Biba a plecat pentru o saptamana la Miami. Imi sta capul doar la USA :). Daca eu nu pot ajunge acolo deocamdata, atunci aduc USA la mine. Macar in bucatarie. Imi plac mai mult clatitele americane (pancakes) decat cele frantuzesti (crepes). Se fac mai usor, nu ai timp de asteptare si sansele sa le "gresesti" sunt mult-mult mai mici.
Ingredientele (pentru 10-15 buc):
3 oua
120 g faina
1 lingurita praf de copt
150 ml lapte
3 linguri zahar
3 plicuri zahar vanilat
1 praf de sare
1 praf de scortisoara macinata
150 g fructe confiate
Modul de preparare:
1. Separam galbenusurile de albusuri.
Batem albusurile impreuna cu praful de sare pana devin spuma tare-tare, apoi adaugam zaharul si zaharul vanilat si mai batem inca un minut (la mixer).
2. Amestecam galbenusurile cu faina, praful de copt, laptele si scortisoara.
3. Punem albusurile batute peste aluatul cu galbenusuri, adaugam si fructele confiate (eu am pus fructe confiate asortate: ananas, stafide, papaya, cirese, mere, zmeura, merisoare. In loc de fructe confiate puteti folosi banane, fructe de padure proaspete sau mere coapte) si amestecam cu o spatula.
4. Incingem o tigaie non-aderenta la foc mic-mic si cu un polonic punem compozitia in tigaie. Lasam pana devine aurie (cam un minut), apoi intoarcem, mai lasam un minut si Gata! Nu, nu am uitat, grasime nu se pune, iar daca tigaia este buna (nu are teflonul sarit) si focul ramane mic, nu se lipesc clatitele.
Noi le-am servit cu peltea. Yummi-yummi!
Labels
- afine (2)
- aluat (8)
- antreuri (19)
- Asia (2)
- avocado (1)
- branza (5)
- cafea (1)
- caise (2)
- cartofi (6)
- ceai (1)
- ceapa (5)
- cheesecake (5)
- chiftele (3)
- cina (12)
- ciocolata (10)
- ciorba (4)
- ciuperci (4)
- conserve (3)
- cookies/cupcakes/briose (18)
- copii (23)
- cozonac (5)
- Craciun/Revelion (19)
- curcan (2)
- de post (23)
- dovlecei (2)
- dovleci (2)
- dressing (4)
- dulciuri (50)
- fasole (3)
- ficatei (1)
- frisca (3)
- fructe (16)
- garnituri (8)
- iaurt (2)
- lamaie (3)
- legume (3)
- lucru manual (9)
- maioneza (2)
- masina de paine (6)
- mazare (3)
- mere (3)
- mic dejun (3)
- miel (2)
- migdale (2)
- nuci (1)
- orez (4)
- oua (4)
- parmesan (6)
- pasare (4)
- paste (9)
- peste (10)
- piersici (3)
- pizza (2)
- placinta (5)
- porc (3)
- porumb (1)
- prosciutto (2)
- pui (12)
- rapid (9)
- raw vegan (4)
- rosii (1)
- salata (11)
- sfecla rosie (1)
- sos (7)
- spanac (1)
- supe (5)
- susan (2)
- telina (2)
- tips and tricks (19)
- tort (4)
- usturoi (8)
- vegan (5)
- visine (2)
- vita (5)
Monday, January 23, 2012
Friday, January 20, 2012
Gustare
Pe la ora 10-11 le dau copiilor o gustare. De obicei fructe. Gustarea de azi: banane cu miere
Keep it simple!
Keep it simple!
Thursday, January 19, 2012
Ciorba de vita
Dintre toate ciorbele, aceasta este preferata mea. Imi amintesc de vremurile cand mergeam cu parintii in concediu si zilnic imi luam la pranz ciorba de vita cu smantana. Intai imi aduceau smantana. Pana venea ciorba, eu mancam o portie de smantana. Asa fac si acum. Inainte de ciorba, macar o felie de paine cu smantana :) Si mai am acasa un client care face la fel :)
Ingredientele (oala de 4.5 l):
500 g carne de vita + os de vita (rasol)
1 ceapa
2 morcovi
1 telina mica
1 pastarnac
1 ardei gras
250 ml suc de rosii
1 ou
patrunjel, leustean verde
sare
Modul de preparare:
1. Taiem carnea cubulete si o punem la fiert, impreuna cu osul, in apa rece cu sare. Spumam si lasam sa fiarba pana se inmoaie carnea (timpul de fierbere poate varia foarte mult - de la 30 minute pana la 2-3 ore, in functie de carne: vitel, manzat, vaca...). Daca nu aveti os si daca folositi carne fara grasime, neaparat adaugati ulei, 4-5 linguri;
2. Dupa ce carnea a fiert, curatam, spalam si taiem legumele: ceapa, morcovii, telina, pastarnacul, ardeiul si le punem in ciorba. Lasam la fiert cam 20 de minute;
3. Adaugam sucul de rosii. Vara putem folosi rosii decojite date pe razatoare sau taiate cubulete. Lasam la fiert inca 10 minute;
4. Mie imi place sa dreg ciorba de vita cu un ou: batem bine-bine, peste el adaugam un polonic-doua de ciorba, apoi turnam in oala, mai lasam sa fiarba cateva secunde si putem stinge focul;
5. Punem o mana de patrunjel si una de leustean tocat si gata ciorbita-minune :)
Servita neaparat cu smantana si ardei iute :)
Enjoy!
Ingredientele (oala de 4.5 l):
500 g carne de vita + os de vita (rasol)
1 ceapa
2 morcovi
1 telina mica
1 pastarnac
1 ardei gras
250 ml suc de rosii
1 ou
patrunjel, leustean verde
sare
Modul de preparare:
1. Taiem carnea cubulete si o punem la fiert, impreuna cu osul, in apa rece cu sare. Spumam si lasam sa fiarba pana se inmoaie carnea (timpul de fierbere poate varia foarte mult - de la 30 minute pana la 2-3 ore, in functie de carne: vitel, manzat, vaca...). Daca nu aveti os si daca folositi carne fara grasime, neaparat adaugati ulei, 4-5 linguri;
2. Dupa ce carnea a fiert, curatam, spalam si taiem legumele: ceapa, morcovii, telina, pastarnacul, ardeiul si le punem in ciorba. Lasam la fiert cam 20 de minute;
3. Adaugam sucul de rosii. Vara putem folosi rosii decojite date pe razatoare sau taiate cubulete. Lasam la fiert inca 10 minute;
4. Mie imi place sa dreg ciorba de vita cu un ou: batem bine-bine, peste el adaugam un polonic-doua de ciorba, apoi turnam in oala, mai lasam sa fiarba cateva secunde si putem stinge focul;
5. Punem o mana de patrunjel si una de leustean tocat si gata ciorbita-minune :)
Servita neaparat cu smantana si ardei iute :)
Enjoy!
Wednesday, January 18, 2012
Salata de fasole verde
Ingredientele:
500 g fasole verde
2-3 catei de usturoi
3 linguri ulei de masline
2 linguri otet de mere
sare, piper
patrunjel verde
Modul de preparare:
1. Curatam, spalam si fierbem fasolea verde. Nu o fierbeti prea tare, pentru ca se sfarama si nu mai are nuciun gust. Eu am folosit fasole congelata (de casa, nu din cea cumparata). Daca folositi fasole congelata cumparata, respectati timpul de fierbere mentionat pe pachet;
2. Scurgem bine de apa fasolea, o punem intr-un castron, adaugam usturoiul pisat, ulei, otet, sare, piper si patrunjel tocat.
Amestecati si savurati!
Keep it simple!
Tuesday, January 17, 2012
Ou-ochi in paine
Destul de usor de facut si arata foarte frumos. Un mic-dejun consistent!
Ingredientele:
1 felie de paine toast
1 ou
sare, piper
ulei pentru prajit
2-3 linguri de lapte
Modul de preparare:
Decupam mijlocul feliei de paine cu cutitul sau cu ajutorul unui pahar. Stropim cu lapte painea (partea care ramane dupa ce inlaturam centrul), apoi punem in tigaie in uleiul incins, in mijloc punem oul, avand grija sa nu il spargem (nu ca mine...), acoperim tigaia cu un capac si lasam 3-5 minute, pana ce oul este facut si deasupra.
Punem sare si piper dupa gust.
Cam gata!
Keep it simple!
Ingredientele:
1 felie de paine toast
1 ou
sare, piper
ulei pentru prajit
2-3 linguri de lapte
Modul de preparare:
Decupam mijlocul feliei de paine cu cutitul sau cu ajutorul unui pahar. Stropim cu lapte painea (partea care ramane dupa ce inlaturam centrul), apoi punem in tigaie in uleiul incins, in mijloc punem oul, avand grija sa nu il spargem (nu ca mine...), acoperim tigaia cu un capac si lasam 3-5 minute, pana ce oul este facut si deasupra.
Punem sare si piper dupa gust.
Cam gata!
Keep it simple!
Monday, January 16, 2012
Rucola cu ananas
Salata colorata :). Am citit mai demult ca o masa completa trebuie sa contina cele trei culori ale semaforului: rosu, galben si verde. In aceasta salata avem rosu de la sfecla, galben de la ananas si verde de la rucola. Me gusta!
Ingredientele (2 portii):
Salata:
100-150 g rucola
2 oua fierte
jumatate de ananas proaspat (mic)
300 g sfecla rosie fiarta
Dressing:
6 linguri suc de portocale
4 linguri suc de lamaie
4 linguri ulei de masline
sare, piper
Modul de preparare:
1. Spalam si scurgem bine de apa rucola. Taiem cubulete ouale fierte, ananasul si sfecla rosie (am gasit de cumparat sfecla rosie deja fiarta si curatata - la Lidl). Punem toate ingredientele intr-un castron;
2. Dressing-ul il preparam amestecand bine toate ingredientele: suc de portocale, suc de lamaie, ulei de masline, sare, piper;
3. Turnam dressing-ul peste salata, amestecam si savuram.
Keep it simple!
Ingredientele (2 portii):
Salata:
100-150 g rucola
2 oua fierte
jumatate de ananas proaspat (mic)
300 g sfecla rosie fiarta
Dressing:
6 linguri suc de portocale
4 linguri suc de lamaie
4 linguri ulei de masline
sare, piper
Modul de preparare:
1. Spalam si scurgem bine de apa rucola. Taiem cubulete ouale fierte, ananasul si sfecla rosie (am gasit de cumparat sfecla rosie deja fiarta si curatata - la Lidl). Punem toate ingredientele intr-un castron;
2. Dressing-ul il preparam amestecand bine toate ingredientele: suc de portocale, suc de lamaie, ulei de masline, sare, piper;
3. Turnam dressing-ul peste salata, amestecam si savuram.
Keep it simple!
Saturday, January 14, 2012
Placinta cu spanac si branza
Este o placinta greceasca, Spanakopita o cheama :) da, stiu, numele este amuzant, dar nu are nimic de-a face cu copitele, ci cu spanacul si cu "pita".
Ingredientele (pentru o tava mare, de cuptor):
Umplutura:
1 kg spanac tocat (eu am folosit congelat)
125 ml ulei de masline
4 cepe mari
1 legatura patrunjel
1 legatura marar
1/4 lingurita nucsoara macinata
sare, piper
200-250 g feta
4 oua
250 g branza proaspata de vaci
2 linguri smantana
Pita:
1 pachet foi de placinta (500 g)
100 g unt topit
100 ml ulei de masline
Modul de preparare:
Umplutura: 1. Taiem ceapa marunt si o punem intr-o tigaie incapatoare la foc mediu (eu am folosit un wok) sa se inmoaie in uleiul de masline incins. Cand a devenit translucida adaugam spanacul scurs bine de apa, patrunjelul si mararul, toate tocate marunt, si mai lasam pe foc cam 10 minute. Cand s-a evaporat tot lichidul adaugam nucsoara, sare, piper si mai lasam 2-3 minute la foc, amestecand. Lasam apoi la racit;
2. Amestecam branza feta sfaramata cu branza proaspata, smantana si cele 4 oua, apoi adaugam compozitia de spanac;
Pita: 3. Amestecam untul topit cu uleiul de masline. Ungem tava de la aragaz cu o pensula inmuiata in aceasta compozitie, apoi punem foile de placinta astfel: punem o foaie, o ungem, iar foaie, iar ungem, pana terminam o jumatate din cantitatea de foi.
4. Punem umplutura, apoi iar foi, ungand fiecare foaie in parte. Inainte de-a o baga la cuptor, crestam foile de deasupra, formand portiile, incercand, pe cat posibil, sa nu ajungem la umplutura;
5. Dam la cuptorul incins la 170 grade pentru 40-50 minute, pana cand placinta este frumos rumenita deasupra
Keep it simple!
Ingredientele (pentru o tava mare, de cuptor):
Umplutura:
1 kg spanac tocat (eu am folosit congelat)
125 ml ulei de masline
4 cepe mari
1 legatura patrunjel
1 legatura marar
1/4 lingurita nucsoara macinata
sare, piper
200-250 g feta
4 oua
250 g branza proaspata de vaci
2 linguri smantana
Pita:
1 pachet foi de placinta (500 g)
100 g unt topit
100 ml ulei de masline
Modul de preparare:
Umplutura: 1. Taiem ceapa marunt si o punem intr-o tigaie incapatoare la foc mediu (eu am folosit un wok) sa se inmoaie in uleiul de masline incins. Cand a devenit translucida adaugam spanacul scurs bine de apa, patrunjelul si mararul, toate tocate marunt, si mai lasam pe foc cam 10 minute. Cand s-a evaporat tot lichidul adaugam nucsoara, sare, piper si mai lasam 2-3 minute la foc, amestecand. Lasam apoi la racit;
2. Amestecam branza feta sfaramata cu branza proaspata, smantana si cele 4 oua, apoi adaugam compozitia de spanac;
Pita: 3. Amestecam untul topit cu uleiul de masline. Ungem tava de la aragaz cu o pensula inmuiata in aceasta compozitie, apoi punem foile de placinta astfel: punem o foaie, o ungem, iar foaie, iar ungem, pana terminam o jumatate din cantitatea de foi.
4. Punem umplutura, apoi iar foi, ungand fiecare foaie in parte. Inainte de-a o baga la cuptor, crestam foile de deasupra, formand portiile, incercand, pe cat posibil, sa nu ajungem la umplutura;
5. Dam la cuptorul incins la 170 grade pentru 40-50 minute, pana cand placinta este frumos rumenita deasupra
Keep it simple!
Subscribe to:
Posts (Atom)