Labels

Friday, November 02, 2012

Placinta cu mere

O placinta extraordinar de buna si sanatoasa. Cu multe-multe fructe de sezon!



Ingredientele:
Aluatul
170g unt taiat cubulete mici
280 g faina
30 g zahar
60 ml apa rece (de la frigider!)
1 ou
Umplutura
1200 g mere curatate si taiate cubulete mici
200 g stafide
1 lingurita zeama de lamaie
100 g zahar brun
100 g zahar alb
10 g faina
1 lingurita scortisoara

Modul de preparare:
1. Incepem cu pregatirea aluatului, pentru a salva timp: amestecam faina cu zaharul;
2. Adaugam bucatele de unt (trebuie sa fie rece, de la frigider) si omogenizam folosind un robot de bucatarie sau o furculita. Ideea este sa nu folositi mana, pentru a nu se topi untul;
3. Adaugam si apa, omogenizand bine;
4. Impartim aluatul in doua parti egale, formam cate o bila din fiecare parte de aluat, aplatizam, infasuram in folie alimentara si dam la frigider pentru minim 30 de minute;
5. In timp ce aluatul e la frigider, ne ocupam si de umplutura. Partea cu curatatul si taiatul merelor este cea care dureaza cel mai mult :). Amestecam merele cu stafidele, zeama de lamaie, zaharul brun, zaharul alb, faina si scortisoara;
6. O parte din aluatul pregatit se intinde si se acopera fundul si peretii formei, punem apoi umplutura si deasupra punem cealalta parte de aluat intins (fie facem un capac simplu, fie fasii; daca puneti un capac simplu, nu uitati sa crestati la mijloc). Deasupra ungem cu un ou batut bine, presaram putin zahar, apoi dam la cuptor, la 220 grade pentru 30 de minute si apoi inca 20-30 de minute la 160 grade.

Noua ni s-a parut delicioasa! Cu siguranta ca merele ECO de la Meme au avut o mare contributie ;)


Monday, October 29, 2012

Paste Carbonara

Din documentarea pe care am facut-o am aflat ca reteta originala de paste carbonara provine din zona Romei, ca nu contine smantana si ca se face cu spaghete.
Ei, eu am adaptat aceasta reteta la ingredientele pe care le aveam in casa si am avut un rezultat excelent.
Cred ca pastele carbonara reprezinta cea mai usoara reteta de paste pe care o stiu :)



Ingredientele (pentru 6 persoane)
500 g paste
1 ou intreg
4 galbenusuri
100 g parmesan ras foarte fin
150 g prosciutto
sare, piper

Modul de preparare:
1. Fierbem pastele conform instructiunilor de pe pachet;
2. Taiem prosciutto in fasii si il tragem la tigaie pana devine putin crocant;
3. Amestecam foarte bine oul intreg, galbenusurile si parmesanul si adaugam piper negru macinat (reteta originala cere mult, de aici si denumirea);
4. Cand pastele s-au fiert, se scurg si se pun imediat peste amestecul de ou, amestecandu-se bine.
Eu am pus prosciutto separat, puteti sa il amestecati si pe el cu pastele.

Simplu, nu? Enjoy!

Saturday, October 20, 2012

Gentute-Dovleac

De cativa ani a patruns si la noi sarbatoarea de Halloween.
Pe mine nu ma deranjeaza sa ofer copiilor mei inca un motiv de sarbatoare, pana la urma si traditia bradului de Craciun este relativ recenta ;) (dupa Primul Razboi Mondial).
Gentutele de mai jos pot fi folosite de copii pentru a strange in ele dulciurile primite.
Sunt dragute si extrem de usor de realizat.

Aveti nevoie de:
- 2 farfurii de plastic sau carton (am gasit la Carrefour farfurii de plastic portocalii);
- un obiect metalic cu care sa gauriti farfuriile (eu am folosit o surubelnita);
- panglica cu care sa uniti cele doua farfurii;
- siret pentru manere;
- hartie autocolanta pentru decor


Modul de lucru:
1. Gauriti ambele farfurii pe margine, astfel incat puse fata in fata, gaurile sa se suprapuna. Treceti apoi panglica prin gauri, astfel incat sa "coaseti" cele doua farfurii. Daca folositi farfurii de carton, puteti sa le capsati, sau sa folositi perforatorul pentru a crea gaurile. Lasati doua gauri consecutive libere


2. Prin cele doua gauri lasate libere, treceti siretul pentru manere. Eu am folosit manere de la pungile pentru cadouri. Sunt rezistente si arata foarte frumos:


3. Taiati si apoi lipiti pe una dintre fete hartia colorata dupa inspiratie. Mie mi-a iesit mai degraba o fata amuzanta decat una inspaimantatoare :)




Keep it simple! Make it fun!


Thursday, October 18, 2012

Lampas de toamna

Ce imi place toamna! Imi place lumina ei, imi plac serile si diminetile racoroase, aromele, culorile frunzelor... Nu imi plac ploile care cand se pornesc par a nu se mai sfarsi si nu imi place ceata :(.
In curand vor veni sarbatorile si serbarile de toamna: Sarbatoarea Recoltei, Halloween, Serbarea Dovleacului... multe si diferite in functie de zona geografica.
Spuneam intr-o postare mai veche ca cel mai bine imi ies lampasele de toamna.
Ca si modalitate de lucru, pasii sunt aceeasi ca si la lampasul de iarna, in plus, aveti nevoie de cateva fasii de hartie colorata, portocalie. Iata rezultatul:


Keep it simple! Make it fun!
:)

Friday, September 07, 2012

Cookies cu pasta de susan si ciocolata

Cei patru ani de liceu au reprezentat o perioada foarte frumoasa a vietii mele. Pastrez din acea perioada foarte multe amintiri dragi. Cu colegi si cu profesori. Cand am facut acesti cookies, mi-a revenit obsesiv in minte ceva ce profa' de geografie ne-a impartasit: prietenii pe care vi-i veti face in liceu va vor ramane prieteni adevarati toata viata. Nu stiu cati dintre profesorii care predau acum mai au de impartasit un gand bun elevilor, nu stiu cati dintre elevi mai au rabdare sa asculte un sfat sau macar o parere.
Am facut aceasta reteta pentru a imparti ceva delicios cu prietenele mele dragi.
Va doresc tuturor sa aveti prieteni adevarati!



Ingredientele:
250 g faina
1 lingurita bicarbonat
250 g pasta de susan cu miere (nu tahina!!!!)
90 g unt la temperatura camerei
90 g zahar brun
50 g zahar tos alb
2 oua 
1 lingurita esenta de vanilie
100 g fulgi de ciocolata

Modul de preparare:
1. Amestecam faina cernuta cu bicarbonatul;
2. In bolul mixerului punem pasta de susan, untul, zaharul brun si zaharul alb. Mixam bine, apoi incorporam: amestecul de faina, ouale si esenta de vanilie;
3. Punem si ciocolata si omogenizam compozitia cu lingura sau spatula;
4. Pe tava tapetata cu hartie de copt punem gramajoare de compozitie cu lingurita si dam la cuptorul incins la  170 grade, timp de 8-10 minute.
Atentie!!! Nu folositi tahina in loc de pasta de susan cu miere! Pasta pe care am folosit-o eu este dulce si este asemanatoare untului de arahide, pe care il puteti folosi ca substitut.

Make it fun!

Thursday, September 06, 2012

Crochete de somon

Baiatul meu cel mare sustine ca nu ii place pestele. Ei, asta este pe jumatate adevarat, depinde de modul in care este preparat. Nu am intalnit inca un copil caruia sa nu ii placa snitelele, asa ca am facut niste snitele mai mici, dar din peste, pe care toata lumea le-a mancat cu foarte mare placere. Asadar:


Ingredinetele:
file de somon (crud!)
faina
ou
pesmet
sare, piper
ulei pentru prajit

Modul de preparare:
1. Fileul de somon se taie in fasii (aproximativ 5*3*1 cm);
2. Somonul portionat se trece apoi, pe rand si in aceasta ordine, prin: faina, ou batut bine in care punem sare si piper dupa gust, pesmet;
3. Se prajeste in ulei (eu am folosit ulei de palmier), la foc mediu.
In aceasta reteta nu am mentionat cantitatile, pentru ca toate depind de cantitatea de peste preparata, nu? :)

Enjoy! Keep it simple!

Saturday, September 01, 2012

Rosii cherry deshidratate

M-am "trezit" cu vreo doua kg de rosii cherry primite din diverse surse. Ce sa fac cu ele? Am mancat... sunt preferatele copiilor, le numesc "rosii explozive" - pentru ca explodeaza in gura, dar tot aveam o gramada. Daca le lasam in frigider se stricau, sa le fac suc parca nu imi venea... asa ca le-am deshidratat.



Ingredientele:
rosii cherry
sare
ulei de masline

Modul de preparare:
1. Rosiile explozive se spala, se lasa sa se usuce, apoi se taie pe jumatate;
2. Se aseaza rosiile in tava, pe hartie de copt, cu partea taiata in sus, se presara cu sare, apoi se dau la cuptor, la 90 grade, timp de 4-6 ore;
3. Dupa ce se racesc, se aseaza in borcane, fara a se inghesui, apoi se toarna deasupra ulei de masline, pana ce rosiile sunt acoperite. Eu tin borcanele in frigider, pentru ca nu le-am sterilizat.
Astfel preparate, rosiile pot fi folosite la pizza, sosuri, dressing-uri.



Keep it simple! Make it fun!