Labels

Thursday, August 09, 2012

Cataif

De mult nu am mai facut un cataif! Ingredientele le aveam cumparate de vreo doua saptamani, ramasese doar sa trec la treaba.
Nu stiu de ce, dar eu asociez cataiful cu "La Medeleni". Adica stiu de ce, dar nu imi dau seama de ce atunci cand zic "cataif" nu ma gandesc de exemplu la Turcia; ar fi mai logic, nu?! In fine, fiecare cu asocierile lui... :)
Pentru ca este o prajitura foarte dulce, am preferat sa fac o cantitate mai mica, o tava de cozonac. De obicei faceam in tava de la cuptor, dar era muuuult prea mult.



Ingredientele (pentru o tava de cozonac de aproximativ 27*8 cm):
200 g fidea foarte fina (sau speciala pentru cataif)
25 g unt
150 ml lapte cald
200 ml apa
200 g zahar
1 plic zahar vanilat
1 lingurita esenta de rom
400 ml smantana pentru frisca
optional: migdale coapte macinate (sau fistic)


Modul de preparare:
1. Pe fundul tavii asezam cat mai uniform fideaua. O sfaramam usor cu mana, astfel incat sa se aseze bine. Deasupra punem untul taiat in cubulete mici. Dam la cuptor, la 160 grade timp de 15 minute. In acest timp trebuie sa amestecam fideaua de cateva ori (2-4 ori), pentru a se coace uniform si a nu se arde;
2. Dupa ce fideaua s-a rumenit frumos, scoatem tava din cuptor si turnam laptele incalzit, apoi dam din nou la cuptor pentru 5-10 minute;
3. In timp ce fideaua se imbiba de lapte, facem un sirop din apa si zahar. Cand siropul este gata, adaugam la el zaharul vanilat si esenta de rom;
4. Scoatem iar tava de la cuptor si turnam siropul, apoi punem din nou la copt pentru 10-15 minute (depinde foarte mult de cuptor, asa ca fiti cu ochii pe deliciosul preparat. Nu cred ca doriti ca in loc de cataif sa aveti o fidea arsa);
5. Dupa ce timpul s-a scurs, scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca complet;
6. Batem bine-bine smanatana pentru frisca, apoi o punem peste blatul facut din taitei si dam la frigider pentru minim 4 ore.

Daca decideti sa puneti migdale sau fistic: folositi din cele crude, neprajite. Eu am folosit migdale pe care le-am macinat si le-am adaugat in strat subtire la pasul 4, adica: turnam siropul, punem si migdalele apoi dam la cuptor. Deasupra am ornat cu migdale macinate, dar coapte (de mine).

Desi pare destul de migalos, eu cred ca este o prajitura usor de facut si foarte putin pretentioasa la preparare. Make it fun!

Wednesday, August 08, 2012

Somon cu sos

Mai aveam in frigider doua bucati de file de somon. Hmmm ce sa fac cu ele? Rapid de tot, le-am pus pe gratar. Pentru a varia un pic, am inventat un sos delicios (nesteptat chiar si pentru mine hehehe). Iata ce a iesit:



Ingredientele:
somon (file sau medalion)
100 g iaurt
1 lingura smantana
1 lingurita mustar
sucul de la jumatate de lamaie
1 lingurita praf de usturoi (sau usturoi proaspat, pisat)
sare
piper din belsug

Modul de preparare:
1. Puneti somonul la gratar;
2. In timp ce pestele se face pe gratar, facem si sosul, amestecand bine ingredientele: iaurt, smantana, mustar, suc de lamaie, usturoiul, sare, piper;
3. Peste pestele fierbinte turnati sosul. O minunatie!

Keep it simple! Make it fun and delicious!

Tuesday, August 07, 2012

Ciuperci sote

Cred ca am mai afirmat-o: iubesc ciupercile! 
Unul din preparatele super-rapide din ciuperci este sote-ul. Gustul, aroma, sosul acela.... mmmm. Un preparat de sine-statator sau o garnitura perfecta :). Daca doriti un preparat de post, inlocuiti untul cu ulei de masline



Ingredientele:
200 g ciuperci champignon proaspete (se poate prepara si cu ciuperci de la conserva; in acest caz scurgeti foarte bine ciupercile si puneti mai putina sare)
sare, piper
1 lingura de unt
100 ml vin alb

Modul de preparare:
1. Indepartam coditele ciupercilor, le curatam, le spalam, apoi le punem la scurs. Daca ciupercile sunt micute, puteti sa le lasati intregi. Daca sunt mari, este de preferat sa le taiati (sau sa le faceti la gratar :) );
2. Intr-o tigaie (wok) punem la topit untul, apoi adaugam ciupercile. Amestecam frecvent;
3. Adaugam vinul, sare si piper dupa gust.
Lasam la foc mediu cam 10 minute (timpul poate varia in functie de cantitatea de ciuperci folosita)

Pofta buna! Keep it simple!

Monday, August 06, 2012

Salata asortata de vara

Ce poate fi mai bun pe caldurile acestea decat o salata racoritoare si sanatoasa?



Ingredientele:
rosii
castraveti
ardei gras
ceapa 
masline
sare
ulei de masline
optional: tofu taiat cubulete, busuioc uscat

Modul de preparare:
Spalam legumele, le taiem, punem maslinele, sare si ulei dupa gust. Daca vreti adaugati si tofu.

Gata! Poate fi ceva mai simplu? :)

Wednesday, August 01, 2012

Idee de meniu usor de facut 2

Somon la gratar cu garnitura de legume:



Ca orice fel de peste, somonul la gratar sa face foarte repede. Chestiune de minute: 10-15 maxim, depinde de cat de mare este bucata de peste.
La garnitura puteti trage la tigaie, in unt, foarte repede un mix de legume: dovlecel, morcovi, ardei, ciuperci, porumb... ce aveti prin casa; sau folositi un mix gata ambalat, congelat.

Keep it VERY simple!

Monday, July 02, 2012

Burger de vita

Un pranz satios. Junk food transformat in very good food :)


Ingredientele:
Pentru chiftele:
500 g carne de vita tocata
2 oua
1 varf de cutit de bicarbonat de sodiu
1 ceapa tocata marunt
3 catei de usturoi pisati
sare, piper
2 lingurite amestec de: marar, oregano, cimbru, boia de ardei (eu am pus dulce)
Desavarsim cu:
chifle
ketchup
sos remoulade
ceapa tocata fin
felii de castravete (murat sau proaspat)
salata verde
felii de rosii

Modul de preparare:
1. Omogenizam carnea cu ceapa, ouale, bicarbonatul, usturoiul, sare, piper si amestecul de ierburi aromatice;
2. Dupa ce lasam compozitia sa se "odihneasca" 15 minute, facem chiftele foarte turtite (sa fie un pic mai mari decat chifla, pentru ca se strang putin la cuptor) pe care le punem intr-o tava pe hartie de copt. Dam la cuptor la 200 grade 15 minute. Desigur, puteti sa le faceti la gratar sau prajite in putin ulei de masline;
3. Partea frumoasa acum urmeaza: fiecare alege cum sa-si faca burger-ul :).

Keep it simple! Make it fun!