Labels

Thursday, January 26, 2012

Crochete de stiuca

Dupa ce am decapitat stiuca si i-am taiat coada (din care am facut ciorba), ne-am apucat de dezosat. Procedeul cere timp si foarte multa rabdare. Adica dureaza cam o ora!!! Si au ramas cam 500 g de carne.


Ingredientele:
carne de stiuca dezosata
sarepiper
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita praf de usturoi
un praf de rozmarin
1 ou
150 g faina
150 g pesmet
coaja rasa de la o lamaie
ulei


Modul de preparare:
1. Amestecam pestele dezosat cu sare, piper, praf de copt si praf de usturoi.
2. Pregatim "linia de asamblare": in trei recipiente diferite punem: 1. faina, 2. ou batut bine si amestecat cu sare, piper, si un praf de rozmarin. 3. In al treilea recipient punem pesmetul amestecat cu coaja de lamaie.
3. Umezim mainile cu apa si din peste formam crochete pe care le tavalim, pe rand si in aceasta ordine prin: faina, ou, pesmet.
4. Acum avem de ales intre a le praji in ulei incins si a le coace la cuptor. Pentru varianta prajita: Punem crochetele in ulei incins, tinem la foc mediu pana devin aurii, intoarcem, apoi scoatem pe prosoape de hartie pentru a scapa de excesul de ulei.
Varianta la cuptor: punem crochetele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin ulei si dam la cuptorul incins la 220 grade (fan) pentru 10-15 minute. Nu lasati mai mult, pentru ca pestele se usuca, devine tare si fad (stiu din experienta ;)).
Eu am ales sa le fac la cuptor.

Enjoy!

Wednesday, January 25, 2012

Ciorba de stiuca

Ce poti face cand ai o stiuca? Alegerile sunt foarte variate... Eu am ales sa fac o ciorba si fish fingers. La ciorba am folosit capul, coada, pielea si sira. Stiuca mea a avut in jur de 2 kg.


Ingredientele (oala mica 2.5 l):
stiuca
1 morcov
1 ceapa
1/2 ardei gras
3 linguri ulei
2 linguri orez
sare
2-3 linguri suc de lamaie
leustean, patrunjel

Modul de preparare:
1. Intai de toate curatam pestele (adica solzii, evisceram si scoatem branhiile) - eu l-am avut gata curatat :)
2. Taiem capul si coada. Pentru ca am ales sa fac si fish fingers, stiuca trebuia sa fie dezosata si fara piele, asa ca am folosit si sira si pielea la ciorba.
3. Curatam, spalam si taiem marunt ceapa si morcovul si le punem la fiert. Adaugam sare si ulei. Cand apa incepe sa fiarba, adaugam orezul spalat. Dupa 10 minute adaugam si ardeiul gras. Mai lasam la fiert 10-15 minute, adaugam pestele si mai lasam pe foc 7- 10 minute.
4. Adaugam sucul de lamaie, stingem focul, punem patrunjelul si leusteanul si asteptam sa se raceasca un pic pentru a putea sa o mancam.
Inainte de-a o servi scoatem sira si pielea si le dam la pisici :).

Keep it simple!

Monday, January 23, 2012

Clatite cu fructe confiate

Biba a plecat pentru o saptamana la Miami. Imi sta capul doar la USA :). Daca eu nu pot ajunge acolo deocamdata, atunci aduc USA la mine. Macar in bucatarie. Imi plac mai mult clatitele americane (pancakes) decat cele frantuzesti (crepes). Se fac mai usor, nu ai timp de asteptare si sansele sa le "gresesti" sunt mult-mult mai mici.


Ingredientele (pentru 10-15 buc):
3 oua
120 g faina
1 lingurita praf de copt
150 ml lapte
3 linguri zahar
3 plicuri zahar vanilat
1 praf de sare
1 praf de scortisoara macinata
150 g fructe confiate

Modul de preparare:
1. Separam galbenusurile de albusuri.
Batem albusurile impreuna cu praful de sare pana devin spuma tare-tare, apoi adaugam zaharul si zaharul vanilat si mai batem inca un minut (la mixer).
2. Amestecam galbenusurile cu faina, praful de copt, laptele si scortisoara.
3. Punem albusurile batute peste aluatul cu galbenusuri, adaugam si fructele confiate (eu am pus fructe confiate asortate: ananas, stafide, papaya, cirese, mere, zmeura, merisoare. In loc de fructe confiate puteti folosi banane, fructe de padure proaspete sau mere coapte) si amestecam cu o spatula.
4. Incingem o tigaie non-aderenta la foc mic-mic si cu un polonic punem compozitia in tigaie. Lasam pana devine aurie (cam un minut), apoi intoarcem, mai lasam un minut si Gata! Nu, nu am uitat, grasime nu se pune, iar daca tigaia este buna (nu are teflonul sarit) si focul ramane mic, nu se lipesc clatitele.

Noi le-am servit cu peltea. Yummi-yummi!

Friday, January 20, 2012

Gustare

Pe la ora 10-11 le dau copiilor o gustare. De obicei fructe. Gustarea de azi: banane cu miere


Keep it simple!

Thursday, January 19, 2012

Ciorba de vita

Dintre toate ciorbele, aceasta este preferata mea. Imi amintesc de vremurile cand mergeam cu parintii in concediu si zilnic imi luam la pranz ciorba de vita cu smantana. Intai imi aduceau smantana. Pana venea ciorba, eu mancam o portie de smantana. Asa fac si acum. Inainte de ciorba, macar o felie de paine cu smantana :) Si mai am acasa un client care face la fel :)


Ingredientele (oala de 4.5 l):
500 g carne de vita + os de vita (rasol)
1 ceapa
2 morcovi
1 telina mica
1 pastarnac
1 ardei gras
250 ml suc de rosii
1 ou
patrunjel, leustean verde
sare

Modul de preparare:
1. Taiem carnea cubulete si o punem la fiert, impreuna cu osul, in apa rece cu sare. Spumam si lasam sa fiarba pana se inmoaie carnea (timpul de fierbere poate varia foarte mult - de la 30 minute pana la 2-3 ore, in functie de carne: vitel, manzat, vaca...). Daca nu aveti os si daca folositi carne fara grasime, neaparat adaugati ulei, 4-5 linguri;
2. Dupa ce carnea a fiert, curatam, spalam si taiem legumele: ceapa, morcovii, telina, pastarnacul, ardeiul si le punem in ciorba. Lasam la fiert cam 20 de minute;
3. Adaugam sucul de rosii. Vara putem folosi rosii decojite date pe razatoare sau taiate cubulete. Lasam la fiert inca 10 minute;
4. Mie imi place sa dreg ciorba de vita cu un ou: batem bine-bine, peste el adaugam un polonic-doua de ciorba, apoi turnam in oala, mai lasam sa fiarba cateva secunde si putem stinge focul;
5. Punem o mana de patrunjel si una de leustean tocat si gata ciorbita-minune :)

Servita neaparat cu smantana si ardei iute :)
Enjoy!

Wednesday, January 18, 2012

Salata de fasole verde





Ingredientele:
500 g fasole verde
2-3 catei de usturoi
3 linguri ulei de masline
2 linguri otet de mere
sare, piper
patrunjel verde

Modul de preparare:
1. Curatam, spalam si fierbem fasolea verde. Nu o fierbeti prea tare, pentru ca se sfarama si nu mai are nuciun gust. Eu am folosit fasole congelata (de casa, nu din cea cumparata). Daca folositi fasole congelata cumparata, respectati timpul de fierbere mentionat pe pachet;
2. Scurgem bine de apa fasolea, o punem intr-un castron, adaugam usturoiul pisat, ulei, otet, sare, piper si patrunjel tocat.
Amestecati si savurati!

Keep it simple!

Tuesday, January 17, 2012

Ou-ochi in paine

Destul de usor de facut si arata foarte frumos. Un mic-dejun consistent!


Ingredientele:
1 felie de paine toast
1 ou
sare, piper
ulei pentru prajit
2-3 linguri de lapte

Modul de preparare:
Decupam mijlocul feliei de paine cu cutitul sau cu ajutorul unui pahar. Stropim cu lapte painea (partea care ramane dupa ce inlaturam centrul), apoi punem in tigaie in uleiul incins, in mijloc punem oul, avand grija sa nu il spargem (nu ca mine...), acoperim tigaia cu un capac si lasam 3-5 minute, pana ce oul este facut si deasupra.
Punem sare si piper dupa gust.

Cam gata!

Keep it simple!