Labels

Monday, July 02, 2012

Burger de vita

Un pranz satios. Junk food transformat in very good food :)


Ingredientele:
Pentru chiftele:
500 g carne de vita tocata
2 oua
1 varf de cutit de bicarbonat de sodiu
1 ceapa tocata marunt
3 catei de usturoi pisati
sare, piper
2 lingurite amestec de: marar, oregano, cimbru, boia de ardei (eu am pus dulce)
Desavarsim cu:
chifle
ketchup
sos remoulade
ceapa tocata fin
felii de castravete (murat sau proaspat)
salata verde
felii de rosii

Modul de preparare:
1. Omogenizam carnea cu ceapa, ouale, bicarbonatul, usturoiul, sare, piper si amestecul de ierburi aromatice;
2. Dupa ce lasam compozitia sa se "odihneasca" 15 minute, facem chiftele foarte turtite (sa fie un pic mai mari decat chifla, pentru ca se strang putin la cuptor) pe care le punem intr-o tava pe hartie de copt. Dam la cuptor la 200 grade 15 minute. Desigur, puteti sa le faceti la gratar sau prajite in putin ulei de masline;
3. Partea frumoasa acum urmeaza: fiecare alege cum sa-si faca burger-ul :).

Keep it simple! Make it fun!

Saturday, June 30, 2012

Durata sterilizarii fructelor

Daca nu stiti exact cat sa lasati la fiert sticlele cu compot pentru iarna, iata o lista cu timpul de fierbere pentru cateva tipuri de fructe. Atentie, timpul indicat (in minute) se calculeaza din momentul in care compotul din sticle incepe sa faca bule.


Tabelul de mai sus este dintr-o carte de Ecaterina Teisanu "Conserve de legume si fructe", 1955.

Be smart! Keep it simple!

Friday, June 29, 2012

Cookies cu piersici

Ca toate retetele de cookies, si aceasta se face foarte usor, insa nu mai sunt la fel de bune a doua zi, pentru ca, din cauza fructelor zemoase, se inmoaie. O reteta adaptata dupa Martha Stewart.


Ingredientele:
300 g faina
3/4 lingurita sare
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
150 g unt la temperatura camerei
230 g zahar
1 ou
1 lingurita esenta de vanilie
250 g piersici (fara samburi si coaja; taiate cubulete)
100 g gem/dulceata de piersici

Modul de preparare:
1. Cernem impreuna faina, sarea si bicarbonatul;
2. Frecam spuma untul cu zaharul, apoi incorporam pe rand: oul, esenta de vanilie si amestecul de faina;
3. Cu o spatula incorporam gemul si piersicile taiate cubulete;
4. Dam la cuptorul incins la 190 grade, timp de 12 minute.

Gata! Keep it simple!

Thursday, June 28, 2012

Compot de visine

Cand am facut compotul de visine pentru iarna, a trebuit sa fac si pentru consumul imediat, ca am cerere :).


Ingredientele:
1 l apa
3-4 linguri zahar (depinde cat de dulce doriti compotul, puteti pune si mai mult...)
300 g visine (cu samburi)

Modul de preparare:
1. Punem la fiert apa cu zaharul;
2. Cand apa incepe sa fiarba, adaugam visinele;
3. Lasam la foc mediu 10 minute, apoi asteptam sa se raceasca.

Keep it simple!

Wednesday, June 27, 2012

Compot de visine pentru iarna

O alternativa mult mai sanatoasa la sucurile din comert!


Ingredientele:
visine
apa
zahar

Modul de preparare:
1. In sticlele foarte bine spalate, punem cam 1/3 visine (cu tot cu samburi), 2-3 linguri de zahar, apoi umplem sticlele cu apa rece, lasand in jur de 5 cm liber;
2. Legam sticlele cu celofan sau le punem capacele. Pe fundul unei oale suficient de inalte cat sa cuprinda sticlele punem un prosop de bucatarie, asezam cu grija sticlele si umplem oala cu apa, un pic sub nivelul apei din sticla, cam asa:


3. Punem la foc mediu. Dupa ce apa din sticle incepe sa faca bule, mai lasam la fiert 15 minute. Eu am folosit sticle de 1 l. Daca folositi sticle mai mici, scadeti timpul de fierbere (pentru 0,5 l lasati 10 minute).
Lasam sticlele sa se raceasca in oala cu apa.
Gata! Camara incepe sa se umple cu bunatati pentru iarna!

Keep it simple!

Wednesday, June 20, 2012

Clatite cu fructe si branza

Tot simpla, delicioasa si de vara :)


Ingredientele:
6 clatite
6 linguri crema de branza
1 lingura smantana
1 ou
2 linguri zahar (brun)
fructe proaspete la alegere

Modul de preparare:
1. Facem clatitele. Eu le-am facut dupa aceasta reteta;
2. Amestecam branza, smantana, oul si zaharul;
3. Daca folositi fructe mari (ex: caise, piersici), acestea trebuie taiate cubulete; daca folositi cirese, de ex, scoateti-le samburii (si musafirii :P);
4. Pe fiecare clatita punem in mijloc 2 linguri de fructe (in cazul meu caise si piersici) iar deasupra o lingura din amestecul de branza. Impaturim si le punem intr-un vas termorezistent. Dam la cuptor la 160 grade, timp de 10-12 minute.
Cu o cupa de inghetata deasupra, este un desert delicios!


Keep it simple!

Friday, June 15, 2012

Prajitura cu fructe

Adaptata dupa o reteta Anna Olson, aceasta prajitura cred ca este perfecta pentru zilele calduroase de vara. Fara crema, cu multe fructe, nu se strica daca nu o tii in frigider. Intr-un cuvant: excelenta.


Ingredientele:
Aluatul:
300 g faina
2+1/2 lingurite praf de copt
1 lingurita sare
75 g unt la temperatura camerei
50 g zahar brun
2 oua la temperatura camerei
1 lingurita esenta de vanilie
200 ml lapte la temperatura camerei
Fructe:
orice fructe va plac, eu am folosit o combinatie de caise, piersici si cirese
Crusta:
50 g faina
30 g zahar brun
1 lingurita scortisoara
75 g unt la temperatura camerei

Modul de preparare:
1. Cernem impreuna ingredientele uscate: faina, praf de copt, sare;
2. Separat, amestecam untul cu zaharul (manual sau cu mixerul), adaugam esenta de vanilie si ouale. In aceasta compozitie vom incorpora ingredientele uscate si laptele in doua-trei reprize (ingrediente uscate-lapte-ingrediente uscate-lapte);
3. Amestecam toate ingrtedientele pentru crusta de deasupra: faina, zahar, scortisoara, unt;
4. Turnam aluatul in forma (o forma cu pereti detasabili si diametrul de 26 cm) si punem deasupra, in strat generos, fructele, apoi punem si crusta, din loc in loc, cu o lingurita sau cu mana;
5. Dam la cuptor, la 180 grade timp de 45 de minute.


Keep it simple! Make it delicious!