Labels

Friday, April 20, 2012

Mancare de fasole verde

Mai aveam ceva fasole verde prin congelator, asa ca am facut o mancarica buna-buna :)


Ingredientele:
1 kg fasole verde
1 ceapa
3 catei de usturoi
100 ml suc de rosii
sare
ulei
patrunjel

Modul de preparare:
1. Curatam, spalam si apoi taiem marunt ceapa si usturoiul, apoi le punem in cratita in cateva linguri de ulei incins. Le lasam pana se inmoaie un pic ceapa (doar sa se inmoaie, nu sa se caleasca!), apoi adaugam un pahar de apa.
2. Punem si fasolea verde (in cazul meu galbena) si adaugam apa cat sa o cuprinda. Punem sare dupa gust, acoperim partial cu un capac si lasam la fiert cam un sfert de ora (am folosit fasole congelata, care fusese fiarta inainte).
3. Adaugam sucul de rosii si mai lasam 5 minute la fiert. Dupa ce adaugam si patrunjelul tocat, mancarea este gata de a fi savurata!

Keep it simple!

Tuesday, April 17, 2012

Clatite super rapide

Cred ca titlul corect al acestei retete ar fi trebuit sa fie: "Clatite super rapide si incredibil de bune".
De-a lungul timpului am incercat multe retete de clatite. La unele din ele chiar am lasat compozitia la frigider peste noapte, ca deh, asa cerea reteta. De acum gata! Am gasit reteta perfecta :)


Ingredientele:
110 g faina cernuta
un praf de sare
2 oua
200 ml lapte+75 ml apa
50 g unt topit
1 lingurita zahar pudra
coaja rasa de la o portocala

Modul de preparare:
1. Cernem faina intr-un vas; adaugam sarea si ouale intregi. Le amestecam bine. Incepem apoi sa adaugam treptat amestecul de lapte cu apa. Amestecam bine, sa nu ramana cocoloase. Adaugam 3 linguri de unt topit (la microunde sau bain marie), coaja de portocala, zaharul.
Compozitia este acum gata de folosit. Spre deosebire de alte retete de clatite, compozitia acestora nu trebuie sa se "odihneasca".
2. Pentru a le praji astfel incat sa nu se arda, ungem tigaia cu un servetel inmuiat in untul topit ramas si o incingem foarte bine. Dam apoi focul mic si incepem sa facem clatitele: turnam cu un polonic compozitia, incepand din centrul tigaii si rotind-o astfel incat compozitia sa acopere tot fundul tigaii. Dureaza cam 20-40 secunde sa fie gata (in functie de temperatura ingredientelor, marimea tigaii... ) - cand este aurie (nu maronie) putem sa o intoarcem.
Imaginatia fiecaruia este limita atunci cand vine vorba despre umplutura: miere, dulceata, gem, ciocolata, inghetata... yummiiii

Keep it simple!

Saturday, April 14, 2012

Coaste de miel marinate cu miere

Ingredientele:
coaste de miel (cam 1 kg)
2 cepe tocate foarte marunt
100 ml vin alb
sucul de la o lamaie
2 linguri sos de soia
2 linguri ulei de masline
4 catei de usturoi pisati
2 linguri miere
1 lingura rozmarin
sare, piper

Modul de preparare:
1. Se separa coastele de miel;
2. Amestecam foarte bine ingredientele pentru marinata: ceapa, vinul, sucul de lamaie, sosul de soia, uleiul de masline, usturoiul, mierea, rozmarinul, sare, piper;
3. Intr-un castron punem carnea si sosul, avand grija sa fie foarte bine acoperita de sos carnea. Acoperim vasul si dam la frigider pentru minim 4 ore;
4. Dupa ce carnea s-a marinat o punem cu tot cu sos intr-un vas termorezistent acoperit. Punem la cuptorul incins la 200 grade timp de o ora.

Keep it simple!

Friday, April 13, 2012

Pulpa de miel pe pat de ceapa

Anul acesta am decis sa fac o friptura de miel diferita :). Iata ce a iesit:


Ingredientele:
o pulpa de miel
1 kg ceapa
300 ml vin rosu
3 linguri cimbru
sare, piper
ulei de masline

Modul de preparare:
1. Punem la incins cateva linguri de ulei de masline, apoi rumenim bine-bine pe toate partile pulpa de miel asezonata cu sare si piper. Dupa ce s-a rumenit, o scoatem;
2. Taiem inele ceapa si o punem in locul mielului. Daca este necesar, adaugam ulei de masline. Lasam ceapa la foc mediu pana se inmoaie, adaugam cimbrul, sare, piper, apoi stingem focul.
3. Peste ceapa punem pulpa de miel rumenita anterior, adaugam vinul, acoperim vasul si dam la cuptorul incins la 160 de grade timp de 3 ore.

Keep it simple!

Wednesday, April 11, 2012

Iepuras din carton si hartie


Azi am fost la gradinita si am lucrat cu copiii (au varstele cuprinse intre 4 si 7 ani) acesti frumosi iepurasi. Au fost foarte incantati: atat de procesul creatiei, cat si de rezultatul final. Sunt usor de facut, este nevoie doar de putina rabdare :)
Materialele necesare: foarfece, lipici, banda adeziva, carioci, carton, hartie creponata, hartie colorata, cotor de la hartie igienica.
Din carton decupam un dreptunghi de 5*8 cm.
Din cotorul de la hartia igienica decupam doua inele de 1,5 cm latime, pe care le acoperim cu hartie creponata:
Tot din carton taiem o fasie de 20-24 cm lungime si 1,5 cm latime din care facem un inel:
Lipim unul dintre inele mici in interiorul inelului mare, apoi le lipim pe dreptunghiul de carton:

Confectionam codita: taiem o banda de 1,5 cm latime din hartie creponata, o capsam, apoi o franjuram cu foarfecele. Codita o vom lipi in interiorul cercului celui mic:
 




 

Din hartie colorata taiem o fasie de 1,5 cm latime si 20 cm lungime. Indoim hartia la mijloc, apoi aducem capetele spre centru, lipindu-le cu lipici. Fundita astfel rezultata o vom lipi in partea superioara a inelului mare. Deasupra funditei lipim celalalt inel confectionat din cotor de hartie igienica:

 
Urechile le confectionam din hartie colorata: o fasie de 26 cm lungime si 1,5 cm latime indoita ca in imagini. Le lipim in partea superioara a cercului de sus:

Fata o confecionam desenand cu carioci pe carton si apoi decupand:
 Dupa ce lipim fata, iepurasul este gata!

Make it FUN!

Monday, April 09, 2012

Cu ce?

Viata alaturi de copii m-a facut sa caut solutii pentru diverse situatii...

- Cu ce stergem urmele de creion de pe mobila?
- Cu lichid de spalat geamuri

- Cu ce stergem urmele de adeziv (ramas de la etichete, leucoplast, banda adeziva) de pe diverse suprafete?
- Cu acetona

- Cu ce curatam manutele murdare de carioci (in cazul in care nu iese tot cu apa si sapun, sau in caz de marker permanent...)?
- Cu spirt

- Cum scapam de face-painting?
- Demachiant sau servetele umede

Tuesday, April 03, 2012

Poale-n Brau

Imi plac placintele cu branza foarte-foarte mult. Noroc ca si alor mei le plac, altfel eram nevoita sa ma "lupt" singura cu ele. Si ies o gramada!!!


Ingredientele:
Aluatul:
600-700 g faina
100 g unt topit (la microunde sau baie de aburi)
4 galbenusuri
100 g smantana
2+1/2 plicuri drojdie uscata
1/2 lingurita sare
300 ml lapte
100 g zahar
1 lingurita coaja rasa de lamaie
1 fiola esenta de vanilie
Umplutura:
250 g branza de vaci
2 galbenusuri
60 g smantana
50 g zahar
3 linguri gris
Pentru uns:
1 ou
50 g zahar

Modul de preparare:
Aluatul: 1. Eu am folosit masina de paine, asa ca totul a mers foarte repede si extrem de usor. Se pun in aceasta ordine ingredientele in cuva masinii: lapte, smantana, galbenusuri, unt topit, sare, zahar, esenta, coaja de lamaie, faina, drojdie. Se selecteaza un program de framantare si crestere a aluatului si asteptam. In cazul meu o ora si 20 de minute. Daca mergeti pe variante clasica, manuala, operatiunile se succed astfel: facem maiaua (laptele caldut il amestecam cu drojdia si 2-3 linguri de faina si lasam la crescut 5-10 minute). Amestecam galbenusurile cu zaharul, sarea, adaugam maiaua, smantana, coaja de lamaie, esenta, faina. Framantam bine-bine, apoi incepem sa adaugam untul topit, framantand. Lasam la crescut o ora.
Umplutura: 2. Umplutura se face amestecand foarte bine ingredientele: branza, galbenusurile, smantana, zaharul, grisul.
Asamblarea: 3. Dupa ce aluatul e crescut frumos, intindem o foaie ca circa 5 mm grosime si taiem patrate cu latura de 8-10 cm. In mijlocul fiecaruia punem cu lingurita umplutura, dar nu prea multa. Lipim colturile opuse ale patratelor, apoi ungem cu ou batut pentru a nu se desprinde la copt. Le punem in tava tapetata cu hartie de copt.
4. Dam la cuptor: primele 10 minute la 160 de grade, apoi inca 15 minute la 180 grade. Cand le scoatem din cuptor si sunt fierbinti, le ungem cu ou batut, apoi le presaram repede cu zahar.

Enjoy!

Monday, April 02, 2012

Idee de meniu usor de facut

Orez salbatic - urmariti insrtuctiunile de pe pachet (in 20 de minute este gata): puneti apa cu sare la fiert; cand fierbe adaugati orezul, lasati 16 minute la foc mediu, apoi scurgeti de apa



Pui la punga:


Inainte de a baga puiul in punga (speciala pentru cuptor!), i-am facut un "masaj" cu urmatorul mix: sare, piper, cimbru, boia dulce, boia iute, rozmarin, usturoi pisat. L-am tinut la cuptor o ora si jumatate la 200 grade.

Keep it simple!

Sunday, April 01, 2012

Minciunele

Nu stiu de unde le vine denumirea de "minciunele", mie mi se par mai degraba adevaruri :D. O reteta simpla si potrivita zilei de azi: 1 Aprilie. In afara de timpul de asteptare sa se "odihneasca" aluatul, se fac repede.


Ingredientele:
4 galbenusuri
50 g zahar tos
4 plicuri zahar vanilat
200 g smantana
1/2 lingurita sare
1 fiola esenta de rom
450 g faina
zahar pudra
ulei pentru prajit

Modul de preparare:
1. Amestecam galbenusurile cu zaharul tos, zaharul vanilat, smantana, sarea, romul. Incepem apoi sa adaugam faina, astfel incat sa rezulte un aluat omogen si nelipicios. Cantitatea de faina poate varia +/- 50 g in functie de tipul folosit, marimea oualor, procentul de grasime din smantana....
2. Se framanta bine-bine, pana incepe sa faca basicute (eu am folosit, ca de fiecare data cand este posibil, mixerul cu carligele pentru aluat). Urmeaza partea mea preferata: aluatul se bate pe planseta de 30 de ori :)) apoi se lasa sa se odihneasca, acoperit, timp de o ora;
3. Se intinde o foaie subtire care se taie in fasii de 2 cm latime pe 8-10 cm lungime. In mijlocul fiecarei fasii facem o incizie, in lung, cam de 2-3 cm prin care trecem una din parti, astfel incat sa rezulte un fel de fundita;
4. Se prajesc in ulei la foc mediu, se scurg pe hartie absorbanta, apoi se pudreaza cu zahar pudra.

Enjoy!