Labels

Tuesday, August 14, 2012

Crochete din piept de curcan

Nu ma asteptam sa fie atat de apreciate de toti cei prezenti la petrecere... Eu le numisem "piept de curcan pane", dar Diana (te pup, printesa frumoasa!) a avut alta idee.



Ingredientele:
500 g piept de curcan
200 ml lapte
1 lingurita praf de usturoi
1 foaie de dafin
sare, piper
1/2 lingurita busuioc uscat
300 g faina
100 g pesmet
100 g parmesan ras foarte fin
ulei pentru prajit

Modul de preparare:
1. Taiem felii de piept de curcan ca pentru snitele, apoi le batem si ulterior le taiem fasii;
2. Intr-un recipient amestecam foarte bine laptele, praful de usturoi, sare, piper, busuioc, foaie de dafin, apoi turnam acest amestec peste carne. Lasam la marinat cel putin doua ore;
3. Separat, omogenizam bine faina, pesmetul si parmesanul;
4. Trecem fiecare fasie de carne (scursa) prin amestecul de faina, apoi prajim in ulei pe toate partile.
Nu cred ca se prepara mai greu decat alte pane-uri, singura diferenta consta in timpul de fragezire a carnii. Puteti folosi orice fel de carne de pasare. In amestecul de lapte puteti pune si alte ingrediente (ghimbir, alte ierburi aromatice).

Keep it simple!

Monday, August 13, 2012

Prajitura cu afine si glazura de cheesecake

Fructele de padure sunt extraordinar de bune. Pe langa faptul ca sunt gustoase (bine, asta decide fiecare pentru el, nu?), au foarte multi antioxidanti, minerale, viatamine... ce mai, o minune a naturii (gasiti aici, de exemplu, mai multe informatii). Pentru ca suntem inca in sezon si nu trebuie neaparat sa dai o fuga pana la munte ca sa-ti iei portia de fructe de padure (se gasesc in foarte multe magazine, gata ambalate), am decis sa profit de ele:


Ingredientele (forma de 26 cm diametru):
175 g unt la temperatura camerei
175 g zahar brun
3 oua
220 g faina
3 lingurite praf de copt
1 lingurita sare
2 lingurite esenta de vanilie
150 g smantana la temperatura camerei
200 g afine + 200 g pentru ornat
200 g crema de branza simpla (Philadelphia este o alegere buna) la temperatura camerei
100 g zahar pudra

Modul de preparare:
1. Amestecam foarte bine (manual sau la mixer) untul cu  zaharul brun. Apoi adaugam pe rand cate un ou, incorporam, tot pe rand, si faina, praful de copt, sarea, esenta de vanilie si 4 linguri de smantana. Cu ajutorul unei spatule incorporam in aluat si afinele (200 g).
2. Turnam aluatul in tava tapetata cu unt si faina sau cu hartie de copt si dam la cuptorul incins la 160 grade, timp de 40-50 minute. Dupa ce s-a copt, lasam sa se racoreasca in tava, apoi scoatem prajitura si o lasam sa se raceasca complet (daca nu o scoatem din tava, va transpira).
3. Punem la mixer crema de branza pentru 1 minut, adaugam smantana ramasa si zaharul pudra cernut. Aceasta minunata glazura o turnam peste prajitura (ca sa nu se scurga prea multa glazura pe lateral, eu am pus la loc in tava prajitura dupa ce s-a racit), apoi ornam cu afine si alte fructe de padure (daca avem).
Mi s-a parut delicioasa. Nu foarte dulce, fara creme, o prajitura de vara in toata puterea cuvantului!
Reteta preluata si adaptata de pe http://www.bbcgoodfood.com.

Keep it simple! Make it delicious!

Friday, August 10, 2012

Briose cu afine

Foarte usor de facut, si mai usor de mancat. Sunt gata de pus la cuptor in cateva minute, cel mai mult dureaza cantarirea ingredientelor.



Ingredientele (pentru 12-16 bucati):
260 g faina
240 g iaurt
100 g zahar
80 ml ulei
1 ou
1 lingurita esenta de vanilie
1 1/4 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1/4 lingurita sare
200 g afine

Modul de preparare:
1. Amestecam ingredientele uscate: faina, zahar, praf de copt, bicarbonat, sare;
2. Separat, amestecam foarte bine ingredientele umede: ou batut usor, iaurt (eu am folosit Muller Bianco), ulei (de floarea soarelui), esenta de vanilie;
3. Peste ingredientele uscate le turnam pe cele umede si le incorporam. Adaugam apoi afinele (am folosit din cele salbatice, de la munte), amestecand usor, astfel incat acestea sa nu se sparga;
4. Punem compozitia in forme de briose tapetate cu hartie speciala (le umplem pana sus, deoarece nu vor creste foarte mult) si dam la cuptorul incins la 190 grade, timp de 15-20 minute.
Reteta preluata de la Stephanie Jaworski de pe joyofbaking.com

Keep it simple! Make it fun!

Thursday, August 09, 2012

Cataif

De mult nu am mai facut un cataif! Ingredientele le aveam cumparate de vreo doua saptamani, ramasese doar sa trec la treaba.
Nu stiu de ce, dar eu asociez cataiful cu "La Medeleni". Adica stiu de ce, dar nu imi dau seama de ce atunci cand zic "cataif" nu ma gandesc de exemplu la Turcia; ar fi mai logic, nu?! In fine, fiecare cu asocierile lui... :)
Pentru ca este o prajitura foarte dulce, am preferat sa fac o cantitate mai mica, o tava de cozonac. De obicei faceam in tava de la cuptor, dar era muuuult prea mult.



Ingredientele (pentru o tava de cozonac de aproximativ 27*8 cm):
200 g fidea foarte fina (sau speciala pentru cataif)
25 g unt
150 ml lapte cald
200 ml apa
200 g zahar
1 plic zahar vanilat
1 lingurita esenta de rom
400 ml smantana pentru frisca
optional: migdale coapte macinate (sau fistic)


Modul de preparare:
1. Pe fundul tavii asezam cat mai uniform fideaua. O sfaramam usor cu mana, astfel incat sa se aseze bine. Deasupra punem untul taiat in cubulete mici. Dam la cuptor, la 160 grade timp de 15 minute. In acest timp trebuie sa amestecam fideaua de cateva ori (2-4 ori), pentru a se coace uniform si a nu se arde;
2. Dupa ce fideaua s-a rumenit frumos, scoatem tava din cuptor si turnam laptele incalzit, apoi dam din nou la cuptor pentru 5-10 minute;
3. In timp ce fideaua se imbiba de lapte, facem un sirop din apa si zahar. Cand siropul este gata, adaugam la el zaharul vanilat si esenta de rom;
4. Scoatem iar tava de la cuptor si turnam siropul, apoi punem din nou la copt pentru 10-15 minute (depinde foarte mult de cuptor, asa ca fiti cu ochii pe deliciosul preparat. Nu cred ca doriti ca in loc de cataif sa aveti o fidea arsa);
5. Dupa ce timpul s-a scurs, scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca complet;
6. Batem bine-bine smanatana pentru frisca, apoi o punem peste blatul facut din taitei si dam la frigider pentru minim 4 ore.

Daca decideti sa puneti migdale sau fistic: folositi din cele crude, neprajite. Eu am folosit migdale pe care le-am macinat si le-am adaugat in strat subtire la pasul 4, adica: turnam siropul, punem si migdalele apoi dam la cuptor. Deasupra am ornat cu migdale macinate, dar coapte (de mine).

Desi pare destul de migalos, eu cred ca este o prajitura usor de facut si foarte putin pretentioasa la preparare. Make it fun!

Wednesday, August 08, 2012

Somon cu sos

Mai aveam in frigider doua bucati de file de somon. Hmmm ce sa fac cu ele? Rapid de tot, le-am pus pe gratar. Pentru a varia un pic, am inventat un sos delicios (nesteptat chiar si pentru mine hehehe). Iata ce a iesit:



Ingredientele:
somon (file sau medalion)
100 g iaurt
1 lingura smantana
1 lingurita mustar
sucul de la jumatate de lamaie
1 lingurita praf de usturoi (sau usturoi proaspat, pisat)
sare
piper din belsug

Modul de preparare:
1. Puneti somonul la gratar;
2. In timp ce pestele se face pe gratar, facem si sosul, amestecand bine ingredientele: iaurt, smantana, mustar, suc de lamaie, usturoiul, sare, piper;
3. Peste pestele fierbinte turnati sosul. O minunatie!

Keep it simple! Make it fun and delicious!

Tuesday, August 07, 2012

Ciuperci sote

Cred ca am mai afirmat-o: iubesc ciupercile! 
Unul din preparatele super-rapide din ciuperci este sote-ul. Gustul, aroma, sosul acela.... mmmm. Un preparat de sine-statator sau o garnitura perfecta :). Daca doriti un preparat de post, inlocuiti untul cu ulei de masline



Ingredientele:
200 g ciuperci champignon proaspete (se poate prepara si cu ciuperci de la conserva; in acest caz scurgeti foarte bine ciupercile si puneti mai putina sare)
sare, piper
1 lingura de unt
100 ml vin alb

Modul de preparare:
1. Indepartam coditele ciupercilor, le curatam, le spalam, apoi le punem la scurs. Daca ciupercile sunt micute, puteti sa le lasati intregi. Daca sunt mari, este de preferat sa le taiati (sau sa le faceti la gratar :) );
2. Intr-o tigaie (wok) punem la topit untul, apoi adaugam ciupercile. Amestecam frecvent;
3. Adaugam vinul, sare si piper dupa gust.
Lasam la foc mediu cam 10 minute (timpul poate varia in functie de cantitatea de ciuperci folosita)

Pofta buna! Keep it simple!

Monday, August 06, 2012

Salata asortata de vara

Ce poate fi mai bun pe caldurile acestea decat o salata racoritoare si sanatoasa?



Ingredientele:
rosii
castraveti
ardei gras
ceapa 
masline
sare
ulei de masline
optional: tofu taiat cubulete, busuioc uscat

Modul de preparare:
Spalam legumele, le taiem, punem maslinele, sare si ulei dupa gust. Daca vreti adaugati si tofu.

Gata! Poate fi ceva mai simplu? :)