Labels

Thursday, January 19, 2012

Ciorba de vita

Dintre toate ciorbele, aceasta este preferata mea. Imi amintesc de vremurile cand mergeam cu parintii in concediu si zilnic imi luam la pranz ciorba de vita cu smantana. Intai imi aduceau smantana. Pana venea ciorba, eu mancam o portie de smantana. Asa fac si acum. Inainte de ciorba, macar o felie de paine cu smantana :) Si mai am acasa un client care face la fel :)


Ingredientele (oala de 4.5 l):
500 g carne de vita + os de vita (rasol)
1 ceapa
2 morcovi
1 telina mica
1 pastarnac
1 ardei gras
250 ml suc de rosii
1 ou
patrunjel, leustean verde
sare

Modul de preparare:
1. Taiem carnea cubulete si o punem la fiert, impreuna cu osul, in apa rece cu sare. Spumam si lasam sa fiarba pana se inmoaie carnea (timpul de fierbere poate varia foarte mult - de la 30 minute pana la 2-3 ore, in functie de carne: vitel, manzat, vaca...). Daca nu aveti os si daca folositi carne fara grasime, neaparat adaugati ulei, 4-5 linguri;
2. Dupa ce carnea a fiert, curatam, spalam si taiem legumele: ceapa, morcovii, telina, pastarnacul, ardeiul si le punem in ciorba. Lasam la fiert cam 20 de minute;
3. Adaugam sucul de rosii. Vara putem folosi rosii decojite date pe razatoare sau taiate cubulete. Lasam la fiert inca 10 minute;
4. Mie imi place sa dreg ciorba de vita cu un ou: batem bine-bine, peste el adaugam un polonic-doua de ciorba, apoi turnam in oala, mai lasam sa fiarba cateva secunde si putem stinge focul;
5. Punem o mana de patrunjel si una de leustean tocat si gata ciorbita-minune :)

Servita neaparat cu smantana si ardei iute :)
Enjoy!

Wednesday, January 18, 2012

Salata de fasole verde





Ingredientele:
500 g fasole verde
2-3 catei de usturoi
3 linguri ulei de masline
2 linguri otet de mere
sare, piper
patrunjel verde

Modul de preparare:
1. Curatam, spalam si fierbem fasolea verde. Nu o fierbeti prea tare, pentru ca se sfarama si nu mai are nuciun gust. Eu am folosit fasole congelata (de casa, nu din cea cumparata). Daca folositi fasole congelata cumparata, respectati timpul de fierbere mentionat pe pachet;
2. Scurgem bine de apa fasolea, o punem intr-un castron, adaugam usturoiul pisat, ulei, otet, sare, piper si patrunjel tocat.
Amestecati si savurati!

Keep it simple!

Tuesday, January 17, 2012

Ou-ochi in paine

Destul de usor de facut si arata foarte frumos. Un mic-dejun consistent!


Ingredientele:
1 felie de paine toast
1 ou
sare, piper
ulei pentru prajit
2-3 linguri de lapte

Modul de preparare:
Decupam mijlocul feliei de paine cu cutitul sau cu ajutorul unui pahar. Stropim cu lapte painea (partea care ramane dupa ce inlaturam centrul), apoi punem in tigaie in uleiul incins, in mijloc punem oul, avand grija sa nu il spargem (nu ca mine...), acoperim tigaia cu un capac si lasam 3-5 minute, pana ce oul este facut si deasupra.
Punem sare si piper dupa gust.

Cam gata!

Keep it simple!

Monday, January 16, 2012

Rucola cu ananas

Salata colorata :). Am citit mai demult ca o masa completa trebuie sa contina cele trei culori ale semaforului: rosu, galben si verde. In aceasta salata avem rosu de la sfecla, galben de la ananas si verde de la rucola. Me gusta!


Ingredientele (2 portii):
Salata:
100-150 g rucola
2 oua fierte
jumatate de ananas proaspat (mic)
300 g sfecla rosie fiarta
Dressing:
6 linguri suc de portocale
4 linguri suc de lamaie
4 linguri ulei de masline
sare, piper


Modul de preparare:
1. Spalam si scurgem bine de apa rucola. Taiem cubulete ouale fierte, ananasul si sfecla rosie (am gasit de cumparat sfecla rosie deja fiarta si curatata - la Lidl). Punem toate ingredientele intr-un castron;
2. Dressing-ul il preparam amestecand bine toate ingredientele: suc de portocale, suc de lamaie, ulei de masline, sare, piper;
3. Turnam dressing-ul peste salata, amestecam si savuram.

Keep it simple!

Saturday, January 14, 2012

Placinta cu spanac si branza

Este o placinta greceasca, Spanakopita o cheama :) da, stiu, numele este amuzant, dar nu are nimic de-a face cu copitele, ci cu spanacul si cu "pita".


Ingredientele (pentru o tava mare, de cuptor):
Umplutura:
1 kg spanac tocat (eu am folosit congelat)
125 ml ulei de masline
4 cepe mari
1 legatura patrunjel
1 legatura marar
1/4 lingurita nucsoara macinata
sare, piper
200-250 g feta
4 oua
250 g branza proaspata de vaci
2 linguri smantana
Pita:
1 pachet foi de placinta (500 g)
100 g unt topit
100 ml ulei de masline


Modul de preparare:
Umplutura: 1. Taiem ceapa marunt si o punem intr-o tigaie incapatoare la foc mediu (eu am folosit un wok) sa se inmoaie in uleiul de masline incins. Cand a devenit translucida adaugam spanacul scurs bine de apa, patrunjelul si mararul, toate tocate marunt, si mai lasam pe foc cam 10 minute. Cand s-a evaporat tot lichidul adaugam nucsoara, sare, piper si mai lasam 2-3 minute la foc, amestecand. Lasam apoi la racit;
2. Amestecam branza feta sfaramata cu branza proaspata, smantana si cele 4 oua, apoi adaugam compozitia de spanac;
Pita: 3. Amestecam untul topit cu uleiul de masline. Ungem tava de la aragaz cu o pensula inmuiata in aceasta compozitie, apoi punem foile de placinta astfel: punem o foaie, o ungem, iar foaie, iar ungem, pana terminam o jumatate din cantitatea de foi.
4. Punem umplutura, apoi iar foi, ungand fiecare foaie in parte. Inainte de-a o baga la cuptor, crestam foile de deasupra, formand portiile, incercand, pe cat posibil, sa nu ajungem la umplutura;
5. Dam la cuptorul incins la 170 grade pentru 40-50 minute, pana cand placinta este frumos rumenita deasupra


Keep it simple!

Friday, January 13, 2012

Supa de pui cu legume

Este probabil cea mai buna supa pe care am facut-o vreodata. Verdictele asupra mancarurilor pe care le fac sunt date de linistea din timpul mesei. Cu cat este mai liniste, cu atat mancarea este mai buna. Toti sunt ocupati cu papa :). Sigur, se accepta sunete ca: "mmmmm", "yammmiiii", "bun-bun"


Ingredientele (4 portii):
Pentru sote:
200 g piept de pasare
1 morcov
1 ceapa
1/2 dovlecel
1 ardei gras
unt
paste (taitei, alfabet, stelute...)
sare
patrunjel
Pentru supa de legume:
1 morcov
1/2 dovlecel
1 telina mica
1 pastarnac
sare

Modul de preparare:
1. Am inceput cu supa de legume. Puteti sari etapa aceasta si faceti o supa de la plic sau din delikat/vegeta... Eu nu mai folosesc aceste produse de vreo 6 ani, dar este alegerea fiecaruia. Asadar, curatam legumele (morcov, dovlecel, telina, pastarnac) si le punem la fiert cu 2 l de apa. Adaugam sare dupa gust. Puteti pune mai multe legume daca vreti. Lasati la fiert cel putin 30 de minute;
2. In timp ce se face supa, curatam celelalte legume si le taiem cubulete. Pieptul de pasare (eu am folosit pui) il spalam, apoi il taiem cubulete;
3. Intr-o tigaie suficient de mare topim o ligurita de unt, apoi adaugam ardeii (puteti folosi ardei de mai multe culori), ii lasam la sotat 1-2 minute, apoi ii scoatem. Continuam, pe rand, cu celelalte legume (ceapa, dovlecel, morcov), completand cu unt daca este cazul si sotandu-le 1-2 minute. La sfarsit sotam pieptul de pui, ceva mai mult, 2-4 minute, pana se albeste pe toate partile.
4. Punem carnea si legumele sotate intr-o oala, adaugam supa facuta anterior (o strecuram inainte!) si lasam la fiert 20-30 de minute. Adaugam pastele si lasam la fiert conform indicatiilor de pe pachet. Daca aveti dubii cu privire la cantitatea de paste pe care trebuie sa o folositi, fierbeti-le separat.
Adaugam patrunjel tocat si savuram :)

Enjoy! Make it fun!

Thursday, January 12, 2012

Salata cu rodii

Imi plac foarte mult rodiile. Sunt asa dulci, aromate, parfumate!!! Pe langa gustul minunat, consumul unei rodii pe zi asigura circa 40% din DZR de vitamina C pentru adulti. Nivelul antioxidantilor din rodii este depasit doar de cel al fructelor goji. Nivelul antioxidantilor din ceaiul verde, de exemplu, (campion si el la acest capitol) ajunge la doar o treime din cel al rodiilor.
Pledoaria pro-rodii poate continua pe muuuulte pagini, iar alte resurse ca sa va convingeti puteti gasi cateva milioane pe net.


Ingredientele:
salata verde
semintele de la o jumatate de rodie (modul de curatare il puteti gasi aici)
masline
50-100 g branza (feta sau telemea)
Dressing:
2 lingurite suc de lamaie
1 lingurita maioneza
2 lingurite iaurt
sare, piper

Modul de preparare:
1. Spalam salata, o scurgem de apa apoi o rupem in bucatele mai mici. Punem intr-un castron. Tip: eu am folosit o salata ambalata, gata de consum, care avea si cateva bucatele de sfecla rosie;
2. Adaugam: masline, branza taiata cubulete sau sfaramata cu mana, semintele de rodii.
3. Eu am facut un dressing amestecand suc de lamaie cu maioneza, iaurt, sare si piper. Puteti sa faceti ce dressing vreti voi, pe mine asa m-a inspirat aceasta salata.
4. Turnam dressing-ul peste salata, amestecam putin si e gata! Mai putin de 5 minute!

Keep it simple!