Labels

Saturday, December 15, 2012

Prajitura cu iaurt si lamaie

Intr-o noapte acum vreo doua saptamani m-am uitat pe tvpaprika si mi s-a parut interesanta reteta prezentata. Asa ca am notat-o si iata, a venit vremea sa o si testez.
Extraordinar de repede de preparat, gustoasa si usoara.

Ingredientele:
(1 cana = 250 ml)
3/4 cana ulei
2 oua
coaja de la 1 lamaie (doar partea galbena, vezi aici de ce)
2 linguri zeama de lamaie
1 cana iaurt
1 + 3/4 cani zahar tos
2 cani faina
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat
Glazura
1/4 cana zeama de lamaie
3/4 cana zahar tos

Modul de preparare:
Punem toate ingredientele (ulei, oua, coaja de lamaie, zeama de lamaie, iaurt, zahar tos, faina, praf de copt, bicarbonat) intr-un castron si le amestecam bine.
Turnam compozitia intr-o tava (de cozonac, de exemplu - nu uitati sa o tapetati cu hartie de copt sau cu ulei/unt si faina) si dam la cuptor, la 180 grade, timp de 35 de minute.
Glazura o preparam imediat dupa ce scoatem prajitura de la cuptor amestecand zeama de lamaie cu zaharul doar atat cat sa se umezeasca zaharul, fara a se dizolva. Turnam peste prajitura inca fierbinte, apoi asteptam cumintei sa se raceasca.

Cuvintele exclamate cand a fost gustata: excelenta, geniala!
Keep it simple! Make it fun!

Monday, November 05, 2012

Cheesecake cu banane

In weekend am avut chef de un desert cu fructe. Aveam destul de multe banane, asa ca am inceput sa caut o reteta. Am gasit ceva interesant: am adaptat, am taiat, am adaugat, am schimbat si a iesit ceva minunat!



Ingredientele:
Blatul
170 g biscuiti digestivi sfaramati
80 g unt topit + pentru uns
50 g zahar
Crema
700 g crema de branza
3 oua
2 banane (foarte bine coapte) sfaramate
150 g zahar
Topping
lapte condensat
ciocolata cu lapte

Modul de preparare:
1. Blatul: Amestecam biscuitii sfaramati foarte marunt, ca pesmetul (eu folosesc robotul de bucatarie) cu zaharul si untul topit. Cu aceasta compozitie tapetam fundul si peretii unei forme cu diametrul de 26 cm pe care am uns-o cu putin unt in prealabil (ideala este o forma cu pereti detasabili);
2. Crema: Punem in bolul mixerului crema de branza si mixam la viteza mica, pana ce compozitia se omogenizeaza, apoi incorporam zaharul. Adaugam ouale, pe rand, apoi si banana facuta piure.
Turnam crema rezultata in forma tapetata anterior.
Dam la cuptorul incins la 180 grade si coacem timp de 20-30 de minute (in functie de cuptor - veti sti ca este gata atunci cand marginile sunt ferme iar mijlocul pare inca umed, dar nefiind lichid);
3. Topping: Din laptele condensat facem dulce de leche (eu am facut la cuptorul cu microunde astfel: se pune laptele condensat intr-un vas inalt care poate fi folosit la microunde. Punem la cuptor - in prima faza 2 minute, dar, atentie! Trebuie sa stati cu ochii pe el, pe lapte, ca imediat se poate umfla si aveti ce spala toata ziua! Cand incepe sa se umfle scoateti vasul, lasati cateva secunde si iar puneti la cuptor - la al meu am folosit intervale de cate 15 secunde; atat ii lua laptelui sa se umfle. Ideea este ca incet-incet laptele incepe sa se caramelizeze, compozitia ingrosandu-se. Eu m-am oprit cand a ajuns cam de consistenta laptelui batut. Cand se raceste, se mai ingroasa. Lucrati cu mare grija! Este foarte fierbinte! Nu amestecati, pentru ca atunci cand veti baga lingura, laptele se umfla extraordinar de repede!).
Il puteti folosi ca atare - dar eu am adaugat cam 30 g ciocolata cu lapte cand era inca fierbinte.
Toppingul se toarna peste cheesecake-ul copt, se lasa sa se raceasca, apoi se da la frigider pentru minim 3 ore.

Enjoy!

Friday, November 02, 2012

Placinta cu mere

O placinta extraordinar de buna si sanatoasa. Cu multe-multe fructe de sezon!



Ingredientele:
Aluatul
170g unt taiat cubulete mici
280 g faina
30 g zahar
60 ml apa rece (de la frigider!)
1 ou
Umplutura
1200 g mere curatate si taiate cubulete mici
200 g stafide
1 lingurita zeama de lamaie
100 g zahar brun
100 g zahar alb
10 g faina
1 lingurita scortisoara

Modul de preparare:
1. Incepem cu pregatirea aluatului, pentru a salva timp: amestecam faina cu zaharul;
2. Adaugam bucatele de unt (trebuie sa fie rece, de la frigider) si omogenizam folosind un robot de bucatarie sau o furculita. Ideea este sa nu folositi mana, pentru a nu se topi untul;
3. Adaugam si apa, omogenizand bine;
4. Impartim aluatul in doua parti egale, formam cate o bila din fiecare parte de aluat, aplatizam, infasuram in folie alimentara si dam la frigider pentru minim 30 de minute;
5. In timp ce aluatul e la frigider, ne ocupam si de umplutura. Partea cu curatatul si taiatul merelor este cea care dureaza cel mai mult :). Amestecam merele cu stafidele, zeama de lamaie, zaharul brun, zaharul alb, faina si scortisoara;
6. O parte din aluatul pregatit se intinde si se acopera fundul si peretii formei, punem apoi umplutura si deasupra punem cealalta parte de aluat intins (fie facem un capac simplu, fie fasii; daca puneti un capac simplu, nu uitati sa crestati la mijloc). Deasupra ungem cu un ou batut bine, presaram putin zahar, apoi dam la cuptor, la 220 grade pentru 30 de minute si apoi inca 20-30 de minute la 160 grade.

Noua ni s-a parut delicioasa! Cu siguranta ca merele ECO de la Meme au avut o mare contributie ;)


Monday, October 29, 2012

Paste Carbonara

Din documentarea pe care am facut-o am aflat ca reteta originala de paste carbonara provine din zona Romei, ca nu contine smantana si ca se face cu spaghete.
Ei, eu am adaptat aceasta reteta la ingredientele pe care le aveam in casa si am avut un rezultat excelent.
Cred ca pastele carbonara reprezinta cea mai usoara reteta de paste pe care o stiu :)



Ingredientele (pentru 6 persoane)
500 g paste
1 ou intreg
4 galbenusuri
100 g parmesan ras foarte fin
150 g prosciutto
sare, piper

Modul de preparare:
1. Fierbem pastele conform instructiunilor de pe pachet;
2. Taiem prosciutto in fasii si il tragem la tigaie pana devine putin crocant;
3. Amestecam foarte bine oul intreg, galbenusurile si parmesanul si adaugam piper negru macinat (reteta originala cere mult, de aici si denumirea);
4. Cand pastele s-au fiert, se scurg si se pun imediat peste amestecul de ou, amestecandu-se bine.
Eu am pus prosciutto separat, puteti sa il amestecati si pe el cu pastele.

Simplu, nu? Enjoy!

Saturday, October 20, 2012

Gentute-Dovleac

De cativa ani a patruns si la noi sarbatoarea de Halloween.
Pe mine nu ma deranjeaza sa ofer copiilor mei inca un motiv de sarbatoare, pana la urma si traditia bradului de Craciun este relativ recenta ;) (dupa Primul Razboi Mondial).
Gentutele de mai jos pot fi folosite de copii pentru a strange in ele dulciurile primite.
Sunt dragute si extrem de usor de realizat.

Aveti nevoie de:
- 2 farfurii de plastic sau carton (am gasit la Carrefour farfurii de plastic portocalii);
- un obiect metalic cu care sa gauriti farfuriile (eu am folosit o surubelnita);
- panglica cu care sa uniti cele doua farfurii;
- siret pentru manere;
- hartie autocolanta pentru decor


Modul de lucru:
1. Gauriti ambele farfurii pe margine, astfel incat puse fata in fata, gaurile sa se suprapuna. Treceti apoi panglica prin gauri, astfel incat sa "coaseti" cele doua farfurii. Daca folositi farfurii de carton, puteti sa le capsati, sau sa folositi perforatorul pentru a crea gaurile. Lasati doua gauri consecutive libere


2. Prin cele doua gauri lasate libere, treceti siretul pentru manere. Eu am folosit manere de la pungile pentru cadouri. Sunt rezistente si arata foarte frumos:


3. Taiati si apoi lipiti pe una dintre fete hartia colorata dupa inspiratie. Mie mi-a iesit mai degraba o fata amuzanta decat una inspaimantatoare :)




Keep it simple! Make it fun!


Thursday, October 18, 2012

Lampas de toamna

Ce imi place toamna! Imi place lumina ei, imi plac serile si diminetile racoroase, aromele, culorile frunzelor... Nu imi plac ploile care cand se pornesc par a nu se mai sfarsi si nu imi place ceata :(.
In curand vor veni sarbatorile si serbarile de toamna: Sarbatoarea Recoltei, Halloween, Serbarea Dovleacului... multe si diferite in functie de zona geografica.
Spuneam intr-o postare mai veche ca cel mai bine imi ies lampasele de toamna.
Ca si modalitate de lucru, pasii sunt aceeasi ca si la lampasul de iarna, in plus, aveti nevoie de cateva fasii de hartie colorata, portocalie. Iata rezultatul:


Keep it simple! Make it fun!
:)

Friday, September 07, 2012

Cookies cu pasta de susan si ciocolata

Cei patru ani de liceu au reprezentat o perioada foarte frumoasa a vietii mele. Pastrez din acea perioada foarte multe amintiri dragi. Cu colegi si cu profesori. Cand am facut acesti cookies, mi-a revenit obsesiv in minte ceva ce profa' de geografie ne-a impartasit: prietenii pe care vi-i veti face in liceu va vor ramane prieteni adevarati toata viata. Nu stiu cati dintre profesorii care predau acum mai au de impartasit un gand bun elevilor, nu stiu cati dintre elevi mai au rabdare sa asculte un sfat sau macar o parere.
Am facut aceasta reteta pentru a imparti ceva delicios cu prietenele mele dragi.
Va doresc tuturor sa aveti prieteni adevarati!



Ingredientele:
250 g faina
1 lingurita bicarbonat
250 g pasta de susan cu miere (nu tahina!!!!)
90 g unt la temperatura camerei
90 g zahar brun
50 g zahar tos alb
2 oua 
1 lingurita esenta de vanilie
100 g fulgi de ciocolata

Modul de preparare:
1. Amestecam faina cernuta cu bicarbonatul;
2. In bolul mixerului punem pasta de susan, untul, zaharul brun si zaharul alb. Mixam bine, apoi incorporam: amestecul de faina, ouale si esenta de vanilie;
3. Punem si ciocolata si omogenizam compozitia cu lingura sau spatula;
4. Pe tava tapetata cu hartie de copt punem gramajoare de compozitie cu lingurita si dam la cuptorul incins la  170 grade, timp de 8-10 minute.
Atentie!!! Nu folositi tahina in loc de pasta de susan cu miere! Pasta pe care am folosit-o eu este dulce si este asemanatoare untului de arahide, pe care il puteti folosi ca substitut.

Make it fun!

Thursday, September 06, 2012

Crochete de somon

Baiatul meu cel mare sustine ca nu ii place pestele. Ei, asta este pe jumatate adevarat, depinde de modul in care este preparat. Nu am intalnit inca un copil caruia sa nu ii placa snitelele, asa ca am facut niste snitele mai mici, dar din peste, pe care toata lumea le-a mancat cu foarte mare placere. Asadar:


Ingredinetele:
file de somon (crud!)
faina
ou
pesmet
sare, piper
ulei pentru prajit

Modul de preparare:
1. Fileul de somon se taie in fasii (aproximativ 5*3*1 cm);
2. Somonul portionat se trece apoi, pe rand si in aceasta ordine, prin: faina, ou batut bine in care punem sare si piper dupa gust, pesmet;
3. Se prajeste in ulei (eu am folosit ulei de palmier), la foc mediu.
In aceasta reteta nu am mentionat cantitatile, pentru ca toate depind de cantitatea de peste preparata, nu? :)

Enjoy! Keep it simple!

Saturday, September 01, 2012

Rosii cherry deshidratate

M-am "trezit" cu vreo doua kg de rosii cherry primite din diverse surse. Ce sa fac cu ele? Am mancat... sunt preferatele copiilor, le numesc "rosii explozive" - pentru ca explodeaza in gura, dar tot aveam o gramada. Daca le lasam in frigider se stricau, sa le fac suc parca nu imi venea... asa ca le-am deshidratat.



Ingredientele:
rosii cherry
sare
ulei de masline

Modul de preparare:
1. Rosiile explozive se spala, se lasa sa se usuce, apoi se taie pe jumatate;
2. Se aseaza rosiile in tava, pe hartie de copt, cu partea taiata in sus, se presara cu sare, apoi se dau la cuptor, la 90 grade, timp de 4-6 ore;
3. Dupa ce se racesc, se aseaza in borcane, fara a se inghesui, apoi se toarna deasupra ulei de masline, pana ce rosiile sunt acoperite. Eu tin borcanele in frigider, pentru ca nu le-am sterilizat.
Astfel preparate, rosiile pot fi folosite la pizza, sosuri, dressing-uri.



Keep it simple! Make it fun!

Friday, August 31, 2012

Cookies pentru David

David este un baietel extrem de cuminte si frumos. Dar nu mananca fructe. David, fructele sunt bune! Sunt dulci si parfumate si au culori minunate :).
Cand David a implinit 3 ani am fost invitati la petrecere. Si i-am dus cookies. Cu fructe. Pentru asta am cautat retete, le-am incercat, le-am combinat si a iesit (cred eu) ceva bun.
Copiii nu s-au inghesuit la ele, ca era rost de joaca, dar adultii le-au apreciat.



Ingredientele:
200 g fructe confiate
50 g zahar brun
300 g faina
2 lingurite praf de copt
1/2 lingurite sare
80 g unt taiat cubulete mici (rece)
200 ml frisca lichida nebatuta (naturala, va rog!)

Modul de preparare:
1. Intr-un bol amestecam faina, praful de copt, sarea si zaharul. Adaugam untul si amestecam bine. Eu am folosit manutele, ca e mai usor. Incorporam si frisca, apoi adaugam fructele si omogenizam compozitia;
2. Pe o tava tapetata cu hartie de copt punem gramajoare de aluat (suficient de distantate astfel incet sa aiba loc sa si creasca) si dam la cuptorul incins la 200 grade (modul fan) timp de 12 minute.

PS: le-am ornat cu cate o bombonica de ciocolata, ca doar mergeam la petrecere. Bombonica am pus-o pe fiecare cookie, inainte de a le baga la cuptor.

Usor, rapid si cu foarte putine vase murdare ;).
Keep it simple! Make it fun!

Wednesday, August 15, 2012

Tort cu trei feluri de blat

De ziua baietelului meu celui mic am facut acest tort. S-a mancat tot, ba chiar s-a ajuns la lins platoul :)). Cu greu am "sustras" o felie sa ii fac poza!
Mda, recunosc, nu este chiar cea mai simpla reteta, dar rezultatul cred ca merita!


LA MULÅ¢I ANI, PUI FRUMOS!



Ingredientele (forma de 26 cm diametru):
Blatul 1
30 g pesmet
2 albusuri
75 g migdale macinate (crude, nesarate!)
60 g zahar tos
Blatul 2
50 g faina
25 g migdale macinate (crude, nesarate!)
1 ou
75 g zahar tos
1/4 pachet praf de copt
2+1/2 linguri apa
1/2 lingurita esenta de vanilie
Blatul 3
2 oua
60 g zahar tos
60 g faina
1 lingurita zeama de lamaie
Crema de lapte cu ciocolata
900 ml lapte
100 g amidon
4 linguri zahar tos
100 g ciocolata
250 g unt la temperatura camerei
150 g zahar pudra
Crema vanilata
500 ml lapte
4 galbenusuri
200 g zahar tos
3 plicuri zahar vanilat
5 linguri amidon
250 g unt la temperatura camerei
Glazura
200 ml smantana pentru frisca (frisca lichida)
200 g ciocolata

Modul de preparare:
1. Blatul 1: Batem albusurile spuma foarte tare, adaugam zaharul tos, migdalele si pesmetul. Toate operatiunile le-am facut la mixer. Se toarna compozitia (care este de o consistenta foarte groasa) in tava tapetata cu hartie de copt, avand grija sa o intindem pe toata suprafata. Dam la cuptorul incins la 160 grade pentru 20 de minute. Dupa ce s-a copt, lasam sa se raceasca complet.
2. Blatul 2: Galbenusul se freaca impreuna cu zaharul tos pana rezulta o crema, apoi agaugam treptat apa, praful de copt, esenta de vanilie. Lasam aceasta compozitie sa se odihneasca timp de 15 minute, apoi adaugam faina, migdalele si albusul batut spuma tare. Dam la cuptor, la 160 grade, timp de 15 minute. Dupa ce s-a copt, lasam sa se raceasca complet.
3. Blatul 3: Frecam spuma galbenusurile cu zaharul, apoi adaugam zeama de lamaie, faina si albusurile batute spuma. Dam la cuptor, la 160 grade, timp de 15 minute. Dupa ce s-a copt, lasam sa se raceasca complet.
4. Crema de lapte cu ciocolata: Intr-un castron punem 150 ml lapte, zaharul tos si amidonul si amestecam pana se dizolva zaharul. Separat, punem la foc mic restul de lapte impreuna cu ciocolata rupta in bucatele mici; amestecam pana se topeste ciocolata, apoi adaugam compozitia facuta anterior. Lasam pe foc, amestecand continuu, pana ce compozitia se intareste, apoi lasam sa se raceasca.
Frecam spuma untul cu zaharul pudra, apoi incorporam treptat crema care s-a racit complet.
5. Crema vanilata: Amestecam galbenusurile cu zaharul tos, zaharul vanilat si amidonul, apoi adaugam laptele. Amestecam bine-bine, sa se dizolve zaharul. Punem apoi pe foc pana se intareste, avand grija sa amestecam, pentru a nu se face cocoloase.
Frecam untul spuma, apoi incorporam treptat crema fiarta si racita complet.
6. Glazura: Eu am folosit cuptorul cu microunde: intr-un castron turnam frisca, adaugam ciocolata rupta bucatele si topim timp de 1-2 minute, amestecand la fiecare 10-15 secunde. Operatiunea se poate face fara probleme si pe aragaz. Inainte de a o folosi, trebuie sa fie racita complet (dar nu la frigider, pentru ca se intareste prea tare)
7. Asamblarea: In forma (cu pereti detasabili in care am copt blaturile), am pus pe rand: blatul 1, crema vanilata, blatul 2, o parte din crema de lapte cu ciocolata, blatul 3, inca o parte de crema de lapte cu ciocolata, iar deasupra glazura, lasand sa curga uniform si pe margine. Acoperim cu folie si dam la frigider cateva ore bune, de preferat peste noapte.
Inainte de asamblare blaturile, cremele si glazura trebuie sa fie la temperatura camerei!!!
Blaturile nu se insiropeaza, fiind foarte subtiri.


Enjoy! Make it delicious!


Tuesday, August 14, 2012

Crochete din piept de curcan

Nu ma asteptam sa fie atat de apreciate de toti cei prezenti la petrecere... Eu le numisem "piept de curcan pane", dar Diana (te pup, printesa frumoasa!) a avut alta idee.



Ingredientele:
500 g piept de curcan
200 ml lapte
1 lingurita praf de usturoi
1 foaie de dafin
sare, piper
1/2 lingurita busuioc uscat
300 g faina
100 g pesmet
100 g parmesan ras foarte fin
ulei pentru prajit

Modul de preparare:
1. Taiem felii de piept de curcan ca pentru snitele, apoi le batem si ulterior le taiem fasii;
2. Intr-un recipient amestecam foarte bine laptele, praful de usturoi, sare, piper, busuioc, foaie de dafin, apoi turnam acest amestec peste carne. Lasam la marinat cel putin doua ore;
3. Separat, omogenizam bine faina, pesmetul si parmesanul;
4. Trecem fiecare fasie de carne (scursa) prin amestecul de faina, apoi prajim in ulei pe toate partile.
Nu cred ca se prepara mai greu decat alte pane-uri, singura diferenta consta in timpul de fragezire a carnii. Puteti folosi orice fel de carne de pasare. In amestecul de lapte puteti pune si alte ingrediente (ghimbir, alte ierburi aromatice).

Keep it simple!

Monday, August 13, 2012

Prajitura cu afine si glazura de cheesecake

Fructele de padure sunt extraordinar de bune. Pe langa faptul ca sunt gustoase (bine, asta decide fiecare pentru el, nu?), au foarte multi antioxidanti, minerale, viatamine... ce mai, o minune a naturii (gasiti aici, de exemplu, mai multe informatii). Pentru ca suntem inca in sezon si nu trebuie neaparat sa dai o fuga pana la munte ca sa-ti iei portia de fructe de padure (se gasesc in foarte multe magazine, gata ambalate), am decis sa profit de ele:


Ingredientele (forma de 26 cm diametru):
175 g unt la temperatura camerei
175 g zahar brun
3 oua
220 g faina
3 lingurite praf de copt
1 lingurita sare
2 lingurite esenta de vanilie
150 g smantana la temperatura camerei
200 g afine + 200 g pentru ornat
200 g crema de branza simpla (Philadelphia este o alegere buna) la temperatura camerei
100 g zahar pudra

Modul de preparare:
1. Amestecam foarte bine (manual sau la mixer) untul cu  zaharul brun. Apoi adaugam pe rand cate un ou, incorporam, tot pe rand, si faina, praful de copt, sarea, esenta de vanilie si 4 linguri de smantana. Cu ajutorul unei spatule incorporam in aluat si afinele (200 g).
2. Turnam aluatul in tava tapetata cu unt si faina sau cu hartie de copt si dam la cuptorul incins la 160 grade, timp de 40-50 minute. Dupa ce s-a copt, lasam sa se racoreasca in tava, apoi scoatem prajitura si o lasam sa se raceasca complet (daca nu o scoatem din tava, va transpira).
3. Punem la mixer crema de branza pentru 1 minut, adaugam smantana ramasa si zaharul pudra cernut. Aceasta minunata glazura o turnam peste prajitura (ca sa nu se scurga prea multa glazura pe lateral, eu am pus la loc in tava prajitura dupa ce s-a racit), apoi ornam cu afine si alte fructe de padure (daca avem).
Mi s-a parut delicioasa. Nu foarte dulce, fara creme, o prajitura de vara in toata puterea cuvantului!
Reteta preluata si adaptata de pe http://www.bbcgoodfood.com.

Keep it simple! Make it delicious!

Friday, August 10, 2012

Briose cu afine

Foarte usor de facut, si mai usor de mancat. Sunt gata de pus la cuptor in cateva minute, cel mai mult dureaza cantarirea ingredientelor.



Ingredientele (pentru 12-16 bucati):
260 g faina
240 g iaurt
100 g zahar
80 ml ulei
1 ou
1 lingurita esenta de vanilie
1 1/4 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1/4 lingurita sare
200 g afine

Modul de preparare:
1. Amestecam ingredientele uscate: faina, zahar, praf de copt, bicarbonat, sare;
2. Separat, amestecam foarte bine ingredientele umede: ou batut usor, iaurt (eu am folosit Muller Bianco), ulei (de floarea soarelui), esenta de vanilie;
3. Peste ingredientele uscate le turnam pe cele umede si le incorporam. Adaugam apoi afinele (am folosit din cele salbatice, de la munte), amestecand usor, astfel incat acestea sa nu se sparga;
4. Punem compozitia in forme de briose tapetate cu hartie speciala (le umplem pana sus, deoarece nu vor creste foarte mult) si dam la cuptorul incins la 190 grade, timp de 15-20 minute.
Reteta preluata de la Stephanie Jaworski de pe joyofbaking.com

Keep it simple! Make it fun!

Thursday, August 09, 2012

Cataif

De mult nu am mai facut un cataif! Ingredientele le aveam cumparate de vreo doua saptamani, ramasese doar sa trec la treaba.
Nu stiu de ce, dar eu asociez cataiful cu "La Medeleni". Adica stiu de ce, dar nu imi dau seama de ce atunci cand zic "cataif" nu ma gandesc de exemplu la Turcia; ar fi mai logic, nu?! In fine, fiecare cu asocierile lui... :)
Pentru ca este o prajitura foarte dulce, am preferat sa fac o cantitate mai mica, o tava de cozonac. De obicei faceam in tava de la cuptor, dar era muuuult prea mult.



Ingredientele (pentru o tava de cozonac de aproximativ 27*8 cm):
200 g fidea foarte fina (sau speciala pentru cataif)
25 g unt
150 ml lapte cald
200 ml apa
200 g zahar
1 plic zahar vanilat
1 lingurita esenta de rom
400 ml smantana pentru frisca
optional: migdale coapte macinate (sau fistic)


Modul de preparare:
1. Pe fundul tavii asezam cat mai uniform fideaua. O sfaramam usor cu mana, astfel incat sa se aseze bine. Deasupra punem untul taiat in cubulete mici. Dam la cuptor, la 160 grade timp de 15 minute. In acest timp trebuie sa amestecam fideaua de cateva ori (2-4 ori), pentru a se coace uniform si a nu se arde;
2. Dupa ce fideaua s-a rumenit frumos, scoatem tava din cuptor si turnam laptele incalzit, apoi dam din nou la cuptor pentru 5-10 minute;
3. In timp ce fideaua se imbiba de lapte, facem un sirop din apa si zahar. Cand siropul este gata, adaugam la el zaharul vanilat si esenta de rom;
4. Scoatem iar tava de la cuptor si turnam siropul, apoi punem din nou la copt pentru 10-15 minute (depinde foarte mult de cuptor, asa ca fiti cu ochii pe deliciosul preparat. Nu cred ca doriti ca in loc de cataif sa aveti o fidea arsa);
5. Dupa ce timpul s-a scurs, scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca complet;
6. Batem bine-bine smanatana pentru frisca, apoi o punem peste blatul facut din taitei si dam la frigider pentru minim 4 ore.

Daca decideti sa puneti migdale sau fistic: folositi din cele crude, neprajite. Eu am folosit migdale pe care le-am macinat si le-am adaugat in strat subtire la pasul 4, adica: turnam siropul, punem si migdalele apoi dam la cuptor. Deasupra am ornat cu migdale macinate, dar coapte (de mine).

Desi pare destul de migalos, eu cred ca este o prajitura usor de facut si foarte putin pretentioasa la preparare. Make it fun!

Wednesday, August 08, 2012

Somon cu sos

Mai aveam in frigider doua bucati de file de somon. Hmmm ce sa fac cu ele? Rapid de tot, le-am pus pe gratar. Pentru a varia un pic, am inventat un sos delicios (nesteptat chiar si pentru mine hehehe). Iata ce a iesit:



Ingredientele:
somon (file sau medalion)
100 g iaurt
1 lingura smantana
1 lingurita mustar
sucul de la jumatate de lamaie
1 lingurita praf de usturoi (sau usturoi proaspat, pisat)
sare
piper din belsug

Modul de preparare:
1. Puneti somonul la gratar;
2. In timp ce pestele se face pe gratar, facem si sosul, amestecand bine ingredientele: iaurt, smantana, mustar, suc de lamaie, usturoiul, sare, piper;
3. Peste pestele fierbinte turnati sosul. O minunatie!

Keep it simple! Make it fun and delicious!

Tuesday, August 07, 2012

Ciuperci sote

Cred ca am mai afirmat-o: iubesc ciupercile! 
Unul din preparatele super-rapide din ciuperci este sote-ul. Gustul, aroma, sosul acela.... mmmm. Un preparat de sine-statator sau o garnitura perfecta :). Daca doriti un preparat de post, inlocuiti untul cu ulei de masline



Ingredientele:
200 g ciuperci champignon proaspete (se poate prepara si cu ciuperci de la conserva; in acest caz scurgeti foarte bine ciupercile si puneti mai putina sare)
sare, piper
1 lingura de unt
100 ml vin alb

Modul de preparare:
1. Indepartam coditele ciupercilor, le curatam, le spalam, apoi le punem la scurs. Daca ciupercile sunt micute, puteti sa le lasati intregi. Daca sunt mari, este de preferat sa le taiati (sau sa le faceti la gratar :) );
2. Intr-o tigaie (wok) punem la topit untul, apoi adaugam ciupercile. Amestecam frecvent;
3. Adaugam vinul, sare si piper dupa gust.
Lasam la foc mediu cam 10 minute (timpul poate varia in functie de cantitatea de ciuperci folosita)

Pofta buna! Keep it simple!

Monday, August 06, 2012

Salata asortata de vara

Ce poate fi mai bun pe caldurile acestea decat o salata racoritoare si sanatoasa?



Ingredientele:
rosii
castraveti
ardei gras
ceapa 
masline
sare
ulei de masline
optional: tofu taiat cubulete, busuioc uscat

Modul de preparare:
Spalam legumele, le taiem, punem maslinele, sare si ulei dupa gust. Daca vreti adaugati si tofu.

Gata! Poate fi ceva mai simplu? :)

Wednesday, August 01, 2012

Idee de meniu usor de facut 2

Somon la gratar cu garnitura de legume:



Ca orice fel de peste, somonul la gratar sa face foarte repede. Chestiune de minute: 10-15 maxim, depinde de cat de mare este bucata de peste.
La garnitura puteti trage la tigaie, in unt, foarte repede un mix de legume: dovlecel, morcovi, ardei, ciuperci, porumb... ce aveti prin casa; sau folositi un mix gata ambalat, congelat.

Keep it VERY simple!

Monday, July 02, 2012

Burger de vita

Un pranz satios. Junk food transformat in very good food :)


Ingredientele:
Pentru chiftele:
500 g carne de vita tocata
2 oua
1 varf de cutit de bicarbonat de sodiu
1 ceapa tocata marunt
3 catei de usturoi pisati
sare, piper
2 lingurite amestec de: marar, oregano, cimbru, boia de ardei (eu am pus dulce)
Desavarsim cu:
chifle
ketchup
sos remoulade
ceapa tocata fin
felii de castravete (murat sau proaspat)
salata verde
felii de rosii

Modul de preparare:
1. Omogenizam carnea cu ceapa, ouale, bicarbonatul, usturoiul, sare, piper si amestecul de ierburi aromatice;
2. Dupa ce lasam compozitia sa se "odihneasca" 15 minute, facem chiftele foarte turtite (sa fie un pic mai mari decat chifla, pentru ca se strang putin la cuptor) pe care le punem intr-o tava pe hartie de copt. Dam la cuptor la 200 grade 15 minute. Desigur, puteti sa le faceti la gratar sau prajite in putin ulei de masline;
3. Partea frumoasa acum urmeaza: fiecare alege cum sa-si faca burger-ul :).

Keep it simple! Make it fun!

Saturday, June 30, 2012

Durata sterilizarii fructelor

Daca nu stiti exact cat sa lasati la fiert sticlele cu compot pentru iarna, iata o lista cu timpul de fierbere pentru cateva tipuri de fructe. Atentie, timpul indicat (in minute) se calculeaza din momentul in care compotul din sticle incepe sa faca bule.


Tabelul de mai sus este dintr-o carte de Ecaterina Teisanu "Conserve de legume si fructe", 1955.

Be smart! Keep it simple!

Friday, June 29, 2012

Cookies cu piersici

Ca toate retetele de cookies, si aceasta se face foarte usor, insa nu mai sunt la fel de bune a doua zi, pentru ca, din cauza fructelor zemoase, se inmoaie. O reteta adaptata dupa Martha Stewart.


Ingredientele:
300 g faina
3/4 lingurita sare
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
150 g unt la temperatura camerei
230 g zahar
1 ou
1 lingurita esenta de vanilie
250 g piersici (fara samburi si coaja; taiate cubulete)
100 g gem/dulceata de piersici

Modul de preparare:
1. Cernem impreuna faina, sarea si bicarbonatul;
2. Frecam spuma untul cu zaharul, apoi incorporam pe rand: oul, esenta de vanilie si amestecul de faina;
3. Cu o spatula incorporam gemul si piersicile taiate cubulete;
4. Dam la cuptorul incins la 190 grade, timp de 12 minute.

Gata! Keep it simple!

Thursday, June 28, 2012

Compot de visine

Cand am facut compotul de visine pentru iarna, a trebuit sa fac si pentru consumul imediat, ca am cerere :).


Ingredientele:
1 l apa
3-4 linguri zahar (depinde cat de dulce doriti compotul, puteti pune si mai mult...)
300 g visine (cu samburi)

Modul de preparare:
1. Punem la fiert apa cu zaharul;
2. Cand apa incepe sa fiarba, adaugam visinele;
3. Lasam la foc mediu 10 minute, apoi asteptam sa se raceasca.

Keep it simple!

Wednesday, June 27, 2012

Compot de visine pentru iarna

O alternativa mult mai sanatoasa la sucurile din comert!


Ingredientele:
visine
apa
zahar

Modul de preparare:
1. In sticlele foarte bine spalate, punem cam 1/3 visine (cu tot cu samburi), 2-3 linguri de zahar, apoi umplem sticlele cu apa rece, lasand in jur de 5 cm liber;
2. Legam sticlele cu celofan sau le punem capacele. Pe fundul unei oale suficient de inalte cat sa cuprinda sticlele punem un prosop de bucatarie, asezam cu grija sticlele si umplem oala cu apa, un pic sub nivelul apei din sticla, cam asa:


3. Punem la foc mediu. Dupa ce apa din sticle incepe sa faca bule, mai lasam la fiert 15 minute. Eu am folosit sticle de 1 l. Daca folositi sticle mai mici, scadeti timpul de fierbere (pentru 0,5 l lasati 10 minute).
Lasam sticlele sa se raceasca in oala cu apa.
Gata! Camara incepe sa se umple cu bunatati pentru iarna!

Keep it simple!

Wednesday, June 20, 2012

Clatite cu fructe si branza

Tot simpla, delicioasa si de vara :)


Ingredientele:
6 clatite
6 linguri crema de branza
1 lingura smantana
1 ou
2 linguri zahar (brun)
fructe proaspete la alegere

Modul de preparare:
1. Facem clatitele. Eu le-am facut dupa aceasta reteta;
2. Amestecam branza, smantana, oul si zaharul;
3. Daca folositi fructe mari (ex: caise, piersici), acestea trebuie taiate cubulete; daca folositi cirese, de ex, scoateti-le samburii (si musafirii :P);
4. Pe fiecare clatita punem in mijloc 2 linguri de fructe (in cazul meu caise si piersici) iar deasupra o lingura din amestecul de branza. Impaturim si le punem intr-un vas termorezistent. Dam la cuptor la 160 grade, timp de 10-12 minute.
Cu o cupa de inghetata deasupra, este un desert delicios!


Keep it simple!

Friday, June 15, 2012

Prajitura cu fructe

Adaptata dupa o reteta Anna Olson, aceasta prajitura cred ca este perfecta pentru zilele calduroase de vara. Fara crema, cu multe fructe, nu se strica daca nu o tii in frigider. Intr-un cuvant: excelenta.


Ingredientele:
Aluatul:
300 g faina
2+1/2 lingurite praf de copt
1 lingurita sare
75 g unt la temperatura camerei
50 g zahar brun
2 oua la temperatura camerei
1 lingurita esenta de vanilie
200 ml lapte la temperatura camerei
Fructe:
orice fructe va plac, eu am folosit o combinatie de caise, piersici si cirese
Crusta:
50 g faina
30 g zahar brun
1 lingurita scortisoara
75 g unt la temperatura camerei

Modul de preparare:
1. Cernem impreuna ingredientele uscate: faina, praf de copt, sare;
2. Separat, amestecam untul cu zaharul (manual sau cu mixerul), adaugam esenta de vanilie si ouale. In aceasta compozitie vom incorpora ingredientele uscate si laptele in doua-trei reprize (ingrediente uscate-lapte-ingrediente uscate-lapte);
3. Amestecam toate ingrtedientele pentru crusta de deasupra: faina, zahar, scortisoara, unt;
4. Turnam aluatul in forma (o forma cu pereti detasabili si diametrul de 26 cm) si punem deasupra, in strat generos, fructele, apoi punem si crusta, din loc in loc, cu o lingurita sau cu mana;
5. Dam la cuptor, la 180 grade timp de 45 de minute.


Keep it simple! Make it delicious!

Wednesday, June 13, 2012

Salata de varza, gulie, morcov

Status-ul pe Fb al unei foste colege de liceu m-a inspirat: "lost and found". Am regasit salatele. A venit caldura, asa ca mancam usor (macar din cand in cand, ca ma pregatesc de niste cookies... sau poate cupcakes, nu m-am decis inca :))
Usor, delicios, sanatos.


Ingredientele:
un sfert de varza
o jumatate de gulie
2 morcovi
cateva masline
sare
piper
ulei de masline
otet de mere

Modul de preparare:
Spalam, curatam, si taiem marunt varza, gulia, morcovii, adaugam maslinele si potrivim, dupa gust, cu sare, piper, ulei, otet.

Keep it simple!

Friday, June 01, 2012

1 Iunie

La multi ani tuturor copiilor!
Sa aveti o copilarie minunata, plina de zambete, si sa ii aveti mereu langa voi pe cei care va iubesc!



Pentru copiii de la gradinita unde mergem si noi am copt cookies. Multe, foarte multe, cele mai multe din viata mea :). Au iesit in jur de 200!!! Am ales aceasta reteta, dar am inlocuit nucile cu mix de fructe confiate (stafide, ananas, banane, papaya, coacaze, cirese, mere, afine, capsune).

La multi ani!
Pastrati in suflet paradisul copilariei!!!!

Friday, May 25, 2012

Cupcakes cu gem

Vremea ploioasa ne obliga sa stam prea mult in casa :(. Daca tot stam in casa, macar sa ne indulcim cu ceva bun langa un ceai sau o cafea sau un laptic...



Ingredientele:
50 g unt la temperatura camerei
230 g faina
1+1/2 lingurita praf de copt
3/4 lingurita sare
160 g zahar tos
2 oua la temperatura camerei
1/2 fiola esenta de vanilie
125 ml lapte la temperatura camerei
gem pentru umplut
Optional: Glazura
50 g unt la temperatura camerei
160 g zahar pudra cernut
25 g cacao cernuta
1/4 lingurita sare
1/2 fiola esenta de vanilie
2 linguri lapte la temperatura camerei

Modul de preparare:
1. Amestecam faina cu praful de copt si sarea;
2. Mixam bine-bine untul cu zaharul apoi adaugam, pe rand, ouale, esenta de vanilie, jumatate din amestecul de faina, laptele, restul de amestec de faina. Punem compozitia in forme de briose tapetate cu hartie si dam la cuptor 20 de minute la 180 grade;
3. Glazura: amestecam ingredientele uscate: zaharul pudra,  cacaoa si sarea; punem untul la mixer si dupa ce consistenta lui este de crema, adaugam ingredientele uscate. Punem apoi esenta de vanilie si laptele;
4. Dupa ce scoatem de la cuptor briosele, le lasam sa se racesca.
Le putem umple cu gem, fie taind un capacel deasupra, punem gemul apoi punem capacelul taiat la loc, fie folosind un sprit pentru ornat "injectam" gemul.
Ornam cu glazura.

Enjoy! Make it fun!

Tuesday, May 22, 2012

Bruschete cu pasta de masline verzi

Dintre masline, cele verzi sunt preferatele mele. Si pentru ca imi place sa inventez, iar recenta calatorie in Italia este inca foarte vie in amintirile mele, m-am gandit sa experimentez putin. Iata ce a iesit:


Ingredientele:
150 g masline verzi fara samburi
ulei de masline
2 catei de usturoi
rosii
paine prajita

Modul de preparare:
1. Am pus la blender maslinele, impreuna cu usturoiul pana a rezultat o pasta pe care am subtiat-o cu ulei de masline (cam 4-5 linguri);
2. Am tocat cubulete o rosie si am prajit cateva felii de paine;
3. Am uns painea cu o cantitate generoasa de pasta de masline, iar pe deasupra am presarat cubuletele de rosii.
Delicios!

Keep it simple! Make it fun!
 

Monday, May 21, 2012

Cookies cu nuci si ciocolata

Nu ma mai pot opri din mancat! Aceasta este noua mea reteta preferata de cookies. Se fac usor si se mananca si mai usor :). Raman pufoase si dupa 2 zile. Si atat de buneeeee


 Ingredientele:
370 g faina
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita sare
100 g unt taiat cubulete
200 g zahar brun
100 g zahar tos
2 oua
1 fiola esenta de vanilie
150 g smantana (din cea obisnuita, fermentata)
250 g ciocolata rupta sau taiata bucatele mici
100 g mix de nuci nesarate! (nuci, alune, migdale, caju) taiate marunt



Modul de preparare:
1. Amestecam foarte bine faina cu bicarbonatul si sarea;
2. Punem la mixer untul impreuna cu zaharul brun si zaharul tos si le lasam pana se combina foarte bine. Punem apoi, pe rand, asteptand se se incorporeze: ouale, esenta de vanilie, smantana;
3. Cu o spatula incorporam in compozitia de mai sus amestecul de faina, ciocolata si nucile;
4. Cu o lingurita punem din compozitie in tava tapetata cu hartie de copt (eu am pus 8 gramajoare intr-o tava de cuptor) si dam la cuptorul incins la 180 grade, timp de 12-15 minute.
Ies in jur de 40-50 bucati, in functie de cat de mari le faceti.

Keep it simple! Make it fun!

Friday, May 18, 2012

Hummus

Gata, am facut si primul hummus din viata mea. Sigur nu va fi ultimul :). Ca si la fasolea batuta, ma deranjeaza timpul de asteptare cat se inmoaie boabele. Cred ca atunci cand voi gasi naut fiert la conserva, imi voi face un stoc :).


Ingredientele:
200 g naut
60 g tahina (pasta de susan)
sucul de la o jumatate de lamaie
2 catei de usturoi
1/2 lingurita chimen
2 lingurite bicarbonat de sodiu 
sare, piper
ulei de masline
seminte de pin (optional)

Modul de preparare:
1. Se pune la inmuiat in apa nautul, adaugand o lingurita de bicarbonat de sodiu. Lasam minim 5 ore, sau peste noapte. Schimbam apoi apa, adaugam o jumatate de lingurita de bicarbonat si mai lasam la inmuiat alte 2 ore. Schimbam iar apa, apoi punem la fiert cu restul de bicarbonat. Spumati, lasati la fiert intre 20 minute-2 ore. Eu am lasat nautul la inmuiat aproape 24 de ore, asa ca timpul efectiv de fierbere a fost foarte scurt. Este gata atunci cand s-a inmuiat si poate fi zdrobit cu usurinta intre degete.
2. Dupa ce s-a fiert, scurgem de apa, avand grija sa pastram o parte din ea. Lasam sa se raceasca.
3. Cu un mixer vertical sau cu un blender facem pasta din naut, adaugand tahina, sucul de lamaie, usturoiul, chinemul, sare si piper dupa gust. Adaugam cam 4-6 linguri de ulei de masline si subtiem cu apa in care a fiert nautul.
Servim cu lipie si seminte de pin.
Love it!

Enjoy! Keep it simple!

Thursday, May 17, 2012

Tort Nina

Pe jumatate inventata, pe jumatate adaptata... aceasta este povestea unui tort nascut intr-un weekend, dintr-o banala reteta de prajitura uitata intr-un caiet vechi. Succesul a fost neasteptat de mare :)


Ingredientele (forma de 26 cm diametru):
Blatul:
5 oua
250 g zahar tos
150 g faina cernuta
5 linguri ulei
5 linguri apa fierbinte
1 plic praf de copt
3 linguri cacao
Crema:
4 oua
20 linguri zahar tos
6 linguri amidon
200 ml apa
3 linguri cacao
100 g unt la temperatura camerei
Siropul:
200 ml apa
10 linguri zahar brun
4 linguri sirop de capsune (optional)
Glazura:
180 g zahar pudra cernut
50 g cacao cernuta
1/4 lingurita sare
100 g unt la temperatura camerei
2 linguri lapte
1 fiola esenta de vanilie


Modul de preparare:
1. Blatul: Batem ouale spuma cu mixerul (nu este nevoie sa separam albusurile de galbenusuri, important este sa le mixam la viteza mica la inceput, apoi marim viteza si le lasam suficient timp), adaugam apoi zaharul tos. Dupa ce zaharul s-a incorporat, adaugam alternativ cate o lingura de ulei si apa. In continuare incorporam (tot la mixer, dar la viteza mica; sau manual cu o spatula) praful de copt, faina si cacaoa.
Turnam compozitia in forma tapetata si dam la cuptorul preincalzit la 160 grade. Lasam la copt 30-40 minute (in functie de cuptor; cea mai sigura metoda de verificare ramane testul cu scobitoarea). Dupa ce s-a copt, blatul trebuie lasat sa se raceasca.
2. Crema: Amestecam foarte bine intr-o cratita: ouale, zaharul, amidonul, apa si cacaoa si punem la foc mic, amestecand continuu, pentru a nu face cocoloase. Daca totusi se intampla sa rezulte cocoloase, puteti sa remediati situatia cu un mixer de mana vertical.  Lasam la foc pana incepe sa se ingroase.Dupa ce aceasta compozitie se raceste, o mixam (la viteza mica) cu untul la temperatura camerei, apoi dam la rece.
3. Siropul: Din apa, zahar brun si sirop de capsune (eu am avut facut in casa) facem un sirop pe care il tinem pe foc in jur de 5 minute, sau pana se topeste zaharul. Lasam sa se raceasca.
4. Glazura: Amestecam ingredientele uscate (zahar, cacao, sare). Separat spumam untul apoi adaugam ingredientele uscate in ploaie. Dupa ce s-au incorporat, adaugam, pe rand, laptele si vanilia.
5. Asamblarea: Dupa ce blatul s-a racit complet, il taiem. Cel mai bine tortul se asambleaza in forma cu pereti detasabili. Altfel, exista riscul de a se inclina. Asadar, punem o "felie" de blat in forma, o insiropam cu jumatate din cantitatea de sirop iar peste punem intreaga cantitate de crema. Deasupra punem cealalta "felie" de blat si insiropam cu siropul ramas. Ornam dupa inspiratie cu glazura.
Dam la frigider cel putin cateva ore.

Make it fun!

Friday, April 20, 2012

Mancare de fasole verde

Mai aveam ceva fasole verde prin congelator, asa ca am facut o mancarica buna-buna :)


Ingredientele:
1 kg fasole verde
1 ceapa
3 catei de usturoi
100 ml suc de rosii
sare
ulei
patrunjel

Modul de preparare:
1. Curatam, spalam si apoi taiem marunt ceapa si usturoiul, apoi le punem in cratita in cateva linguri de ulei incins. Le lasam pana se inmoaie un pic ceapa (doar sa se inmoaie, nu sa se caleasca!), apoi adaugam un pahar de apa.
2. Punem si fasolea verde (in cazul meu galbena) si adaugam apa cat sa o cuprinda. Punem sare dupa gust, acoperim partial cu un capac si lasam la fiert cam un sfert de ora (am folosit fasole congelata, care fusese fiarta inainte).
3. Adaugam sucul de rosii si mai lasam 5 minute la fiert. Dupa ce adaugam si patrunjelul tocat, mancarea este gata de a fi savurata!

Keep it simple!

Tuesday, April 17, 2012

Clatite super rapide

Cred ca titlul corect al acestei retete ar fi trebuit sa fie: "Clatite super rapide si incredibil de bune".
De-a lungul timpului am incercat multe retete de clatite. La unele din ele chiar am lasat compozitia la frigider peste noapte, ca deh, asa cerea reteta. De acum gata! Am gasit reteta perfecta :)


Ingredientele:
110 g faina cernuta
un praf de sare
2 oua
200 ml lapte+75 ml apa
50 g unt topit
1 lingurita zahar pudra
coaja rasa de la o portocala

Modul de preparare:
1. Cernem faina intr-un vas; adaugam sarea si ouale intregi. Le amestecam bine. Incepem apoi sa adaugam treptat amestecul de lapte cu apa. Amestecam bine, sa nu ramana cocoloase. Adaugam 3 linguri de unt topit (la microunde sau bain marie), coaja de portocala, zaharul.
Compozitia este acum gata de folosit. Spre deosebire de alte retete de clatite, compozitia acestora nu trebuie sa se "odihneasca".
2. Pentru a le praji astfel incat sa nu se arda, ungem tigaia cu un servetel inmuiat in untul topit ramas si o incingem foarte bine. Dam apoi focul mic si incepem sa facem clatitele: turnam cu un polonic compozitia, incepand din centrul tigaii si rotind-o astfel incat compozitia sa acopere tot fundul tigaii. Dureaza cam 20-40 secunde sa fie gata (in functie de temperatura ingredientelor, marimea tigaii... ) - cand este aurie (nu maronie) putem sa o intoarcem.
Imaginatia fiecaruia este limita atunci cand vine vorba despre umplutura: miere, dulceata, gem, ciocolata, inghetata... yummiiii

Keep it simple!

Saturday, April 14, 2012

Coaste de miel marinate cu miere

Ingredientele:
coaste de miel (cam 1 kg)
2 cepe tocate foarte marunt
100 ml vin alb
sucul de la o lamaie
2 linguri sos de soia
2 linguri ulei de masline
4 catei de usturoi pisati
2 linguri miere
1 lingura rozmarin
sare, piper

Modul de preparare:
1. Se separa coastele de miel;
2. Amestecam foarte bine ingredientele pentru marinata: ceapa, vinul, sucul de lamaie, sosul de soia, uleiul de masline, usturoiul, mierea, rozmarinul, sare, piper;
3. Intr-un castron punem carnea si sosul, avand grija sa fie foarte bine acoperita de sos carnea. Acoperim vasul si dam la frigider pentru minim 4 ore;
4. Dupa ce carnea s-a marinat o punem cu tot cu sos intr-un vas termorezistent acoperit. Punem la cuptorul incins la 200 grade timp de o ora.

Keep it simple!

Friday, April 13, 2012

Pulpa de miel pe pat de ceapa

Anul acesta am decis sa fac o friptura de miel diferita :). Iata ce a iesit:


Ingredientele:
o pulpa de miel
1 kg ceapa
300 ml vin rosu
3 linguri cimbru
sare, piper
ulei de masline

Modul de preparare:
1. Punem la incins cateva linguri de ulei de masline, apoi rumenim bine-bine pe toate partile pulpa de miel asezonata cu sare si piper. Dupa ce s-a rumenit, o scoatem;
2. Taiem inele ceapa si o punem in locul mielului. Daca este necesar, adaugam ulei de masline. Lasam ceapa la foc mediu pana se inmoaie, adaugam cimbrul, sare, piper, apoi stingem focul.
3. Peste ceapa punem pulpa de miel rumenita anterior, adaugam vinul, acoperim vasul si dam la cuptorul incins la 160 de grade timp de 3 ore.

Keep it simple!

Wednesday, April 11, 2012

Iepuras din carton si hartie


Azi am fost la gradinita si am lucrat cu copiii (au varstele cuprinse intre 4 si 7 ani) acesti frumosi iepurasi. Au fost foarte incantati: atat de procesul creatiei, cat si de rezultatul final. Sunt usor de facut, este nevoie doar de putina rabdare :)
Materialele necesare: foarfece, lipici, banda adeziva, carioci, carton, hartie creponata, hartie colorata, cotor de la hartie igienica.
Din carton decupam un dreptunghi de 5*8 cm.
Din cotorul de la hartia igienica decupam doua inele de 1,5 cm latime, pe care le acoperim cu hartie creponata:
Tot din carton taiem o fasie de 20-24 cm lungime si 1,5 cm latime din care facem un inel:
Lipim unul dintre inele mici in interiorul inelului mare, apoi le lipim pe dreptunghiul de carton:

Confectionam codita: taiem o banda de 1,5 cm latime din hartie creponata, o capsam, apoi o franjuram cu foarfecele. Codita o vom lipi in interiorul cercului celui mic:
 




 

Din hartie colorata taiem o fasie de 1,5 cm latime si 20 cm lungime. Indoim hartia la mijloc, apoi aducem capetele spre centru, lipindu-le cu lipici. Fundita astfel rezultata o vom lipi in partea superioara a inelului mare. Deasupra funditei lipim celalalt inel confectionat din cotor de hartie igienica:

 
Urechile le confectionam din hartie colorata: o fasie de 26 cm lungime si 1,5 cm latime indoita ca in imagini. Le lipim in partea superioara a cercului de sus:

Fata o confecionam desenand cu carioci pe carton si apoi decupand:
 Dupa ce lipim fata, iepurasul este gata!

Make it FUN!