De mult nu am mai facut un cataif! Ingredientele le aveam cumparate de vreo doua saptamani, ramasese doar sa trec la treaba.
Nu stiu de ce, dar eu asociez cataiful cu "La Medeleni". Adica stiu de ce, dar nu imi dau seama de ce atunci cand zic "cataif" nu ma gandesc de exemplu la Turcia; ar fi mai logic, nu?! In fine, fiecare cu asocierile lui... :)
Pentru ca este o prajitura foarte dulce, am preferat sa fac o cantitate mai mica, o tava de cozonac. De obicei faceam in tava de la cuptor, dar era muuuult prea mult.
Ingredientele (pentru o tava de cozonac de aproximativ 27*8 cm):
200 g fidea foarte fina (sau speciala pentru cataif)
25 g unt
150 ml lapte cald
200 ml apa
200 g zahar
1 plic zahar vanilat
1 lingurita esenta de rom
400 ml smantana pentru frisca
optional: migdale coapte macinate (sau fistic)
Modul de preparare:
1. Pe fundul tavii asezam cat mai uniform fideaua. O sfaramam usor cu mana, astfel incat sa se aseze bine. Deasupra punem untul taiat in cubulete mici. Dam la cuptor, la 160 grade timp de 15 minute. In acest timp trebuie sa amestecam fideaua de cateva ori (2-4 ori), pentru a se coace uniform si a nu se arde;
2. Dupa ce fideaua s-a rumenit frumos, scoatem tava din cuptor si turnam laptele incalzit, apoi dam din nou la cuptor pentru 5-10 minute;
3. In timp ce fideaua se imbiba de lapte, facem un sirop din apa si zahar. Cand siropul este gata, adaugam la el zaharul vanilat si esenta de rom;
4. Scoatem iar tava de la cuptor si turnam siropul, apoi punem din nou la copt pentru 10-15 minute (depinde foarte mult de cuptor, asa ca fiti cu ochii pe deliciosul preparat. Nu cred ca doriti ca in loc de cataif sa aveti o fidea arsa);
5. Dupa ce timpul s-a scurs, scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca complet;
6. Batem bine-bine smanatana pentru frisca, apoi o punem peste blatul facut din taitei si dam la frigider pentru minim 4 ore.
Daca decideti sa puneti migdale sau fistic: folositi din cele crude, neprajite. Eu am folosit migdale pe care le-am macinat si le-am adaugat in strat subtire la pasul 4, adica: turnam siropul, punem si migdalele apoi dam la cuptor. Deasupra am ornat cu migdale macinate, dar coapte (de mine).
Desi pare destul de migalos, eu cred ca este o prajitura usor de facut si foarte putin pretentioasa la preparare. Make it fun!
Labels
- afine (2)
- aluat (8)
- antreuri (19)
- Asia (2)
- avocado (1)
- branza (5)
- cafea (1)
- caise (2)
- cartofi (6)
- ceai (1)
- ceapa (5)
- cheesecake (5)
- chiftele (3)
- cina (12)
- ciocolata (10)
- ciorba (4)
- ciuperci (4)
- conserve (3)
- cookies/cupcakes/briose (18)
- copii (23)
- cozonac (5)
- Craciun/Revelion (19)
- curcan (2)
- de post (23)
- dovlecei (2)
- dovleci (2)
- dressing (4)
- dulciuri (50)
- fasole (3)
- ficatei (1)
- frisca (3)
- fructe (16)
- garnituri (8)
- iaurt (2)
- lamaie (3)
- legume (3)
- lucru manual (9)
- maioneza (2)
- masina de paine (6)
- mazare (3)
- mere (3)
- mic dejun (3)
- miel (2)
- migdale (2)
- nuci (1)
- orez (4)
- oua (4)
- parmesan (6)
- pasare (4)
- paste (9)
- peste (10)
- piersici (3)
- pizza (2)
- placinta (5)
- porc (3)
- porumb (1)
- prosciutto (2)
- pui (12)
- rapid (9)
- raw vegan (4)
- rosii (1)
- salata (11)
- sfecla rosie (1)
- sos (7)
- spanac (1)
- supe (5)
- susan (2)
- telina (2)
- tips and tricks (19)
- tort (4)
- usturoi (8)
- vegan (5)
- visine (2)
- vita (5)
No comments:
Post a Comment