt gras
1 castravete mare
2-4 catei de usturoi pisati
2 linguri ulei de masline
marar tocat marunt
menta tocata marunt
sare

Modul de preparare:
1. Curatam castravetele, apoi scoatem semintele (cel mai usor se scot cu o lingurita). Tocam castravetele marunt-marunt, il dam cu sare si il punem la scurs (cam o ora);
2. Amestecam iaurtul (eu folosesc iaurt in stil grecesc pe care il iau de la Lidl) cu castravetele tocat, usturoiul, uleiul de masline, mararul si menta (daca nu gasiti proaspata, folositi plicuri de ceai). Potrivim de sare si dam la rece.

Keep it simple!

Friday, March 16, 2012

Biscuiti Trifoi

In fiecare an de Sf. Patrick (17 martie) fac biscuiti in forma de trifoi. De fiecare data aleg o alta reteta. Cea de anul acesta mi-a placut tare mult. Si copiilor (vreo 50) cu care i-am impartit :)


Ingredientele:
280 g faina cernuta
140 g zahar
6 galbenusuri la temperatura camerei
170 g unt la temperatura camerei
coaja rasa de la o lamaie sau 1 fiola esenta de vanilie
1 varf cutit de sare
2 plicuri zahar vanilat

Modul de preparare:
1. Mixam spuma untul cu zaharul , zaharul vanilat si galbenusurile, apoi adaugam coaja de lamaie, sarea si faina. Mai mixam cateva minute, pana avem un aluat omogen, pe care apoi il dam la frigider pentru doua ore;
2. Scoatem de la frigider, intindem o foaie subtire de circa 5 mm pe care o decupam cu forme de biscuiti sau o taiem cu cutitul;
3. Punem biscuitii in tava pe hartie de copt si ii tinem la cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 8-9 minute.

Eu i-am ornat cu aceste creioane colorate :)
Keep it simple!

Chiftelute marinate

Aproape de fiecare data cand fac chiftelute, le prestez in si forma "marinate". Ce bine merg cu piure de cartofi si salata verde!


Ingredientele:
12-15 chiftele prajite sau coapte (reteta AICI)
150 ml suc de rosii
4-5 linguri ulei
1 lingurita otet
2 linguri faina sau amidon
sare
piper boabe
1 foaie de dafin
patrunjel verde tocat marunt

Modul de preparare:
1. Punem intr-o cratita la foc potrivit 250 ml apa, sucul de rosii si amidonul. Amestecam continuu. Cand incepe sa fiarba adaugam uleiul, sare, piper si foaia de dafin. Lasam cateva minute, apoi adaugam chiftelutele si mai lasam alte cateva minute. Adaugam otetul, mai fierbem putin si este gata.
Ornam cu patrunjel verde tocat marunt.

Keep it simple!