Labels

Monday, May 21, 2012

Cookies cu nuci si ciocolata

Nu ma mai pot opri din mancat! Aceasta este noua mea reteta preferata de cookies. Se fac usor si se mananca si mai usor :). Raman pufoase si dupa 2 zile. Si atat de buneeeee


 Ingredientele:
370 g faina
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita sare
100 g unt taiat cubulete
200 g zahar brun
100 g zahar tos
2 oua
1 fiola esenta de vanilie
150 g smantana (din cea obisnuita, fermentata)
250 g ciocolata rupta sau taiata bucatele mici
100 g mix de nuci nesarate! (nuci, alune, migdale, caju) taiate marunt



Modul de preparare:
1. Amestecam foarte bine faina cu bicarbonatul si sarea;
2. Punem la mixer untul impreuna cu zaharul brun si zaharul tos si le lasam pana se combina foarte bine. Punem apoi, pe rand, asteptand se se incorporeze: ouale, esenta de vanilie, smantana;
3. Cu o spatula incorporam in compozitia de mai sus amestecul de faina, ciocolata si nucile;
4. Cu o lingurita punem din compozitie in tava tapetata cu hartie de copt (eu am pus 8 gramajoare intr-o tava de cuptor) si dam la cuptorul incins la 180 grade, timp de 12-15 minute.
Ies in jur de 40-50 bucati, in functie de cat de mari le faceti.

Keep it simple! Make it fun!

Friday, May 18, 2012

Hummus

Gata, am facut si primul hummus din viata mea. Sigur nu va fi ultimul :). Ca si la fasolea batuta, ma deranjeaza timpul de asteptare cat se inmoaie boabele. Cred ca atunci cand voi gasi naut fiert la conserva, imi voi face un stoc :).


Ingredientele:
200 g naut
60 g tahina (pasta de susan)
sucul de la o jumatate de lamaie
2 catei de usturoi
1/2 lingurita chimen
2 lingurite bicarbonat de sodiu 
sare, piper
ulei de masline
seminte de pin (optional)

Modul de preparare:
1. Se pune la inmuiat in apa nautul, adaugand o lingurita de bicarbonat de sodiu. Lasam minim 5 ore, sau peste noapte. Schimbam apoi apa, adaugam o jumatate de lingurita de bicarbonat si mai lasam la inmuiat alte 2 ore. Schimbam iar apa, apoi punem la fiert cu restul de bicarbonat. Spumati, lasati la fiert intre 20 minute-2 ore. Eu am lasat nautul la inmuiat aproape 24 de ore, asa ca timpul efectiv de fierbere a fost foarte scurt. Este gata atunci cand s-a inmuiat si poate fi zdrobit cu usurinta intre degete.
2. Dupa ce s-a fiert, scurgem de apa, avand grija sa pastram o parte din ea. Lasam sa se raceasca.
3. Cu un mixer vertical sau cu un blender facem pasta din naut, adaugand tahina, sucul de lamaie, usturoiul, chinemul, sare si piper dupa gust. Adaugam cam 4-6 linguri de ulei de masline si subtiem cu apa in care a fiert nautul.
Servim cu lipie si seminte de pin.
Love it!

Enjoy! Keep it simple!

Thursday, May 17, 2012

Tort Nina

Pe jumatate inventata, pe jumatate adaptata... aceasta este povestea unui tort nascut intr-un weekend, dintr-o banala reteta de prajitura uitata intr-un caiet vechi. Succesul a fost neasteptat de mare :)


Ingredientele (forma de 26 cm diametru):
Blatul:
5 oua
250 g zahar tos
150 g faina cernuta
5 linguri ulei
5 linguri apa fierbinte
1 plic praf de copt
3 linguri cacao
Crema:
4 oua
20 linguri zahar tos
6 linguri amidon
200 ml apa
3 linguri cacao
100 g unt la temperatura camerei
Siropul:
200 ml apa
10 linguri zahar brun
4 linguri sirop de capsune (optional)
Glazura:
180 g zahar pudra cernut
50 g cacao cernuta
1/4 lingurita sare
100 g unt la temperatura camerei
2 linguri lapte
1 fiola esenta de vanilie


Modul de preparare:
1. Blatul: Batem ouale spuma cu mixerul (nu este nevoie sa separam albusurile de galbenusuri, important este sa le mixam la viteza mica la inceput, apoi marim viteza si le lasam suficient timp), adaugam apoi zaharul tos. Dupa ce zaharul s-a incorporat, adaugam alternativ cate o lingura de ulei si apa. In continuare incorporam (tot la mixer, dar la viteza mica; sau manual cu o spatula) praful de copt, faina si cacaoa.
Turnam compozitia in forma tapetata si dam la cuptorul preincalzit la 160 grade. Lasam la copt 30-40 minute (in functie de cuptor; cea mai sigura metoda de verificare ramane testul cu scobitoarea). Dupa ce s-a copt, blatul trebuie lasat sa se raceasca.
2. Crema: Amestecam foarte bine intr-o cratita: ouale, zaharul, amidonul, apa si cacaoa si punem la foc mic, amestecand continuu, pentru a nu face cocoloase. Daca totusi se intampla sa rezulte cocoloase, puteti sa remediati situatia cu un mixer de mana vertical.  Lasam la foc pana incepe sa se ingroase.Dupa ce aceasta compozitie se raceste, o mixam (la viteza mica) cu untul la temperatura camerei, apoi dam la rece.
3. Siropul: Din apa, zahar brun si sirop de capsune (eu am avut facut in casa) facem un sirop pe care il tinem pe foc in jur de 5 minute, sau pana se topeste zaharul. Lasam sa se raceasca.
4. Glazura: Amestecam ingredientele uscate (zahar, cacao, sare). Separat spumam untul apoi adaugam ingredientele uscate in ploaie. Dupa ce s-au incorporat, adaugam, pe rand, laptele si vanilia.
5. Asamblarea: Dupa ce blatul s-a racit complet, il taiem. Cel mai bine tortul se asambleaza in forma cu pereti detasabili. Altfel, exista riscul de a se inclina. Asadar, punem o "felie" de blat in forma, o insiropam cu jumatate din cantitatea de sirop iar peste punem intreaga cantitate de crema. Deasupra punem cealalta "felie" de blat si insiropam cu siropul ramas. Ornam dupa inspiratie cu glazura.
Dam la frigider cel putin cateva ore.

Make it fun!

Friday, April 20, 2012

Mancare de fasole verde

Mai aveam ceva fasole verde prin congelator, asa ca am facut o mancarica buna-buna :)


Ingredientele:
1 kg fasole verde
1 ceapa
3 catei de usturoi
100 ml suc de rosii
sare
ulei
patrunjel

Modul de preparare:
1. Curatam, spalam si apoi taiem marunt ceapa si usturoiul, apoi le punem in cratita in cateva linguri de ulei incins. Le lasam pana se inmoaie un pic ceapa (doar sa se inmoaie, nu sa se caleasca!), apoi adaugam un pahar de apa.
2. Punem si fasolea verde (in cazul meu galbena) si adaugam apa cat sa o cuprinda. Punem sare dupa gust, acoperim partial cu un capac si lasam la fiert cam un sfert de ora (am folosit fasole congelata, care fusese fiarta inainte).
3. Adaugam sucul de rosii si mai lasam 5 minute la fiert. Dupa ce adaugam si patrunjelul tocat, mancarea este gata de a fi savurata!

Keep it simple!

Tuesday, April 17, 2012

Clatite super rapide

Cred ca titlul corect al acestei retete ar fi trebuit sa fie: "Clatite super rapide si incredibil de bune".
De-a lungul timpului am incercat multe retete de clatite. La unele din ele chiar am lasat compozitia la frigider peste noapte, ca deh, asa cerea reteta. De acum gata! Am gasit reteta perfecta :)


Ingredientele:
110 g faina cernuta
un praf de sare
2 oua
200 ml lapte+75 ml apa
50 g unt topit
1 lingurita zahar pudra
coaja rasa de la o portocala

Modul de preparare:
1. Cernem faina intr-un vas; adaugam sarea si ouale intregi. Le amestecam bine. Incepem apoi sa adaugam treptat amestecul de lapte cu apa. Amestecam bine, sa nu ramana cocoloase. Adaugam 3 linguri de unt topit (la microunde sau bain marie), coaja de portocala, zaharul.
Compozitia este acum gata de folosit. Spre deosebire de alte retete de clatite, compozitia acestora nu trebuie sa se "odihneasca".
2. Pentru a le praji astfel incat sa nu se arda, ungem tigaia cu un servetel inmuiat in untul topit ramas si o incingem foarte bine. Dam apoi focul mic si incepem sa facem clatitele: turnam cu un polonic compozitia, incepand din centrul tigaii si rotind-o astfel incat compozitia sa acopere tot fundul tigaii. Dureaza cam 20-40 secunde sa fie gata (in functie de temperatura ingredientelor, marimea tigaii... ) - cand este aurie (nu maronie) putem sa o intoarcem.
Imaginatia fiecaruia este limita atunci cand vine vorba despre umplutura: miere, dulceata, gem, ciocolata, inghetata... yummiiii

Keep it simple!

Saturday, April 14, 2012

Coaste de miel marinate cu miere

Ingredientele:
coaste de miel (cam 1 kg)
2 cepe tocate foarte marunt
100 ml vin alb
sucul de la o lamaie
2 linguri sos de soia
2 linguri ulei de masline
4 catei de usturoi pisati
2 linguri miere
1 lingura rozmarin
sare, piper

Modul de preparare:
1. Se separa coastele de miel;
2. Amestecam foarte bine ingredientele pentru marinata: ceapa, vinul, sucul de lamaie, sosul de soia, uleiul de masline, usturoiul, mierea, rozmarinul, sare, piper;
3. Intr-un castron punem carnea si sosul, avand grija sa fie foarte bine acoperita de sos carnea. Acoperim vasul si dam la frigider pentru minim 4 ore;
4. Dupa ce carnea s-a marinat o punem cu tot cu sos intr-un vas termorezistent acoperit. Punem la cuptorul incins la 200 grade timp de o ora.

Keep it simple!

Friday, April 13, 2012

Pulpa de miel pe pat de ceapa

Anul acesta am decis sa fac o friptura de miel diferita :). Iata ce a iesit:


Ingredientele:
o pulpa de miel
1 kg ceapa
300 ml vin rosu
3 linguri cimbru
sare, piper
ulei de masline

Modul de preparare:
1. Punem la incins cateva linguri de ulei de masline, apoi rumenim bine-bine pe toate partile pulpa de miel asezonata cu sare si piper. Dupa ce s-a rumenit, o scoatem;
2. Taiem inele ceapa si o punem in locul mielului. Daca este necesar, adaugam ulei de masline. Lasam ceapa la foc mediu pana se inmoaie, adaugam cimbrul, sare, piper, apoi stingem focul.
3. Peste ceapa punem pulpa de miel rumenita anterior, adaugam vinul, acoperim vasul si dam la cuptorul incins la 160 de grade timp de 3 ore.

Keep it simple!